Roosje Glaser overleefde dankzij haar danstalent de vernietigingskampen tijdens WO II. Zij is een van de 100 Brabantse helden binnen de verhaallijnen waarmee de Provincie Noord-Brabant en ErfgoedBrabant de geschiedenis van bijzondere Brabanders willen vertellen. De Roosje Foundation wil een tentoonstelling laten reizen door Brabant en de rest van Nederland om Roosjes verhaal levend te houden. Onderdeel van de tentoonstelling zijn een educatief pakket en theatervoorstelling gericht op burgerschap en maatschappelijk bewustzijn.

Roosje Glaser

De Bossche Roosje Glaser was een geboren danseres. Ze trad op in steden als Londen en Parijs, maakte naamsbekendheid met eigen dansfilms en richtte dansscholen op door heel Noord-Brabant. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, verzette ze zich tegen het Duitse regime en bleef ze in het geheim haar dansactiviteiten voortzetten. Maar de Joodse Roosje werd verraden, door nota bene haar eigen man. Ze belandde in Kamp Vught en werd later op de trein naar de afgrijselijke kampen Westerbork en Auschwitz gebracht. Miljoenen vonden de dood, maar Roosje hield zichzelf in leven. Door te dansen. 

Roosje is een van de 100 Brabantse helden binnen de verhaallijnen waarmee de Provincie Noord-Brabant en Erfgoed Brabant de geschiedenis van bijzondere Brabanders zichtbaar en beleefbaar willen maken.

Dansen met de vijand

De Roosje Foundation heeft in 2016 een tentoonstelling samengesteld. De expositie “Dansen met de vijand” vertelt het indrukwekkend levensverhaal van Roosje. In 2016 was dit prachtige eerbetoon te zien in Nationaal Monument Kamp Vught.

Met behulp van de impulsgelden wordt er nu een reizende variant van de expo gemaakt. Zo kan dit bijzondere verhaal verder worden verteld, binnen én buiten Brabant, en wordt Brabants erfgoed levend gehouden. Onderdeel van de tentoonstelling zijn een educatief pakket en theatervoorstelling gericht op burgerschap en maatschappelijk bewustzijn.

‚Äč2019 is het momentum om het verhaal van Roosje Glaser in Brabant voor het voetlicht te brengen. Dit jaar wordt in Brabant 75 jaar bevrijding gevierd met veel aandacht voor de verhalen van Brabanders. Roosjes verhaal is onderdeel van Crossroads en Brabant Remembers. Haar verhaal is opgenomen in de canon van 75 vensterverhalen. Omroep Brabant zal van ieder vensterverhaal een kort filmpje opnemen.

Waarom een bijdrage uit de Impulsgelden?

De Adviescommissie Impulsgelden hecht waarde aan het levend houden en duurzaam behoud van Brabants immaterieel erfgoed. De expositie is volgens haar drager van een bijzonder verhaal dat het verdient om verteld te blijven worden. Het mobiel maken ervan vergroot volgens haar de kansen en mogelijkheden ten aanzien van tentoonstellen ervan voor een breed en divers publiek. De commissie ziet dat het project door de voorgestelde educatieve projecten gericht is op het realiseren van een blijvend effect.

Meer informatie over de subsidie Impulsgelden

Rol Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant heeft geadviseerd over het plan waarna dit op bepaalde punten nader is aangescherpt.

De volledige aanvraag vind je in het overzicht van aanvragen op onze website: nr. IMP/2018/115.

Meer weten over dit project? Neem contact met mij op.

Dit kan ook met de subsidie Impulsgelden