Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Waar er in de gemeente Roosendaal eerder geen regelingen voor professionele kunstenaars en makers waren, is daar sinds de komst van de onafhankelijke stichting Cultuur Verbindt Roosendaal verandering in gekomen. “Professionals leveren namelijk een fundamentele bijdrage aan de ontwikkeling en vernieuwing van de Roosendaalse cultuursector en samenleving”, vertelt Carlijn de Bot, netwerkcoördinator van de stichting.

- Geschreven door Simone Vos

Cultuur Verbindt Roosendaal voert een deel van het cultuurbeleid van de gemeente uit. Wat brengen deze nieuwe kansen teweeg? Nishant Bhola, oprichter van dansgezelschap PARTICLES, Ad Paantjens, artistiek leider van Drie Maal Plankenkoorts en Isa de Jong, net afgestuurd kunstenaar, delen hun ervaringen.

“Al jaren borrelde het idee om als stadsdansgezelschap iets terug te doen voor Roosendaal”, vertelt Nishant. “Ik zag een groot gat tussen de groep amateurdansers en professionals en daar wilde ik graag iets aan en mee doen.  Met een kleine groep veel impact uitoefenen, dat is belangrijk voor mij. Daarom besloten we het project Encounter op te zetten en met hulp van Cultuur Verbindt Roosendaal en Kunstloc Brabant is die samenwerking tussen professionele dansers en semi-professionals heel goed geslaagd.”

Foto door Wilfred van Tilburg
Foto door Wilfred van Tilburg

Meer mogelijk in Roosendaal

Ad Paantjens ziet ook hoeveel potentie Roosendaal heeft. Zijn Stichting Drie Maal Plankenkoorts is een makers-initiatief dat zelf voorstellingen produceert. Hij organiseerde met het Festival ‘Theater op de Grens’ een festival voor een publiek dat eigenlijk tussen de liefhebbers van lokale muziekfestivals en theaterstukken inzit: een weekend lang een theaterfestival in de stad. “Dat draagt bij aan de leefbaarheid van de stad én het zet Roosendaal meer op de kaart. Zo hoeven mensen niet altijd ver te reizen voor een mooi cultureel evenement, maar kunnen ze gewoon in hun eigen stad van een theaterfestival genieten”, vertelt Ad. Bij Cultuur Verbindt Roosendaal kwam Ad terecht voor een subsidieaanvraag, maar vooral ook voor advies en inspiratie. “Via deze stichting zijn we op zoveel nieuwe ideeën en samenwerkingspartners gekomen.”

Foto door Wilfred van Tilburg
Foto door Wilfred van Tilburg

20 jaar oud

Ook Isa de Jong haalt haar inspiratie uit de stad en haar jonge inwoners. Isa werkt en woont als net afgestudeerd kunstenaar in Roosendaal. Voor haar project 20x20BY20 fotografeerde ze twintig vrouwen van 20 jaar oud om te laten zien hoe verschillend ze op die leeftijd in het leven staan. “Voor mijn afstudeerproject aan de AKV|St.Joost in Breda, wilde ik de stap van 19 jaar oud naar 20 jaar oud vangen op beeld. Ik heb het gevoel dat je op die leeftijd alles moet kunnen en dat je alles al moet weten. Maar soms weet je het nog niet allemaal en dat is ook oké”, vertelt Isa (zelf 20 jaar).

Het doel van mijn project is om de diversiteit van vrouwen van 20 jaar oud te laten zien

Intiem project

“Ik woon zelf in Roosendaal en begon met het portretteren van vrouwen van 20 in Roosendaal. Ik startte met vriendinnen, toen vriendinnen van vriendinnen en uiteindelijk meldden zich zelfs vrouwen bij mij die mee wilden werken. Het is best een intiem project, want ik kwam ook bij ze thuis en mocht bijvoorbeeld mee naar de AA-kliniek of bij een hormoontherapiebehandeling zijn”, aldus Isa. “Iedereen is zo anders, maar dat is precies het doel van mijn project: de diversiteit van vrouwen van 20 jaar oud laten zien. Ik dacht altijd dat Roosendaal zo stil was, maar sinds dit project weet ik dat er heel veel creatieve vrouwen zijn.”

Om op haar manier het afstudeerproject uit te kunnen voeren, heeft Isa een aanvraag gedaan bij Cultuur Verbindt Roosendaal via de voucherregeling. “En nu ben ik zelfs geselecteerd voor de Dutch Design Week!”, aldus Isa. In 2020 exposeert ze in het Tongerlohuys in Roosendaal haar project 20x20BY20, voor Isa een belangrijk moment om aan de stad te laten zien wat de verhalen van de vrouwen haar hebben gebracht.

Foto door Isa de Jong
Foto door Isa de Jong

Samenbrengen van dansers

Nishant brengt met zijn project Encounter ook verschillende inwoners van Roosendaal samen: “Ik zag in de stad een aantal semiprofessionele dansers, die niet per se willen doorbreken of naar een andere stad willen, maar wel graag een podium willen”, vertelt hij. “Het leek mij mooi om een professionele dansvoorstelling neer te zetten, waarin zowel semi- als professionele dansers meedoen. Dus heb ik audities uitgezet en een selectie gemaakt van de dansers die in Encounter mochten dansen.”

“Zo konden ze ervaren hoe het is om lang aan één stuk te werken en wat het is om een dansvoorstelling neer te zetten als professional. Die ervaring konden ze niet ergens anders in Roosendaal op doen, dus dat is een toegevoegde waarde voor de stad. Dat vraagt wat van zowel de semi- als de professionele dansers omdat de lat voor iedereen hoog lag, alleen heeft iedereen een andere grens. De voorstelling was erg geslaagd, dat merkte ik ook aan het publiek. Het was geloofwaardig en dat is een heel goed teken.”

Foto door Wilfred van Tilburg
Foto door Wilfred van Tilburg

Om een beslissende bijdrage te leveren aan het bestendigen, verstevigen en verduurzamen van het culturele klimaat in de gemeente Roosendaal werd aan de gemeente geadviseerd een onafhankelijke stichting op te richten. Cultuur Verbindt Roosendaal richt zich op het brede culturele veld en stimuleert actieve en passieve deelname aan kunst en cultuur door een podium te bieden voor culturele verbinding, samenwerking en vernieuwing. De onafhankelijk stichting pakt daarbij de rol als verbinder, aanjager, expert, adviseur en fondsbeheerder.

Cultuur Verbindt Roosendaal is een lokale partner van Kunstloc Brabant. Zij hebben gezamenlijke projecten zoals cultuurparticipatie in West-Brabant en het organiseren van het CAB Café op 3 oktober. Kunstloc levert een financiële bijdrage aan de Makersregeling van de gemeente Roosendaal.

Nishant Bhola maakte gebruikt van een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma en ontvangt subsidie impulsgelden voor de doorontwikkeling van de nog jonge organisatie op artistiek en zakelijk vlak. Deze professionaliseringsslag stelt hem in staat de maatschappelijke impact van zijn activiteiten uit te breiden

Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstloc Brabant biedt schrijfcursussen aan om te komen tot jouw eigen verhaal.

31 augustus 2023
Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

In gesprek met afstuderend grafisch vormgever Ellemijn Hendriks die een drieluik maakt geïnspireerd op Jheronimus Bosch.

29 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

In gesprek met afstuderend designer Fedora Boonaert die met haar werk graag verhalen uit het verleden op een diepgaande manier herverteld.

22 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Kunstloc Brabant organiseert regelmatig workshops voor ZZP'ers in de cultuursector. MEST sprak met drie deelnemers.

12 mei 2023
ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Op 7 februari is ‘De Noordentree’ - een ontwerp van Pien den Hollander - in de LocHal (Tilburg) onthuld.

9 februari 2023
De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Noortje Haegens vertelt haar ervaringen over exposeren en zichtbaar maken van haar werk.

29 november 2022
Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Twaalf makers hebben een diploma behaald voor de opleidingen tot Design Consultant en Creative Consultant.

9 november 2022
Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

In dit artikel lichten we drie bloeiende broedplaatsen in Brabant verder uit.

12 juli 2022
Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

Poppodium de Effenaar geeft met zijn programma Hybrid Music Vibes muzikanten de kans om te leren en experimenteren met nieuwe technologieën.

6 juli 2022
Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Lector Bart de Zwart aan het woord over wat broedplaatsen zo bijzonder maken.

30 juni 2022
"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Brabantse atelierruimte gezocht!

Jonge kunstenaars, net afgestudeerd of pas kort aan het werk, hebben een grote behoefte aan fijne atelierruimte.

3 juni 2022
Brabantse atelierruimte gezocht!

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

In dit signalement drie eigenzinnige makers uit ’s-Hertogenbosch: Jameszoo, Florette Dijkstra en Bram van Helden. Over onderzoek, spel en autonomie.

7 april 2022
Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Lava Hijzelaar, Steffie Storms en Daniel Arthuus vertellen over hun gebruik van social media als maker. Helpt het hen aan een podium?

21 maart 2022
Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022
Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Open Call Collision

Kunstenaars met expertise technologie gezocht die jongeren wijzer willen maken.

16 augustus 2021
Open Call Collision

"Muziek is de meest eerlijke, zuivere taal die ik ken"

Pianist Rogier Telderman koos voor de studie Technische Bedrijfskunde, maar pakte daarnaast een vooropleiding aan het conservatorium in Tilburg op.

7 januari 2021
"Muziek is de meest eerlijke, zuivere taal die ik ken"

Hunkeren naar de hemel; een interview met Noortje Haegens

Bredase kunstenaar Noortje Haegens fotografeerde de zonsondergang tijdens de lockdown. Nu is er een tentoonstelling en een boek: Quarantaine Uitzicht.

3 december 2020
Hunkeren naar de hemel; een interview met Noortje Haegens

Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Hoe gaan Brabantse makers om met de crisis? Documentalist Ton van der Linden schrijft erover in zijn maandelijkse column.

16 oktober 2020
Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Door te kijken naar hun eigen familieverhaal, onderzoeken Samuel Otte, Jip van Tatenhove en Tahné Kleijn hun individuele levensvragen.

3 september 2020
Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Het klinkt als een ongewone combinatie: boeren die intensief samenwerken met de creatieve sector. Toch gebeurt het, en steeds vaker.

11 augustus 2020
Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

28 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Hoe halen Brabantse makers het beste uit hun werk op artistiek én zakelijk gebied? Drie hoofdredacteuren van magazines uit Brabant delen hun verhaal.

23 juli 2020
Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Kunstenaar Marieke Vromans: “Dit werk verbeeldt een stuk gereedschap met een ziel.”

16 juni 2020
Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

'Hyperspace' artist talk van Alexandra Crouwers

Alexandra Crouwers creëerde een hyperspace powerpoint video, met inzichten en fragmenten uit haar onderzoek in New York.

11 juni 2020
'Hyperspace' artist talk van Alexandra Crouwers

'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er is een mooie traditie van koren en muziekverenigingen in Brabant, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid.

16 april 2020
'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er broedt iets in Brabant

Steeds meer kunnen Brabantse muziekmakers hun creatieve ei kwijt. Naast Tilburg bieden ook Eindhoven en Den Bosch ruimte voor deze broedplaatsen.

21 januari 2020
Er broedt iets in Brabant

Goeikes; voor, door en over Helmonders

Met fotoproject Goeikes geven Helmonders de 'gewone' bewoners van hun stad een podium.

3 december 2019
Goeikes; voor, door en over Helmonders

Urban in Brabant: 'Hongerige kids vol energie'

Geen enkel muzikaal genre heeft zich de laatste jaren zo onstuimig in Brabant gemanifesteerd als hiphop. Het is de drijfveer van 'urban'.

26 november 2019
Urban in Brabant: 'Hongerige kids vol energie'

Kunst als verbinder in Roosendaal

Cultuur Verbindt Roosendaal voert een deel van het cultuurbeleid van de gemeente uit. Wat brengen deze nieuwe kansen teweeg?

1 oktober 2019
Kunst als verbinder in Roosendaal

Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Jip ontdekte modeontwerper Amber Jae Slooten, die haar kleding volledig digitaal ontwerpt met behulp van een algoritme dat toekomstige trends kan voorspellen. Hiermee biedt Amber Jae niet alleen een scala aan mogelijkheden voor de invulling van ieders individuele identiteit, maar ook een oplossing voor het enorme kledingoverschot en vervuiling in de mode industrie. Maar hoe reëel zijn haar plannen voor de toekomst? En wat gebeurt er nu eigenlijk al op het gebied textielontwikkeling en -innovatie in Brabant? Jip ging in contact met het TextielLab en zocht het voor je uit.

24 april 2019
Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

In de kunst- en cultuursector is het steeds vanzelfsprekender dat kunstenaars bij elkaar gaan kijken, van elkaar leren en samenwerken. Hoe ziet het maakproces eruit als je samenwerkt met andere kunstenaars? Jos Peters volgde de start van de samenwerking tussen Annemarieke van Peppen, impact art kunstenaar, en Michael Varekamp, trompettist.

18 december 2018
Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

Ik, hartje, robot

Deze maand opende de expositie Robot Love in de Campina Melkfabriek in Eindhoven. Kunnen wij als mensen van robots leren wat liefde is? Robin bezocht de tentoonstelling en schreef een verslag voor Mestmag.nl.

25 september 2018
Ik, hartje, robot

De nieuwe gezichten van de campagne Brabant Cultuur

De drie Brabantse talenten zijn gekozen en zullen de komende maanden het gezicht zijn van de campagne Brabant Cultuur.

26 februari 2018
De nieuwe gezichten van de campagne Brabant Cultuur

Kleding van eigen bodem

“Als een steentje dat je in het water gooit”, zo beschrijft modeontwerpster Irma Borgsteede haar concept van Fashion Made in Holland. Het begint met een kleine rimpeling in het wateroppervlak, maar al snel wordt de cirkel groter. Samen met galeriehoudster Meggy van Houtum gaf ze eind september een voorlichtingsbijeenkomst over Fashion Made in Holland. Geïnteresseerde modeontwerpers uit het hele land kwamen hiervoor naar de Dutch Art & Design Salon in Den Bosch.

4 oktober 2017
Kleding van eigen bodem

Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

De cultuursector betaalt vaak beroerd. En het werd de afgelopen jaren alleen maar erger.

3 januari 2017
Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

Laten zien dat alles anders kan

Walter vraagt namens Mestmag.nl naar de successen van vormgever Pieke Bergmans.

27 november 2014
Laten zien dat alles anders kan

11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent

Deze maand is Brabant weer een hele lichting professionele makers rijker.

5 juni 2014
11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent