Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Voor makers in de culturele sector is het steeds meer een trend geworden om zelf een magazine te maken. Zo zijn ze niet alleen bezig met de artistieke inhoud, maar ook met ondernemerschap en zakelijke competenties. Hoe halen deze Brabantse makers het beste uit hun werk op artistiek én zakelijk gebied? Waarom kiezen ze voor een tijdschrift als uitgangspunt? Drie hoofdredacteuren van magazines uit Brabant delen hun verhaal.

Blank Space Magazine

Designer Mats Horbach is de hoofdredacteur van Blank space magazine, een tijdschrift waarin ontwerpers met élkaar praten. De ene ontwerper interviewt de ander. “Als een designer wordt geïnterviewd door een journalist, zie je vaak dat designers in hun antwoorden uitleggeven voor de ‘leek’ over wat design is. Nu ze met elkaar praten, gaat het sneller de diepte in. Je zit zelf in die wereld, dus komen er hele andere onderwerpen naar voren”, aldus Mats. “Het gaat veel meer over waarom ontwerpers doen wat ze doen, wat hun rol in de maatschappij is en je krijgt een inkijkje in hun wereld.”

Wobby

Marjolein Schalk, hoofdredacteur van Wobby: “We laten werk zien van kunstenaars die aan de randen schuren van diverse disciplines. Die werk maken dat experimenteel, onderscheidend, authentiek, grensverleggend en humoristisch is. Daarbij is de techniek waarmee we het tijdschrift drukken, belangrijk. De risoprinttechniek staat veel in de belangstelling, omdat het een Do it Yourself-methode is. Ik druk het magazine zelf, daardoor zijn we totaal onafhankelijk. Met Jeroen de Leijer en Steppie Lloyd Trumpstein ben ik het magazine in 2015 gestart en het verschijnt vier keer per jaar.”

Kont Magazine

Hoofdredacteur van KONT magazine is Griet Menschaert. “Ik heb het tijdschrift opgericht omdat ik de concrete uitwisselingen miste die in het magazine naar voren komen. Kunstenaars en andere artiesten praten wel over wát ze doen, maar minder over het waaróm. Ik woon in Eindhoven en vind hier de verhouding tussen designers en kunstenaars spannend. Ik zoek de verbondenheid. Ik ben juist heel nieuwsgierig naar waarom mensen doen wat ze doen”, aldus Griet.

“Met KONT wil ik dat uitlichten. Ieder jaar brengen we een nummer uit en werk ik met een nieuwe curator en een ander thema. Dan vragen we verschillende kunstenaars, designers en niet-kunstenaren om in teams met elkaar te werken rond een bepaald thema. Deelnemers moeten daar voor open staan. We matchen de personen zorgvuldig, kijken wie wat aan elkaar heeft. Zij krijgen een bepaalde opdracht en daar maken ze samen een verhaal, een combinatie van beeld en tekst, van.” Griet Menschaert

Cultureel ondernemerschap?

Het magazine is voor Griet duidelijk een vorm van cultureel ondernemerschap. “We beginnen nu aan het vijfde nummer. Het magazine is een diamant in een beweging die groter is geworden. Ik werk veel samen en moet investeren om het magazine draaiende te houden. Ik communiceer met de makers, zorg voor de verkoop van advertenties en van tijdschriften in onze webshop en in winkels. Ik doe de boekhouding en schrijf subsidieaanvragen. Gelukkig is er inmiddels een clubje rondom KONT ontstaan, maar ik houd de hele winkel draaiende.”

Voor Mats zit het cultureel ondernemerschap in de ontastbare waarde van een netwerk uitbouwen en jezelf ontwikkelen. “Binnen ontwerpopdrachten heb je niet altijd de ruimte om te experimenteren. Daarom vind ik ons tijdschrift zo tof, hierin kunnen we experimenteren en onszelf ontwikkelen. Ik wilde altijd al een magazine maken, want ik ben fan van tijdschriften en spaar ze. We doen het niet voor het geld, maar ik zie het als een middel om een platform te bieden voor designers.”

Binnen ontwerpopdrachten heb je niet altijd de ruimte om te experimenteren. Daarom vind ik ons tijdschrift zo tof, hierin kunnen we experimenteren en onszelf ontwikkelen. Mats Horbach

“Elk jaar maken we een nieuw issue en ontwerpers komen naar ons toe omdat ze in gesprek willen gaan met elkaar. Zo’n platform bestond nog niet en ik had er zelf behoefte aan. De waarde zit in het feit dat het tastbaar is. Ik kies ervoor om de verhalen te printen, dan heb je het in je handen en heeft het ineens meer waarde. Daarnaast verspreiden we een deel van de tijdschriften (oplage 1000) ook onder instellingen en plekken waarvan wij denken dat die interessant zijn.”

Charmant initiatief

“Mensen doen mee aan Wobby omdat ze het een charmant initiatief vinden en de risotechniek interessant is. We zijn het magazine gestart met onze eigen middelen. Vanaf 2020 betalen we iedereen die meewerkt, dankzij de subsidies. De waarde zit in het bieden van een platform”, vertelt Marjolein. “Wobby is voor de meewerkende kunstenaars en illustratoren een visitekaartje van wat ze doen. Ze hebben vrijheid in het maken van een spread. Ze krijgen alleen het thema en het gebruik van maximaal twee kleuren (doordat het risoprints zijn) mee als restrictie. Autonome illustraties noem ik ze. Dat maakt het magazine uniek, ook internationaal gezien.”

Contacten leggen

“Door de afwijkende kleurstellingen heeft het een eigen look, dus in de winkels valt het magazine op. Art directors die naar magazines op zoek zijn, zien zo weer nieuwe illustratoren. Met Wobby leggen we verbindingen. We zijn gestart met het magazine en dat is uitgegroeid tot een platform voor makers in de grafische kunsten, waarbinnen ze kunnen experimenteren. Ik leg makkelijk contacten met andere organisaties en zoek samenwerkingspartners en ben verantwoordelijk voor alle onderdelen. Van cureren, drukken, verkoop in de webshop, distributie tot aan social media en websites onderhouden. Ook cureer en organiseer ik de projecten.”

We zijn gestart met het magazine en dat is uitgegroeid tot een platform voor makers in de grafische kunsten, waarbinnen ze kunnen experimenteren. Marjolein Schalk

“Ik ben altijd ondernemend geweest. We investeerden in het begin veel geld en tijd in Wobby en dat betaalt zich nu terug. Ons publiek groeit en we kunnen aanspraak maken op subsidies. Het belangrijkst is dat we het magazine zijn begonnen, omdat we dat graag wilden. Niet als een zakelijk plan.”

Ook bij Mats is de intrinsieke motivatie de grootste drijfveer om het magazine te maken: “Niemand heeft ons gevraagd dit te gaan doen, we halen zelf de financiële middelen binnen om het magazine te kunnen maken. We dekken de kosten met sponsoren, we zoeken organisaties die bij het magazine passen. De Dutch Design Foundation en Voordekunst bijvoorbeeld. Dat wij ons ontwikkelen is belangrijk en we bieden een podium aan ontwerpers. Het tijdschrift an sich genereert dus een nieuw netwerk.”

Dichtbij de mensen

Griet vertelt: “KONT magazine is een vrij eclectisch blad, spannend en superleuk. En nodig in deze tijd. Grenzen opzoeken mag. Ik wil een veilige omgeving creëren waarin mensen iets kunnen laten ontstaan wat ze anders niet hadden gemaakt. Daarom werken we voor het tijdschrift in die teams. Je moet meteen vertellen aan de ander hoe je werkt en veel bespreken. Ik vind een magazine een mooie vorm, omdat iedereen het begrijpt. Ook niet-kunstenaars. Het komt veel dichterbij het publiek dan bijvoorbeeld kunst in een museum. Het tijdschrift is anders, dat kun je individueel lezen, zelfs op de wc. Het komt bij het publiek in huis.”

Communicatiemiddel

Mats ziet het magazine als een manier om te communiceren. “Voor mij is design een communicatiemiddel. Taal zorgt vaak voor misverstanden, we denken vaak dat we anderen begrijpen, maar vaak gaat dat mis. Design kan empathischer zijn en ik zet het in om elkaar beter te begrijpen. Dat doe ik ook in mijn andere projecten als social designer, ik werk veelal in het sociale domein en nu in zorginstellingen. Hoe zorg je dat mensen die geen stem hebben, een stem krijgen? Daar houd ik me mee bezig”, aldus Mats. “In Blank space geef ik ontwerpers een podium.”

Springplank

Voor Marjolein is het magazine een podium voor illustratoren, een vorm van talentontwikkeling en een platform om werk te laten dat de moeite waard is. “We hebben niet alleen het magazine, maar ook beurzen (Art Book Fair) en exposities. Zo brengen we het publiek in contact met kunstenaars. Het magazine is het startpunt en in de andere projecten, betrek ik de meewerkende kunstenaars. Nu we de komende vier jaar weer subsidie krijgen uit de gemeente en provincie kunnen we mooie, nieuwe projecten organiseren. Het belangrijkste is dat we veel kunstenaars mogen laten zien aan de buitenwereld, dat is een fijne erkenning.”

De magazines bestel je online op de websites van WobbyBlank space magazine en KONT magazine. Wobby heeft meerjarige ondersteuning van gemeente Tilburg en provincie ontvangen. KONT magazine ontvangt dit jaar een subsidiebijdrage uit de impulsgelden. Vanaf 18 augustus is in Museum De Pont de expositie ‘De route wordt opnieuw berekend’ te zien, waarvan Wobby.club een onderdeel is. Tien kunstenaars die aan Wobby meewerkten, exposeren in het museum.

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
+31 6 22 15 14 30

Makers

Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstloc Brabant biedt schrijfcursussen aan om te komen tot jouw eigen verhaal.

31 augustus 2023
Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

In gesprek met afstuderend grafisch vormgever Ellemijn Hendriks die een drieluik maakt geïnspireerd op Jheronimus Bosch.

29 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

In gesprek met afstuderend designer Fedora Boonaert die met haar werk graag verhalen uit het verleden op een diepgaande manier herverteld.

22 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Fair Practice staat centraal bij Brabantse culturele instellingen

Binnen de Fair Practice Code staat de eerlijke vergoeding van kunstenaars en creatieven centraal: een onderwerp dat veel stof doet opwaaien.

11 juli 2023
Fair Practice staat centraal bij Brabantse culturele instellingen

Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Lisa Habets onderzoekt het verleden van haar Indische voorouders. Voor MESTmag sprak ze met Kim Pattiruhu, Yda Sinay en Storm Boender.

4 juli 2023
Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

In dit Signalement: het verloop van de carrières van drie Brabantse makers: kunstenaar José Heerkens, schrijver Minke Douwesz en ontwerper Zeynep Dag.

27 juni 2023
Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Bobbi Cleij is de winnaar van De Kunstopdracht 2022/23. Zij gaat een kunstwerk ontwerpen voor het Boeimeerpark in Breda.

21 juni 2023
Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Kunstloc Brabant organiseert regelmatig workshops voor ZZP'ers in de cultuursector. MEST sprak met drie deelnemers.

12 mei 2023
ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Tatoeëren als kunstvorm: “Je kunt laten zien wie je bent”

Brabantse tatoeagekunstenaars die op een eigen manier omgaan met het zetten van tattoos.

2 mei 2023
Tatoeëren als kunstvorm: “Je kunt laten zien wie je bent”

Stemming: Digitale technologie en cultuur

Artificial intelligence (AI) is nu beschikbaar en bereikbaar voor iedereen. Wat betekent dit voor makers en onze samenleving?

13 april 2023
Stemming: Digitale technologie en cultuur

Signalement: Drie makers, drie verschillende disciplines en werkwijzen

In dit Signalement: portretten van drie Brabantse makers: muzikant Sem Jansen, ontwerper Fransje Gimbrère en beeldend kunstenaar Hans Klein Hofmeijer.

10 maart 2023
Signalement: Drie makers, drie verschillende disciplines en werkwijzen

Talentontwikkeling in Brabant: VR-kunstenaar Iris van der Meule

Op een zachte, poëtische manier maakt VR-maker Iris van der Meule mensen bewust van onderwerpen die haar na aan het hart liggen.

14 februari 2023
Talentontwikkeling in Brabant: VR-kunstenaar Iris van der Meule

De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Op 7 februari is ‘De Noordentree’ - een ontwerp van Pien den Hollander - in de LocHal (Tilburg) onthuld.

9 februari 2023
De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Elke twee maanden komen jonge schrijvers bij elkaar in De Pont museum.

7 februari 2023
Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Bobbi Cleij wint ontwerpopdracht voor kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

31 januari 2023
Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Open Calls TalentHub Brabant

De zeven hubs van TalentHub Brabant zijn volop bezig met het scouten van nieuw Brabants talent. Zo lopen er bij 3 hubs open calls.

30 januari 2023
Open Calls TalentHub Brabant

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Vier urban sketchers aan het woord over hun passie, ambacht én hobby.

3 januari 2023
Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Verkadefabriek wordt partner PLAN Brabant

PLAN Talentontwikkeling Brabant heeft er een nieuwe partner bij: De Verkadefabriek in Den Bosch.

8 december 2022
Verkadefabriek wordt partner PLAN Brabant

Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Noortje Haegens vertelt haar ervaringen over exposeren en zichtbaar maken van haar werk.

29 november 2022
Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Kunst op bijzondere plekken

Vloeistof, Paleis voor Volksvlijt en Pop Up Cinema over kunst op bijzondere plekken.

24 november 2022
Kunst op bijzondere plekken

Aandacht voor het onzichtbare alledaagse

De Cacaofabriek in Helmond organiseert een bijzondere tentoonstelling rondom de aandacht voor het onzichtbare alledaagse

22 november 2022
Aandacht voor het onzichtbare alledaagse

Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Twaalf makers hebben een diploma behaald voor de opleidingen tot Design Consultant en Creative Consultant.

9 november 2022
Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

In de expositie ‘Post-digital heritage’ onderzoeken verschillende kunstenaars de Grote Kerk Breda.

7 november 2022
De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

Van restafval tot design met een verhaal

Drie makers vertellen over hun werk dat is gemaakt van restmateriaal, -afval of hergebruikte producten. Hoe gaan zij om met dit materiaal?

2 november 2022
Van restafval tot design met een verhaal

Signalement: drie Brabantse 'TalentHub'-makers uitgelicht

De provincie Noord Brabant besloot onlangs om het succesvolle talentontwikkelingsprogramma Talenthub voort te zetten in 2023 & 2024.

31 oktober 2022
Signalement: drie Brabantse 'TalentHub'-makers uitgelicht

Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Er zijn drie grote grafische werkplaatsen in Brabant, wat gebeurt er precies binnen de muren van deze werkplaatsen?

25 oktober 2022
Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Karen Ebert over de magie van documentaires maken

"Dingen die niet tastbaar zijn, invoelbaar maken", een interview met Karen Ebert.

11 oktober 2022
Karen Ebert over de magie van documentaires maken

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Drie exposanten van de expositie STAD = NATUUR in de LocHal delen hun visie op stadsnatuur, vergroening en klimaatadaptatie.

15 september 2022
Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Brabantse designtalenten uitgelicht

Aan de Brabantse kunstacademies studeren jaarlijks studenten af met werk dat barst van de potentie. We lichten Rona David en Matilde Boelhouwer uit.

23 augustus 2022
Brabantse designtalenten uitgelicht

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Aanstormend designtalent van Brabantse bodem

Kunst en design van aanstormend talent dat niet aan je aandacht mag ontsnappen. Deze week in de spotlight: Dae uk Kim en LABELEDBY..

9 augustus 2022
Aanstormend designtalent van Brabantse bodem

Signalement: drie verschillende stadia van drie Brabantse makers

Drie makers uit Noord-Brabant, drie stadia van een kunstenaarschap: Sanne Vleugels, Erik van Os & Pieter Stoop.

25 juli 2022
Signalement: drie verschillende stadia van drie Brabantse makers

Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld

Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld: filmmaker Eline van der Kaa, fotograaf Marcel de Buck en documentairemaker Ellen van Kempen.

19 juli 2022
Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld

Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

In dit artikel lichten we drie bloeiende broedplaatsen in Brabant verder uit.

12 juli 2022
Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

Poppodium de Effenaar geeft met zijn programma Hybrid Music Vibes muzikanten de kans om te leren en experimenteren met nieuwe technologieën.

6 juli 2022
Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Lector Bart de Zwart aan het woord over wat broedplaatsen zo bijzonder maken.

30 juni 2022
"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Stemming: Kunst in tijden van oorlog

Sinds 24 februari wordt er op Europees grondgebied oorlog gevoerd. Wat voor impact heeft dit? En kan kunst een rol spelen?

27 juni 2022
Stemming: Kunst in tijden van oorlog

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Theatermakers zijn als geen ander in staat om groepen mensen met elkaar te verbinden. MEST sprak met vier Brabantse theatermakers.

8 juni 2022
Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Brabantse atelierruimte gezocht!

Jonge kunstenaars, net afgestudeerd of pas kort aan het werk, hebben een grote behoefte aan fijne atelierruimte.

3 juni 2022
Brabantse atelierruimte gezocht!

Signalement: drie Brabantse makers in de media

Over meervoudige perspectieven, gemeenschappelijke menselijkheid en de dualiteit tussen mens en natuur.

2 juni 2022
Signalement: drie Brabantse makers in de media

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Een aantal ambitieuze Brabantse kunstenaars vertellen hoe zij een positieve impact maken.

19 mei 2022
De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Afstuderen na een coronastudie: “Ik heb op mijn kamer zitten knutselen”

Drie studenten vertellen over hun opleiding, studeren in tijden van corona, hun afstudeerproject en ambities.

16 mei 2022
Afstuderen na een coronastudie: “Ik heb op mijn kamer zitten knutselen”

Stemming: Het basisinkomen voor kunstenaars, meer dan een kopje koffie?

Ton van der Linden kijkt in zijn Stemming naar Ierland, waar ze starten met een proef met het basisinkomen voor mensen in de cultuursector.

12 mei 2022
Stemming: Het basisinkomen voor kunstenaars, meer dan een kopje koffie?

Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Productontwikkelaar Frank de Wind en modeontwerpster Anna Bolk vertellen over hun werk én de samenwerking in het project van TextielMuseum.

9 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Illustrator Mackenzie Fincham over haar digitale animatiewerk en illustrator Saman Dezai over zijn voornamelijk analoge werk. 

2 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Nieuwe verhaalvormen in de Brabantse filmindustrie

Hoe kun je virtual reality gebruiken om maatschappelijke verhalen te vertellen? Iris van der Meule weet daar alles van.

21 april 2022
Nieuwe verhaalvormen in de Brabantse filmindustrie

Brabantse stichting steunt jonge Oekraïense kunstenaars en vluchtelingen

Enkele Brabantse ondernemende vrouwen brengen werken van talentvolle Oekraïense kunstenaars onder te aandacht en verkopen dit.

13 april 2022
Brabantse stichting steunt jonge Oekraïense kunstenaars en vluchtelingen

Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

In dit signalement drie eigenzinnige makers uit ’s-Hertogenbosch: Jameszoo, Florette Dijkstra en Bram van Helden. Over onderzoek, spel en autonomie.

7 april 2022
Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

Hoe geven Brabantse instellingen jong talent een podium?

Hoe vinden jonge talenten de weg naar de spotlights? Het Noordbrabants Museum, Music Hub Brabant en Sarah Neutkens en Jesse Fischer aan het woord.

5 april 2022
Hoe geven Brabantse instellingen jong talent een podium?

Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Lava Hijzelaar, Steffie Storms en Daniel Arthuus vertellen over hun gebruik van social media als maker. Helpt het hen aan een podium?

21 maart 2022
Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Signalement: Hoop en Troost door drie Brabantse makers

Brabantse makers Toeac, Stijn van der Loo en Margriet Luyten over aangeraakt worden door God, het Grote Wonder en een mantel van Hoop en Troost.

10 maart 2022
Signalement: Hoop en Troost door drie Brabantse makers

Twee Brabantse talenten over hun ondernemerschap

Talenten van TalentHub Brabant worden gecoacht op ondernemerschap. Met talenten Alyssa Bottse en Elianne van Elderen zoomen we hier op in.

22 februari 2022
Twee Brabantse talenten over hun ondernemerschap

De rol van kunstenaars bij de discussies rondom Brabantse landbouw

Drie makers aan het woord over hoe zij met kunst een rol spelen in de ontwikkelingen van de landbouwsector.

10 februari 2022
De rol van kunstenaars bij de discussies rondom Brabantse landbouw

Signalement: drie Brabantse makers over demonen, trauma en veerkracht

In dit signalement wederom drie bijzondere Brabantse makers. Over demonen, trauma en veerkracht.

1 februari 2022
Signalement: drie Brabantse makers over demonen, trauma en veerkracht

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022
Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Samenwerken buiten je eigen discipline in Talenthub Brabant

TalentHub Brabant brengt organisaties en meer dan honderd makers samen. Deelnemers en betrokkenen vertellen over hun ervaring.

11 januari 2022
Samenwerken buiten je eigen discipline in Talenthub Brabant

Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Bestaat de vrouwelijke blik in de kunst? Welke positie hadden én hebben vrouwen in de kunstwereld? Een terug-en vooruitblik op gender(on)gelijkheid.

30 november 2021
Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Signalement: drie Brabantse makers over eenzaamheid en troost in kunst

Drie Brabantse makers in beeld die zich bezighouden met eenzaamheid, mentale weerbaarheid, verbeeldingskracht en troost, in het Signalement.

20 oktober 2021
Signalement: drie Brabantse makers over eenzaamheid en troost in kunst

Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Podium en aandacht genoeg voor jong talent in de cultuursector, maar hoe is dat voor de gevorderde makers? Welke ruimte mogen zij innemen?

13 oktober 2021
Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Column: De kunst van het maken

René Paré, directeur van Eindhoven Maker Faire, deelt zijn visie over de manier waarop inspiratie en creativiteit ontstaan, in zijn column.

20 september 2021
Column: De kunst van het maken

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Open Call Collision

Kunstenaars met expertise technologie gezocht die jongeren wijzer willen maken.

16 augustus 2021
Open Call Collision

Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Walter van der Velden deelt zijn ervaringen.

3 augustus 2021
Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Hoe leeft spoken word in Brabant? MEST zocht het uit en sprak met vier Brabantse woordkunstenaars.

27 juli 2021
Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Ontwerpersduo TilburgsAns: ‘Kloosters zijn eilanden van rust’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Makers Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen delen hun verhaal.

29 juni 2021
Ontwerpersduo TilburgsAns: ‘Kloosters zijn eilanden van rust’

Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Daria Biryukova vertelt over haar ontworpen souvenirs.

16 juni 2021
Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Signalement: talentvolle Brabantse makers in de spotlight

Deze keer in het Signalement: Ton licht drie talentvolle vrouwelijke makers uit Noord-Brabant uit, die recent in de belangstelling stonden.

27 mei 2021
Signalement: talentvolle Brabantse makers in de spotlight

Ontwerper Marjolein Keijsper: ‘Ik haal inspiratie uit het gedachtegoed van de kloosters’

Het project ‘Brabantse Kloostericonen’ geeft kloosterverhalen nieuw perspectief. Ontwerper Marjolein Keijsper vertelt over haar ontworpen souvenirs.

18 mei 2021
Ontwerper Marjolein Keijsper: ‘Ik haal inspiratie uit het gedachtegoed van de kloosters’

De culturele samenleving begint bij jezelf

Hoe leveren kunstenaars een bijdrage aan de maatschappij? Kunstloc-adviseur Atty Bax blogt over de rol van ondernemende kunstenaars in de samenleving.

8 april 2021
De culturele samenleving begint bij jezelf

Signalement: Brabantse makers over verschijnen en verdwijnen

Documentalist Ton van der Linden schrijft over drie Brabantse makers die werken met 'verschijnen en verdwijnen', over waar je vandaan komt en heengaat, over de raadsels in de wereld.

1 april 2021
Signalement: Brabantse makers over verschijnen en verdwijnen

Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Bart de Vrees is sinds januari 2021 stadscomponist van Den Bosch. Hij legt nieuwe, muzikale verbindingen in en met de stad en vertelt daarover.

9 februari 2021
Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

De eerste stadscomponist van Tilburg: terugblik en moraal

Anthony Fiumara begon twee jaar geleden als eerste stadscomponist van Tilburg. Hij blikt terug op wat er sindsdien allemaal is gebeurd.

12 januari 2021
De eerste stadscomponist van Tilburg: terugblik en moraal

"Muziek is de meest eerlijke, zuivere taal die ik ken"

Pianist Rogier Telderman koos voor de studie Technische Bedrijfskunde, maar pakte daarnaast een vooropleiding aan het conservatorium in Tilburg op.

7 januari 2021
"Muziek is de meest eerlijke, zuivere taal die ik ken"

Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum werd onlangs verkozen tot plattelandscomponist, en vertelt over zijn bijzondere werkterrein.

8 december 2020
Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Hunkeren naar de hemel; een interview met Noortje Haegens

Bredase kunstenaar Noortje Haegens fotografeerde de zonsondergang tijdens de lockdown. Nu is er een tentoonstelling en een boek: Quarantaine Uitzicht.

3 december 2020
Hunkeren naar de hemel; een interview met Noortje Haegens

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Breaking into the future

Breaking als jurysport op de spelen biedt exposure en kansen, maar hoe zorg je ervoor dat de ziel en het vrije karakter van breaking behouden blijft?

19 november 2020
Breaking into the future

Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Hoe gaan Brabantse makers om met de crisis? Documentalist Ton van der Linden schrijft erover in zijn maandelijkse column.

16 oktober 2020
Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Door te kijken naar hun eigen familieverhaal, onderzoeken Samuel Otte, Jip van Tatenhove en Tahné Kleijn hun individuele levensvragen.

3 september 2020
Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Opinie | Kunst innoveert en geeft een maatschappij vooruitgang

Marieke Machado-Veekens vertelt over haar visie op kunst en cultuur.

28 augustus 2020
Opinie | Kunst innoveert en geeft een maatschappij vooruitgang

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Kunst als grondstof voor groei

Kunst kan je uit een dal halen. Het kan je helpen om je te uiten, als dat met woorden niet lukt.

20 augustus 2020
Kunst als grondstof voor groei

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Het klinkt als een ongewone combinatie: boeren die intensief samenwerken met de creatieve sector. Toch gebeurt het, en steeds vaker.

11 augustus 2020
Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Afstuderen in tijden van corona: Fleur van den Akker

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

4 augustus 2020
Afstuderen in tijden van corona: Fleur van den Akker

Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

28 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Hoe halen Brabantse makers het beste uit hun werk op artistiek én zakelijk gebied? Drie hoofdredacteuren van magazines uit Brabant delen hun verhaal.

23 juli 2020
Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

22 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Kunstenaar Marieke Vromans: “Dit werk verbeeldt een stuk gereedschap met een ziel.”

16 juni 2020
Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

'Hyperspace' artist talk van Alexandra Crouwers

Alexandra Crouwers creëerde een hyperspace powerpoint video, met inzichten en fragmenten uit haar onderzoek in New York.

11 juni 2020
'Hyperspace' artist talk van Alexandra Crouwers

Virtuele expositie Frans van Veen bij Van Goghgalerie

Neem een kijkje in de virtuele expositie van Frans van Veen.

5 juni 2020
Virtuele expositie Frans van Veen bij Van Goghgalerie

Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

Zestien nieuwe posterontwerpen, waarvan een aantal gezeefdrukt door de makers, sieren vanaf medio juni de straten van Den Bosch.

29 mei 2020
Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

Illustratie: de bezem door Brabant?

Illustrator Martine Beetz geeft haar creatieve reactie op de gevolgen van het nieuwe coalitieakkoord voor de Brabantse culturele sector.

15 mei 2020
Illustratie: de bezem door Brabant?

Stadscomponist bemoedigt Tilburg met nieuwe muziek

Anthony Fiumara maakt de quarantaine wat draaglijker met het troostrijke project Tracking Tilburg Online.

8 mei 2020
Stadscomponist bemoedigt Tilburg met nieuwe muziek

Camilla Blue benut coronatijd zonder live gigs

“Hoe krampachtiger je zand in je hand vasthoudt, hoe sneller het er uit glijdt.”

6 mei 2020
Camilla Blue benut coronatijd zonder live gigs

'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er is een mooie traditie van koren en muziekverenigingen in Brabant, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid.

16 april 2020
'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Aafke Romeijn dicht over leegstand in Tilburg

Voor Aafke Romeijn is Tilburg geen onbekende stad. Op uitnodiging van Tilt is ze nu gastschrijver in de stad.

5 maart 2020
Aafke Romeijn dicht over leegstand in Tilburg

Verliefd op pigment

Slingerpad zwart, Mortelse oker en Boekels grijs. Diep in de bodem bevindt zich meer kleur dan je in eerste instantie verwacht.

3 maart 2020
Verliefd op pigment

Opinie | Durf te voelen

Creativiteit is plotseling een top skill geworden. Als specialiste vraagt fotografe Melanie Rijkers zich af 'Ben ik hier wel blij mee?'

27 februari 2020
Opinie | Durf te voelen

Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist Rogier Telderman hebben een bijzondere klik.

19 februari 2020
Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

Festival Cement: Interview met Sanne Nouws & Francesca Lazzeri

Sanne Nouws & Francesca Lazzeri gaan op zoek naar nieuwe manieren om de druk om meer te produceren en te consumeren te hanteren.

13 februari 2020
Festival Cement: Interview met Sanne Nouws & Francesca Lazzeri

Er broedt iets in Brabant

Steeds meer kunnen Brabantse muziekmakers hun creatieve ei kwijt. Naast Tilburg bieden ook Eindhoven en Den Bosch ruimte voor deze broedplaatsen.

21 januari 2020
Er broedt iets in Brabant

Opinie | Textiel en de kunst

Textiele materialen en technieken worden als media weer serieus genomen in de officiële kunstwereld. Hoera!

30 december 2019
Opinie | Textiel en de kunst

De stad en haar scenius

Wat doet een stadscomponist eigenlijk? Anthony Fiumara krijgt die vraag vaak te horen.

19 december 2019
De stad en haar scenius

Breakdancen op de Olympische spelen in Parijs

Breakdance wordt een officieel onderdeel van de Olympische Spelen in 2024. Wat betekent dat voor de breakdance scene in Nederland?

5 december 2019
Breakdancen op de Olympische spelen in Parijs

Goeikes; voor, door en over Helmonders

Met fotoproject Goeikes geven Helmonders de 'gewone' bewoners van hun stad een podium.

3 december 2019
Goeikes; voor, door en over Helmonders

Urban in Brabant: 'Hongerige kids vol energie'

Geen enkel muzikaal genre heeft zich de laatste jaren zo onstuimig in Brabant gemanifesteerd als hiphop. Het is de drijfveer van 'urban'.

26 november 2019
Urban in Brabant: 'Hongerige kids vol energie'

“Om iets te leren heb ik echt wel wat tegengas nodig.”

Onias Landveld is een verhalenverteller en het podium is de plek waar hij zich het beste thuis voelt.

21 november 2019
“Om iets te leren heb ik echt wel wat tegengas nodig.”

“Door begeleiding weet ik: het is oké om buiten dat keurslijf te werken.”

Rianne Wilbers kiest graag haar eigen weg: het liefst werkt ze samen met hedendaagse componisten aan nieuwe muziek.

31 oktober 2019
“Door begeleiding weet ik: het is oké om buiten dat keurslijf te werken.”

In gesprek met stop-motion designer Niels Hoebers

Niels Hoebers staat op een keerpunt in zijn carrière, en talentontwikkelingstraject Next kwam daardoor voor hem op een goed moment.

24 oktober 2019
In gesprek met stop-motion designer Niels Hoebers

Kunst als verbinder in Roosendaal

Cultuur Verbindt Roosendaal voert een deel van het cultuurbeleid van de gemeente uit. Wat brengen deze nieuwe kansen teweeg?

1 oktober 2019
Kunst als verbinder in Roosendaal

1 + 1 = kunst

Wie het standpunt van de jonge kunstenaar wilt horen moet de wandelgangen op. Robin bezocht The Day of the Young Artist.

26 september 2019
1 + 1 = kunst

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Voor Jana Roovers zijn haar beelden al sinds haar jeugd een manier om te communiceren met de buitenwereld.

22 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Neil Foreman

Neil Foreman ontplooit zich tot muzikaal leider en coach.

21 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Neil Foreman

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Sanne Vleugels

Sanne Vleugels ontdekte per toeval haar voorliefde voor opera, sindsdien wil ze niets anders meer.

20 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Sanne Vleugels

Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Jip ontdekte modeontwerper Amber Jae Slooten, die haar kleding volledig digitaal ontwerpt met behulp van een algoritme dat toekomstige trends kan voorspellen. Hiermee biedt Amber Jae niet alleen een scala aan mogelijkheden voor de invulling van ieders individuele identiteit, maar ook een oplossing voor het enorme kledingoverschot en vervuiling in de mode industrie. Maar hoe reëel zijn haar plannen voor de toekomst? En wat gebeurt er nu eigenlijk al op het gebied textielontwikkeling en -innovatie in Brabant? Jip ging in contact met het TextielLab en zocht het voor je uit.

24 april 2019
Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

In de kunst- en cultuursector is het steeds vanzelfsprekender dat kunstenaars bij elkaar gaan kijken, van elkaar leren en samenwerken. Hoe ziet het maakproces eruit als je samenwerkt met andere kunstenaars? Jos Peters volgde de start van de samenwerking tussen Annemarieke van Peppen, impact art kunstenaar, en Michael Varekamp, trompettist.

18 december 2018
Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

Ik, hartje, robot

Deze maand opende de expositie Robot Love in de Campina Melkfabriek in Eindhoven. Kunnen wij als mensen van robots leren wat liefde is? Robin bezocht de tentoonstelling en schreef een verslag voor Mestmag.nl.

25 september 2018
Ik, hartje, robot

Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Waarbij bijvoorbeeld kleuren geproefd kunnen worden en geluiden gezien kunnen worden. Mestmag.nl werd nieuwsgierig en zocht uit welke bekende kunstenaars en makers er zijn met synesthesie en hoe dit hun werk heeft beïnvloed.

8 maart 2018
Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

De nieuwe gezichten van de campagne Brabant Cultuur

De drie Brabantse talenten zijn gekozen en zullen de komende maanden het gezicht zijn van de campagne Brabant Cultuur.

26 februari 2018
De nieuwe gezichten van de campagne Brabant Cultuur

Kleding van eigen bodem

“Als een steentje dat je in het water gooit”, zo beschrijft modeontwerpster Irma Borgsteede haar concept van Fashion Made in Holland. Het begint met een kleine rimpeling in het wateroppervlak, maar al snel wordt de cirkel groter. Samen met galeriehoudster Meggy van Houtum gaf ze eind september een voorlichtingsbijeenkomst over Fashion Made in Holland. Geïnteresseerde modeontwerpers uit het hele land kwamen hiervoor naar de Dutch Art & Design Salon in Den Bosch.

4 oktober 2017
Kleding van eigen bodem

Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

De cultuursector betaalt vaak beroerd. En het werd de afgelopen jaren alleen maar erger.

3 januari 2017
Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

Kunstenaar in het onderwijs: tips & trucs

Je werk aan laten sluiten bij het onderwijs, hoe doe je dat eigenlijk?

15 maart 2016
Kunstenaar in het onderwijs: tips & trucs

Ook een mbo'er moet kunstenaar kunnen worden

Lisa Ruskus, zelf docent geweest aan het ROC Tilburg, houdt een pleidooi voor de MBO'er die volgens haar ook kunstenaar moet kunnen worden.

3 december 2015
Ook een mbo'er moet kunstenaar kunnen worden

Ik ben een leuker mens geworden

Mestmag.nl vraagt zzp'ers in de Brabantse culturele sector en naar hun werkweek, inkomsten en motivatie. Deze week: Ruut van der Beele, freelance filmmaker.

3 februari 2015
Ik ben een leuker mens geworden

Wat is het geheim van Festival 39Graden?

Iris van den Boezem stelt twee oud-deelnemers, een buurtbewoner en een theatercoach de vraag: 'Wat is het geheim van Festival 39Graden?'

22 januari 2015
Wat is het geheim van Festival 39Graden?

Mijn bed blijft mijn bed

Deze keer spreken we met ZZP'er Florain Verheijen, freelance theatervormgever én productieleider, over zijn werkweek, salaris en motivatie.

2 december 2014
Mijn bed blijft mijn bed

Laten zien dat alles anders kan

Walter vraagt namens Mestmag.nl naar de successen van vormgever Pieke Bergmans.

27 november 2014
Laten zien dat alles anders kan

Familiebedrijven in de culturele sector

Paula vroeg zich namens Mestmag.nl af: zijn familiebedrijven in onze sector eigenlijk verschillend van familiebedrijven in de commerciële sector?

19 november 2014
Familiebedrijven in de culturele sector

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation

11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent

Deze maand is Brabant weer een hele lichting professionele makers rijker.

5 juni 2014
11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent