Deze zomer werd het Monument voor Vrijheid onthuld dat Anne Wenzel maakte voor het Anne Frankplein in Den Bosch. De gemeente ’s-Hertogenbosch gaf haar de opdracht dit kunstwerk te ontwerpen en een voorstel te doen voor de herinrichting van het plein. Kunstloc heeft de realisatie van het kunstwerk begeleid. Vanwege de corona-maatregelen heeft de onthulling in kleine kring plaatsgevonden. Maar iedereen kan sinds juli het kunstwerk in volle glorie bewonderen.

foto: Gerard Monté

“…, ik dwaal van de ene naar de andere kamer, de trap af en weer op en heb een gevoel als een zangvogel, die z’n vleugels hardhandig uitgerukt zijn en die in een volslagen duisternis tegen de spijlen van zijn nauwe kooi aan vliegt. ‘Naar buiten, lucht en lachen!’ schreeuwt het in me.” Anne Frank

Herinrichting Anne Frankplein

In het ontwerp van Anne Wenzel staan twee begrippen centraal, herdenken en ontmoeten. Het plein biedt ruimte voor reflectie. Wat betekent vrijheid? Niet alleen voor Anne Frank, maar ook voor ons, hier en nu, in Nederland. Het Anne Frankplein wordt door de nieuwe inrichting een verblijfplaats waar je elkaar in de schaduw van de oude bomen kunt ontmoeten. Naast het kunstwerk zijn daarom drie speciaal ontworpen banken geplaatst. De bovenkant van de banken is afgedekt met keramische tegels die verwijzen naar het ruitjespatroon van het dagboek van Anne Frank. Een bijzondere plek op het plein is de herdenkingsmuur met daarvoor de Pax Christi Vredespaal en de plaquette met een ander citaat uit het dagboek van Anne Frank: “Als ik opkijk naar de hemel, voel ik op de een of andere manier, dat deze wreedheid zal ophouden en dat de vrede zal terugkeren.”

Lees meer op MEST: Zeggingskracht - Kunst geeft leven aan Bossche herdenkingsplaats

Het kunstwerk

Midden op het plein staat een hoge zuil met daarop een grote, krachtige vogel van keramiek. De vogel kijkt omhoog en staat op het punt naar boven te vliegen. Anne Wenzel werd getroffen door de woorden van Anne Frank waarmee zij beschrijft dat ze zich voelt als een gekooide vogel en verlangt naar buitenlucht en lachen. En ook hoe ze opkijkt naar de hemel en gelooft dat de vrede zal terugkeren. Het kunstwerk op het Anne Frankplein is een symbool voor vrijheid.

Het kunstwerk
Het kunstwerk

Strasse des Friedens

Op initiatief van bewoners wordt het monument in Den Bosch onderdeel van de Strasse des Friedens, een kunstproject, dat initiatieven in Duitsland, Luxemburg, België, Frankrijk, Polen en Nederland combineert tot een Europese beeldenroute. De Strasse des Friedens vindt zijn oorsprong al in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen de Duitse beeldhouwer Otto Freundlich vanuit zijn pacifistische levensovertuiging het initiatief nam een beeldenroute dwars door Europa van Moskou naar Parijs te ontwikkelen.

Keramisch Spoor door Den Bosch

De gemeente ’s-Hertogenbosch gaf Anne Wenzel deze opdracht in het kader van het Keramisch Spoor dat inmiddels door de gemeente loopt. Het Keramisch Spoor bestaat uit kunstwerken in de Bossche openbare ruimte die van keramiek zijn gemaakt. De afgelopen jaren zijn kunstwerken gerealiseerd in o.a. de Maaspoort, Boschveld, Hintham, Groote Wielen, de Bartjes, Nuland en Empel. Nu is ook het historische stadscentrum voorzien van een monumentaal kunstwerk van keramiek. Kunstloc was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Keramisch Spoor.

Bijdragen

Het kunstwerk kwam tot stand dankzij nauwe betrokkenheid van buurtbewoners en gebruikers van het Anne Frankplein. Het kon gerealiseerd worden dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds en het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant.

Meer weten over kunst in opdracht?

Neem contact met mij op.

Drie ontwerpen voor monument herdenking slavernijverleden

Kunstenaars Tommy van der Loo, Patricia Kaersenhout en het duo Dedden & Keizer presenteerden hun schetsontwerpen.

1 juli 2021

Florentijn Hofman gekozen voor kunstwerk snelfietsroute F50

Bewoners van Meierijstad gezocht om model te staan voor uitvergrote fietsers in de beeldenserie 'Half Nul'.

17 mei 2021

Opening Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant.

29 april 2021

Foodlab TOV als ideeëngenerator

De deelnemers van FoodLab teeltondersteunende voorzieningen (tov) kwamen vorige maand voor de laatste keer samen.

7 april 2021

Blog | Vergeet niet te vergeten

Adviseur Liesbeth Jans vraagt zich in dit blog af wat ze moet vergeten en wat ze zich juist moet blijven herinneren.

23 maart 2021

Totstandkoming slavernijmonument: van visie tot schetsontwerp

Drie geselecteerde kunstenaars gaan aan de slag om een ontwerp te maken voor een monument in Tilburg om het slavernijverleden te herdenken.

22 maart 2021

Blog | Geloof, hoop en liefde

Adviseur Liesbeth Jans blogt over kloosterwaarden: de waarden die we nodig hebben om een goede samenleving te zijn.

18 februari 2021

Opening Jaar van het Brabants Kloosterleven

Op 10 februari is het Jaar van het Brabants Kloosterleven geopend. Dit gebeurde digitaal met een live-uitzending vanuit klooster Sint Agatha.

15 februari 2021

Teams design challenge Onze Energie, Ons Landschap bekend

Uit 27 inzendingen heeft de jury zes teams geselecteerd om deel te nemen aan de design Challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’.

21 januari 2021

Blog | Helend landschap

Kunst kan de natuurervaring versterken, zorgen voor bewustwording of de weg wijzen. Adviseur Liesbeth Jans deelt inspirerende voorbeelden hiervan.

18 januari 2021

Blog | Wat doet dat hier?

Welke ontwikkelingen zijn er binnen kunst in de openbare ruimte? Liesbeth Jans schrijft erover in haar blog en deelt inspirerende voorbeelden.

30 november 2020

Kunstenaars en telers duiken samen in gebruik van plastic

Kunstloc Brabant is samen met REWIN, ZLTO, Fruitport West-Brabant en diverse projectpartners een nieuw FoodLab gestart: FoodLab TOV.

23 november 2020

Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Hoe maken we een geluidswerend ontwerp, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan natuur en de verbeelding wordt aangesproken?

12 november 2020

Jaar van het Brabants Kloosterleven

Vijf ontwerpers en kunstenaars uit Noord-Brabant gaan aan de slag met de ontwerpopdracht ‘Brabantse Kloostericonen’.

7 oktober 2020

Anne Wenzel creëert herdenkingsplek voor Anne Frank in Den Bosch

Iedereen kan sinds juli het Monument voor Vrijheid in volle glorie bewonderen.

2 september 2020

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020

Speciale aandacht voor het Brabantse kloosterleven

2021 wordt het jaar van het Brabantse kloosterleven, met verschillende activiteiten en een ontwerpopdracht.

1 juli 2020

Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Ken je de Zusters in Staal? Adviseur Atty Bax vertelt in haar blog meer over de symboliek van het kunstwerk van Judith Kuijpers.

19 juni 2020

Kunstloc ondersteunt ontwikkeling Slavernij Monument in Tilburg

In Tilburg is het initiatief genomen om een monument op te richten om het slavernijverleden te herdenken.

18 juni 2020

Trek erop uit!

Talentontwikkelingstraject De Kunstopdracht heeft verschillende mooie resultaten opgeleverd in de openbare ruimte.

16 juni 2020

Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Welke rol kunnen kunstenaars spelen bij het inrichten van de openbare ruimte? Adviseur Liesbeth Jans blogt over post-corona vraagstukken.

10 juni 2020

Den Bosch krijgt monument voor Anne Frank

Anne Wenzel ontwierp het kunstwerk voor het Anne Frankplein in Den Bosch. De vogel van keramiek staat symbool voor vrijheid.

3 juni 2020

Blog | Denken over herdenken

Nederland werd 75 jaar geleden bevrijd en we herdenken dit door de coronacrisis op een andere manier. Onze adviseur Liesbeth Jans schreef haar gedachtes over herdenken op in een blog.

30 april 2020

Uitkomsten Design Challenge Out of the Box: De toekomst van ons logistiek landschap

We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

15 april 2020

Blog | WaarnaARToe (nu musea en theaters gesloten zijn)?

Hoe kunnen we in tijden van corona thuis vanaf de bank kunst beleven? Onze adviseur Liesbeth Jans schreef een blog over het enorme belang van kunst en creativiteit in tijden van crisis.

2 april 2020

De 100 sleutelkunstwerken in de openbare ruimte

Kunstloc Brabant was onderdeel van de vakjury die uit enkele honderden inzendingen de sleutelwerken koos. Het Draaiend Huis in Tilburg van kunstenaar John Körmeling was daar één van.

17 maart 2020

Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Een verdwenen station en Indische baten vormen de inspiratie voor Het Koffijhuis. Het laatste werk op de kunstroute door de gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk.

6 maart 2020

Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Kunstloc adviseur Netty van de Kamp over de onmisbare, innovatieve kracht van kunstenaars.

2 maart 2020

Blog | Innoveren met kunstenaars

Kunstenaars kunnen een sterke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie. Zo bepleit nu ook de AWTI.

13 februari 2020

Design teams voor ‘Out of the Box’ challenge bekend

Vier design team gaan meedenken over innovatieve ontwerpoplossingen tegen de 'verdozing' in het logistieke landschap. Bekijk hier welke teams zijn geselecteerd.

23 december 2019

Nieuw FoodLab van start

Fruittelers in West-Brabant werken samen met kunstenaars en ontwerpers aan innovatie. Hoe kunnen telers hun fruit beschermen, zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van een gebied?

12 november 2019

Design Challenge ‘Out of the Box’

Hoe maak je een duurzaam logistiek landschap, met meerwaarde voor stad en land? We zoeken innovatieve ontwerpideeën voor een duurzaam, logistiek landschap.

1 november 2019

Blog | Kunst als een magneet

Samen met bewoners kijken naar hun ideeën en mogelijkheden zoeken om die sterker te maken. Liesbeth Jans blogt over lokale samenwerkingsverbanden die zich richten op het inrichten van de eigen omgeving.

24 september 2019

Blog | De schoonheid van treinstations

Kunstenaars kunnen een kwaliteit aan de omgeving toevoegen waardoor die een eigen identiteit krijgt, kunnen een ziel aanbrengen in de ruimte waardoor die herkenbaar wordt en weer een menselijke maat krijgt.

28 juni 2019

Blog | We are such stuff / as dreams are made on

Liesbeth Jans blikt vooruit én terug. Wat is er van die ruim 100 kunstwerken geworden die voor mij persoonlijk een bijzondere betekenis hebben?

4 mei 2018