Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De Henriëttewaard in Den Bosch, een gebied waar gestreefd wordt naar een harmonieus en toekomstbestendig samenkomen van water, recreatie, natuur en erfgoed. Maar hoe kunnen we het watersysteem op een nieuwe manier organiseren zodat we antwoord geven op de toekomstige opgaven van de overvloeden en de tekorten aan water? Met deze vraag gingen ontwerpteams aan de slag. Uit alle aanmeldingen zijn 5 ontwerpteams geselecteerd die hun visies verder hebben uitgewerkt in innovatieve, klimaatbestendige en creatieve ontwerpen die tot de verbeelding spreken.  

Ambitie Design Challenge

De Alliantie Zuiderwaterlinie, Staatsbosbeheer, NVTL, TU Delft, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Waterschap Aa en Maas, Gemeente 's-Hertogenbosch, de Provincie Noord-Brabant en Kunstloc Brabant streven naar tot de verbeelding sprekende inspiratie en ideeën om het anders te doen in dit gebied. De focus ligt daarbij op natuurontwikkeling en maatregelen om het risico van hoogwater en droogte te verminderen. In de komende jaren is het doel van dit project om de directe omgeving te betrekken bij de aanpak van hoogwater in 's-Hertogenbosch. Dit betekent dat er aanzienlijke hoeveelheden water worden opgeslagen en gecontroleerd afgevoerd. Bovendien biedt deze situatie kansen om het aanwezige erfgoed van Fort Crèvecoeur en delen van de Linie 1692 opnieuw zichtbaar te maken. De Design Challenge daagt uit tot ontwerpend onderzoek om met innovatieve en tot de verbeelding sprekende ideeën voor deze gebiedsopgave te komen. 
 

De Ontwerpen

Nouvel Amour et Coeur Forte

Team: Nouvel Amour  

Nederlanders beheersen al eeuwenlang het water, van historische waterlinies tot moderne waterwerken. Maar klimaatverandering en een stijgende zeespiegel plaatst ons voor nieuwe uitdagingen. We pakken dit aan met hetzelfde elan als waarmee we in het verleden bouwden aan een veilige toekomst met het water. Met het gemaal Coeur Forte en een natuurlijke Diezedelta krijgt de historische Zuiderwaterlinie een nieuwe rol in het waterbeheer van Brabant anno 2129. 

In het jaar 2129 heeft Nederland, door de stijging van de zeespiegel, een grote transformatie ondergaan, resulterend in de vorming van de WaterRandStad, een metropool in Noord-Brabant. In dit innovatieve ontwerp vormen historische elementen zoals de Zuiderwaterlinie de basis voor een modern waterbeheersysteem, met het supergemaal Coeur Forte als bruisend hart in de klimaatdijk. Naast waterbeheer biedt het gebied ruimte voor recreatie, natuur, en stadslandbouw, met bijzondere aandacht voor duurzame technieken zoals algen- en vlasteelt. Nouvel Amour laat zien hoe Nederland kopje onder gaat en tóch floreert gedurende klimaatverandering.

Ontwerpteam: 
Aleks Droog - Landschapsarchitect
Merel van der Linden  - Ruimtelijk ontwerper/kunstenaar
Marcel Eekhout  - Landschapsarchitect
Marnix van de Vijver  – Imagineer/interaction designer
Tijmen Dekkers - Hydroloog

Visuele Elementen: Nouvel Amour et Coeur Forte (pdf)

Productielandschap als Middel voor een Beleefbaar Landschap

Team: Productielandschap Henriëttewaard

Niet alleen de historische waterlinie en Fort Crèvecoeur worden tot leven gebracht, maar ook een bruisende oogstmarkt binnen de vestingwerken. Het ontwerp richt zich op innovatie door de waterkwaliteit te verbeteren met waterzuiverende planten, wat resulteert in een gezonder ecosysteem en een inspirerende ervaring voor bezoekers. Denk aan wandelen over de Moerasdraakroute of Laarzenpadroute, omringd door weelderige waterplanten die er prachtig uitzien en bijdragen aan natuurherstel. In het kenniscentrum ervaren bezoekers zelf hoe waterplanten een sleutelrol spelen in de toekomst. Door middel van workshops, lezingen en culinaire ontdekkingen laten o.a. lokale chef-koks de veelzijdigheid van watermunt en krabbenscheer  zien (van bitterballen tot pesto en limonade). 

Ontwerpteam:
Kees Koot - adviseur, kweker en uitvoerder in water- en moerasplanten. 
Tom van de Laak - kok die zich laat inspireren door de ongerepte natuur en haar onvolmaaktheden.
Carla Herrewijnen - richt zich op het snijvlak van waterbewustzijn en ontwerp. 
Wouter Corvers - ontwerpend onderzoeker met een specialisme in de publieke ruimte. 

Visuele Elementen: Productielandschap als Middel voor een Beleefbaar Landschap (pdf)

Van kolonisatie naar leven volgens natuurlijke ritmes

Team: Rituelen van de Henriëttewaard

Een verhaal over de Henriëttewaard, een gebied dat zich aanpast aan klimaatverandering en de natuurlijke stromingen van het water. Bewoners leven niet langer in strijd met water, maar laten zich meevoeren op de golven van verandering met nieuwe rituelen en ruimtelijke ingrepen. Ze wonen op terpen langs de Maas en Dieze, waarbij ze regenwater opvangen en terreinen aanpassen voor overstromingen. Deze aanpassingen bevorderen biodiversiteit en oogstmogelijkheden, waaronder de cyclus van gewassen en het gebruik van natuurlijke materialen voor bouwconstructies. De gemeenschap omarmt nieuwe oogst-, en bouwrituelen rondom water, die essentieel zijn voor hun culturele en ecologische veerkracht in de toekomst.

Ontwerpteam:
Marieke Berkers - architectuurhistoricus
Hyeisoo Kim  - kunstenaar en onderzoeker in cultuuranalyse
Justyna Chmielewska - landschapsarchitecten
Elena Dobretsova - landschapsarchitect/natuurkundige
Zuzana Jancovicova - landschapsarchitect

Visuele Elementen: Van kolonisatie naar leven volgens natuurlijke ritmes (pdf)

Operatie Diezedelta - strijdplan voor het zuiveren van de maas

Team: Spraakwater

In de Henriëttewaard ontstaat Linie 2029, een moderne waterzuiveringslinie die gebruikmaakt van historische inundatievelden om de waterkwaliteit van het Diezewater te verbeteren. Dit ontwerp stimuleert een dialoog tussen Defensie en de waterzuiveringssector om zowel militaire veiligheid als schoon drinkwater te waarborgen. Fort Crèvecoeur speelt een centrale rol als ontmoetingsplaats, waar historie hand in hand gaat met nieuwe, duurzame waterbeheerstrategieën. Met gebruik van de Zuiderwaterlinie als instrument om watervervuiling en klimaatverandering aan te pakken, streeft dit project naar een universele taal voor waterbeheer. Elk type water wordt erkend als bondgenoot, met als doel water in al zijn vormen, van drink- tot recreatiewater, schoner en breder toepasbaar te maken.

Ontwerpteam:
Sander Rombout - landschapsarchitect Copijn
Julia Passchier - landschapsontwerper Copijn

Cathelijne Montens - kunstenaar en ontwerper KCCM

Harrie van der Hagen - ecoloog Hagenia ecologisch advies 
Henk Jan Lekkerkerk - erfgoedadviseur COUP 

Visuele Elementen: Operatie Diezedelta (pdf)

TIJD | SPIEGEL

Team: Tijd Spiegel

In 2052 treft een verwoestende watersnoodramp Nederland. Team TIJD | SPIEGEL vraagt zich af of we daarna blijven vasthouden aan ons geloof in maakbaarheid en technologie, bewegen we meer en meer mee met wat immer onvoorspelbaar zal zijn, of trekken we de uiterste consequentie uit wat onafwendbaar lijkt?

Deze studie onderzoekt onze historische verhouding met natuur en landschap en spiegelt dit in drie toekomstvisioenen voor de Henriëttewaard. Visoenen die tot de verbeelding spreken, die prikkelen, die aanzetten tot handelen en om in beweging te komen.

Ontwerpteam:
Paul de Kort - Beeldend Kunstenaar
Julia Kannegieter - Landschapsontwerper
Hanneke Kijne - Landschapsarchitect
Berrie van Elderen - Landschapsarchitect

Visuele Elementen: TIJD | SPIEGEL (pdf)

Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week 2024 (19-27 oktober) in Eindhoven worden de ontwerpen van de 5 teams tentoongesteld in een expositie. Tijdens deze gelegenheid wordt ook een dialoogsessie georganiseerd waarbij de ontwerpers, partners van de Design Challenge, belanghebbenden en geïnteresseerden reflecteren op de ontwerpen en deze beoordelen op innovatie, toepasbaarheid en inspiratiewaarde voor andere locaties in Nederland (of daarbuiten)

Design Challenge

Deze Design Challenge is een initiatief van: Kunstloc Brabant in samenwerking met Alliantie Zuiderwaterlinie, Staatsbosbeheer, NVTL, TU Delft, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Waterschap Aa en Maas, Gemeente 's-Hertogenbosch, en de Provincie Noord-Brabant. Ze is opgezet omdat de Henriëttewaard in Den Bosch innovatieve ideeën en tot de verbeelding sprekende visies nodig heeft omdat het gebied kampt met watertekorten, wateroverlast en andere uitdagingen in het landschap. Teams zijn gevraagd om naast over het water en landschap ook over erfgoed, natuur, recreatie en landbouw na te denken in hun visies.

Ook ondersteboven van water?

Is jouw organisatie ook ondersteboven van water? 
Of van iets anders en wil je meer weten over hoe een Design Challenge jouw vraagstuk verder kan helpen? 
Neem dan contact op met onze adviseurs.

Landschap

Kunstenaars gezocht voor opdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Huize Padua in Boekel zoekt kunstenaars die een schetsontwerp voor een kunstwerk willen maken voor een bijzonder pad in het sterrenbos.

11 september 2024
Kunstenaars gezocht voor opdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Tijdelijke kunst geeft frisse blik op vertrouwde omgeving

Hoe festival Kaapstad en de Lustwarande je anders laten kijken naar een vertrouwde omgeving.

26 augustus 2024
Tijdelijke kunst geeft frisse blik op vertrouwde omgeving

De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Vijf ontwerpteams hebben hun visie verder uitgewerkt in innovatieve, klimaatbestendige en creatieve ontwerpen die tot de verbeelding spreken. 

5 juli 2024
De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Een bijzonder kunstwerk krijgt duizend jaar de tijd om zich te ontwikkelen: Eenwoud.

26 juni 2024
Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Kunstenaars en ondernemers komen samen tot nieuwe kijk op Van Gogh Nationaal Park

Vier deelnemers die met de kunstvouchers werken, aan het woord over hun projecten en de toekomst ervan.

9 april 2024
Kunstenaars en ondernemers komen samen tot nieuwe kijk op Van Gogh Nationaal Park

De 5 winnende teams van de Design Challenge

Een vijfkoppige jury heeft uit 44 inzendingen de 5 winnende teams geselecteerd voor de Design Challenge Henriëttewaard.

8 april 2024
De 5 winnende teams van de Design Challenge

Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

In gesprek met Floris Alkemade, de juryvoorzitter van de design challenge.

20 februari 2024
Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

Uitreiking kunstvouchers aan deelnemers Van Gogh National Park Academie

Drie deelnemers ontvingen een kunstvoucher om met een kunstenaar hun plannen in Van Gogh NP te realiseren.

12 januari 2024
Uitreiking kunstvouchers aan deelnemers Van Gogh National Park Academie

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Duik in de challenge en verbeeld de toekomst van water en erfgoed!  

10 januari 2024
Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Gemeente Tilburg en Kunstloc Brabant lanceren eerste stadsnatuur routekaart

Met de routekaart stadsnatuur willen Tilburg en Kunstloc Brabant bewoners en professionals prikkelen zelf nog actiever in te springen op de ontwikkeling van stadsgroen.

6 juli 2023
Gemeente Tilburg en Kunstloc Brabant lanceren eerste stadsnatuur routekaart

Routes Brabant Vertelt verhuizen naar VisitBrabant Routebureau

De fiets- en wandelroute-app Brabant Vertelt is officieel overgedragen aan VisitBrabant Routebureau.

22 juni 2023
Routes Brabant Vertelt verhuizen naar VisitBrabant Routebureau

Verbeelding maakt het verschil bij de A67

Acht gemeenten van Metropoolregio Eindhoven ondertekenen het Manifest Klimaatcorridor A67 en onderstrepen het belang van verbeelding.

21 december 2022
Verbeelding maakt het verschil bij de A67

Drie kunstvouchers voor deelnemers Van Gogh Academie

Met de kunstvoucher kunnen kunstenaars ingezet worden om bij te dragen aan de ambities van het Van Gogh Nationaal Park.

19 december 2022
Drie kunstvouchers voor deelnemers Van Gogh Academie

Blog | Verkenning Kunst en Klimaat

Liesbeth Jans blogt over de onderzoeksresultaten van Op Verkenning - de klimaatcrisis.

30 november 2022
Blog | Verkenning Kunst en Klimaat

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Van Gogh Academie

Kunstloc brengt de kracht van het denken als een kunstenaar in bij de Van Gogh Academie.

24 juni 2022
Van Gogh Academie

Verkenning Van Gogh Nationaal Park

Kunstenaars, ruimtelijk ontwerpers en andere makers verkennen mogelijkheden voor landmarks die de beleving van het landschap versterken.

24 juni 2022
Verkenning Van Gogh Nationaal Park

Blog | Een tijd van onthullingen

De komende tijd zijn er veel onthullingen van kunst in de openbare ruimte, waar onze adviseur Liesbeth Jans bij betrokken was.

23 juni 2022
Blog | Een tijd van onthullingen

De kracht van verbindend ontwerpen

Met verbindend ontwerpen worden oplossingen niet gestapeld, maar in samenhang gebracht. Bekijk voorbeelden van de design challenge Onze Energie, Ons Landschap.

13 mei 2022
De kracht van verbindend ontwerpen

Landkunst

Landkunst brengt land, stad, natuur, erfgoed, cultuurhistorie en hedendaagse kunst samen.

16 februari 2022
Landkunst

Kansen voor erfgoed door inzet kunst

Hedendaagse kunst kan bijdragen aan het behoud van Brabants erfgoed door hier nieuwe belevingen aan toe te voegen.

26 januari 2022
Kansen voor erfgoed door inzet kunst

Hoe kunst je laat nadenken over landbouw

Mirte van Duppen en Peter Dictus laten zien hoe kunst een rol kan spelen bij het bij elkaar brengen van partijen, en het voeren van een gesprek over de grote en complexe vraagstukken van onze tijd.

5 januari 2022
Hoe kunst je laat nadenken over landbouw

Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

De komende jaren zet Kunstloc zich in om de omgevingskwaliteit van het park te versterken met verbeeldingskracht.

11 augustus 2021
Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

Hoe de kracht van verbeelding kunst integreert in de Landschapstriënnale 2021

Tijdens de Landschapstriënnale liep kunst als een rode draad door de programmering. We blikken terug en vooruit: wat zijn de geleerde lessen?

4 augustus 2021
Hoe de kracht van verbeelding kunst integreert in de Landschapstriënnale 2021

Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc Brabant en het Van Gogh Nationaal Park gaan samen met 50 andere partners van het park werken aan het toekomstige Brabantse landschap met creativiteit als uitgangspunt.

22 juli 2021
Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

Kunstwerk Groene Passage bij knooppunt De Hogt

Een kunstwerk dat de voetgangers- en fietsonderdoorgang bij het snelwegknooppunt De Hogt bij Eindhoven een stuk aangenamer maakt om te passeren.

24 juni 2021
Kunstwerk Groene Passage bij knooppunt De Hogt

Ontwerp en aanpak van stadsnatuur

Van wenkend perspectief naar actuele uitdaging voor ontwerpers én opdrachtgevers.

15 juni 2021
Ontwerp en aanpak van stadsnatuur

Kunstroute Het Groene Lint

Met de realisatie van meerdere kunstwerken langs een wandelroute integreren de gemeente Eersel en Veldhoven kunst met gebiedsontwikkeling.

14 juni 2021
Kunstroute Het Groene Lint

Een nieuwe stap op Het Groene Lint

Afgelopen mei is het startpunt van Het Groene Lint gemarkeerd in de vorm van een kunstwerk van Marcel Smink.

11 juni 2021
Een nieuwe stap op Het Groene Lint

De stem van kinderen

In vier Brabantse gebieden waar duurzame energieopwekking gepland staat, wordt de stem van de toekomstige bewoners hoorbaar gemaakt.

10 juni 2021
De stem van kinderen

Beleef en beluister de helende kracht van het landschap

Ervaar de kracht van het landschap met de audiotour Helend Landschap van deep designer Anne van Strien.

1 juni 2021
Beleef en beluister de helende kracht van het landschap

Kunst aan snelfietsroutes Brabant

Kunstloc Brabant heeft samen met de gemeente Meierijstad en de provincie het initiatief genomen kunst te betrekken bij de ontwikkeling en inrichting van de F50 tussen Veghel en Uden.

17 mei 2021
Kunst aan snelfietsroutes Brabant

Florentijn Hofman gekozen voor kunstwerk snelfietsroute F50

Bewoners van Meierijstad gezocht om model te staan voor uitvergrote fietsers in de beeldenserie 'Half Nul'.

17 mei 2021
Florentijn Hofman gekozen voor kunstwerk snelfietsroute F50

Verwonder de Dommel met de Dommeltrommel

Het team van kunstenaarscollectief Satellietgroep ging op veldonderzoek om te ontdekken welke perspectieven de Dommel biedt.

6 mei 2021
Verwonder de Dommel met de Dommeltrommel

Landschapstriënnale 2021 gaat in april digitaal

Een maand lang (digitaal) debat, kennisdeling en ‘echte’ bezoeken aan het Brabantse landschap.

29 maart 2021
Landschapstriënnale 2021 gaat in april digitaal

Teams design challenge Onze Energie, Ons Landschap bekend

Uit 27 inzendingen heeft de jury zes teams geselecteerd om deel te nemen aan de design Challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’.

21 januari 2021
Teams design challenge Onze Energie, Ons Landschap bekend

Blog | Helend landschap

Kunst kan de natuurervaring versterken, zorgen voor bewustwording of de weg wijzen. Adviseur Liesbeth Jans deelt inspirerende voorbeelden hiervan.

18 januari 2021
Blog | Helend landschap

Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Zes ontwerpteams bedenken oplossingen voor energieopwekking en landschapsverbetering bij het snelweglandschap van de A67, ter hoogte van de Strabrechtse Heide.

12 november 2020
Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Hoe maken we een geluidswerend ontwerp, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan natuur en de verbeelding wordt aangesproken?

12 november 2020
Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Ontwerpers geven impuls aan debat over verdozing

Op 21 augustus presenteerden vier ontwerperteams van de design challenge ‘Out of the Box’ hun visies over verdozing.

22 september 2020
Ontwerpers geven impuls aan debat over verdozing

All Inclusive!

In deze innovatiegids laten we zien wat de kracht van kunst is bij belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, leefbaarheid in de wijken en goede zorg en welzijn. Laat je inspireren door vele Brabantse voorbeelden.

1 september 2020
All Inclusive!

Expositie Design Challenge 'Out of the Box'

De vier ontwerpteams van de ontwerpwedstrijd Out of the Box tonen in augustus hun ontwerpen met een reizende expositie.

21 augustus 2020
Expositie Design Challenge 'Out of the Box'

Landschapstriënnale 2021

April 2021 staat in het teken van het Brabantse landschap tijdens de nationale Landschapstriënnale, die wordt georganiseerd in het Van Gogh Nationaal Park.

17 augustus 2020
Landschapstriënnale 2021

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020
Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Welke rol kunnen kunstenaars spelen bij het inrichten van de openbare ruimte? Adviseur Liesbeth Jans blogt over post-corona vraagstukken.

10 juni 2020
Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Uitkomsten Design Challenge Out of the Box: De toekomst van ons logistiek landschap

We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

15 april 2020
Uitkomsten Design Challenge Out of the Box: De toekomst van ons logistiek landschap

Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Een verdwenen station en Indische baten vormen de inspiratie voor Het Koffijhuis. Het laatste werk op de kunstroute door de gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk.

6 maart 2020
Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Kunstloc adviseur Netty van de Kamp over de onmisbare, innovatieve kracht van kunstenaars.

2 maart 2020
Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Kunst aan de Groene Corridor

De Groene Corridor wordt een aantrekkelijke verbinding tussen Eindhoven, Oirschot en het Groene Woud. Gemeente Oirschot ziet kunst als een krachtig middel om mensen te betrekken bij hun eigen leef- en werkomgeving.

18 december 2019
Kunst aan de Groene Corridor

Kunst aan de A50

Acht A50 gemeenten, de provincie, Rijkswaterstaat, SKOR en Kunstloc werken samen om de identiteiten te accentueren van het landschap.

16 december 2019
Kunst aan de A50

Zuiderwaterlinie: Landkunst exposities

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest benutte linie van Nederland. Met landkunst wordt dit bijzondere erfgoed zichtbaar en beleefbaar.

27 november 2019
Zuiderwaterlinie: Landkunst exposities

Afval = Landschap

Dat afval ook kunst én tegelijk landschap kan zijn bewijzen tien enthousiaste studenten van Fontys ArtCoDe op Landgoed Gulbergen.

21 november 2019
Afval = Landschap

Blog | De strijd om de ruimte

De laatste weken stort iedereen zich op de toekomst van ons landschap. Netty van de Kamp blogt over de strijd tussen infrastructuur, bebouwing, landbouw en natuur om de beperkte ruimte.

29 oktober 2019
Blog | De strijd om de ruimte

Brabant Vertelt

De fiets- en wandelroutes van Brabant Vertelt zijn verhuisd naar het routebureau van Visit Brabant.

10 oktober 2019
Brabant Vertelt

Jagersrust op de Brabantse Wal

Jagersrust verandert in een natte natuurparel. Kunst maakt het veranderende zichtbaar en beleefbaar voor bezoekers.

10 oktober 2019
Jagersrust op de Brabantse Wal

Paden Banen

De Maashorst wordt omgevormd tot een aaneengesloten natuurgebied. Paden Banen van KCCM vertelt het verhaal van de dreven en driften, en maakt zichtbaar hoe bewoners en ondernemers met het gebied omgaan.

2 oktober 2019
Paden Banen

Energy meets the Arts

De energietransitie is niet alleen een zaak van technologische en economische verandering. Wil de transitie écht succesvol zijn, dan is nog iets anders nodig: verbeelding en verleiding.

2 september 2019
Energy meets the Arts

Kunstenaars en boeren 'bonden' in Brabant

Sinds kort werkt de landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze samen met kunstenaars, om burgers en ondernemers nog beter bij landbouwtransitie te betrekken.

16 juli 2019
Kunstenaars en boeren 'bonden' in Brabant

Kunstwerk vertelt het onbekende verhaal van de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is bij weinig Brabanders bekend. Rooijakkers werk ‘niet vechten, maar hechten’ is een symbool om de historische verbondenheid van de Zuiderwaterlinie te verbeelden en een illustratie van wat beeldende kunst voor een gebied als de Zuiderwaterlinie kan doen.

9 juli 2019
Kunstwerk vertelt het onbekende verhaal van de Zuiderwaterlinie

Terugblik afsluiting kunstproject PadenBanen

Een gemengd gezelschap wandelde langs de dreven van het kunstproject PadenBanen. Publicist Ed van Hinte was aanwezig om te luisteren en schreef een reflectie over natuurmakers.

19 juni 2019
Terugblik afsluiting kunstproject PadenBanen

Klik hier voor verbeelding #1: Brabants landschap

Het lijkt zo simpel… Eén klik in ruil voor verbeelding. Toch kan die ene klik heel wat teweeg brengen. Kijk – of beter gezegd klik – zelf maar.

17 juni 2019
Klik hier voor verbeelding #1: Brabants landschap

De kracht van kunst in het Brabantse landschap

Deze maand verscheen bij het culturele maandblad Zuiderlucht een door Kunstloc gemaakte special over bijzondere kunstprojecten in het Brabantse landschap.

6 juni 2019
De kracht van kunst in het Brabantse landschap

Blog | De identiteit van het landschap

Landkunst is iets anders dan zomaar een kunstwerk in het landschap plaatsen. Liesbeth Jans blogt over het zichtbaar maken van de identiteit van het landschap.

16 mei 2019
Blog | De identiteit van het landschap

Wat kun je met impulsgelden? Deel 3

In samenwerking met kunstenaars verfraaien Brabants Landschap en de gemeentes Eindhoven en Oirschot de 14 kilometer lange Groene Corridor.

2 mei 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 3

Zuiderwaterlinie: niet vechten maar hechten

Provincie Noord-Brabant wil meer bekendheid genereren (en daarmee toerisme) voor de Zuiderwaterlinie. Het kunstproject van Tijd Rooijakkers helpt dit onbekende verhaal te vertellen.

2 augustus 2018
Zuiderwaterlinie: niet vechten maar hechten

Blog | Tien jaar landkunst

In haar vorige blog schreef Liesbeth Jans, programmaleider ‘Verbinden’ het al: Landkunst bestaat deze zomer 10 jaar! Hoog tijd voor een reflectie, want daar vraagt een jubileum om. Hoe is het eigenlijk zover gekomen met Landkunst? Daarover schrijft Liesbeth in haar nieuwe blog.

17 mei 2017
Blog | Tien jaar landkunst

De waarde van Kunst tussen water en Bosch

Over het samenbrengen van domeinen, de bijzondere samenwerking tussen verschillende partijen en de vraag: 'Kunnen wij ons eigenlijk nog natuurmens voelen?

20 september 2016
De waarde van Kunst tussen water en Bosch

Boom- en plantenkwekers, kunstenaars en ontwerpers slaan de handen ineen

Langs de N65 tussen Den Bosch en Tilburg zijn veel boom- en plantenkwekerijen gevestigd die op hulp krijgen van de creatieve ontwerp- en denkkracht van kunstenaars en ontwerpers.

8 maart 2016
Boom- en plantenkwekers, kunstenaars en ontwerpers slaan de handen ineen