Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

“Echte winst betekent niet alleen dat je nadenkt over geld verdienen, maar ook hoe je de planeet wilt achterlaten.” Dit stelt Petra Hoogerwerf in haar nieuwe boek ‘Echte winst’. In dit artikel delen we hoe de kunst- en cultuursector inspeelt op de aandacht voor duurzaamheid.

- Geschreven door Jos Peters

“Ook in de kunst- en cultuursector ontstond de behoefte aan meer maatschappelijke betrokkenheid. Steeds meer vormgevers en kunstenaars willen niet alleen mooie dingen maken, maar denken ook na over hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving”, aldus Huub Looze van AKV|St. Joost in Breda.

Duurzaam poppodium

Poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoo, is een treffend voorbeeld van een culturele instelling die dit in de praktijk brengt. In West-Brabant zijn er verschillende bedrijven binnen de biobased economie die zich bezig houden met innovatie. Biobased materialen zijn materialen die gemaakt zijn van natuurlijke, groene grondstoffen in plaats van fossiele grondstoffen. Geïnspireerd door Gerlof Jorritsma, strategisch beleidsadviseur gemeente Bergen op Zoom, is Gebouw -T de creativiteit, inspiratie en verbeelding van de kunst- en cultuursector gaan verbinden met de biobased economie en wetenschap.

“Ik ben trots op onze samenwerking met lokale ondernemers op het gebied van energie en materiaalgebruik en de samenwerking met de opleiding AKV|St. Joost”, aldus Gert-Jan de Koster, bestuurder en zakelijk leider van Gebouw-T. Remco Faes ontwierp, als student op de AKV|St.Joost, een energiezuinige led-constructie voor Gebouw-T om bezoekers de weg te wijzen naar de grote zaal. Het ontwerp is gebaseerd op een onderdeel van het DNA van Bergen op Zoom, de ansjovis. “Het ontwerp wordt gemaakt van biobased plastic en is opgepakt door het Biopolyneer Applicatie Centrum, BAC, van Avans Hogeschool”, aldus Huub Looze. Het BAC richt zich op de ontwikkeling van bioplastics. Plastics gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals maïs en suikerriet.

ontwerp van Remco Faes

Voortrekkersrol

Gebouw-T heeft de ambitie om een voortrekkersrol te pakken in het verduurzamen van de omgeving. Dat heeft tot een aantal interessante initiatieven geleid. Zo faciliteert Gebouw-T het Stadspodium in Bergen op Zoom. “Het Stadspodium is een platform waarmee zo veel mogelijk Bergenaren worden geïnspireerd tot duurzaam gedrag”, vertelt Gert-Jan. Ook was er gedurende een half jaar in het centrum van Bergen op Zoom een pop-up store voor biobased producten om mensen bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Daarnaast heeft zeer recent een vastenavendbouwclub het plan opgepakt om een wagen te gaan bouwen van biobased materiaal. Het BAC levert de bouwmaterialen. Ook gaan een viertal bouwclubs een masterclass bij Huub Looze volgen en starten ze een winkel voor biobased materiaal. Daar kunnen kunstenaars dan ook weer van profiteren.

"Zo werkt het dus. Je begint en het ontwikkelt zich verder. " Huub Looze

Kunstenaars en vormgevers

“Kunstenaars zijn enorm geïnteresseerd in het werken met biobased materialen, omdat het voor henzelf ook gezonder is”, legt Huub uit. Al wegen de voordelen van traditioneel materiaalgebruik vaak zwaarder. Veel kunstenaars ervaren het werken met biobased materialen ook als een beperking van hun vrijheid. “Daar schrokken ze wel van. Ze weten niet hoe ze ermee kunnen werken, waar ze het kunnen kopen”, aldus Huub. In zijn minor Arts & Nature wil hij bewerkstelligen, dat ontwerpers en autonome kunstenaars de bereidheid ontwikkelen met materiaal te experimenteren en nieuwsgierig worden naar de nieuwe mogelijkheden die nieuwe materialen geven.

Bio-kunstenaar Jalila Essaïda vormt daarop een uitzondering. Zij voelt de verantwoordelijkheid om de aarde verbeterd door te geven. Dat doet ze onder andere met Mestic, waarbij dierlijk mestafval direct wordt omgezet in nieuwe materialen als bio-textiel, -plastic en -papier. Landbouworganisatie ZLTO is een van haar partners. Met haar BioArt Laboratories Stichting heeft ze de ambitie om wereldwijd een bijdrage te leveren aan een nieuwe circulaire wereld.

Jalila Essaïda

Ayla Vlemmings, student AKV|St. Joost, heeft onderzoek gedaan naar het werken met natuurlijke materialen zoals tomatenplanten. Met haar ontwerpen wil ze mensen na laten denken over duurzaamheid. "De resultaten van mijn afstudeeronderzoek wil ik vooral ook delen met andere ontwerpers, zodat zij zien dat je ook slim kunt werken. Maak niet om te maken." 

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Duurzaamheid gaat ook over people en dus over duurzame inzetbaarheid van medewerkers in culturele organisaties. Organisaties maken dan werk van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers door meer ruimte te maken voor eigen verantwoordelijkheid en ideeën van medewerkers. Dat levert meer werkplezier, meer betrokkenheid, minder ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit op. Het Europees Sociaal Fonds, ESF, heeft voor het project ‘Duurzame inzetbaarheid vereist cultureel ondernemerschap’ een subsidie toegekend. Dit project loopt door tot en met september 2018 en wordt ontwikkeld door Cultuur+Ondernemen.

Redden kunstenaars de wereld?

Door het gebruik van biobased materiaal en door bewustzijn voor duurzaamheid te creëren, kan de kunst- en cultuursector een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de samenleving. Kunstenaars hebben de kracht om te emotioneren. Een kracht die je nergens anders kunt vinden. “Begin, deel het en het ontwikkelt zich verder”, enthousiasmeert Huub.

Jos Peters

Expert cultureel leiderschap

duurzaamheid

De 5 winnende teams van de Design Challenge

Een vijfkoppige jury heeft uit 44 inzendingen de 5 winnende teams geselecteerd voor de Design Challenge Henriëttewaard.

8 april 2024
De 5 winnende teams van de Design Challenge

Vijf lessen als je wil verduurzamen

Hoe helpen verbeeldingskracht en creativiteit bij het verduurzamen van organisaties en de openbare ruimte?

2 april 2024
Vijf lessen als je wil verduurzamen

Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

In gesprek met Floris Alkemade, de juryvoorzitter van de design challenge.

20 februari 2024
Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Duik in de challenge en verbeeld de toekomst van water en erfgoed!  

10 januari 2024
Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Vier zakelijk leiders komen met tips over duurzaamheid tijdens de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC).

31 oktober 2023
Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Verminder je ecologische voetafdruk

Wil je jouw culturele organisatie verduurzamen? Met deze infographic kun je direct zien waar je kunt beginnen.

10 oktober 2023
Verminder je ecologische voetafdruk

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

Van restafval tot design met een verhaal

Drie makers vertellen over hun werk dat is gemaakt van restmateriaal, -afval of hergebruikte producten. Hoe gaan zij om met dit materiaal?

2 november 2022
Van restafval tot design met een verhaal

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Duurzaamheid en de festivalbranche, tot voor kort hadden ze niet veel met elkaar gemeen, maar daar komt nu verandering in.

4 oktober 2022
Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Elsa van Dam bepleit een nieuw klimaatverhaal met oog voor urgentie en verbondenheid tussen mens en natuur.

27 september 2022
Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Drie exposanten van de expositie STAD = NATUUR in de LocHal delen hun visie op stadsnatuur, vergroening en klimaatadaptatie.

15 september 2022
Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Kunstloc Brabant bekijkt dit najaar de klimaatcrisis door de bril der verbeelding. Hoe kan kunst bijdragen aan het keren van de klimaatcrisis?

8 september 2022
Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Paul Roncken, directeur van de Stichting NatuurCollege, schrijft over de natuur- en energietransitie en neemt drie ontwerpontdekkingen onder de loep.

8 maart 2022
Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Goed voornemen: groener filmen

De filmsector kan en moet duurzamer, groener, bewuster. Een goed voornemen voor dit nieuwe jaar. Maar hoe dan?

27 januari 2022
Goed voornemen: groener filmen

Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Kunst en design kunnen helpen de wereld te verduurzamen. In gesprek met drie projecten in Brabant die laten zien hoe dat kan.

15 december 2021
Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

Hoe gaat de culturele sector om met klimaatverandering? Documentalist Ton van der Linden zet een aantal duurzame voorbeelden op een rij.

7 oktober 2021
Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Over de verantwoordelijke rol van een ontwerper in de vormgeving en inbedding van (nieuwe) sociaalmaatschappelijke waarden.

27 november 2020
De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Voorzitter Ad Vlems over het Ecodorp, de rol van de Artist in Residence en kunstenaars bij het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

5 november 2020
Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Vorige week vond het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’ plaats. MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

29 september 2020
Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Blog | Tend and befriend

Het is een drukke tijd. De rode draad bij al deze activiteiten was de zorg voor de samenleving en de wens om gezamenlijk oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven te ontwikkelen, to change the inevitable.

25 oktober 2019
Blog | Tend and befriend

“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant volledig energieneutraal zijn. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

22 oktober 2019
“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door de natuur. Zo ook Hanneke de Leeuw, Angelique van der Valk en Willeke Klaassen.

8 oktober 2019
Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Verleiding en verbeelding in de energietransitie

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant energieneutraal zijn. Hoe zien kunstenaars en ontwerpers het energielandschap van de toekomst?

8 augustus 2018
Verleiding en verbeelding in de energietransitie

Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Sectoren bundelen hun krachten op zoek naar innovatieve oplossingen. Welke rol kan de kunstenaar spelen in deze vraagstukken?

26 oktober 2017
Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

De textielindustrie is één van de meest vervuilende bedrijfstakken. Met de tentoonstelling Earth Matters brengt het TextielMuseum dit maatschappelijke thema onder de aandacht.

19 oktober 2017
Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

Redden kunstenaars de wereld?

“Echte winst betekent niet alleen dat je nadenkt over geld verdienen, maar ook hoe je de planeet wilt achterlaten.” Hoe zet de cultuursector in op duurzaamheid?

13 oktober 2017
Redden kunstenaars de wereld?

Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie

Sociale innovatie is inmiddels een buzz woord in Brabant.

10 februari 2015
Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie