In 2005 studeerde Juul Rameau af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar zij zich de grafische ambacht eigen heeft gemaakt. In haar grafische werkplaats in Utrecht heeft ze veel prenten gemaakt: grote prenten met florale en botanische structuren en patronen. Als zzp'er bij onterwerpbureaus ontwikkelde Rameau zich daarnaast tot interieurontwerper en projectmanager van grote teams. Rameau maakt nog steeds grafiek, maar niet alleen op papier en doek. Tijdens een lascursus ontdekte ze dat ze met een plasma of lasersnijder de patronen kan uitsneden in metaal. Daarmee creëert ze unieke objecten voor binnen- en buitenruimte, gefascineerd door patronen en structuren uit de natuur.

Studio Juul Rameau

Studio Juul Rameau, gevestigd in Eindhoven, produceert producten zoals lichtobjecten, rotonde(kunst)werken en (grote) bloembakken voor openbare ruimte én levert maatwerk wat neigt naar architectuur, interieur- tuin-, landschapsontwerp. Werken worden veelal uitgevoerd in metaal, de robuustheid van dit materiaal creëert een spanningsveld met de botanische vormen - het kenmerk van het werk van Studio Juul Rameau.

Afgelopen jaren heeft Studio Juul Rameau een grote ontwikkeling doorgemaakt. De artistieke inzet van haar beroepspraktijk is steeds veelzijdiger geworden. Rameau omschrijft zich als "kunstenaar, ontwerper, spreker, ondernemer, verbinder met als basis de beeldende kunst en design".  

Garden of Abundance

Met het onderzoeksproject Garden of Abundance, vrij vertaald Tuin van Overvloed, wil Juul Rameau de helende kracht van de natuur inzetten ter bevordering van het welzijn van de mens. Rameau is gefascineerd door de verscheidenheid en diversiteit van de natuur. Vanuit de Biophilia-overtuiging, de aangeboren relatie tussen de mens en (de rest van) de natuur, zal ze onderzoeken welke plantenpatronen en -structuren de zintuigen het meest aanspreken. Hiervoor bouwt zij kunstinstallaties van stoer materiaal en natuurlijke vormen en test deze op bezoekers. De onderzoeksresultaten worden gebundeld in een essay, zodat de verkregen kennis kan worden gedeeld. 

Folder Garden of Abundance (pdf)

2476

Kennisvouchers

Juul Rameau maakt de sprong naar een professioneel ingerichte organisatie waarbij de passie en culturele aspecten aan de ene kant, en realisme en zakelijkheid aan de andere kant elkaar in balans houden. Rameau heeft een duidelijke visie op de toekomst voor Studio Juul Rameau, maar het ontbreekt haar aan expertise op het gebied van bedrijfsvoering, financiering, branding, communicatie en marketing. Met behulp van een kennisvoucher heeft sze de externe expertise van André van der Zalm ingeschakeld om een ondernemingsplan en bijbehorend marketingplan te ontwikkelen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het in lijn brengen van een businessmodel, product en identiteit enerzijds en de klant, onderneming en producenten anderzijds.

Met behulp van een tweede kennisvoucher schakelt ze de externe expertise inschakelen van Marco Saris om een de positionering en merkidentiteit van studio Juul Rameau te verdiepen en verscherpen. Dit kan dan ingezet worden om een acquisitiestrategie te ontwikkelen, en om marketing- en communicatiekanalen effectief in te zetten

Meer informatie over de kennisvoucher

Waarom een bijdrage uit de impulsgelden?

Juul Rameau is een veelzijdige maker en ondernemer in de Brabantse culturele sector. De kennisvoucher draagt bij aan de structurele versterking van het cultureel ondernemerschap van de aanvrager.

Studio Juul Rameau ontvangt impulsgelden om de rol van kunst in het (maatschappelijk) welzijn en het ontstressen van mensen in de natuur verder te onderzoeken. Juul begeeft zich daarmee in de voorhoede van deze ontwikkeling.

Rol Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant heeft in het voortraject advies gegeven over het opstellen van de aanvraag en het aanscherpen van de leervraag.

De volledige aanvraag voor de eerste kennisvoucher vind je in het overzicht van aanvragen op onze website: nr. KV/2018/011.

De volledige aanvraag voor de subisdie impulsgelden vind je in het publieke overzicht van aanvragen: nr. IMP/2019/T2/163.

De volledige aanvraag voor de tweede kennisvoucher vind je in het overzicht van aanvragen op onze website: nr. KV/2020/066.

dit kan ook met een kennisvoucher

Trots54
Studio Juul Rameau
Wildpark
Camilla Blue
Peerke Malschaert
Laura de Vos | Body of Art
Lieke Anna
Mies-en-Scène
Zwermers
New Order of Fashion
GlasLab Den Bosch
Jos Klarenbeek
Shahar Livne
Rogier de Nijs
Jeroen Kant
Manifestations
Stoute Schoenen
Oortwolk
Katinka Versendaal | The Eatelier
Temporary Art Centre
Kasboek
Shirley Dap | Heal
Eleni Ploumi
Academie voor Beeldvorming
Chagall
Marieke van de Ven
Charlotte Driessen
KONT
 Nabuurs&VanDoorn
Dock Zuid
Sounding Bodies
Grafisch Atelier Den Bosch
Dat wat blijft | Monique Broekman
ALL-EEN | MoveToMeet
Niels Hoebers
Perla van Kessel
Wiosna van Bon
This is LOVSKI
LaMelis
Pier15 skatepark
BROET
Kunstplan Ecodorp Boekel
Aus Berlin
Kranen/Gille
Document Series | Kristel van Issum
Vloeistof
Nishant Bhola | World of Dance
Copper Views
Envisions
Festival Circolo
Smart Design to Market
Chassé Cultuurfonds
Jola Hesselberth
Marieke Vromans
Toekomstvisie Erasmus Festival Brabant
Volumetric video | Dutch Rose Media
Cor Unum
Vonk
IVC 2.0
Dyane Donck
LunaLunaLuna | Kultoer
pluswhat talentenprogramma | wedowe
Urban Matterz
De Fabriek
Studio Gebroed
Jenny Ymker
Beeld | Merk
Encounter | Joost van Wijmen
Human Rights Tattoo
De Link
Make it - Jazz Festival Tilburg
Bouwmeester Donck
MASS production
Generatie Zuid