Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Het kan als kunstenaar een uitdaging zijn om financiering rond te krijgen voor een project. Een manier is om fans te vragen om te doneren; een crowdfundingsactie. Muzikant Davy Knobel, fotograaf Tahné Kleijn en filmmaker Lilia Scheerder kozen hiervoor en haalden er met hun campagnes meer uit dan alleen geld.  

Geschreven door: Marel van Andel

Donaties in plaats van subsidie

Davy Knobel is muzikant en speelt in de Bredase band Light by the sea, samen met zijn vriendin Eszter Anna Baumann. “We wilden graag een eigen plaat maken samen, om dat te realiseren hadden we wel geld nodig”, vertelt hij. “Daarom gingen we op zoek naar subsidieverstrekkers, maar dat lukte niet goed. We zijn toen gaan kijken naar andere manieren van financieren en kwamen zo op crowdfunding, waar mensen een donatie kunnen doen aan ons.” 

Naasten laten betalen?

Eerst waren de twee een beetje huiverig om op deze manier om geld te gaan vragen. “We dachten dat de kosten dan vooral terecht zouden komen bij onze naasten.” Het duo is toen toch in gesprek gegaan met crowdfundingsplatform Voordekunst. “We hebben toen onder andere bedacht wat we de donateurs konden bieden in ruil voor een donaties. Je kon bijvoorbeeld merchandise van ons krijgen, de plaat op vinyl, maar je kon ook doneren voor een diner met ons of een akoestisch concert.” 

De donaties kwamen uiteindelijk ook niet alleen vanuit de naasten. “We kregen donaties van vrienden, familie en kennissen, maar ook veel vanuit de muziekindustrie. We werken zelf ook als bookers en managers, waardoor we veel mensen kennen. Ook fans van bands waar we eerder ooit in speelden vonden ons weer en doneerden. Op deze manier is onze actie dan ook een succes geworden en hebben we ons streefbedrag gehaald.” 

Contact houden met donateurs

Voor Light by the sea was de financiële kant de belangrijkste reden om een crowdfunding te houden. Maar tijdens de campagne zagen ze dat je met een crowdfundingsactie meer krijgt. “Je hebt door de donaties een heel overzichtelijke lijst met mensen die jouw werk waarderen. We mailen hen nog steeds als we nieuwe shows aankondigen, we geven soms gratis merchandise weg of kaartjes. Zo houden we het contact.” 

Publiciteit

Volgens Helmondse fotograaf Tahné Kleijn is een groot voordeel aan crowdfunding de publiciteit die je ermee krijgt.  “Als je het alleen voor het geld doet zijn er makkelijkere manieren om daaraan te komen”, vertelt ze. “Maar door een crowdfunding heb je al voordat je werk klaar is een reden om de publiciteit op te zoeken. Zo komen meer mensen te weten over waar je mee bezig bent, al tijdens het proces. Kranten bijvoorbeeld hebben al eerder een reden om te publiceren.” 

Tahné heeft al drie keer een succesvolle crowdfunding gehouden, twee keer met een groep fotografen voor het fotofestival Goeikes in Helmond en een keer voor haar fotoboek Stilte heeft het laatste woord. “Door het vaker te houden heb ik nu een leuke groep mensen die me altijd steunt en die ik ook heb leren kennen. Ik vind het heel bijzonder als mensen iets doneren, al helemaal als het een hoog bedrag is. Soms voel ik me bezwaard als mensen veel geven, maar ze doen het natuurlijk zelf.” 

Een goed plan hebben

Wel vindt Tahné de crowdfundingsperiode stressvol. “De meeste donaties krijg je eigenlijk in de eerste week, en in de laatste week. In de periode daartussen is het dus erg spannend of je het bedrag gaat halen. De regels verschillen per platform, maar bij mijn actie gold dat als je niet 70 procent ophaalt van het streefgedrag, al het geld wordt teruggestuurd naar de donateurs. Dat wil je natuurlijk niet hebben, dus je moet een goed plan hebben voordat je aan zo’n campagne begint. Maar dan is het uiteindelijk helemaal de moeite waard.” 

Werken in een niche

Filmmaker en beeldend kunstenaar Lilia Scheerder zag ook de voordelen van crowdfunding. Voor haar kortfilm Living Room begon ze een actie, die ook een succes werd. “Ik heb geen geld, ik ben ook maar een arme kunstenaar”, lacht ze. “Ik wilde graag een project doen op een wat grotere schaal, waarbij er meer kosten zijn dan enkel productiekosten. Met weinig budget kun je veel minder dan wanneer je wel wat te besteden hebt, om bijvoorbeeld iemand in te huren. Om aan dat geld te komen waren er in mijn ogen twee opties. Of ik kon subsidie aanvragen, of een crowdfunding starten. Ik ben bekend met subsidie, maar mijn werk, in dit geval een moderne stille film met horrorthema, is een niche. Je bent voor de subsidie dan heel erg afhankelijk van of een klein groepje mensen het leuk genoeg vindt.” 

Bekijk de trailer Living Room

Meis in 'Living Room' 2022 | Fotograaf & DoP Film: Elwin Rijken

Meenemen in het proces

Met crowdfunding kon Lilia juist de mensen bereiken die haar werk waarderen, en hun vragen om een bijdrage. “Het moeilijke aan crowdfunding vond ik dan weer de promotie die je voor jezelf moet doen. Dat vond ik wel een uitdaging. Maar toen ik eenmaal op gang was, zag ik wat het me nog meer brengt.” Met de campagne kon de filmmaker goed peilen of haar project goed aanslaat of niet, van tevoren al. “Als mensen het leuk vinden geven ze namelijk geld, en anders niet. Je neemt ze mee in het proces naar het eindresultaat toe, in plaats van dat je ze alleen het eindresultaat laat zien. Daardoor heb je van tevoren al een veel beter beeld van of het eindresultaat aan zal slaan.” 

Zelf ook crowdfunden?

Kunstloc Brabant helpt Brabantse makers graag om financiering voor hun projecten rond te krijgen en geeft graag advies bij jouw crowdfunding-campagne.  

Ook is er subsidie rondom jouw crowdfunding actie mogelijk vanuit de Impulsgelden. Dit betekent dat je 70% van je doelbedrag zelf binnenhaalt en de overige 30% (tot een maximum van €20.000) krijg je (na het behalen van je streefbedrag) uit de Impulsgelden. 

Meer over crowdfunden

Marel van Andel

Freelance redacteur

Crowdfunding

Zo helpt crowdfunding jou als maker verder

We spraken met makers Clim Stoopen, Lieke Anna en Koen Smits over hun ervaring met crowdfunding.

14 mei 2024
Zo helpt crowdfunding jou als maker verder

Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Ook in de tweede helft van 2023 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma.

30 augustus 2023
Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Successen van 10 jaar impulsgelden

Welke 3 succesfactoren van de impulsgelden geven we de provincie mee bij de ontwikkeling van een nieuwe subsidieregeling?

6 juni 2023
Successen van 10 jaar impulsgelden

Crowdfunding 2023

Deze makers zetten in 2023 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

20 april 2023
Crowdfunding 2023

Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Hoe zet je film en documentaire in het sociale domein in? Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor filmmakers?

18 april 2023
Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Elmay Claassen deelt haar eigen ervaring met het uitgeven van een boek en spreekt met drie andere Brabantse self publishers!

21 december 2022
Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Crowdfunding 2022

Deze makers zetten in 2022 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

12 oktober 2022
Crowdfunding 2022

Het verschil maken met film

Jesse van Venrooij, filmmaker én voormalig sociaal werker, helpt ons met zijn documentaires aan een bredere kijk op de samenleving.

30 mei 2022
Het verschil maken met film

Nieuwe entree LocHal

Deze zomer wordt de draaiende deur van Pien den Hollander in gebruik genomen. Met dit ontwerp won zij De Kunstopdracht van Kunstloc.

24 mei 2022
Nieuwe entree LocHal

Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Muzikant Davy Knobel, fotograaf Tahné Kleijn en filmmaker Lilia Scheerder brachten hun project tot een succes met crowdfunding.

11 april 2022
Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Crowdfunding 2021

Deze 19 makers voltooiden in 2021 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2021
Crowdfunding 2021

Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Voor de subsidie impulsgelden is in 2021 ruim € 1 miljoen extra budget beschikbaar gekomen. Voor 2022 is er €2,4 miljoen beschikbaar

13 oktober 2021
Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

In 2020 startten 28 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. We lichten 8 mooie voorbeelden uit.

23 december 2020
Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

Crowdfunding 2020

Deze 33 makers voltooiden in 2020 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2020
Crowdfunding 2020

Terugblik op de impulsgelden

Wat heeft het succesvolle impulsgeldenprogramma Brabant de afgelopen jaren opgeleverd?

10 november 2020
Terugblik op de impulsgelden

Laat studenten meedenken met jouw crowdfundcampagne

Crowdfund project gezocht! Spar met studenten van de Breda University of Applied Sciences over je campagne.

26 augustus 2020
Laat studenten meedenken met jouw crowdfundcampagne

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

BEAT Plastic Waste is de 250ste geslaagde crowdfunding-campagne die is ondersteund met impulsgelden.

2 april 2020
Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

In mei 2019 opende Doloris haar deuren. Het surrealistische kunstdoolhof en de rooftopbar ontpopte zich sindsdien tot één van de hotspots van Tilburg.

7 januari 2020
Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

Crowdfunding 2019

Deze makers voltooiden in 2019 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

27 december 2019
Crowdfunding 2019

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Goeikes; voor, door en over Helmonders

Met fotoproject Goeikes geven Helmonders de 'gewone' bewoners van hun stad een podium.

3 december 2019
Goeikes; voor, door en over Helmonders

Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Tips en inspiratie voor iedereen die crowdfunding in wil zetten voor amateurkunst, onderwijs en andere culturele projecten.

30 november 2019
Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Er zijn dit jaar al 28 succesvolle crowdfunding-campagnes ondersteund. We kunnen in 2019 geen nieuwe toezeggingen meer doen.

27 november 2019
Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Van crowdfunding naar crowdbinding

Met crowdfunding creëer je een community van fans rondom jouw project. Hoe behoud je hun betrokkenheid?

11 november 2019
Van crowdfunding naar crowdbinding

Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Wat Justine Kontou fascineert is hoe ruimtes waarin mensen zich begeven, van invloed kunnen zijn op hun gemoedstoestand.

20 maart 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Een passende entree voor de LocHal

Met crowdfunding realiseert Pien den Hollander als kunstopdracht een entree voor de LocHal. Haar ontwerp is geïnspireerd op de kranen die locomotieven deden zweven.

7 januari 2019
Een passende entree voor de LocHal

Crowdfunding 2018

Deze makers voltooiden in 2018 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

28 december 2018
Crowdfunding 2018

Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Een groot surrealistisch doolhof genaamd Doloris. Kunst of puur entertainment? Mestmag.nl voelde de projectinitiator, , aan de tand.

4 oktober 2018
Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Blog | Zeven jaar crowdfunding

Al zeven jaar geeft Luc Begas ondersteuning aan crowdfunding projecten. Iedere keer weer heeft hij ontzettend veel respect voor de projecthouder die lef toont door een crowdfunding campagne aan te gaan. Waarom? In zijn blog legt Luc het uit.

4 april 2018
Blog | Zeven jaar crowdfunding

Honderd projecten succesvol met crowdfunding

Maartje interviewde verschillende crowdfunders over hun projecten en ze kijkt samen met bkkc terug op vier jaar crowdfunding.

2 november 2015
Honderd projecten succesvol met crowdfunding

Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is

Toen wij jaren geleden zochten naar een manier om het publiek een stem te geven, kwamen we logischerwijs uit bij crowdfunding. Luc Begas blogt de lange adem van crowdfunding.

1 december 2014
Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is