Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Het versterken van de biodiversiteit is een van de belangrijkste uitdagingen in onze Brabantse steden. Daarom organiseerde Kunstloc Brabant afgelopen donderdag het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’. Een inspirerende dag vol tips en tricks over natuurinclusieve bouw met daarbinnen een belangrijke rol voor ontwerpers en kunstenaars. Voor welke uitdagingen staan we en hoe kunnen kunst en verbeeldingskracht bijdragen aan meer biodiversiteit in de stad? MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

Geschreven door: Elmay Claassen 

Het belang van verschillende perspectieven

Het symposium vond plaats in De Nieuwe Veste en werd georganiseerd in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging en gemeente Breda. Daar trapte wethouder Paul de Beer om half tien de dag af. “Er zijn in Breda enorme kansen om de openbare ruimte te vergroenen en bij te dragen aan meer biodiversiteit, maar dan moeten we dat wél op een manier doen waar we niet over tien jaar spijt van krijgen,” vertelde hij tijdens zijn openingswoord. “Het samenspel tussen alle verschillende perspectieven is heel belangrijk en daar zijn dit soort bijeenkomsten zo belangrijk voor.” In de ochtend was plaats voor een reeks inspirerende lezingen en in de middag werden de verschillende perspectieven aan elkaar gekoppeld. Dat gebeurde door middel van werksessies rond thema’s als architectuur, storytelling, conceptontwikkeling en maatregelen.

Moderator Frank van Pamelen op het podium tijdens het symposium | Door: Vita Hommersen

Toolbox natuurinclusief bouwen

Jip Louwe Kooijmans (Vogelbescherming Nederland) en Herman Limpens (Zoogdiervereniging) vertelden tijdens hun gezamenlijke lezing over het initiatief bouwnatuurinclusief.nl. Deze toolbox is ontwikkeld voor iedereen die aan de slag wil met natuurinclusief bouwen en bevat veel kennis van architecten, projectontwikkelaars en meer betrokkenen. Dat is nodig, want de manier waarop wij ons landschap inrichten bepaalt welke soorten ergens kunnen voorkomen en welke zullen verdwijnen. Herman: “Openbaar groen is nodig voor het behoud van diersoorten, maar ook voor onszelf. Investeren in groene kwaliteit levert veel meer op dan alleen maar een mooi plaatje.” De toolbox is voorzien van veel praktische tips over bijvoorbeeld het plaatsen van gierzwaluwstenen, inbouwstenen voor vleermuizen en openbaar groen. Ook doet Herman een belangrijke oproep: “Gebruik de website, stel vragen en deel het geleerde ook weer met ons. Daar leert iedereen van en alleen op die manier komen we samen verder.”

Openbaar groen is nodig voor het behoud van diersoorten, maar ook voor onszelf. Herman Limpens

Samen leven met de natuur

Na de lezing praten we nog even door met Jip. Hij vertelt: “Door de sterke stedelijke groei zijn stadsvogels aanvankelijk in aantal toegenomen, maar hoewel steden nog steeds groeien, nemen stadsvogels nu in aantal af. Dat is zonde, want dat hoeft helemaal niet. Als we onze steden natuurinclusief inrichten, kunnen we zelf ergens comfortabel wonen en vogels ook.” De Vogelbescherming werkt er hard aan om die urgentie voelbaar te maken onder het brede publiek. 

Jip: “Als we iets geleerd hebben van de coronacrisis, is het wel dat we als samenleving in staat zijn samen te gaan voor een langetermijndoel. Zo zou het met natuurinclusief bouwen ook moeten zijn. We weten dat het moet en we moeten het nu gewoon gaan doen. Natuurinclusief bouwen is helemaal niet iets nieuws, maar het is iets wat we door de tijd heen een beetje vergeten zijn. In de Ottomaanse tijd werden al moskeeën gebouwd met daarin openingen om onderdak te geven aan vogels.”

Jip ziet een grote rol voor ontwerpers en kunstenaars om voor deze transitie te zorgen. “We moeten ervoor zorgen dat de juiste materialen beschikbaar zijn, maar het gebouw staat ook in een ruimte en heeft een relatie met zijn omgeving. De ontwerper speelt daar een belangrijke rol in. De bouw moet vernieuwen en een groot deel daarvan zal bij de creatieve geesten vandaan moeten komen. Sommige ontwerpers zijn daarin al heel vooruitstrevend.”

De taak van de ontwerper

Ontwerpers en kunstenaars zijn met hun creatieve ontwerpen van grote waarde binnen het natuurinclusief denken en bouwen. Op het symposium kwam het perspectief van de ontwerper ook ruimschoots aan bod. Zo pitchte ontwerper Merel van der Linden een aantal van haar ontwerpen, waaronder ‘WILD’. Het gaat om een afgesloten terrein dat ‘terug wordt gegeven aan de aarde’. Merel: “Door letterlijk een stukje natuur in de stad terug te geven in gedwongen en afgesloten vorm, wil ik een groot statement maken. Het stelt de betekenis van natuur in de stad ter discussie. Hoe vrij is de natuur om zijn gang te gaan? We zijn geneigd om in de binnenstad iedere vierkante meter in te richten ten behoeve van de mens.” Merel hoopt mensen met dit ontwerp bewust te maken van de positie van de mens ten opzichte van de natuur. Als ontwerper laat ze het bredere publiek nadenken over dit soort maatschappelijke uitdagingen, zodat mensen ook zelf aan de slag gaan. “Als ontwerpers hebben wij de taak om de mogelijkheden te laten zien, vooral bij dit soort grote uitdagingen.”

Door letterlijk een stukje natuur in de stad terug te geven in gedwongen en afgesloten vorm, wil ik een groot statement maken. Merel van der Linden
Ontwerp 'WILD' van Merel van der Linden

De rol van verbeeldingskracht

Ook uit Merels verhaal blijkt hoe belangrijk de samenwerking vanuit verschillende perspectieven is als het om natuurinclusieve bouw gaat. “Mede dankzij creatieve ontwerpen is het hip geworden om ecologisch te bouwen. Verbeeldingskracht en esthetiek zijn essentieel om het bij een breder publiek in de smaak te laten vallen. Wij kunnen van iets ‘sufs’ iets maken wat iedereen graag wil hebben. Op zo’n manier zou het dus ook normaler kunnen worden om standaard een vleermuiskast in je tuin te zetten.” Volgens Merel hebben ontwerpers ook een informatieve rol. “De informatiecomponent is van enorm belang. Ik probeer vaak een leerzaam aspect toe te voegen of een link te leggen naar de historie. Zo creëer je een totaalbeleving.”

Uit het gesprek met Merel wordt duidelijk dat het symposium voor veel verbinding en kennisdeling zorgt. “Herman vroeg mij of ik ook vleermuiskasten kan verwerken in een van mijn ontwerpen die ik pitchte. Daar had ik helemaal niet over nagedacht, omdat dat ontwerp specifiek is gemaakt voor een weidevogelgebied. Dat laat zien dat het super belangrijk is om in gesprek te blijven met de experts en de mogelijkheden met hen te verkennen. We moeten elkaar tijdens het ontwerpproces betrekken om zo samen de langetermijndoelen te kunnen bereiken.”

Toolbox natuurinclusief bouwen

Meer ontdekken over biodiversiteit en natuurinclusief bouwen? Op de nationale Landschapstriënnale 2021 staan op tien verschillende locaties allerlei onderwerpen centraal rondom de inrichting, het gebruik en de beleving van het landschap. 

Wil je meer informatie over de toolbox natuurinclusief bouwen? Bekijk dan deze site.

Meer informatie over de toolbox

Elmay Claassen

Freelance redacteur en tekstschrijver

Duurzaamheid

De 5 winnende teams van de Design Challenge

Een vijfkoppige jury heeft uit 44 inzendingen de 5 winnende teams geselecteerd voor de Design Challenge Henriëttewaard.

8 april 2024
De 5 winnende teams van de Design Challenge

Vijf lessen als je wil verduurzamen

Hoe helpen verbeeldingskracht en creativiteit bij het verduurzamen van organisaties en de openbare ruimte?

2 april 2024
Vijf lessen als je wil verduurzamen

Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

In gesprek met Floris Alkemade, de juryvoorzitter van de design challenge.

20 februari 2024
Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Duik in de challenge en verbeeld de toekomst van water en erfgoed!  

10 januari 2024
Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Vier zakelijk leiders komen met tips over duurzaamheid tijdens de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC).

31 oktober 2023
Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Verminder je ecologische voetafdruk

Wil je jouw culturele organisatie verduurzamen? Met deze infographic kun je direct zien waar je kunt beginnen.

10 oktober 2023
Verminder je ecologische voetafdruk

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

Van restafval tot design met een verhaal

Drie makers vertellen over hun werk dat is gemaakt van restmateriaal, -afval of hergebruikte producten. Hoe gaan zij om met dit materiaal?

2 november 2022
Van restafval tot design met een verhaal

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Duurzaamheid en de festivalbranche, tot voor kort hadden ze niet veel met elkaar gemeen, maar daar komt nu verandering in.

4 oktober 2022
Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Elsa van Dam bepleit een nieuw klimaatverhaal met oog voor urgentie en verbondenheid tussen mens en natuur.

27 september 2022
Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Drie exposanten van de expositie STAD = NATUUR in de LocHal delen hun visie op stadsnatuur, vergroening en klimaatadaptatie.

15 september 2022
Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Kunstloc Brabant bekijkt dit najaar de klimaatcrisis door de bril der verbeelding. Hoe kan kunst bijdragen aan het keren van de klimaatcrisis?

8 september 2022
Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Paul Roncken, directeur van de Stichting NatuurCollege, schrijft over de natuur- en energietransitie en neemt drie ontwerpontdekkingen onder de loep.

8 maart 2022
Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Goed voornemen: groener filmen

De filmsector kan en moet duurzamer, groener, bewuster. Een goed voornemen voor dit nieuwe jaar. Maar hoe dan?

27 januari 2022
Goed voornemen: groener filmen

Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Kunst en design kunnen helpen de wereld te verduurzamen. In gesprek met drie projecten in Brabant die laten zien hoe dat kan.

15 december 2021
Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

Hoe gaat de culturele sector om met klimaatverandering? Documentalist Ton van der Linden zet een aantal duurzame voorbeelden op een rij.

7 oktober 2021
Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Over de verantwoordelijke rol van een ontwerper in de vormgeving en inbedding van (nieuwe) sociaalmaatschappelijke waarden.

27 november 2020
De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Voorzitter Ad Vlems over het Ecodorp, de rol van de Artist in Residence en kunstenaars bij het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

5 november 2020
Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Vorige week vond het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’ plaats. MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

29 september 2020
Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Blog | Tend and befriend

Het is een drukke tijd. De rode draad bij al deze activiteiten was de zorg voor de samenleving en de wens om gezamenlijk oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven te ontwikkelen, to change the inevitable.

25 oktober 2019
Blog | Tend and befriend

“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant volledig energieneutraal zijn. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

22 oktober 2019
“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door de natuur. Zo ook Hanneke de Leeuw, Angelique van der Valk en Willeke Klaassen.

8 oktober 2019
Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Verleiding en verbeelding in de energietransitie

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant energieneutraal zijn. Hoe zien kunstenaars en ontwerpers het energielandschap van de toekomst?

8 augustus 2018
Verleiding en verbeelding in de energietransitie

Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Sectoren bundelen hun krachten op zoek naar innovatieve oplossingen. Welke rol kan de kunstenaar spelen in deze vraagstukken?

26 oktober 2017
Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

De textielindustrie is één van de meest vervuilende bedrijfstakken. Met de tentoonstelling Earth Matters brengt het TextielMuseum dit maatschappelijke thema onder de aandacht.

19 oktober 2017
Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

Redden kunstenaars de wereld?

“Echte winst betekent niet alleen dat je nadenkt over geld verdienen, maar ook hoe je de planeet wilt achterlaten.” Hoe zet de cultuursector in op duurzaamheid?

13 oktober 2017
Redden kunstenaars de wereld?

Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie

Sociale innovatie is inmiddels een buzz woord in Brabant.

10 februari 2015
Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie