Zwermers is een Tilburgs performance-gezelschap van eigengereide makers dat locatiegerichte, interdisciplinaire voorstellingen maakt. Zwermers doet het liefste alles zelf. Van het creëren van dans- en bewegingstheater, het ontwerpen van kostuums, het componeren en live uitvoeren van muziek tot het eigenhandig bouwen van een theater op locatie. En dit heeft resultaat. Zwermers heeft gemiddeld 40 voorstellingen per jaar op verschillende podia en festivals in Nederland en heeft een toegewijd publiek opgebouwd.

Professionaliseringsslag

Zwermers maakt een professionaliseringsslag waardoor het gezelschap zowel artistiek als zakelijk in staat is om een vaste plek in het reguliere Nederlandse theater(festival)circuit te verkrijgen, en een opstapje naar het internationale circuit te maken. Tilburg is daarbij de thuisbasis. Zwermers creëert een duurzame en hybride organisatiestructuur die helder communiceerbaar, inzichtelijk en begrootbaar is.

De professionaliseringsslag waarin Kunstloc Brabant ondersteuning biedt, bestaat uit een drietrapsraket. Na een crowdfundingactie en een Kennisvouchertraject, werkt Zwermers nu met behulp van een bijdrage uit de Impulsgeldenregeling aan de laatste fase van de professionaliseringsslag.

Crowdfunding mobiel theater

In september 2018 moet Zwermers (voorheen Stichting Bouwjaar ’84)  noodgedwongen haar thuisbasis, het Juttheater in Tilburg, verlaten. De leden van het performancegezelschap verruilen de muren van het Juttheater voor een mobiel theater. Een zogenaamd ‘Levend Landmark’, een kunstobject in de openbare ruimte dat steeds op een andere plek verschijnt. Het multifunctionele theater dient als een podium voor de voorstellingen van Zwermers, maar ook als een mobiele broedplaats voor lokale makers. 

Kunstloc draagt graag bij aan dit bijzondere nomadische bestaan. Dit project is met 105% geslaagd op 5 juli 2018.

Kennisvouchertraject

Met een kennisvoucher uit de impulsgelden heeft Zwermers een coachingstraject doorlopen met coach Arthur Kok. De vraag was hoe Zwermers een gezonde organisatorische en financiële basis voor haar activiteiten kan vorrmen, om in te kunnen spelen op de groeiende interesse vanuit het kunstenveld. De relatie met publiek en programmeurs wil zij verduurzamen. Er is geformuleerd welke stappen hiervoor nodig zijn en dit traject is september 2019 afgerond.

Impulsgeldentraject

In aansluiting op het Kennisvouchertraject, heeft Zwermers voor de jaren 2020 en 2021 een bijdrage toegekend gekregen voor een Impulsgeldentraject.

Gedurende die twee jaar werkt Zwemers aan:

De positionering van Zwermers als gezelschap in het Nederlandse theater- en festivalcircuit, de implementatie van een hybride organisatiestructuur en de professionalisering van het kernteam en het bestuur van de stichting.

Het structureren van de financieën en de afgestemming ervan op het publieksbereik en de nationale en internationale speeldagen.

Het opstellen van een marketing- en communicatieplan.

Rol van Kunstloc Brabant

Adviseurs van Kunstloc hebben geadviseerd bij de aanvraag voor de kennisvoucher, en de subsidieaanvraag impulsgelden. Gedurende het Impulsgeldentraject is er geregeld contact om de voortgang te bespreken en Zwermers met raad terzijde te staan.

De volledige aanvraag impulsgelden vind je in het publieke overzicht op onze website: nr IMP/T3/173.

Meer weten over professionaliseren met impulsgelden?

Neem contact met mij op.

dit kan ook met de subsidie impulsgelden