Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De liefde voor kunst en cultuur houdt zeker niet op ten westen van Breda. Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden. Zij exposeren op dit moment onder andere in Markiezenhof in Bergen op Zoom.  

Geschreven door: Annelies Wijnen

De bekende Bergse galerie Arsis hield onlangs een competitie in het kader van de expositie Hete Vuren. Hier worden meesterwerken getoond op leenbasis uit het Rijksmuseum in Amsterdam met werk van onder anderen Jan Steen, Gerard Dou en Jozef Israëls. Deze bijzondere samenwerking was de directe aanleiding voor Arsis om een inzending rond het thema Hete Vuren uit te schrijven, waarop zo’n 90 kunstenaars in totaal 130 werken hebben ingestuurd. Daaruit volgde een selectie van genomineerden.  

Podium

Deze galerie biedt kunstenaars een podium dat verdergaat dan alleen voor eigen leden. “Kunstenaars reageerden erg enthousiast op ons initiatief”, zegt Trudij Vrolijk, zelf beeldend kunstenares en bij vlagen zeer actief bij Arsis. “Het is de vierde keer dat we dit organiseren. We lopen daarmee parallel met het vierluik van exposities in Markiezenhof. Arsis vormt eigenlijk de basis voor veel kunstevenementen in Bergen op Zoom.” 

Exposeren in de regio Bergen op Zoom

Beeldend kunstenares Gea Korpel uit Roosendaal: “Sinds tien jaar werk ik met textiel, vooral materiaal uit de kringloopwinkel. Mijn kunstwerken vragen veel ruimte. Sinds kort werk ik samen met fotograaf Richard Beukelaar. Deze samenwerking geeft een nieuwe dimensie aan mijn objecten.”  

 

Volgens kunstschilderes Claudia Nieuwehuize, woonachtig in Hoogerheide, is er een tekort aan expositieruimte. “Er wordt nauwelijks ruimte aangeboden om te exposeren in de regio. Kunstenaars moeten zelf actief op zoek naar ruimtes om hun werk te kunnen exposeren, hetgeen geen makkelijke opgave is. Daarnaast zijn kunstenaars op zoek naar ateliers om te kunnen werken. Volgens mij biedt de gemeente Woensdrecht daarvoor ook geen ruimte aan. Het is wel mogelijk om te exposeren in het gemeentehuis, maar volgens mij moet je dan zijn ingeschreven bij een stichting.”

Website Gea Korpel-Beskers

Exposeren in de regio Bergen op ZoomSamen breien we het voor elkaar - Gea Korpel-Beskers, foto: Richard Beukelaar

Vier kunstenaars uit de regio West-Brabant reageren blij en verrast op hun nominatie. De een heeft meer ervaring met exposeren dan de ander. Wat opvalt is dat zij minder bekend zijn met de mogelijkheden die er buiten de regio zijn, maar ze zouden er graag meer bij betrokken worden. “Steden als Tilburg en Eindhoven timmeren hard aan de weg, maar bij hen ligt het accent ook meer op de moderne kunst”, aldus Manu Dudink, performancekunstenaar.  

"Het is even geleden dat ik heb geëxposeerd”, vertelt kunstschilderes Annika Borremans uit Halsteren. “Bijna alles in deze regio loopt via Arsis. Ik ben nog niet professioneel genoeg vind ik zelf. Ik zoek mijn weg op dit moment.” 

Ook Manu Dudink uit Bergen op Zoom reageert verheugd op haar nominatie. "Het is fijn dat videokunst serieus wordt genomen. Dat zie je bijvoorbeeld in museum De Pont in Tilburg, met een speciale ruimte voor video-kunstwerken. Maar ik sta ook open voor andere plekken. Zo heeft mijn videokunst ooit gehangen in een ruimte waar koffie werd gedronken. Als een bewegend beeld op de achtergrond.” 

Atelierruimtes

Claudia: “Of ik een eigen atelier wil weet ik nog niet, want ben nu voor het eerst genomineerd voor een expositie. Ik schilder momenteel bij Atelier 13, om mijn technieken te perfectioneren, want ik ben ooit begonnen als industrieel ontwerper. Langzamerhand heb ik meer de creatieve kant opgezocht. Ik heb wel profijt van de studie, omdat ik bij het ontwerpen altijd veel heb getekend. Ik werk nu twee dagen per week als kunstenares, ik heb nog niet de definitieve overstap gemaakt.” 

 

"Ik zou graag een eigen atelier willen, want nu werk ik bij mijn vader vanuit zijn huis”, zegt Annika. “Dat komt toch wat minder professioneel over. Ik wil me in elk geval inschrijven bij stichting Kunstwerk in Bergen op Zoom.” 

Atelierruimtes

Manu heeft geen atelier nodig voor haar videokunstwerken. “Ik werk thuis achter de computer. Mijn partner is docent fotografie en die legt mijn videokunst vast. In het verleden hebben wel meerdere keren gewerkt in een ‘artist in residence’.” 

Ambities

Gea: “In oktober heb ik in Rosmalen geëxposeerd op een textielfestival. Daar heb ik contact gelegd met collega’s en dat resulteert in een twee maanden durende expositie in Hoorn in juli en augustus. Mijn ambities zijn mijn objecten en hun verhalen aan een breder publiek te tonen. Mijn objecten vertellen elk hun eigen verhaal. Het terugkerende thema is de verbinding tussen mensen en natuur.” 

Claudia zou zich graag meer ontwikkelen op het gebied van schilderen. “Ik ben altijd al creatief bezig geweest als industrieel ontwerpster, wat een prima basis is voor mijn activiteiten als kunstschilder.” 

“Na de kunstacademie volgde eerst een gezin. Ik heb langere tijd weinig gedaan”, zegt Annika. “Nu ontstaan er weer mogelijkheden, ik wil echt mijn eigen weg zoeken de komende tijd.”

Ambities
"Ik geniet van het maakproces en het verdient serieuze aandacht" Manu Dudink

Voor Manu is haar baan en haar artistiek werk een ideale combinatie. “Van performance kunst kun je niet leven. Maar ik geniet van het maakproces en het verdient serieuze aandacht.” 

Werk van Manu Dudink

Hete Vuren, schatten uit het Rijks

De expositie Hete Vuren met meesterwerken uit het Rijksmuseum is nog tot en met 3 september te zien in Het Markiezenhof in Bergen op Zoom. 

Markiezenhof, Hete Vuren

Annelies Wijnen

Tekstschrijver, communicatieadviseur en journalist

Beeldende Kunst

TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Expo's, optredens, voordrachten, premières, concerten, kunstbeurzen en festivals. De talenten van TalentHub Brabant zijn niet te missen.

18 juni 2024
TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Bobbi Cleij won De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Haar ontwerp wordt 23 maart in Breda onthuld.

8 maart 2024
Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Club Zien laat alle vmbo-leerlingen in Brabant met educatief aanbod kennis maken met musea.

5 maart 2024
Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

In dit Signalement: het verloop van de carrières van drie Brabantse makers: kunstenaar José Heerkens, schrijver Minke Douwesz en ontwerper Zeynep Dag.

27 juni 2023
Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Ruimte voor cultuur in Breda

Een kunsthal zonder muren, oftewel een publieke ruimte voor kunst en cultuur in Breda: CrossArts. MEST sprak met drie initiatiefnemers.

23 mei 2023
Ruimte voor cultuur in Breda

TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Een netwerk vol samenwerkingspartners in de culturele sector.

9 mei 2023
TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Brabants talent Nino Basilashvili maakt nieuwe mediakunst. Hoe zet je dit werk in de markt? TalentHub Brabant hielp Nino hierbij.

4 april 2023
Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Reizende exposities op basisscholen

Basisschoolleerlingen reageren enthousiast op twee verschillende tentoonstellingen.

31 januari 2023
Reizende exposities op basisscholen

Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Vier urban sketchers aan het woord over hun passie, ambacht én hobby.

3 januari 2023
Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

In de expositie ‘Post-digital heritage’ onderzoeken verschillende kunstenaars de Grote Kerk Breda.

7 november 2022
De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Er zijn drie grote grafische werkplaatsen in Brabant, wat gebeurt er precies binnen de muren van deze werkplaatsen?

25 oktober 2022
Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Illustrator Mackenzie Fincham over haar digitale animatiewerk en illustrator Saman Dezai over zijn voornamelijk analoge werk. 

2 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Wunderkammer eindelijk ontsloten

De expositie in de LocHal, bestaande uit drie kabinetten van Paul Bogaers, Ton de Gouw, en Wijnand van Lieshout, is nu te bezoeken.

1 juni 2021
Wunderkammer eindelijk ontsloten

Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Curieuze verzamelingen, kunstwerken én een mix daarvan; dat krijg je te zien in de expositie Wunderkammer: het magische object, te zien in de LocHal.

1 juni 2021
Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Directeur/curator Angelique Spaninks én kunstenaar Dasha Tsapenko delen hun visie op de expositie Evolutionaries in MU Hybrid Art House.

5 januari 2021
Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

22 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Verliefd op pigment

Slingerpad zwart, Mortelse oker en Boekels grijs. Diep in de bodem bevindt zich meer kleur dan je in eerste instantie verwacht.

3 maart 2020
Verliefd op pigment

“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Transformaties intrigeren Remy mateloos, en dat zie je dan ook terug in zijn werk. Wat zijn zijn eigen toekomstbeelden?

24 december 2019
“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Blog | Textiel en de Kunst

Textiele materialen en technieken worden eindelijk weer serieus genomen in de kunstwereld. In dit blog vraagt Atty Bax zich af hoe het komt dat textiel en kunst zo’n moeizame verhouding hebben.

5 december 2019
Blog | Textiel en de Kunst

'Een museum is geen ruimteschip'

Stedelijk Museum Breda lanceert aandacht voor de kunstenaar om de hoek. Liftoff! We have a liftoff.

3 september 2019
'Een museum is geen ruimteschip'

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Voor Jana Roovers zijn haar beelden al sinds haar jeugd een manier om te communiceren met de buitenwereld.

22 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Veel musea bieden rondleidingen voor de allerjongste bezoekers aan. Wij liepen mee met twee verschillende rondleidingen voor het basisonderwijs, en zagen wat het museumbezoek met de kinderen deed.

2 juli 2019
“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Eeuwige schoonheid van oude meesters

Ook vandaag de dag blijven oude meesters een belangrijke inspiratiebron binnen de kunsten. Waarom blijven de oude meesters zo belangrijk?

15 februari 2019
Eeuwige schoonheid van oude meesters

Glow: Made in Eindhoven

Tegenwoordig kent Europa tientallen steden met een lichtfestival. In dit artikel wordt kort inzicht gegeven in de twee bekendste Nederlandse lichtfestivals, die ook internationaal hoge ogen gooien.

30 oktober 2018
Glow: Made in Eindhoven

Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Er zijn verschillende redenen om naar kunst te kijken. In dit artikel beschrijven we vijf manieren waarop jezelf beter kunt leren kennen met kunst.

28 juni 2018
Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunst zet aan tot overpeinzing, tot reflectie. Reflectie is dan ook een passend en uitdagend onderwerp om in beelden te vangen.

26 juni 2018
Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Waarbij bijvoorbeeld kleuren geproefd kunnen worden en geluiden gezien kunnen worden. Mestmag.nl werd nieuwsgierig en zocht uit welke bekende kunstenaars en makers er zijn met synesthesie en hoe dit hun werk heeft beïnvloed.

8 maart 2018
Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Tegen de stroom in

In de culturele sector zijn genoeg dwarsdenkers en friskijkers te vinden. Van die mensen bij wie je graag eens in hun hoofd zou willen kijken. Hoe komt het dat zij zaken zo anders zien en aanpakken? Wat ligt er ten grondslag aan deze dwarse manier van denken en kijken en wat levert het hen en de culturele sector op?

22 februari 2018
Tegen de stroom in

Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

Hoe gaan beeldende kunstenaars uit drie verschillende generaties om met hetzelfde thema? Mest ging in gesprek met Eva Räder, Henk Visch en Stijn Molenkamp.

14 november 2017
Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Een zes meter hoge sculptuur van de wereldberoemde Anish Kapoor werd onthuld, ter ere van het 25-jarig jubileum van De Pont. Lees hoe dit ontstond.

19 september 2017
“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Tilburgse expertise in het Rijks

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken.

13 juli 2017
Tilburgse expertise in het Rijks

Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken. Het TextielMuseum in Tilburg en het Rijksmuseum in Amsterdam tekenden hiervoor.

14 maart 2017
Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

De traditionele kunstkaders voorbij

In samenwerking met Steven ten Thije en Diana Franssen (curatoren van het Van Abbemuseum in Eindhoven) is de basis gelegd voor een innovatief kunstproject tussen het kunstenaarsinitiatief en kunstmusea: Club Solo.

23 februari 2017
De traditionele kunstkaders voorbij

ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk: een begrip onder kenners wereldwijd, een mythe voor het publiek.

3 november 2016
ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Iris onderzoekt samen met een talent en een organisatie wat er aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: beeldende kunst.

15 september 2016
Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Waarom De Pont zo'n goed museum is

Het gaat goed met museum De Pont. Al jaren. De waardering voor collectie en exposities is hoog, bij professionals en bezoekers, zowel nationaal als internationaal.

2 augustus 2016
Waarom De Pont zo'n goed museum is

Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Voor de Tilburgse kunstenares Helena Klakocar ligt een ingrijpende ervaring ten grondslag aan haar kunstprojecten.

16 februari 2016
Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

Waar moet je als jong gediplomeerd kunstenaar op letten wanneer je gevraagd wordt voor deelname aan een expositie?

15 september 2015
Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

De Pont: meer smoel aan de straat

Museum De Pont gaat verbouwen: het museum krijgt meer smoel aan de straat, en er komt een nieuwe vleugel en een groter café.

23 oktober 2014
De Pont: meer smoel aan de straat

Een hongerige vlucht voorwaarts

In dit artikel lichten we een uniek residentieprogramma uit: het artist in residence project van het Vincent van GoghHuis in Zundert.

8 september 2014
Een hongerige vlucht voorwaarts