Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Werken met publieksdata in de culturele sector kan best ingewikkeld zijn. Want welke data haal je als organisatie precies op? Wie kijkt ernaar, op welk moment, en wat doe je er vervolgens samen mee? Sjoert Bossers (directeur), Nancy van Dijck (programmeur) en Bente Aalbers (marketeer) van theater De Schalm delen hun ervaring. 

Geschreven door: Linda Thoen

Theater De Schalm is een middelgroot theater in Veldhoven, vertelt directeur Sjoert Bossers: "Onder de rook van Eindhoven en tegelijkertijd de hoofdstad van de Kempen. Dat kleurt ons: we hebben een dorpse gemoedelijkheid, met een stedelijke saus. Ons bereik is daardoor groot en divers, maar dat zagen we nog niet terug in onze bezoekers. Dat was de reden voor ons om een onderzoek op te zetten naar ons (potentiële) publiek.” Theater De Schalm doet daarom mee in de Brabantse pilot rondom publieksonderzoek, die door Kunstloc Brabant wordt georganiseerd en mede mogelijk is gemaakt met een bijdrage van BrabantStad. 

Publieksonderzoek

Sjoert: “We kregen inzicht in onze huidige publiekssamenstelling en welk publiek we nog niet in huis hebben.” Nancy: “Dat koppelden we aan het Culturele Doelgroepenmodel van Rotterdam Festivals. Aan de hand van die bezoekerssegmentatie zagen we bijvoorbeeld welke groepen we nog niet bereiken en wel zouden kúnnen aanspreken, zoals de ‘Lokale Vrijetijdsgenieters'.” 

Vertaling naar de dagelijkse praktijk

Bente: “We hebben de klantreis van onze huidige bezoekers onder de loep genomen, van hun eerste ervaring op de website tot hun bezoek aan het theater. En we creëren nieuwe klantreizen voor onze potentiële bezoekers.” 

Nancy: “Voorheen vroegen we wel eens via Facebook: ‘Welke artiest wil jij in de Schalm zien?’. Dat leverde zelden bruikbare reacties op. Met het onderzoek en de doelgroepsegmentatie wordt vraag-gestuurd programmeren echt concreet. Als we een groep nog niet in huis hebben, ga ik kijken: wat zou die leuk vinden? Zo weten we dat de ‘Lokale Vrijetijdsgenieters’ gemiddeld wat ouder is, graag overdag cultuur bezoekt en dit bezoek als sociale activiteit ziet. Daardoor ontstond het idee van een maandelijks zondagmiddagmatinee speciaal voor deze groep.” 

Sjoert: “We maken echt tijd en budget vrij om te innoveren en onderzoeken welke programmering we kunnen koppelen aan het doelgroeponderzoek.”

De Schalm, foto: Matijs Moeskops

Jongere doelgroepen

Nancy: “We zagen in het onderzoek dat we de jeugd in de omgeving niet konden bereiken. Ze zitten ook niet in onze data, want ze wonen bij hun ouders of zijn al uit huis buiten ons doelgroepgebied.” Sjoert: “Dan probeer je thematisch aan te sluiten met je programmering. Een voorbeeld is onze samenwerking met een groep voetbal-freestylers. Zij gaven demo’s op voetbalveldjes waar die jongeren zijn, wij vertaalden dat door naar een show in het theater.”

Sjoert: “Jongeren consumeren in het algemeen heel anders; wie van hen kijkt bijvoorbeeld nog tv? Dat is vervangen door Netflix en YouTube. In de zaal zitten is nog steeds het hoogste goed bij ons, maar we kijken ook: hoe kunnen we cultuur naar die moeilijk bereikbare jongeren brengen? In de vorm van een festival, of digitaal via een stream, bijvoorbeeld. In de digitale categorie kun je ook denken aan innovaties op het podium, zoals digitale decors en realtime geprojecteerde acteurs.

Datagedreven werken

Nancy: “Ik sluit als programmeur aan bij het wekelijkse marketingoverleg. Daar kan ik input geven op de marketingplannen met kennis van de voorstelling. Omdat ik de preview al heb gezien, of de makers heb gesproken, kan ik inschatten waar de raakvlakken liggen met de verschillende doelgroepen.” 

Bente: “Andersom kan ik als marketeer waardevolle input geven nog voordat de planning vastligt. Dan kun je de programmering bijvoorbeeld laten aansluiten bij een feestdag en de marketing daarop inrichten.”

"Samenwerking van disciplines moet de standaard zijn: marketing, directie en programmering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden." Sjoert Bossers

De toekomst van datagedreven werken voor de Schalm

Sjoert: “Soms lijkt het moeilijk om een kunstvorm te innoveren. Maar ook theater moet zichzelf in een veranderende wereld opnieuw uitvinden. De mogelijkheden met data zijn gelukkig oneindig. We hebben bijvoorbeeld een eigen app, waarin we realtime door de data-inzichten nog persoonlijker kunnen communiceren met een leuke extra, een bedankje, of aanbeveling voor een volgende voorstelling.”

Zet je publiek centraal met data

Met de komst van de digitale transformatie, komen steeds meer data en daarmee inzichten beschikbaar over jouw publiek. Wie zijn ze, wanneer kopen ze een kaartje en wat motiveert hen om jou te bezoeken. Datagedreven werken geeft houvast om te bepalen wie jouw bestaande doelgroep is. Het maakt mogelijk om gezamenlijk naar dezelfde feiten te kijken en zo keuzes te maken. Het helpt jouw organisatie je doelgroepen te begrijpen, bedienen en ermee te verbinden.

Het publiek van morgen is radicaal anders dan de bezoeker van vandaag. Ontdek hoe jij het publiek van de toekomst kunt bereiken.

 

Publiek van de toekomst

DEN

Dit artikel verscheen eerder op den.nl. Meld je aan voor de nieuwsbrief van DEN! 

Nieuwsbrief DEN

Linda Thoen

Onderzoeker - DEN

Publieksdata

Theater De Schalm: "Niet met data werken is geen optie meer".

Werken met publieksdata in de culturele sector kan best ingewikkeld zijn. Theater De Schalm deelt haar ervaring.

18 juli 2023
Theater De Schalm: "Niet met data werken is geen optie meer".

Werken met Publieksdata

Samen met meerdere Brabantse culturele organisaties nemen we deel aan een landelijke pilot, en stimuleren we bewustwording, samenwerking en kennisdeling over het werken met publieksdata.

7 december 2022
Werken met Publieksdata

Regioprofiel | Publiekswerking

In het streven naar een inclusief aanbod voor iedere Brabander is publiekswerking een goede manier om te werken aan een gelijkwaardige dialoog tussen publiek, programmeur en maker.

4 november 2021
Regioprofiel | Publiekswerking

Voorbij de valkuilen van publiekswerking

Publiekswerking is een toverwoord geworden. Maar wat zijn nu de do's en dont's bij deze actieve zoektocht naar verbinding met publiek?

10 juni 2021
Voorbij de valkuilen van publiekswerking

Culturele Smaak van Brabanders

Hoe ziet het cultuurgedrag van Brabanders er tegenwoordig uit? Met een segmentatie van publieksgroepen, vertegenwoordigd door persona’s, krijgen we grip op de manier waarop mensen tegenwoordig cultuur consumeren.

20 maart 2020
Culturele Smaak van Brabanders

Landelijke presentatie segmentatiemodel Smaak van Brabant

Tijdens de jaarlijkse onderzoekconferentie van LKCA en Boekmanstichting hebben Het PON en Kunstloc Brabant een sessie verzorgd over het segmentatiemodel De culturele smaak van Brabanders.

10 februari 2020
Landelijke presentatie segmentatiemodel Smaak van Brabant

Werkconferentie Amateurkunst #8

Tijdens de achtste editie van de werkconferentie nodigden we mooie, bijzondere, inspirerende en opvallende sprekers nog een keer uit. Een ‘The best of’ op het gebied van amateurkunst.

3 december 2019
Werkconferentie Amateurkunst #8

Inspiratiemiddag publiekswerking

Publiekswerking draait om verbinding maken met huidig én nieuw publiek en slaat daarmee een brug tussen het artistieke product, marketing en educatie.

14 november 2019
Inspiratiemiddag publiekswerking

U vraagt, wij draaien: tegenwoordig staat de bezoeker centraal

Marketing? Vroeger was dat in de cultuursector een beetje een vies woord. Maar inmiddels wordt het belang ervan door vrijwel iedereen gezien: het publiek komt steeds centraler te staan. Vier Brabantse organisaties vertellen waarom dat helemaal niet zo erg is.

5 december 2017
U vraagt, wij draaien: tegenwoordig staat de bezoeker centraal

Blog | Publiek!

Zonder publiek wordt het draagvlak voor de cultuursector wel erg klein. Jenneke Harings blogt over de zoektocht naar publiek voor kunst en cultuur.

4 november 2016
Blog | Publiek!

Publiek: 10 dingen die je moet lezen, zien, horen

Omdat de positie van kunst en cultuur in de samenleving verandert en omdat het publiek zelf verandert, moeten we opnieuw kijken naar wie ons publiek is en wat het voor ons kan betekenen.

27 oktober 2016
Publiek: 10 dingen die je moet lezen, zien, horen

Wat brengt jouw culturele project, programma of activiteit teweeg?

Monitoren en evalueren is belangrijk om inzicht te krijgen in het doelbereik van je organisatie.

2 februari 2016
Wat brengt jouw culturele project, programma of activiteit teweeg?