Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Het verlammende gevoel is er weer, hoe vlieg ik het dit keer aan. Het doel is duidelijk maar hoe dat te bereiken? De meeste podia, digitale en andere, communicatiekanalen, waar je jezelf in de etalage kunt zetten vragen naast beeld en vormgeving ook om tekst. En niet in de laatste plaats je eigen website ook natuurlijk. Waarschijnlijk wil je daarvoor gebruik maken van wat je maakt, hoe je het maakt en wat je meemaakt? Kortom jouw verhaal! Maar dan wel op de juiste manier, in een passende vorm en in de juiste omvang verwoord. Ofwel elk woord moet raak zijn, doet ertoe. Waar! 

Aansprekend

Maar hoe verlammend is die wetenschap als je ervoor zit om een tekst op te leveren? Voor je het weet komen er weer diezelfde woorden opborrelen en rollen er zinnen uit, die weliswaar kloppen maar niet swingen. Weinig verfrissend, geen oog dat daaraan blijft kleven. 

Hoe kom je tot een aansprekende tekst zonder te vervallen in een jargon-vergeven smurrie van bijwoorden? Woorden die, het ene nog meer dan het andere, elkaar tot nietszeggendheid veroordelen. 

Waarom jezelf veroordelen tot dat droefmakende duet met je computer met als resultaat een dertien in een dozijn aaneenschakeling van woorden die geprint op papier nog niet willen ontbranden zelfs al zou je er een lucifer onder houden? 

Eenpitter

Je hebt ook geen leuke collega om mee te sparren. Je weet wel, zo een waar elke hulpkreet in vruchtbare aarde valt. Want, dat is de keerzijde van je roeping: je bent een éénpitter. Daarom van lieverlee maar weer een volgende pas de deux met je laptop? 

Out of the blue een tekst op moeten leveren, ook al ben je zelf de ‘opdrachtgever’ blijft lastig. Zin, delete – zin – delete – zin – delete, enzovoorts. Zo vergaat het mij dan in ieder, en dus ook in dit geval. Niet zo vreemd want buiten de door jezelf uitgetrapte paden treden is lastig. Je bezigheden fris beschouwen en daarna ook nog eens verfrissend beschrijven, dat is zonder meer een uitdaging. 

Kaartjes

Zo zat ik alweer een tijdje te worstelen tot een onderdeel van de schrijftraining van ruim een jaar geleden zich aandiende, een opdracht met kaartjes met daarop willekeurige afbeeldingen. Iedereen kreeg precies 1 kaartje. Wie erbij was weet wat ik bedoel. 

Ogenschijnlijk vreemde associaties blijken, mits consequent doorgevoerd, juist dé spijker op de kop te kunnen zijn. Associaties dwingen je tot een andere woordkeus en dan maak je andere teksten. Willekeurige woorden brengen je zo naar ander oorden en verleiden je daarmee ook tot andere woorden. Minder voor de hand liggend, niet minder eigen, en met een grotere kans om mensen in beweging te krijgen. 

Kaartjes

Maak er een duet van: volg een schrijfcursus

Laat die dooie dingen voor wat ze zijn en neem (benen-)wagen, fiets of trein. Kom voor een duet, of zelfs groepschoreografie en vind je evenknie. Taalchoreografen Suzanne Docter en Gonda Duivenvoorden laten je je darlings vermoorden maar enkel voor betere woorden. En als ergens cash and carry op zijn plek is dan zeker hier: inhoudelijk vertier met aan het eind de woorden, jé woorden, scherp op het papier. 

Elk van de trainingen gaat dieper in op aspecten die eerder in de kennismakingsbijeenkomsten in het voorjaar van 2022 de revue passeerden, het is echter geen probleem als je daar toen niet bij was. 

Schrijf je in voor 1 of meerdere schrijftrainingen

Wil je meer weten over de schrijftrainingen?

Neem contact met me op:

Herman blogt

Van creativiteit naar succes

In vijf workshops maakten culturele makers kennis met manieren om te leven van het kunstenaar zijn.

2 juli 2024
Van creativiteit naar succes

Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstloc Brabant biedt schrijfcursussen aan om te komen tot jouw eigen verhaal.

31 augustus 2023
Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Kunstloc Brabant organiseert regelmatig workshops voor ZZP'ers in de cultuursector. MEST sprak met drie deelnemers.

12 mei 2023
ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Reizende exposities op basisscholen

Basisschoolleerlingen reageren enthousiast op twee verschillende tentoonstellingen.

31 januari 2023
Reizende exposities op basisscholen

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Twee nieuwe tentoonstellingen naar Brabantse scholen

Lidwien van Noorden en Noortje Haegens hebben een tentoonstelling gemaakt die langs Brabantse scholen gaat reizen.

19 september 2022
Twee nieuwe tentoonstellingen naar Brabantse scholen

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Tijd voor actie is het allang. Gesprekken en bevindingen van de Werkplaats Op Verkenning.

9 maart 2022
Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

De zzp'er vertegenwoordigd

Wie maakt zich sterk voor de zelfstandigen? Om aan deze roep gehoor te geven is de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) opgericht.

13 juli 2021
De zzp'er vertegenwoordigd

Op Verkenning

We vragen verkenners om voor ons op pad te gaan. Om vanuit hun eigen ervaring te zoeken naar wat wij niet weten, over het hoofd zien en kunnen verbeteren.

12 juli 2021
Op Verkenning

Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Hoe kan de cultuursector diverser en inclusiever? Wij vroegen Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Kunta Wee Wee om op pad te gaan met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Op Verkenning | De klimaatcrisis

Welke bijdrage kan kunst kan leveren om de klimaatverandering te keren? Charlotte Hopmans en Elsa van Dam gaan voor ons op pad met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | De klimaatcrisis

Blog | Scholen wees brutaal en vraag naar een tentoonstelling

Adviseur Herman Kuypers blogt over kansen voor een breed, origineel, kwalitatief en duurzaam cultuuraanbod in het Brabantse onderwijs.

31 maart 2021
Blog | Scholen wees brutaal en vraag naar een tentoonstelling

Panorama Brabant | gesprek van de toekomst

Een breed maatschappelijk gesprek waarin we samen de toekomst en de urgentie die we daar bij voelen onder de loep nemen. Met partners uit overheid, bedrijfsleven, zorg & welzijn, onderwijs, kunst & cultuur en creatieve sector.

5 oktober 2020
Panorama Brabant | gesprek van de toekomst

Na 29 jaar valt het doek voor KunstSelect

Na 29 jaar komt er een einde aan KunstSelect, het kunstmenu waarin Brabantse leerlingen uit het primair onderwijs kennismaakten met kunst.

22 juni 2020
Na 29 jaar valt het doek voor KunstSelect

Het nieuwe werken

Zelfstandig ondernemer zijn in de culturele sector vraagt veel van je. Wat is je status als zzp'er? Tijdens de Content & Connectie sessie kwamen deelnemende zelfstandigen tot vijf uitgangspunten om fair practice na te streven.

10 februari 2020
Het nieuwe werken

Wet op behoud van creativiteit

De Wet op behoud van creativiteit doet een appèl om het belang van creativiteit te onderschrijven. Partners uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, en overheden slaan de handen ineen om creatieve groei voor iedere Brabander vanzelfsprekend te maken.

10 oktober 2019
Wet op behoud van creativiteit