Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunst maken brengt op azc’s bij de jonge bewoners vrolijkheid en verbinding. Dat merken de kunstenaars en vrijwilligers bij De Vrolijkheid, een organisatie die kunstworkshops organiseert voor kinderen en jongeren die in een azc wonen. Wij keken een middag mee in Oisterwijk. “We kunnen zo veiligheid en aandacht bieden, die warmte is nodig.”

Het azc in Oisterwijk oogt rustig deze woensdag. Maar bij binnenkomst van het recreatiegebouw is daar niks meer van over: er is een workshop bezig van kunstenaar Pieter-Max Schultz en de vrolijkheid spat er vanaf. Sommige kinderen zijn nog geconcentreerd bezig met hun constructie van satéprikkers en was, anderen zijn al bezig met opruimen. Een voor een komen ze naar programma-coördinator Joris van Laak toe voor een high five of een box. Ze lachen en gillen. 

Het is een typische woensdagmiddag voor De Vrolijkheid. “Elke week komen hier workshopleiders, die de kinderen die hier wonen dan, samen met vrijwilligers, begeleiden in het maken van kunst”, vertelt Joris. “We hebben een groep met kinderen, en een groep met tieners en jongvolwassenen. Hoe ouder ze worden, hoe uitdagender de dingen zijn die we doen. We hebben bijvoorbeeld al theater gehad, fotografie, dans en animatie. Een paar maanden geleden hebben tieners samen met hun ouders en singer-songwriters zelf nummers opgenomen.”

Lange projecten

Deze middag is Pieter-Max er voor de jongste groep. “Ik ben dit gaan doen, omdat ik mijn energie graag steek in deze bijzondere doelgroep”, vertelt hij. “Daarnaast hebben we hier de mogelijkheden om grotere projecten te doen over meer weken tijd, dat is als kunstenaar heel tof. Op die manier kun je meer verdieping zoeken. We hebben nu tijd gestoken in het uitleggen van hoe je goed constructies kunt bouwen.” Joris vult aan: “Dat zie je deze week ook al meteen terug; de bouwwerken zijn beduidend groter dan de vorige keer.”

Lange projecten

Onbezorgde uurtjes

De kunstenaars doen het werk niet alleen, er zijn ook vrijwilligers aanwezig die helpen met het klaarzetten van materialen, wat te drinken inschenken en de allerjongste kinderen bij hun woning ophalen. Vandaag is Amer Ali voor het eerst aanwezig als vrijwilliger. Zelf woont hij ook in het azc. Voordat hij hier kwam, werkte hij voor War Child in Irak. Hij is blij met de mogelijkheid. “Ik kan hier vandaag alle kinderen helpen”, zegt hij. “Ik kan me zo ook extra in zetten voor het azc.” Marja Damen en Ton Laanbroek zijn al lang actief als vrijwilligers en blijven het een mooi initiatief vinden. “Het is heel fijn om te zien dat je op deze manier kinderen een paar onbezorgde uurtjes kan bezorgen”, zegt Ton. Marja vult aan: “Wij kunnen ze hier veiligheid en aandacht bieden, die warmte is nodig.”

“Het is heel fijn om te zien dat je op deze manier kinderen een paar onbezorgde uurtjes kan bezorgen”

Fantasie en nieuwe ideeën

Die meerwaarde ziet Joris van Laak ook in De Vrolijkheid. “De kinderen die hier zitten hebben natuurlijk van alles meegemaakt en zijn zich daar ook 24/7 van bewust. Op woensdagmiddag zorgen we ervoor dat het leuk en blij is en dat de kinderen helemaal zichzelf kunnen zijn. Die glimlach is voor ons het allerbelangrijkste. Kunst kan daaraan bijdragen omdat door dingen te creëren de kinderen naar een andere wereld kunnen, met fantasie en nieuwe ideeën.”

Hij vertelt dat De Vrolijkheid ook een manier is om mensen van buiten het azc kennis te laten maken met het azc. “Bijvoorbeeld als er hier een open dag is, maken we een expositie, en we delen gemaakt werk ook online.” Daarnaast maken de kinderen ook kennis met Nederland. “In veel landen waar deze kinderen vandaag komen, is creëren iets voor een hogere macht. Hier laten we zien dat in onze cultuur juist iedereen creëert.”

Fantasie en nieuwe ideeën

Connecties in Brabant

Om de jongeren nog meer kansen te bieden heeft De Vrolijkheid veel connecties in Brabant. “Zo werken we regelmatig samen met het STRP-Festival, dan krijgen de kinderen een toegankelijke rondleiding. En rondom GLOW in Eindhoven hebben we een project gedaan waarin we zelf lichtgevende maskers hebben gemaakt met een 3D-pen.”

Dat de kinderen het naar hun zin hebben is ook te zien bij de wisseling van de groepen. De jonge kinderen zijn klaar en moeten plek maken voor de oudere groep, die aan de slag gaat met vilt. Ze zijn bijna niet weg te krijgen, en blijven graag nog langer hangen. Ondertussen komt kunstenaar Dieke Venema binnen, die de jongeren bij de middagworkshops begeleidt. Samen wordt er een groot wandkleed gemaakt, waarbij elke jongere een eigen stukje heeft. Er zijn al een aantal werken van vorige week. De tieners hebben bloemen gemaakt, hun naam geschreven en zijn bezig geweest met het maken van de vlag van hun land van herkomst. 

Connecties in Brabant

Vriendschappen

Twee meiden komen binnen en gaan verder met hun bloemenveld. Een van de twee begint met het maken van een vogel. Met een naald prikken ze het vilt op de wollen lap. Ondertussen leren ze elkaar beter kennen en kletsen ze met een kopje thee erbij. Dat is volgens Van Laak ook mooi aan De Vrolijkheid. “Je maakt erg makkelijk contact door elkaar bijvoorbeeld te helpen met iets maken of vasthouden. Dan doet waar je vandaan komt er niet meer toe. Er zijn hier al veel bijzondere vriendschappen ontstaan, die ook buiten De Vrolijkheid nog verder bestaan.”

Vriendschappen
Zomerconcert Luttelgeest 2023

De Vrolijkheid

Stichting de Vrolijkheid organiseert wekelijks meer dan 100 workshops en kunstprojecten op asielzoekerscentra door heel Nederland. Dit doen ze samen met professionele kunstenaars, regelaars, vrijwilligers, kinderen, jongeren en ouders.

Nieuwsgierig naar het werk van de jongeren in het azc Oisterwijk? Neem eens en kijkje op hun Instagram-account 

Marel van Andel

Freelance redacteur

cultuurparticipatie

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Blog | Vieren dat je samen anders bent

Wat is het belang van plekken waar jonge makers zichzelf durven te zijn? Adviseur Anke blogt over Kunstbende.

16 oktober 2023
Blog | Vieren dat je samen anders bent

Digitale Transformatie in de culturele sector

Nieuwe technologische ontwikkelingen geven makers en instellingen steeds meer tools. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

1 oktober 2023
Digitale Transformatie in de culturele sector

Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Evelien blogt over de drempels die ze zelf als 15-jarige voelde toen ze mee wilde doen aan een musical.

9 februari 2023
Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij. Hoe kunnen we kunst en cultuur inzetten voor hun mentale gezondheid?

17 januari 2023
Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren aan het woord over kunst en cultuur

Jongeren staan onder druk, en kunst en cultuur kunnen bijdragen aan hun welzijn en ontwikkeling. Daarom laten we vier jongeren aan het woord over wat kunst en cultuur voor hen betekent.

5 december 2022
Jongeren aan het woord over kunst en cultuur

CareFull

In 16 portretten - gemaakt door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos - vertellen verschillende mensen wat het maken van kunst met ze doet.

15 maart 2022
CareFull

De kracht van kunst in 16 portretten

Kan kunst maken eenzaamheid verminderen? Jazeker. Met een expo en een magazine brengen wij het in beeld.

3 februari 2022
De kracht van kunst in 16 portretten

Regioprofiel | Cultuurparticipatie

Door samen te werken in BrabantStad willen wij initiatiefnemers ondersteunen met kennis, advies en een netwerk. Zo creëren wij een kennisinfrastructuur dat aansluit bij Fonds voor Cultuurparticipatie en het LKCA.

4 november 2021
Regioprofiel | Cultuurparticipatie

Cultuurparticipatie on Tour trapt af in Helmond

Met Cultuurparticipatie on Tour gaan we alle vijf de grote steden langs die samenwerken aan Regioprofiel Cultuur BrabantStad.

4 november 2021
Cultuurparticipatie on Tour trapt af in Helmond

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

... doe je samen met een kunstenaar of social designer.

10 augustus 2021
Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

Op Verkenning

We vragen verkenners om voor ons op pad te gaan. Om vanuit hun eigen ervaring te zoeken naar wat wij niet weten, over het hoofd zien en kunnen verbeteren.

12 juli 2021
Op Verkenning

De kunst van het verduurzamen

Hoe zorg je als cultureel ondernemer voor duurzame financiering? We gaan op zoek naar hoe we cultuurparticipatie kunnen verduurzamen. Zodat zoveel mogelijk mensen deel kunnen nemen aan kunst en cultuur.

18 mei 2021
De kunst van het verduurzamen

Terugblik CAB-Café #11

Een korte terugblik op de online bijeenkomst op 15 april 2021 georganiseerd door Kunstloc en Muzelinck, vanuit theater De Lievekamp in Oss.

22 april 2021
Terugblik CAB-Café #11

Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Een duidelijk doel. Maar hoe bereik je dat doel? Hoe neem je drempels weg? En hoe meet je of het project geslaagd is?

9 april 2021
Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Hordelopen in de cultuur

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Het kennen-willen-kunnen-doen-model helpt je drempels voor activiteiten te herkennen, en barrières te verlagen.

18 maart 2021
Hordelopen in de cultuur

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Muziek in de zorg

Wat kan muziek betekenen voor onze gezondheid en ons welzijn? Bekijk inspirerende praktijkvoorbeelden, platforms, onderzoeken en artikelen.

1 maart 2021
Muziek in de zorg

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

De kracht van cultuurparticipatie

Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren.

26 januari 2021
De kracht van cultuurparticipatie

Terugblik CAB-Café #10

CAB-Café #10 vond plaats op 8 december 2020 met als thema De kracht van de kleine Kernen.

11 december 2020
Terugblik CAB-Café #10

Kunst en rouw, spreken over de dood

Welke rol speelt kunst bij ons levenseinde? En in de uitvaartbranche? En wat kunnen kunstenaars bijdragen aan rouwverwerking, uitvaarten, herdenkingen of het gesprek over de dood?

9 november 2020
Kunst en rouw, spreken over de dood

KunstKracht

Een magazine met opvallende en inspirerende verhalen over kunst & cultuur in Brabant.

1 september 2020
KunstKracht

Verkennende gesprekken cultuurparticipatie

Deze maand start de nieuwe werkgroep cultuurparticipatie van Regioprofiel Cultuur BrabantStad. We voeren verkennende gesprekken met het veld over de kansen die deze landelijke regeling biedt voor Brabant.

6 juli 2020
Verkennende gesprekken cultuurparticipatie

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

BrabantStad-ambities cultuurparticipatie

De werkgroep Cultuurparticipatie van Regioprofiel Cultuur BrabantStad wil meer aansluiten op de denk- en leefwereld van de deelnemer.

5 juni 2020
 BrabantStad-ambities cultuurparticipatie

Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Een overzicht van subsidiemogelijkheden voor sociaal artistieke projecten, en een drietal fondsen met inspirerende voorbeelden.

17 april 2020
Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Werkconferentie Amateurkunst #8

Tijdens de achtste editie van de werkconferentie nodigden we mooie, bijzondere, inspirerende en opvallende sprekers nog een keer uit. Een ‘The best of’ op het gebied van amateurkunst.

3 december 2019
Werkconferentie Amateurkunst #8

Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker

Twaalf nieuwe cultuuraanjagers startten afgelopen voorjaar op verschillende plekken in de provincie met het ontwikkelen van culturele projecten.

14 november 2014
Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker