Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Sinds 24 februari wordt er op Europees grondgebied oorlog gevoerd. Een conflict dat heeft geleid tot grote internationale spanningen. Ook in de cultuursector.  Wat voor impact heeft deze oorlog? En kan kunst een rol spelen? Over de innerlijke toestemming ‘om geen kunstenaar’ te zijn.

Geschreven door: Ton van der Linden

Oorlog op Europese bodem

Ik moet bekennen dat ik de eerste dagen na 24 februari in shock was. En het duurde weken voor ik de nieuwsbeelden tot me durfde te nemen. Wederom een oorlog op Europese bodem. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de koude oorlog en daarna, tussen 1991–2001,  werden we voor het eerst geconfronteerd met een oorlog in Europa, in het voormalige Joegoslavië vanwege etnische conflicten. Maar dit is anders vanwege het feit dat Europa  tegenover Rusland staat, en wij (Nederland) er dus in betrokken zijn. Nederland heeft in april al voor ruim 65 miljoen euro aan militair materieel aan de regering in Kiev geleverd.

Cultuursector in actie

De cultuursector kwam al zeer snel in actie voor Oekraïne. In Noord-Brabant is bijvoorbeeld de stichting Make Art - Not War actief. De stichting zamelt geld in voor de vluchtelingen uit Oekraïne en houdt tegelijkertijd de Oekraïense cultuur levend en actueel. En de Nederlandse regering maakte op 25 mei bekend dat ze 1 miljoen euro vrijmaakt om kunstenaars te ondersteunen die voor de Russische agressie in Oekraïne gevlucht zijn.

Demilitarisering, denazificatie en derussificatie

Een oorlog die volgens de Russen rechtvaardig is. Om de demilitarisering en denazificatie van Oekraïne tot stand te brengen, las ik in de verklaring van de Russische universiteiten. De ‘derussificatie’ die Oekraine onlangs doorvoerde, het parlement nam wetten aan die strenge beperkingen opleggen aan Russische boeken en muziek, is begrijpelijk, maar mijns inziens ongewenst. Ik kan me wel vinden in Olga Smirnova, danseres bij het Bolsjoj Ballet, die zich uitsprak tegen de oorlog, waarna ze weg moest uit Rusland. “Ballet is per definitie een grensoverschrijdende kunstvorm. Dansers zijn zelden nationalistisch. Eerder kosmopolitisch.” Wat voor ballet geldt, geldt voor alle kunsten. De gruwel in Oekraïne is niet inherent aan de Russische cultuur, schreef Ian Buruma onlangs.  ‘Poetin wil niets liever dan dat we dat denken, zo verzekert hij zich van de steun van de eigen bevolking. Ieder volk kan ontaarden in wreedheid en barbarij’, volgens Buruma.

"Ieder volk kan ontaarden in wreedheid en barbarij." Ian Buruma

Bejegening van de Russische kunst

Er is veel discussie over het boycotten van Russische kunst(enaars).  En dat strekt zelfs voorbij het heden. Zo besloot de directeur van Philharmonie Haarlem, Edwin van Balken, een tweedaags festival rondom de muziek van de Russische componisten Tsjaikovski en Stravinsky te annuleren. Hij stelde in het Haarlems Dagblad dat het nu niet gepast is om Russische muziek te vieren. De beslissing kwam hem op veel kritiek te staan en al snel daarna gaf hij toe dat het een inschattingsfout was. Het zou toch te ver gaan om vanwege de Russische inval schilderijen van Malewitsj in het depot te bergen of de boeken van Dostojevski van het schap te halen. Overigens een auteur waarover Michel Krielaars in december vorig jaar nog schreef dat Poetin hem wel eens in zijn tomeloze agressie zou kunnen volgen. Anders ging het met sterdirigent Valeri Gergiev, nauw verbonden met het Poetin regime, die geen afstand van de gebeurtenissen in Oekraïne nam. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het bestuur van Rotterdam Philharmonic Festivals (organisator van het Gergiev Festival) besloot op 1 maart 2022 de samenwerking met hem te beëindigen.

Kirill Serebrennikov

De Russische film- en theaterregisseur Kirill Serebrennikov zei tijdens het laatste filmfestival in Cannes: “Cultuur is lucht. Het is water, het is wolken. En het staat totaal los van nationaliteit.” In Cannes werd zijn film ‘Tchaïkovsky’s Wife’ vertoond. Eerder had het festival gezegd dat officiële genodigden en overheidsdienaren uit Rusland niet welkom waren.

Serebrennikov bracht vanaf augustus 2017  bijna twee jaar door in huisarrest in Moskou. Een rechtszaak vanwege verduistering van miljoenen roebels resulteerde in een voorwaardelijke gevangenisstraf in juni 2020 en een reisverbod van anderhalf jaar. Ondanks het feit dat Serebrennikov aanvankelijk alleen in zijn flat mocht werken, zette hij zijn verdedigingsteam in om instructies naar theaters in het buitenland te smokkelen toen hij aanvankelijk geen gebruik mocht maken van internet, en later hield hij toezicht op de repetities via zijn scherm. Opmerkelijk dat de Poolse cineast Agnieszka Holland, president van de Europese filmprijzen (EFA), zich verzette tegen het besluit van het festival om zijn film  mee te laten dingen naar de Gouden Palm. Overigens is de film mede gefinancierd door de Russische miljardair Roman Abramovitsj, die volgens de producent van de film al jaren Russische filmmakers steunt die nog wel een ander Russisch geluid lieten horen. Saillant is dat diezelfde Abramovitsj, door o.m. de Britse regering ervan werd beschuldigd decennialang de financiële vruchten geplukt te hebben van zijn innige banden met de Russische president. Hij moest zich terugtrekken uit de voetbalclub Chelsea. Zijn financiële tegoeden werden bevroren en ook op andere bezittingen wordt beslag gelegd.

16949

Eerlijke Russische cultuur

Serebrennikov begrijpt waarom mensen een boycot eisten, maar is het niet eens met het idee. "Ja, het is nu niet de tijd voor stukken over Russische poppen, balalaika's, volksdansen. Maar er moet altijd ruimte zijn voor slimme, ingewikkelde, eerlijke Russische cultuur en menselijke verhalen. Wij doen niet aan propaganda, aan het ophemelen van de imperiale ambities van de regering, al die shit." Serebrennikov, die in 2019 op  het Holland Festival stond met ‘Chronicle of Current Events’,   maakte onlangs met ‘Der Freischütz’ van Carl Maria von Weber zijn debuut bij De Nationale Opera. Een boycot treft ook kunstenaars die zich tegen de oorlog uitspreken. De situatie van Russische popmuzikanten bijvoorbeeld wordt er niet beter op. Liveoptredens zijn de belangrijkste bron van inkomsten geworden voor artiesten in de nu gekrompen Russische markt. Betalingssystemen zoals Mastercard, Visa en PayPal, distributeurs zoals CD Baby en streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music hebben hun activiteiten in Rusland stopgezet, wat het voor Russische muzikanten moeilijker maakt om geld te verdienen met (en liedjes te uploaden naar) muziekplatforms.

"We kunnen de ruimte voor cultuurpodia en verhalenvertellers veel groter maken." Merlijn Twaalfhoven

Welke rol kan kunst spelen in oorlogstijd?

De oorlog in Oekraïne brengt gevoelens van nabijheid, urgentie en gezamenlijkheid naar boven. Laten we die vasthouden en omzetten in concrete verandering, schreef Merlijn Twaalfhoven. Kunstenaars kunnen, volgens hem, hierbij een belangrijke rol spelen. “We kunnen de ruimte voor cultuurpodia en verhalenvertellers veel groter maken. In jouw school, bedrijf of vereniging kun je sprekers, denkers, zangers uitnodigen, verhalen delen en samen leren zoeken naar een weg vooruit. Die weg vooruit bestaat uit concrete stappen die je kunt nemen. Zoek daarom naar dingen om samen te doen. Ja, neem deel aan een demonstratie of een groot feest, maar kijk verder, en bedenk wat jij met de mensen om je heen, in de buurt waar je woont, kunt ondernemen” Dat geldt ook voor activiteiten waar kunstenaars en burgers met de Oekraïense en Russische  nationaliteit gezamenlijk optrekken. Projecten van Twaalfhoven kunnen als voorbeeld dienen. Met musici en kinderen van Bethlehem kwam het project  ‘Carried by the Wind’ tot stand.

Welke rol kan kunst spelen in oorlogstijd?

In april en mei organiseerde de Akademie van Kunsten 2 werkmiddagen over de vraag welke rol kunst kan spelen in oorlogstijd. Twaalfhoven was hier ook bij betrokken. “Kunst kan polariserende en misleidende verhalen afremmen, vormen van verbinding bieden aan vluchtelingen en andere vragen stellen die ons op nieuwe denkrichtingen kunnen brengen.”

“De toestemming om niet te verbeelden”

Het Oekraïense erfgoed wordt vernietigd.  En het effect van de oorlog op de Oekraïense kunstenaars  is overweldigend.  De Oekraïense schrijfster, Sofia Andruchovych: “Voor de oorlog was ik schrijfster. Vandaag, op de negende dag, voel ik me niet in staat om twee woorden aan elkaar te rijgen.” Kateryna Botanova  schreef over de impact van de oorlog op de kunstenaars. “Wanneer het ondenkbare en onvoorstelbare gebeurt, veranderen kunstenaars in gewone burgers, activisten en mensen die alles doen wat ze kunnen om de situatie te redden. Nog belangrijker was echter de innerlijke toestemming 'om geen kunstenaar te zijn': de toestemming om niet te verbeelden of te reflecteren, laat staan te representeren, maar in plaats daarvan te verzamelen, vast te leggen, te bewaren en te proberen de werkelijkheid intact te houden.” Botanova schrijft dat discussies over de rol en functie van kunst in de oorlog zijn toegesneden op begrippen als 'genezing' en 'vreedzaam wederzijds begrip'.  Deze begrippen ziet ze niet uitgedrukt in de Oekraïense kunst. “Wel leggen ze getuigenis af, of zijn ze het bewijs van de tragedie die nooit had mogen gebeuren, maar toch gebeurd is. Ze zijn een krachtig emancipatoir werk om een visuele taal te creëren die deze gebeurtenissen, het verlies, de emoties kan vatten; om dit bijzondere heden vast te leggen in een nieuwe, ongemakkelijke maar duidelijke stem.” Lisa Weeda, auteur van de uiterst succesvolle roman Aleksandra, waarin ze de geschiedenis van haar Oekraïense familie vertelt, is curator voor het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Ze gaat op het onlineplatform  van het festival maandelijks publiceren over de vraag: ‘Wat kunnen fictie en poëzie doen in tijden van een constant bewegende en zelfs uitdijende oorlog?’ Haar eerste bijdrage over het boek Grijze Bijen van Andrej Koerkov luidt: Hoe kun je fictie schrijven over een oorlog die nog niet voorbij is?

Make art not war

De kunst van Oekraïense makers van de stichting ‘Make art not war’ is te koop via hun webshop. Hier vind je regelmatig nieuw werk en nieuwe makers. Een van de makers, Anna Zvyagintseva staat deze maand ook op de This is art fair met haar werk.

Bekijk de webshop

Stemming

Ton van der Linden (documentalist Kunstloc Brabant) peilt in zijn maandelijkse column aan de hand van de actualiteit de stemming in kunst en samenleving. Al het cultuurnieuws uit Brabant en de rest van Nederland op een rijtje, vind je in Trends & Ontwikkelingen op Kunstloc Brabant.

Trends & Ontwikkelingen

Makers

Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstloc Brabant biedt schrijfcursussen aan om te komen tot jouw eigen verhaal.

31 augustus 2023
Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

In gesprek met afstuderend grafisch vormgever Ellemijn Hendriks die een drieluik maakt geïnspireerd op Jheronimus Bosch.

29 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

In gesprek met afstuderend designer Fedora Boonaert die met haar werk graag verhalen uit het verleden op een diepgaande manier herverteld.

22 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Fair Practice staat centraal bij Brabantse culturele instellingen

Binnen de Fair Practice Code staat de eerlijke vergoeding van kunstenaars en creatieven centraal: een onderwerp dat veel stof doet opwaaien.

11 juli 2023
Fair Practice staat centraal bij Brabantse culturele instellingen

Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Lisa Habets onderzoekt het verleden van haar Indische voorouders. Voor MESTmag sprak ze met Kim Pattiruhu, Yda Sinay en Storm Boender.

4 juli 2023
Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

In dit Signalement: het verloop van de carrières van drie Brabantse makers: kunstenaar José Heerkens, schrijver Minke Douwesz en ontwerper Zeynep Dag.

27 juni 2023
Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Bobbi Cleij is de winnaar van De Kunstopdracht 2022/23. Zij gaat een kunstwerk ontwerpen voor het Boeimeerpark in Breda.

21 juni 2023
Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Kunstloc Brabant organiseert regelmatig workshops voor ZZP'ers in de cultuursector. MEST sprak met drie deelnemers.

12 mei 2023
ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Tatoeëren als kunstvorm: “Je kunt laten zien wie je bent”

Brabantse tatoeagekunstenaars die op een eigen manier omgaan met het zetten van tattoos.

2 mei 2023
Tatoeëren als kunstvorm: “Je kunt laten zien wie je bent”

Stemming: Digitale technologie en cultuur

Artificial intelligence (AI) is nu beschikbaar en bereikbaar voor iedereen. Wat betekent dit voor makers en onze samenleving?

13 april 2023
Stemming: Digitale technologie en cultuur

Signalement: Drie makers, drie verschillende disciplines en werkwijzen

In dit Signalement: portretten van drie Brabantse makers: muzikant Sem Jansen, ontwerper Fransje Gimbrère en beeldend kunstenaar Hans Klein Hofmeijer.

10 maart 2023
Signalement: Drie makers, drie verschillende disciplines en werkwijzen

Talentontwikkeling in Brabant: VR-kunstenaar Iris van der Meule

Op een zachte, poëtische manier maakt VR-maker Iris van der Meule mensen bewust van onderwerpen die haar na aan het hart liggen.

14 februari 2023
Talentontwikkeling in Brabant: VR-kunstenaar Iris van der Meule

De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Op 7 februari is ‘De Noordentree’ - een ontwerp van Pien den Hollander - in de LocHal (Tilburg) onthuld.

9 februari 2023
De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Elke twee maanden komen jonge schrijvers bij elkaar in De Pont museum.

7 februari 2023
Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Bobbi Cleij wint ontwerpopdracht voor kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

31 januari 2023
Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Open Calls TalentHub Brabant

De zeven hubs van TalentHub Brabant zijn volop bezig met het scouten van nieuw Brabants talent. Zo lopen er bij 3 hubs open calls.

30 januari 2023
Open Calls TalentHub Brabant

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Vier urban sketchers aan het woord over hun passie, ambacht én hobby.

3 januari 2023
Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Verkadefabriek wordt partner PLAN Brabant

PLAN Talentontwikkeling Brabant heeft er een nieuwe partner bij: De Verkadefabriek in Den Bosch.

8 december 2022
Verkadefabriek wordt partner PLAN Brabant

Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Noortje Haegens vertelt haar ervaringen over exposeren en zichtbaar maken van haar werk.

29 november 2022
Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Kunst op bijzondere plekken

Vloeistof, Paleis voor Volksvlijt en Pop Up Cinema over kunst op bijzondere plekken.

24 november 2022
Kunst op bijzondere plekken

Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Twaalf makers hebben een diploma behaald voor de opleidingen tot Design Consultant en Creative Consultant.

9 november 2022
Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

In de expositie ‘Post-digital heritage’ onderzoeken verschillende kunstenaars de Grote Kerk Breda.

7 november 2022
De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

Van restafval tot design met een verhaal

Drie makers vertellen over hun werk dat is gemaakt van restmateriaal, -afval of hergebruikte producten. Hoe gaan zij om met dit materiaal?

2 november 2022
Van restafval tot design met een verhaal

Signalement: drie Brabantse 'TalentHub'-makers uitgelicht

De provincie Noord Brabant besloot onlangs om het succesvolle talentontwikkelingsprogramma Talenthub voort te zetten in 2023 & 2024.

31 oktober 2022
Signalement: drie Brabantse 'TalentHub'-makers uitgelicht

Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Er zijn drie grote grafische werkplaatsen in Brabant, wat gebeurt er precies binnen de muren van deze werkplaatsen?

25 oktober 2022
Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Karen Ebert over de magie van documentaires maken

"Dingen die niet tastbaar zijn, invoelbaar maken", een interview met Karen Ebert.

11 oktober 2022
Karen Ebert over de magie van documentaires maken

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Drie exposanten van de expositie STAD = NATUUR in de LocHal delen hun visie op stadsnatuur, vergroening en klimaatadaptatie.

15 september 2022
Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Brabantse designtalenten uitgelicht

Aan de Brabantse kunstacademies studeren jaarlijks studenten af met werk dat barst van de potentie. We lichten Rona David en Matilde Boelhouwer uit.

23 augustus 2022
Brabantse designtalenten uitgelicht

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Aanstormend designtalent van Brabantse bodem

Kunst en design van aanstormend talent dat niet aan je aandacht mag ontsnappen. Deze week in de spotlight: Dae uk Kim en LABELEDBY..

9 augustus 2022
Aanstormend designtalent van Brabantse bodem

Signalement: drie verschillende stadia van drie Brabantse makers

Drie makers uit Noord-Brabant, drie stadia van een kunstenaarschap: Sanne Vleugels, Erik van Os & Pieter Stoop.

25 juli 2022
Signalement: drie verschillende stadia van drie Brabantse makers

Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld

Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld: filmmaker Eline van der Kaa, fotograaf Marcel de Buck en documentairemaker Ellen van Kempen.

19 juli 2022
Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld

Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

In dit artikel lichten we drie bloeiende broedplaatsen in Brabant verder uit.

12 juli 2022
Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

Poppodium de Effenaar geeft met zijn programma Hybrid Music Vibes muzikanten de kans om te leren en experimenteren met nieuwe technologieën.

6 juli 2022
Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Lector Bart de Zwart aan het woord over wat broedplaatsen zo bijzonder maken.

30 juni 2022
"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Stemming: Kunst in tijden van oorlog

Sinds 24 februari wordt er op Europees grondgebied oorlog gevoerd. Wat voor impact heeft dit? En kan kunst een rol spelen?

27 juni 2022
Stemming: Kunst in tijden van oorlog

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Theatermakers zijn als geen ander in staat om groepen mensen met elkaar te verbinden. MEST sprak met vier Brabantse theatermakers.

8 juni 2022
Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Brabantse atelierruimte gezocht!

Jonge kunstenaars, net afgestudeerd of pas kort aan het werk, hebben een grote behoefte aan fijne atelierruimte.

3 juni 2022
Brabantse atelierruimte gezocht!

Signalement: drie Brabantse makers in de media

Over meervoudige perspectieven, gemeenschappelijke menselijkheid en de dualiteit tussen mens en natuur.

2 juni 2022
Signalement: drie Brabantse makers in de media

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Een aantal ambitieuze Brabantse kunstenaars vertellen hoe zij een positieve impact maken.

19 mei 2022
De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Afstuderen na een coronastudie: “Ik heb op mijn kamer zitten knutselen”

Drie studenten vertellen over hun opleiding, studeren in tijden van corona, hun afstudeerproject en ambities.

16 mei 2022
Afstuderen na een coronastudie: “Ik heb op mijn kamer zitten knutselen”

Stemming: Het basisinkomen voor kunstenaars, meer dan een kopje koffie?

Ton van der Linden kijkt in zijn Stemming naar Ierland, waar ze starten met een proef met het basisinkomen voor mensen in de cultuursector.

12 mei 2022
Stemming: Het basisinkomen voor kunstenaars, meer dan een kopje koffie?

Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Productontwikkelaar Frank de Wind en modeontwerpster Anna Bolk vertellen over hun werk én de samenwerking in het project van TextielMuseum.

9 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Illustrator Mackenzie Fincham over haar digitale animatiewerk en illustrator Saman Dezai over zijn voornamelijk analoge werk. 

2 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Nieuwe verhaalvormen in de Brabantse filmindustrie

Hoe kun je virtual reality gebruiken om maatschappelijke verhalen te vertellen? Iris van der Meule weet daar alles van.

21 april 2022
Nieuwe verhaalvormen in de Brabantse filmindustrie

Brabantse stichting steunt jonge Oekraïense kunstenaars en vluchtelingen

Enkele Brabantse ondernemende vrouwen brengen werken van talentvolle Oekraïense kunstenaars onder te aandacht en verkopen dit.

13 april 2022
Brabantse stichting steunt jonge Oekraïense kunstenaars en vluchtelingen

Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

In dit signalement drie eigenzinnige makers uit ’s-Hertogenbosch: Jameszoo, Florette Dijkstra en Bram van Helden. Over onderzoek, spel en autonomie.

7 april 2022
Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

Hoe geven Brabantse instellingen jong talent een podium?

Hoe vinden jonge talenten de weg naar de spotlights? Het Noordbrabants Museum, Music Hub Brabant en Sarah Neutkens en Jesse Fischer aan het woord.

5 april 2022
Hoe geven Brabantse instellingen jong talent een podium?

Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Lava Hijzelaar, Steffie Storms en Daniel Arthuus vertellen over hun gebruik van social media als maker. Helpt het hen aan een podium?

21 maart 2022
Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Signalement: Hoop en Troost door drie Brabantse makers

Brabantse makers Toeac, Stijn van der Loo en Margriet Luyten over aangeraakt worden door God, het Grote Wonder en een mantel van Hoop en Troost.

10 maart 2022
Signalement: Hoop en Troost door drie Brabantse makers

Twee Brabantse talenten over hun ondernemerschap

Talenten van TalentHub Brabant worden gecoacht op ondernemerschap. Met talenten Alyssa Bottse en Elianne van Elderen zoomen we hier op in.

22 februari 2022
Twee Brabantse talenten over hun ondernemerschap

De rol van kunstenaars bij de discussies rondom Brabantse landbouw

Drie makers aan het woord over hoe zij met kunst een rol spelen in de ontwikkelingen van de landbouwsector.

10 februari 2022
De rol van kunstenaars bij de discussies rondom Brabantse landbouw

Signalement: drie Brabantse makers over demonen, trauma en veerkracht

In dit signalement wederom drie bijzondere Brabantse makers. Over demonen, trauma en veerkracht.

1 februari 2022
Signalement: drie Brabantse makers over demonen, trauma en veerkracht

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022
Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Samenwerken buiten je eigen discipline in Talenthub Brabant

TalentHub Brabant brengt organisaties en meer dan honderd makers samen. Deelnemers en betrokkenen vertellen over hun ervaring.

11 januari 2022
Samenwerken buiten je eigen discipline in Talenthub Brabant

De kunst van het navigeren door onzekerheid

Hoe gaan we om met onzekerheden in ons leven? En hoe kan een kunstenaarsmindset daarbij helpen? Kunstenaar Merlijn Twaalfhoven vertelt erover.

29 december 2021
De kunst van het navigeren door onzekerheid

Signalement: drie makers en hun schijnbare tegenstellingen

In dit Signalement: drie makers over schijnbare tegenstellingen, werkelijkheid en surrealiteit, monumentaliteit en intimiteit, de wereld en het ego.

14 december 2021
Signalement: drie makers en hun schijnbare tegenstellingen

De geheime werking van een Artist-in-Residence

Een Vlaamse schuur of een industriële locatie. Kunstenaars zijn altijd op zoek naar een inspirerende omgeving, die vinden ze in Artist-in-Residence.

1 december 2021
De geheime werking van een Artist-in-Residence

Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Bestaat de vrouwelijke blik in de kunst? Welke positie hadden én hebben vrouwen in de kunstwereld? Een terug-en vooruitblik op gender(on)gelijkheid.

30 november 2021
Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Signalement: drie Brabantse makers over eenzaamheid en troost in kunst

Drie Brabantse makers in beeld die zich bezighouden met eenzaamheid, mentale weerbaarheid, verbeeldingskracht en troost, in het Signalement.

20 oktober 2021
Signalement: drie Brabantse makers over eenzaamheid en troost in kunst

Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Podium en aandacht genoeg voor jong talent in de cultuursector, maar hoe is dat voor de gevorderde makers? Welke ruimte mogen zij innemen?

13 oktober 2021
Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Signalement: Drie Brabantse kunstenaars die ons laten kijken, aanraken en luisteren

Aandacht in dit Signalement voor drie Brabantse makers die locaties zichtbaar, tastbaar, en hoorbaar maken.

23 september 2021
Signalement: Drie Brabantse kunstenaars die ons laten kijken, aanraken en luisteren

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Voor Brabantse afstudeerders zag hun laatste jaar er door corona nét wat anders uit. Hoe ging dat? En wat zijn de plannen? Ruben Warnshuis vertelt.

2 september 2021
Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Pau Li Liem

Voor Brabantse afstudeerders zag afstuderen vanwege de pandemie er dit jaar wat anders uit. Hoe ging dat? En wat zijn de plannen? Pau Li Liem vertelt.

30 augustus 2021
Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Pau Li Liem

Open Call Collision

Kunstenaars met expertise technologie gezocht die jongeren wijzer willen maken.

16 augustus 2021
Open Call Collision

Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Walter van der Velden deelt zijn ervaringen.

3 augustus 2021
Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Hoe leeft spoken word in Brabant? MEST zocht het uit en sprak met vier Brabantse woordkunstenaars.

27 juli 2021
Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Ontwerpersduo TilburgsAns: ‘Kloosters zijn eilanden van rust’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Makers Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen delen hun verhaal.

29 juni 2021
Ontwerpersduo TilburgsAns: ‘Kloosters zijn eilanden van rust’

Signalement: Drie Brabantse makers in beeld, welk label past bij hen als kunstenaar?

In dit Signalement: drie Brabantse makers; een vormgever, een muzikant, een beeldend kunstenaar, die recent in de media aandacht kregen voor hun werk.

24 juni 2021
Signalement: Drie Brabantse makers in beeld, welk label past bij hen als kunstenaar?

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Daria Biryukova vertelt over haar ontworpen souvenirs.

16 juni 2021
Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Curieuze verzamelingen, kunstwerken én een mix daarvan; dat krijg je te zien in de expositie Wunderkammer: het magische object, te zien in de LocHal.

1 juni 2021
Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Signalement: talentvolle Brabantse makers in de spotlight

Deze keer in het Signalement: Ton licht drie talentvolle vrouwelijke makers uit Noord-Brabant uit, die recent in de belangstelling stonden.

27 mei 2021
Signalement: talentvolle Brabantse makers in de spotlight

Ontwerper Marjolein Keijsper: ‘Ik haal inspiratie uit het gedachtegoed van de kloosters’

Het project ‘Brabantse Kloostericonen’ geeft kloosterverhalen nieuw perspectief. Ontwerper Marjolein Keijsper vertelt over haar ontworpen souvenirs.

18 mei 2021
Ontwerper Marjolein Keijsper: ‘Ik haal inspiratie uit het gedachtegoed van de kloosters’

Signalement: Brabantse makers voorbij de grenzen

Andere paden inslaan, andere omgevingen opzoeken. Dat is eigen aan kunstenaars. Drie Brabantse makers die voorbij de grenzen gaan.

29 april 2021
Signalement: Brabantse makers voorbij de grenzen

Blog: De culturele samenleving begint bij jezelf

Hoe leveren kunstenaars een bijdrage aan de maatschappij? Kunstloc-adviseur Atty Bax blogt over de rol van ondernemende kunstenaars in de samenleving.

8 april 2021
Blog: De culturele samenleving begint bij jezelf

Signalement: Brabantse makers over verschijnen en verdwijnen

Documentalist Ton van der Linden schrijft over drie Brabantse makers die werken met 'verschijnen en verdwijnen', over waar je vandaan komt en heengaat, over de raadsels in de wereld.

1 april 2021
Signalement: Brabantse makers over verschijnen en verdwijnen

Lichtpuntjes in duistere coronatijden voor Richard van Kruysdijk

Welk effect heeft de coronacrisis op muzikant en visueel artiest Richard van Kruysdijk? Richard over zijn project Dead Lights en meer lichtpuntjes.

16 maart 2021
Lichtpuntjes in duistere coronatijden voor Richard van Kruysdijk

Signalement: Brabantse makers en gevonden materialen

Aandacht voor drie Brabantse makers en hun omgang met gevonden materialen. Niet alleen in de fysieke vorm, maar ook als drager van herinneringen.

4 maart 2021
Signalement: Brabantse makers en gevonden materialen

Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Bart de Vrees is sinds januari 2021 stadscomponist van Den Bosch. Hij legt nieuwe, muzikale verbindingen in en met de stad en vertelt daarover.

9 februari 2021
Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Signalement: drie Brabantse makers over het leven en zijn wonden

Ton van der Linden beschouwt hoe Tom America, Loes Janssen en Jolanda Kooijmans op een bijzondere wijze poëzie maken van het leven en zijn wonden.

2 februari 2021
Signalement: drie Brabantse makers over het leven en zijn wonden

Signalement: levensliederen

Deze maand belicht documentalist Ton van der Linden drie Brabantse makers die werken aan een oeuvre.

19 januari 2021
Signalement: levensliederen

De eerste stadscomponist van Tilburg: terugblik en moraal

Anthony Fiumara begon twee jaar geleden als eerste stadscomponist van Tilburg. Hij blikt terug op wat er sindsdien allemaal is gebeurd.

12 januari 2021
De eerste stadscomponist van Tilburg: terugblik en moraal

"Muziek is de meest eerlijke, zuivere taal die ik ken"

Pianist Rogier Telderman koos voor de studie Technische Bedrijfskunde, maar pakte daarnaast een vooropleiding aan het conservatorium in Tilburg op.

7 januari 2021
"Muziek is de meest eerlijke, zuivere taal die ik ken"

Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Directeur/curator Angelique Spaninks én kunstenaar Dasha Tsapenko delen hun visie op de expositie Evolutionaries in MU Hybrid Art House.

5 januari 2021
Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Signalement: Brabantse kunstenaars en hun betrokkenheid

Documentalist Ton van der Linden raakte voor deze column geïnspireerd door projecten van drie Brabantse kunstenaars en hun betrokkenheid.

15 december 2020
Signalement: Brabantse kunstenaars en hun betrokkenheid

Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum werd onlangs verkozen tot plattelandscomponist, en vertelt over zijn bijzondere werkterrein.

8 december 2020
Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Breaking into the future

Breaking als jurysport op de spelen biedt exposure en kansen, maar hoe zorg je ervoor dat de ziel en het vrije karakter van breaking behouden blijft?

19 november 2020
Breaking into the future

Signalement: drie kunstenaars over lichaam, tijd en ritme

Documentalist Ton van der Linden belicht in deze maandelijkse column het werk van een choreograaf, schrijver en een beeldend kunstenaar.

17 november 2020
Signalement: drie kunstenaars over lichaam, tijd en ritme

Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Hoe gaan Brabantse makers om met de crisis? Documentalist Ton van der Linden schrijft erover in zijn maandelijkse column.

16 oktober 2020
Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Door te kijken naar hun eigen familieverhaal, onderzoeken Samuel Otte, Jip van Tatenhove en Tahné Kleijn hun individuele levensvragen.

3 september 2020
Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Kunst als grondstof voor groei

Kunst kan je uit een dal halen. Het kan je helpen om je te uiten, als dat met woorden niet lukt.

20 augustus 2020
Kunst als grondstof voor groei

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Het klinkt als een ongewone combinatie: boeren die intensief samenwerken met de creatieve sector. Toch gebeurt het, en steeds vaker.

11 augustus 2020
Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Afstuderen in tijden van corona: Fleur van den Akker

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

4 augustus 2020
Afstuderen in tijden van corona: Fleur van den Akker

Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

28 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Hoe halen Brabantse makers het beste uit hun werk op artistiek én zakelijk gebied? Drie hoofdredacteuren van magazines uit Brabant delen hun verhaal.

23 juli 2020
Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

22 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Kunstenaar Marieke Vromans: “Dit werk verbeeldt een stuk gereedschap met een ziel.”

16 juni 2020
Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

Zestien nieuwe posterontwerpen, waarvan een aantal gezeefdrukt door de makers, sieren vanaf medio juni de straten van Den Bosch.

29 mei 2020
Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

Illustratie: de bezem door Brabant?

Illustrator Martine Beetz geeft haar creatieve reactie op de gevolgen van het nieuwe coalitieakkoord voor de Brabantse culturele sector.

15 mei 2020
Illustratie: de bezem door Brabant?

De kracht van de kunstenaar als kunstvakdocent

Kunst maken en lesgeven in kunstvakken worden vaak als twee aparte werelden gezien. En dat is zonde.

22 april 2020
De kracht van de kunstenaar als kunstvakdocent

'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er is een mooie traditie van koren en muziekverenigingen in Brabant, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid.

16 april 2020
'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Verliefd op pigment

Slingerpad zwart, Mortelse oker en Boekels grijs. Diep in de bodem bevindt zich meer kleur dan je in eerste instantie verwacht.

3 maart 2020
Verliefd op pigment

Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist Rogier Telderman hebben een bijzondere klik.

19 februari 2020
Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

Er broedt iets in Brabant

Steeds meer kunnen Brabantse muziekmakers hun creatieve ei kwijt. Naast Tilburg bieden ook Eindhoven en Den Bosch ruimte voor deze broedplaatsen.

21 januari 2020
Er broedt iets in Brabant

De stad en haar scenius

Wat doet een stadscomponist eigenlijk? Anthony Fiumara krijgt die vraag vaak te horen.

19 december 2019
De stad en haar scenius

Breakdancen op de Olympische spelen in Parijs

Breakdance wordt een officieel onderdeel van de Olympische Spelen in 2024. Wat betekent dat voor de breakdance scene in Nederland?

5 december 2019
Breakdancen op de Olympische spelen in Parijs

“Om iets te leren heb ik echt wel wat tegengas nodig.”

Onias Landveld is een verhalenverteller en het podium is de plek waar hij zich het beste thuis voelt.

21 november 2019
“Om iets te leren heb ik echt wel wat tegengas nodig.”

“Door begeleiding weet ik: het is oké om buiten dat keurslijf te werken.”

Rianne Wilbers kiest graag haar eigen weg: het liefst werkt ze samen met hedendaagse componisten aan nieuwe muziek.

31 oktober 2019
“Door begeleiding weet ik: het is oké om buiten dat keurslijf te werken.”

In gesprek met stop-motion designer Niels Hoebers

Niels Hoebers staat op een keerpunt in zijn carrière, en talentontwikkelingstraject Next kwam daardoor voor hem op een goed moment.

24 oktober 2019
In gesprek met stop-motion designer Niels Hoebers

Kunst als verbinder in Roosendaal

Cultuur Verbindt Roosendaal voert een deel van het cultuurbeleid van de gemeente uit. Wat brengen deze nieuwe kansen teweeg?

1 oktober 2019
Kunst als verbinder in Roosendaal

1 + 1 = kunst

Wie het standpunt van de jonge kunstenaar wilt horen moet de wandelgangen op. Robin bezocht The Day of the Young Artist.

26 september 2019
1 + 1 = kunst

Durf jij je nog bloot te geven?

De Brabantse kunstenaar Charissa van Dijk vond een ingenieuze manier om de censuur op naaktheid online te ondermijnen.

27 augustus 2019
Durf jij je nog bloot te geven?

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Voor Jana Roovers zijn haar beelden al sinds haar jeugd een manier om te communiceren met de buitenwereld.

22 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Neil Foreman

Neil Foreman ontplooit zich tot muzikaal leider en coach.

21 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Neil Foreman

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Sanne Vleugels

Sanne Vleugels ontdekte per toeval haar voorliefde voor opera, sindsdien wil ze niets anders meer.

20 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Sanne Vleugels

Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Jip ontdekte modeontwerper Amber Jae Slooten, die haar kleding volledig digitaal ontwerpt met behulp van een algoritme dat toekomstige trends kan voorspellen. Hiermee biedt Amber Jae niet alleen een scala aan mogelijkheden voor de invulling van ieders individuele identiteit, maar ook een oplossing voor het enorme kledingoverschot en vervuiling in de mode industrie. Maar hoe reëel zijn haar plannen voor de toekomst? En wat gebeurt er nu eigenlijk al op het gebied textielontwikkeling en -innovatie in Brabant? Jip ging in contact met het TextielLab en zocht het voor je uit.

24 april 2019
Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Eeuwige schoonheid van oude meesters

Ook vandaag de dag blijven oude meesters een belangrijke inspiratiebron binnen de kunsten. Waarom blijven de oude meesters zo belangrijk?

15 februari 2019
Eeuwige schoonheid van oude meesters

Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

In de kunst- en cultuursector is het steeds vanzelfsprekender dat kunstenaars bij elkaar gaan kijken, van elkaar leren en samenwerken. Hoe ziet het maakproces eruit als je samenwerkt met andere kunstenaars? Jos Peters volgde de start van de samenwerking tussen Annemarieke van Peppen, impact art kunstenaar, en Michael Varekamp, trompettist.

18 december 2018
Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

Atelierclusters in Brabant: inspirerend, maar ook gewoon praktisch

Een schilder, beeldhouwer, ontwerper en een ondernemer. Allemaal bij elkaar om de hoek. Dat kun je alleen vinden in een ateliercluster. Maar wat heb je er nou aan om zo dicht op elkaar te zitten? Mestmag.nl nam een kijkje bij twee hele verschillende clusters: Sectie-C in Eindhoven en Carré in Tilburg.

24 oktober 2018
Atelierclusters in Brabant: inspirerend, maar ook gewoon praktisch

Ik, hartje, robot

Deze maand opende de expositie Robot Love in de Campina Melkfabriek in Eindhoven. Kunnen wij als mensen van robots leren wat liefde is? Robin bezocht de tentoonstelling en schreef een verslag voor Mestmag.nl.

25 september 2018
Ik, hartje, robot

De plannen van pas afgestudeerde kunstenaars

Er staat weer een nieuwe lichting met pas afgestudeerde kunstenaars klaar om het werkveld te betreden. Wat zijn de plannen nu ze geslaagd zijn?

25 juli 2018
De plannen van pas afgestudeerde kunstenaars

De urgentie, de kracht en het plezier van het werken in de marge

Robin bezocht Robin de werkconferentie ‘Working on the Margins'. Onbevangen vatte ze als respondent de bijeenkomst samen in een ‘koninklijke’ speech.

5 april 2018
De urgentie, de kracht en het plezier van het werken in de marge

Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Waarbij bijvoorbeeld kleuren geproefd kunnen worden en geluiden gezien kunnen worden. Mestmag.nl werd nieuwsgierig en zocht uit welke bekende kunstenaars en makers er zijn met synesthesie en hoe dit hun werk heeft beïnvloed.

8 maart 2018
Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

In gesprek met de drie winnaars van de Brabant Cultuur Publieksprijs

Marieke Vromans, Frank Adams en Jacqueline Hamelink kwamen vorige week maandag als winnaars uit de bus. “Een mooiere erkenning dan een publieksprijs kun je haast niet krijgen!”

6 maart 2018
In gesprek met de drie winnaars van de Brabant Cultuur Publieksprijs

De nieuwe gezichten van de campagne Brabant Cultuur

De drie Brabantse talenten zijn gekozen en zullen de komende maanden het gezicht zijn van de campagne Brabant Cultuur.

26 februari 2018
De nieuwe gezichten van de campagne Brabant Cultuur

Tegen de stroom in

In de culturele sector zijn genoeg dwarsdenkers en friskijkers te vinden. Van die mensen bij wie je graag eens in hun hoofd zou willen kijken. Hoe komt het dat zij zaken zo anders zien en aanpakken? Wat ligt er ten grondslag aan deze dwarse manier van denken en kijken en wat levert het hen en de culturele sector op?

22 februari 2018
Tegen de stroom in

Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

Hoe gaan beeldende kunstenaars uit drie verschillende generaties om met hetzelfde thema? Mest ging in gesprek met Eva Räder, Henk Visch en Stijn Molenkamp.

14 november 2017
Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Brabants talent Sharon Kovacs is aan de weg aan het timmeren als internationaal popicoon. Maar ze heeft ook al een hele weg afgelegd.

9 november 2017
Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Kleding van eigen bodem

“Als een steentje dat je in het water gooit”, zo beschrijft modeontwerpster Irma Borgsteede haar concept van Fashion Made in Holland. Het begint met een kleine rimpeling in het wateroppervlak, maar al snel wordt de cirkel groter. Samen met galeriehoudster Meggy van Houtum gaf ze eind september een voorlichtingsbijeenkomst over Fashion Made in Holland. Geïnteresseerde modeontwerpers uit het hele land kwamen hiervoor naar de Dutch Art & Design Salon in Den Bosch.

4 oktober 2017
Kleding van eigen bodem

Multidisciplinair samenwerken: drie tips die je op weg helpen

Is het mogelijk om verschillende disciplines effectief met elkaar te laten samenwerken? Iris sprak met artistiek leider Jan Doms en verzamelde drie tips.

8 augustus 2017
Multidisciplinair samenwerken: drie tips die je op weg helpen

The Essential: Een klankbord voor de maatschappij

In een tijd waarin we met gebogen hoofden over straat lopen, verdwaasd op het scherm van onze mobiele telefoon kijken, vergeten we soms te kijken en te luisteren.

16 mei 2017
The Essential: Een klankbord voor de maatschappij

Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

De cultuursector betaalt vaak beroerd. En het werd de afgelopen jaren alleen maar erger.

3 januari 2017
Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

Atelierbeheerstichtingen in Brabant

In september wordt de DMT-loods gesloopt het einde van een rauw en industrieel atelierpand in Den Bosch in beheer van ABS.

27 mei 2016
Atelierbeheerstichtingen in Brabant

Kunstenaar in het onderwijs: tips & trucs

Je werk aan laten sluiten bij het onderwijs, hoe doe je dat eigenlijk?

15 maart 2016
Kunstenaar in het onderwijs: tips & trucs

Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Voor de Tilburgse kunstenares Helena Klakocar ligt een ingrijpende ervaring ten grondslag aan haar kunstprojecten.

16 februari 2016
Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Ook een mbo'er moet kunstenaar kunnen worden

Lisa Ruskus, zelf docent geweest aan het ROC Tilburg, houdt een pleidooi voor de MBO'er die volgens haar ook kunstenaar moet kunnen worden.

3 december 2015
Ook een mbo'er moet kunstenaar kunnen worden

Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

Waar moet je als jong gediplomeerd kunstenaar op letten wanneer je gevraagd wordt voor deelname aan een expositie?

15 september 2015
Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

Ik ben een leuker mens geworden

Mestmag.nl vraagt zzp'ers in de Brabantse culturele sector en naar hun werkweek, inkomsten en motivatie. Deze week: Ruut van der Beele, freelance filmmaker.

3 februari 2015
Ik ben een leuker mens geworden

Mijn bed blijft mijn bed

Deze keer spreken we met ZZP'er Florain Verheijen, freelance theatervormgever én productieleider, over zijn werkweek, salaris en motivatie.

2 december 2014
Mijn bed blijft mijn bed

Laten zien dat alles anders kan

Walter vraagt namens Mestmag.nl naar de successen van vormgever Pieke Bergmans.

27 november 2014
Laten zien dat alles anders kan

Familiebedrijven in de culturele sector

Paula vroeg zich namens Mestmag.nl af: zijn familiebedrijven in onze sector eigenlijk verschillend van familiebedrijven in de commerciële sector?

19 november 2014
Familiebedrijven in de culturele sector

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation

11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent

Deze maand is Brabant weer een hele lichting professionele makers rijker.

5 juni 2014
11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent