Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Galerieën, ateliers, musea en andere expositieruimten: het zijn locaties waar al ruim een jaar lang innovatie, flexibiliteit én een lange adem aan de orde van de dag zijn. Sinds 3 maart mogen de plekken waar je kunst mag kopen, weer open zijn. Eerst was dat op afspraak, sinds 28 april mogen bezoekers weer binnenlopen (onder bepaalde voorwaarden). Maar veel galerieën, ateliers en kleinere musea, zoals Museum Jan Cunen in Oss, vallen tussen wal en schip. Hoe gaan expositieplekken in Brabant om met deze roerige tijden? En hoe kijken ze terug op afgelopen jaar? Vier culturele hotspots aan het woord.

Geschreven door: Simone Vos

Rob Moonen is de oprichter van PARK, een kunstinitiatief in Tilburg. Deze middelgrote ruimte zit tussen een galerie en museum in. “Als we werk verkopen, vallen we onder de categorie ‘galerie’ en mogen we open. Maar als we ons bij de musea scharen, dan moeten we dicht blijven. Terwijl we de afstand kunnen bewaren in onze ruimte”, vertelt Rob. “We houden ons aan de regelgeving voor de musea, maar hebben voor het eerst in een lange tijd de afgelopen expositie voor privé-afspraken geopend. Voor kunstprofessionals alleen.”

Aandacht voor expo

“Er zijn veel exposities uitgesteld, maar vanaf nu plannen we nieuwe tentoonstellingen. Iedereen zit te wachten tot het weer mag. We hebben een grote ruimte (ruim 250 m2), dus publiek spreiden is geen enkel probleem”, aldus Rob. “We hebben vorig jaar het project ‘Komma’ opgezet. Hierin nodigden we choreografen, muzikanten, schrijvers en componisten uit om te reageren op de actuele expositie. De tentoonstelling stond daar in de lockdown maar in z’n eentje, dus wilden we er op een originele manier toch aandacht aan besteden.”

“Iedere artiest mocht een week lang op de expo reageren in zijn of haar discipline. Daarvan maakten we video’s en foto’s. Die deelden we online met ons publiek, zodat we mensen bleven betrekken. We helpen kunstenaars verder en zorgen dat disciplines met elkaar mengen. Het zorgt ook voor reflectie en een verbreding van het publiek. Dat is interessant, we maken dit een structureel onderdeel van ons programma. Deze tijd heeft die ontwikkeling versneld op gang gebracht.” 

Omdenken

Ook Grafisch Atelier Den Bosch grijpt deze tijd aan om de samenwerking op te zoeken. Marie-Louise Wasiela, artistiek leider bij het atelier, vertelt: “We zijn veerkrachtig omgegaan met de nieuwe situatie. Zo hebben we vorig jaar ‘Rewrite Your Future’ als straatexpositie gebracht. Een initiatief waarbij omdenken heel belangrijk was. Eigenlijk wilden we een expositie doen in de Willem Twee Fabriek, maar dat ging niet door de lockdown. Uiteindelijk werd het een straatexpo, door corona werden we gedwongen anders te denken. Het leidt tot een intensievere samenwerking en andere mogelijkheden.”

Grafisch ontdekken

“Het project dat we met Het Noordbrabants Museum doen, is daar ook goed een voorbeeld van. We kijken al jaren naar hoe we elkaar kunnen versterken. Dit is de perfecte gelegenheid. We hebben samen tien kunstenaars uitgenodigd in ons atelier om grafische technieken te ontdekken. Het museum heeft een expositieruimte en we verkopen de werken via onze online winkel. Als het weer kan, willen we ze exposeren”, vertelt Marie-Louise. “De kunstenaars krijgen de kans om onder begeleiding van onze specialisten nieuw werk te maken. Het is voor zowel Het Noordbrabants Museum als ons essentieel om het netwerk uit te breiden en kunstenaars de ruimte te bieden. Nieuwe paden betreden, dat hebben we dit jaar gedaan.”

'Deze tijd leidt tot een intensievere samenwerking en andere mogelijkheden' Marie-Louise Wasiela, artistiek leider Grafisch Atelier Den Bosch

Mond-op-mond reclame

Galeriehouder Henner Leise van Kunstdrift in Breda merkt dat hij door de lockdown anders kijkt naar de manier waarop hij zijn exposities neerzet. “Tot aan de tweede golf hadden we onze agenda vol met exposities. We schoven ze telkens door, tot het begin van dit jaar. Eind maart merkten we dat het genoeg was geweest. We vallen onder de galerieën die open konden op afspraak en dat hebben we gedaan. Het heeft enigszins gewerkt, maar de drempel is wel hoog om op afspraak binnen te lopen”, aldus Henner.

“We hebben gemerkt dat we het van mond-op-mond reclame moeten hebben. De écht geïnteresseerden kochten massaal werk in. Dat kwam ook door de kwaliteit van de expositie van Eelco Deuling. Daar hebben we wat moois van gemaakt. We hadden een lange aanlooptijd. Normaal gesproken hebben we één week tussen twee expo’s en nu hadden we zes weken de tijd. In het vervolg gaan we dat meer doen: de tijd nemen om een tentoonstelling goed neer te zetten.”

Kazerne Expo 2020 | New Melancholy | Lidewij Edelkoort | VanAbbemuseum - Kazerne | Door Ruud Balk

Stap voor stap

Bij Kazerne, Home of Design in Eindhoven, heeft creatief directeur Annemoon Geurts met haar team naar het moment toegewerkt dat ze open mogen. “Direct nadat we dicht moesten, keken we naar: Wat kan er wel? En wat als we weer open mogen? In Kazerne kom je voor een totale designbeleving. De galeriefunctie is zo geïntegreerd met de tentoonstellingen, de twee restaurants, designshop en het hotel, dat we ervoor gekozen hebben te focussen op het moment dat mensen weer binnen mogen lopen”, zegt ze op de dag dat dat onder het mom van ‘winkel’ weer mag. “Ik merk dat er een hele andere energie in de stad hangt, nu de winkels open zijn. Bezoekers komen spontaan binnen en dat is fijn. Tegelijkertijd is het surrealistisch dat het weer kan, het lijkt alsof er weinig is gebeurd afgelopen jaar, maar we hebben echt bergen verzet met het team”, aldus Annemoon. “We hebben veel online evenementen en projecten gedaan, zoals een video voor Koningsdag van de Impromptu Mini Graduation Show, maar ook het wekelijkse EHV Innovation Café via een livestream. Door corona zijn de livestreams en het filmen in een stroomversnelling geraakt. We zijn er nog veel bewuster mee bezig.”

'We hebben echt bergen verzet met het team' Annemoon Geurts, creatief directeur Kazerne

Bewuster online

“Ik merk dat er een hele andere energie in de stad hangt, nu de winkels open zijn. Bezoekers komen spontaan binnen en dat is fijn. Tegelijkertijd is het surrealistisch dat het weer kan, het lijkt alsof er weinig is gebeurd afgelopen jaar, maar we hebben echt bergen verzet met het team”, aldus Annemoon. “We hebben veel online evenementen en projecten gedaan, zoals een video voor Koningsdag van de Impromptu Mini Graduation Show, maar ook het wekelijkse EHV Innovation Café via een livestream. Door corona zijn de livestreams en het filmen in een stroomversnelling geraakt. We zijn er nog veel bewuster mee bezig.”

De tentoonstellingen die nu bij Kazerne te zien zijn, blijven voorlopig staan. “We geven onder andere net afgestudeerde designers de ruimte om hun werk te exposeren in Impromptu Mini Graduation Show. Toen ik afstudeerde aan de Design Academy, heb ik mijn eerste opdrachten ook via de Graduation Show binnengehaald. Ik vind het belangrijk om deze talenten te promoten”, zegt Annemoon. “In het najaar komen we met workshops en labs die hopelijk live plaats kunnen vinden. Zo komt er een lab waarbij we MKB en designers aan elkaar koppelen. Om bedrijven vanuit hun core business via Design Thinking aan te zetten tot innovatie. Dat plan hadden we al, maar deze periode biedt het perfecte momentum om daarmee bezig te zijn.”

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

Beeldende kunst

Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Tijdens midzomernacht werd Zonnewijzer feestelijk onthuld. Kunstloc Brabant begeleidde de gemeentelijke werkgroep rondom dit project.

28 juni 2024
Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Expo's, optredens, voordrachten, premières, concerten, kunstbeurzen en festivals. De talenten van TalentHub Brabant zijn niet te missen.

18 juni 2024
TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Bobbi Cleij won De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Haar ontwerp wordt 23 maart in Breda onthuld.

8 maart 2024
Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Club Zien laat alle vmbo-leerlingen in Brabant met educatief aanbod kennis maken met musea.

5 maart 2024
Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

In dit Signalement: het verloop van de carrières van drie Brabantse makers: kunstenaar José Heerkens, schrijver Minke Douwesz en ontwerper Zeynep Dag.

27 juni 2023
Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Ruimte voor cultuur in Breda

Een kunsthal zonder muren, oftewel een publieke ruimte voor kunst en cultuur in Breda: CrossArts. MEST sprak met drie initiatiefnemers.

23 mei 2023
Ruimte voor cultuur in Breda

TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Een netwerk vol samenwerkingspartners in de culturele sector.

9 mei 2023
TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Brabants talent Nino Basilashvili maakt nieuwe mediakunst. Hoe zet je dit werk in de markt? TalentHub Brabant hielp Nino hierbij.

4 april 2023
Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Reizende exposities op basisscholen

Basisschoolleerlingen reageren enthousiast op twee verschillende tentoonstellingen.

31 januari 2023
Reizende exposities op basisscholen

Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Vier urban sketchers aan het woord over hun passie, ambacht én hobby.

3 januari 2023
Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

In de expositie ‘Post-digital heritage’ onderzoeken verschillende kunstenaars de Grote Kerk Breda.

7 november 2022
De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Er zijn drie grote grafische werkplaatsen in Brabant, wat gebeurt er precies binnen de muren van deze werkplaatsen?

25 oktober 2022
Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Illustrator Mackenzie Fincham over haar digitale animatiewerk en illustrator Saman Dezai over zijn voornamelijk analoge werk. 

2 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Wunderkammer eindelijk ontsloten

De expositie in de LocHal, bestaande uit drie kabinetten van Paul Bogaers, Ton de Gouw, en Wijnand van Lieshout, is nu te bezoeken.

1 juni 2021
Wunderkammer eindelijk ontsloten

Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Curieuze verzamelingen, kunstwerken én een mix daarvan; dat krijg je te zien in de expositie Wunderkammer: het magische object, te zien in de LocHal.

1 juni 2021
Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Directeur/curator Angelique Spaninks én kunstenaar Dasha Tsapenko delen hun visie op de expositie Evolutionaries in MU Hybrid Art House.

5 januari 2021
Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

22 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Verliefd op pigment

Slingerpad zwart, Mortelse oker en Boekels grijs. Diep in de bodem bevindt zich meer kleur dan je in eerste instantie verwacht.

3 maart 2020
Verliefd op pigment

“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Transformaties intrigeren Remy mateloos, en dat zie je dan ook terug in zijn werk. Wat zijn zijn eigen toekomstbeelden?

24 december 2019
“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Blog | Textiel en de Kunst

Textiele materialen en technieken worden eindelijk weer serieus genomen in de kunstwereld. In dit blog vraagt Atty Bax zich af hoe het komt dat textiel en kunst zo’n moeizame verhouding hebben.

5 december 2019
Blog | Textiel en de Kunst

'Een museum is geen ruimteschip'

Stedelijk Museum Breda lanceert aandacht voor de kunstenaar om de hoek. Liftoff! We have a liftoff.

3 september 2019
'Een museum is geen ruimteschip'

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Voor Jana Roovers zijn haar beelden al sinds haar jeugd een manier om te communiceren met de buitenwereld.

22 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Veel musea bieden rondleidingen voor de allerjongste bezoekers aan. Wij liepen mee met twee verschillende rondleidingen voor het basisonderwijs, en zagen wat het museumbezoek met de kinderen deed.

2 juli 2019
“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Eeuwige schoonheid van oude meesters

Ook vandaag de dag blijven oude meesters een belangrijke inspiratiebron binnen de kunsten. Waarom blijven de oude meesters zo belangrijk?

15 februari 2019
Eeuwige schoonheid van oude meesters

Glow: Made in Eindhoven

Tegenwoordig kent Europa tientallen steden met een lichtfestival. In dit artikel wordt kort inzicht gegeven in de twee bekendste Nederlandse lichtfestivals, die ook internationaal hoge ogen gooien.

30 oktober 2018
Glow: Made in Eindhoven

Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Er zijn verschillende redenen om naar kunst te kijken. In dit artikel beschrijven we vijf manieren waarop jezelf beter kunt leren kennen met kunst.

28 juni 2018
Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunst zet aan tot overpeinzing, tot reflectie. Reflectie is dan ook een passend en uitdagend onderwerp om in beelden te vangen.

26 juni 2018
Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Waarbij bijvoorbeeld kleuren geproefd kunnen worden en geluiden gezien kunnen worden. Mestmag.nl werd nieuwsgierig en zocht uit welke bekende kunstenaars en makers er zijn met synesthesie en hoe dit hun werk heeft beïnvloed.

8 maart 2018
Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Tegen de stroom in

In de culturele sector zijn genoeg dwarsdenkers en friskijkers te vinden. Van die mensen bij wie je graag eens in hun hoofd zou willen kijken. Hoe komt het dat zij zaken zo anders zien en aanpakken? Wat ligt er ten grondslag aan deze dwarse manier van denken en kijken en wat levert het hen en de culturele sector op?

22 februari 2018
Tegen de stroom in

Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

Hoe gaan beeldende kunstenaars uit drie verschillende generaties om met hetzelfde thema? Mest ging in gesprek met Eva Räder, Henk Visch en Stijn Molenkamp.

14 november 2017
Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Een zes meter hoge sculptuur van de wereldberoemde Anish Kapoor werd onthuld, ter ere van het 25-jarig jubileum van De Pont. Lees hoe dit ontstond.

19 september 2017
“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Tilburgse expertise in het Rijks

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken.

13 juli 2017
Tilburgse expertise in het Rijks

Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken. Het TextielMuseum in Tilburg en het Rijksmuseum in Amsterdam tekenden hiervoor.

14 maart 2017
Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

De traditionele kunstkaders voorbij

In samenwerking met Steven ten Thije en Diana Franssen (curatoren van het Van Abbemuseum in Eindhoven) is de basis gelegd voor een innovatief kunstproject tussen het kunstenaarsinitiatief en kunstmusea: Club Solo.

23 februari 2017
De traditionele kunstkaders voorbij

ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk: een begrip onder kenners wereldwijd, een mythe voor het publiek.

3 november 2016
ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Iris onderzoekt samen met een talent en een organisatie wat er aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: beeldende kunst.

15 september 2016
Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Waarom De Pont zo'n goed museum is

Het gaat goed met museum De Pont. Al jaren. De waardering voor collectie en exposities is hoog, bij professionals en bezoekers, zowel nationaal als internationaal.

2 augustus 2016
Waarom De Pont zo'n goed museum is

Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Voor de Tilburgse kunstenares Helena Klakocar ligt een ingrijpende ervaring ten grondslag aan haar kunstprojecten.

16 februari 2016
Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

Waar moet je als jong gediplomeerd kunstenaar op letten wanneer je gevraagd wordt voor deelname aan een expositie?

15 september 2015
Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

De Pont: meer smoel aan de straat

Museum De Pont gaat verbouwen: het museum krijgt meer smoel aan de straat, en er komt een nieuwe vleugel en een groter café.

23 oktober 2014
De Pont: meer smoel aan de straat

Een hongerige vlucht voorwaarts

In dit artikel lichten we een uniek residentieprogramma uit: het artist in residence project van het Vincent van GoghHuis in Zundert.

8 september 2014
Een hongerige vlucht voorwaarts