Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Aan de Spoorlaan in Tilburg verrijst een groot surrealistisch doolhof. De naam van het complex: Doloris. De Tilburgse samenwerking met een groep Berlijnse kunstenaars overschrijdt fysieke landsgrenzen, maar het concept laat zich ook niet in één kader plaatsen: is het doolhof wel kunst te noemen, of is het puur entertainment? Mestmag.nl voelde de projectinitiator, Joep van Gorp, aan de tand.

- Geschreven door Nikki Daniëls

Geur van vers zaagsel

Aan het eind van de gang bij Qanvas aanbellen en dan de lift pakken naar de tweede verdieping. Of vier verdiepingen omhoog lopen naar de tweede verdieping’, schrijft hij me per email. Of ik het nog snap. Joep van Gorp, oprichter van cultureel bureau Qanvas en initiatiefnemer van het project, heeft duidelijk iets met dolen en dwalen.

Eenmaal in het pand van het vroegere postkantoor negeer ik zijn eerdere instructies en volg ik de geur van vers zaagsel en timmergeluiden, regelrecht naar het doolhof in wording. Stijgers, wanden, materialen… Een geschrokken blik van iemand die geen Nederlands spreekt, en later ook Joep zelf, vertellen me dat dit niet helemaal de bedoeling was. Maar ach, zo werkt het toch, dat dolen? Je zintuigen op scherp en ontdekken maar!

Controle over een pirateneiland

Volgens Tim Henrik Schneider tenminste, de Duitse kunstenaar achter Peristal Singum (de Berlijnse versie van het doolhof) waardoor Joep zich liet inspireren en die ook begeleidt bij dit project. Doloris wordt bijna dubbel zo groot, met veertig ‘belevingskamers’ en een ware rooftop-bar midden in het Tilburgse stadshart. “In de basis is het hetzelfde, maar professioneler”, zegt Joep. In Berlijn was het doolhof secundair aan de locatie, een bijzaak. “Bij dit project wordt het doolhof de grote trekpleister, maar het wordt een complete beleving van de deur tot en met het eten dat op het dak geserveerd wordt. Met workshops, vergaderruimtes, seminars en concerten”.

Allemaal leuk en aardig, maar de prangende vraag blijft: wat kunnen we nou precies van het doolhof verwachten? Dat hangt volgens Joep vooral van jezelf af. Wat zeker is, is dat het een kunstinstallatie wordt waar je doorheen kunt lopen, klimmen en kruipen. “Het laat zich technisch gezien het gemakkelijkst vergelijken met een klimpark voor kinderen, met van die netten aan de zijkant. Maar dan heb ik het niet over wat het met je kan doen… Over het kunstzinnige aspect kan ik nog niks vertellen. Het laat zich vergelijken met een pirateneiland.”

En daar wordt dus met twintig man sterk aan gewerkt: een basisteam van vijf Duitse kunstenaars en vijftien Nederlandse sculpturenmakers, kunstschilders, installatiebouwers en graffitikunstenaars. Ook de verwachtingen van Doloris zijn groot: Brabant C deed een investering van maar liefst 385.000 (€ 225.000 gift, € 60.000 garantiesubsidie, € 100.000 lening). Een deel moet dus worden terugverdiend, mede hierdoor gaat het project gepaard met enige financiële druk. Maar volgens Joep heeft dit geen enkele invloed op de creativiteit: “Ik probeer controle te houden over grote zaken als planning en budget, maar verder hebben de makers volledige vrijheid”.

Kunst met een achtbaan

Er wordt veel gediscussieerd over de vraag of het doolhof nog wel onder de noemer ‘kunst’ mag vallen. Zo vinden critici het eerder entertainment en worden vraagtekens gezet bij de hoge subsidies die voor het project zijn vrijgemaakt. Joep geeft toe dat het een grijs project is. “Maar dat is ook wat het zo interessant maakt. In principe is een schilderij óók entertainment, alleen niet zo spannend als dit”.

Doloris moet zowel fervent museumbezoeker als de attractie-fanaat op zoek naar de laatste thrill, naar Tilburg halen. “We zitten echt in die cross-over, en dat is volgens veel marktonderzoeken wat mensen nu zoeken. Mensen willen een dierentuin met een achtbaan erin. Wij doen dat met kunst”.

Zelfredzaam

Hij noemt het de belevingseconomie: we willen met z’n allen het liefst het hele jaar op reis zijn. Maar dat is voor de meesten van ons natuurlijk nog surrealistischer dan dit doolhof, en dus zoeken we continu naar nieuwe dingen om geprikkeld te raken. Doloris speelt daar op in.

“Het woord ‘commercieel’ is nog steeds een beetje een scheldwoord in de kunstsector”, gaat hij verder. “Terwijl we gewoon een professionele organisatie proberen te zijn wat zich op kunst focust”. Wat dat betreft is het een interessante tijd. De overheid pleit enerzijds al jaren voor meer ondernemerschap in de kunsten. Anderzijds lijkt, met behulp van gemeentegelden, momenteel alles mogelijk in Tilburg.

Joep vraagt zich wel af hoe lang die tijd gaat duren. “Zonder steun van subsidies en sponsoring was dit niet mogelijk geweest. Het zou kunnen dat straks de rijen voor de deur staan, maar zelfs als dat zou gebeuren houdt dat een keer op. We zijn aan onszelf verplicht om te kijken hoe we het zelfredzaam kunnen maken”. Ik neem me voor om Doloris in elk geval voor mezelf te gaan beleven.

crowdfunding

Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Ook in de tweede helft van 2023 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma.

30 augustus 2023
Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Successen van 10 jaar impulsgelden

Welke 3 succesfactoren van de impulsgelden geven we de provincie mee bij de ontwikkeling van een nieuwe subsidieregeling?

6 juni 2023
Successen van 10 jaar impulsgelden

Crowdfunding 2023

Deze makers zetten in 2023 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

20 april 2023
Crowdfunding 2023

Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Hoe zet je film en documentaire in het sociale domein in? Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor filmmakers?

18 april 2023
Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Elmay Claassen deelt haar eigen ervaring met het uitgeven van een boek en spreekt met drie andere Brabantse self publishers!

21 december 2022
Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Crowdfunding 2022

Deze makers zetten in 2022 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

12 oktober 2022
Crowdfunding 2022

Het verschil maken met film

Jesse van Venrooij, filmmaker én voormalig sociaal werker, helpt ons met zijn documentaires aan een bredere kijk op de samenleving.

30 mei 2022
Het verschil maken met film

Nieuwe entree LocHal

Deze zomer wordt de draaiende deur van Pien den Hollander in gebruik genomen. Met dit ontwerp won zij De Kunstopdracht van Kunstloc.

24 mei 2022
Nieuwe entree LocHal

Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Muzikant Davy Knobel, fotograaf Tahné Kleijn en filmmaker Lilia Scheerder brachten hun project tot een succes met crowdfunding.

11 april 2022
Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Crowdfunding 2021

Deze 19 makers voltooiden in 2021 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2021
Crowdfunding 2021

Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Voor de subsidie impulsgelden is in 2021 ruim € 1 miljoen extra budget beschikbaar gekomen. Voor 2022 is er €2,4 miljoen beschikbaar

13 oktober 2021
Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

In 2020 startten 28 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. We lichten 8 mooie voorbeelden uit.

23 december 2020
Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

Crowdfunding 2020

Deze 33 makers voltooiden in 2020 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2020
Crowdfunding 2020

Terugblik op de impulsgelden

Wat heeft het succesvolle impulsgeldenprogramma Brabant de afgelopen jaren opgeleverd?

10 november 2020
Terugblik op de impulsgelden

Laat studenten meedenken met jouw crowdfundcampagne

Crowdfund project gezocht! Spar met studenten van de Breda University of Applied Sciences over je campagne.

26 augustus 2020
Laat studenten meedenken met jouw crowdfundcampagne

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

BEAT Plastic Waste is de 250ste geslaagde crowdfunding-campagne die is ondersteund met impulsgelden.

2 april 2020
Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

Veelgestelde vragen over crowdfunding en corona

Antwoord op de meest urgente vragen die op dit moment spelen als je een campagne aan het voeren bent, of als je overweegt om een crowdfunding te starten.

23 maart 2020
Veelgestelde vragen over crowdfunding en corona

Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

In mei 2019 opende Doloris haar deuren. Het surrealistische kunstdoolhof en de rooftopbar ontpopte zich sindsdien tot één van de hotspots van Tilburg.

7 januari 2020
Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

Crowdfunding 2019

Deze makers voltooiden in 2019 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

27 december 2019
Crowdfunding 2019

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Goeikes; voor, door en over Helmonders

Met fotoproject Goeikes geven Helmonders de 'gewone' bewoners van hun stad een podium.

3 december 2019
Goeikes; voor, door en over Helmonders

Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Tips en inspiratie voor iedereen die crowdfunding in wil zetten voor amateurkunst, onderwijs en andere culturele projecten.

30 november 2019
Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Er zijn dit jaar al 28 succesvolle crowdfunding-campagnes ondersteund. We kunnen in 2019 geen nieuwe toezeggingen meer doen.

27 november 2019
Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Van crowdfunding naar crowdbinding

Met crowdfunding creëer je een community van fans rondom jouw project. Hoe behoud je hun betrokkenheid?

11 november 2019
Van crowdfunding naar crowdbinding

Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Wat Justine Kontou fascineert is hoe ruimtes waarin mensen zich begeven, van invloed kunnen zijn op hun gemoedstoestand.

20 maart 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Een passende entree voor de LocHal

Met crowdfunding realiseert Pien den Hollander als kunstopdracht een entree voor de LocHal. Haar ontwerp is geïnspireerd op de kranen die locomotieven deden zweven.

7 januari 2019
Een passende entree voor de LocHal

Crowdfunding 2018

Deze makers voltooiden in 2018 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

28 december 2018
Crowdfunding 2018

Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Een groot surrealistisch doolhof genaamd Doloris. Kunst of puur entertainment? Mestmag.nl voelde de projectinitiator, , aan de tand.

4 oktober 2018
Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Blog | Zeven jaar crowdfunding

Al zeven jaar geeft Luc Begas ondersteuning aan crowdfunding projecten. Iedere keer weer heeft hij ontzettend veel respect voor de projecthouder die lef toont door een crowdfunding campagne aan te gaan. Waarom? In zijn blog legt Luc het uit.

4 april 2018
Blog | Zeven jaar crowdfunding

Honderd projecten succesvol met crowdfunding

Maartje interviewde verschillende crowdfunders over hun projecten en ze kijkt samen met bkkc terug op vier jaar crowdfunding.

2 november 2015
Honderd projecten succesvol met crowdfunding

Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is

Toen wij jaren geleden zochten naar een manier om het publiek een stem te geven, kwamen we logischerwijs uit bij crowdfunding. Luc Begas blogt de lange adem van crowdfunding.

1 december 2014
Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is