
Draaimolen is een jonge dynamische organisatie die al meerdere jaren een goed gecureerd dancefestival organiseert in Tilburg. In 2019 en 2020 zet het festival in op internationalisering, professionalisering en kwalitatieve verdieping.
Draaimolen Festival
Draaimolen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een uniek festival in het Nederlandse festivallandschap:
"Een b2b van Four Tet en Hunee, duizelingwekkende spiegelpaleizen en bosraves als podia en dan ook nog ruimte voor zwaar experiment: het Tilburgse Draaimolen wist zich weer te onderscheiden in de overvolle festivalkalender." - 3voor12
Draaimolen is geen festival zoals men gewend is. Normaliter hebben festivals een locatie, een AV en facilitair bedrijf die tenten en podia en bouwen. Daarna vragen ze aan creatievelingen om de aankleding te doen. Bij Draaimolen gaat het andersom. De stages en kunstwerken worden ontworpen in samenwerking met kunstenaars. Dit gebeurt altijd van binnen naar buiten. Samen met de kunstenaars wordt een plekje gezocht in het bos, waar weer gevoel, idee of concept bijhoort. Vanuit dat idee wordt de muziekstijl, line-up en het ontwerp voor het podium bedacht. Jaarlijks worden er verschillende kunstenaars gevraagd, startend en gevestigd, om het bos transformeren naar een totaalbeleving voor de bezoeker. Kunstenaars krijgen daarin artistieke vrijheid en door bottom-up samenwerking is de kunst in harmonie met de muziek en andersom.
Internationalisering, professionalisering en kwalitatieve verdieping
2019 en verder staat in het teken van een gedwongen verhuizing naar het MOB-complex in Tilburg. Hoewel de locatieswitch de nodige uitdagingen met zich brengt de komende edities, is het festival op deze nieuwe plek wel in staat om verder te groeien.
Draaimolen grijpt de edities in 2019 en 2020 dan ook aan om het festival door te ontwikkelen. Draaimolen wil de kunstzinnige en culturele waarde verder verhogen en een grotere groep bezoekers bereiken. De impulsgelden zet het festival in voor internationalisering, professionalisering en kwalitatieve verdieping.
Een belangrijk aandachtspunt daarin is het aangaan van nieuwe samenwerkingen en het verbreken van het tijdelijke karakter van de kunstintallaties. Zo wordt in 2020 een samenwerking met Museum De Pont onderzocht.
Waarom een bijdrage uit de impulsgelden?
De Adviescommissie Impulsgelden vindt dit een kwaliteitsinvestering die van betekenis is voor het Brabantse cultuursysteem, met een landelijke en zelfs internationale uitstraling. De commissie waardeert het artistieke concept: het samenbrengen van elektronische muziek en visuele kunst, in interactie met de omgeving. De wijze waarop de kunstenaars vanaf het begin worden betrokken en de ruimte die wordt geboden aan experiment noemt de commissie onderscheidend. De commissie staat positief tegenover de springplankfunctie van Draaimolen Festival voor jonge makers en creatieve professionals.
Rol Kunstloc Brabant
Kunstloc Brabant heeft al langer contact met Draaimolen Festival. Voor deze subsidieaanvraag heeft de adviseur conceptversies meegelezen en Draaimolen van advies voorzien.
De volledige aanvraag impulsgelden vind je in het overzicht van aanvragen op onze website: nr. IMP/2019/T2/157.