Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

“Met een pennetje, inkt en een stuk papier zet ik een verhaal neer. Dat vind ik het belangrijkst; het vertellen van een verhaal en de ontmoeting met andere tekenaars en voorbijgangers”, vertelt urban sketcher Peer Wolkers (61) uit Vught. “Ik teken wat ik zie. Dat kan een straatbeeld zijn, maar ook een landschap of vuilnisbelt.” Naast Peer zijn er wereldwijd zo’n 80.000 urban sketchers en in Brabant zijn vierhonderd mensen aangesloten bij de Facebookgroep Urban Sketchers Eindhoven. Vier urban sketchers aan het woord over hun passie, ambacht én hobby.

Geschreven door: Simone Vos

“Met urban sketching teken je wat je ziet. Een scène uit het dagelijks leven. Als er dan kliko’s in dat beeld staan, teken je die ook. Het mooie aan urban sketching is dat je het alleen kunt doen en in een groep. Ik vind die verbinding via tekenen heel waardevol. Soms zit je twee uur naast elkaar, dan babbel je wat en ondertussen schets je. Die gesprekken en interesse in elkaar, zijn bijzonder. Je bent met gelijkgestemden op pad, want we zijn wel een beetje geeks op het gebied van tekenen. We kunnen uren over kwastjes, pennen en papier praten. Iedereen heeft een eigen niveau van tekenen en dat is allemaal goed. Het is geen wedstrijd”, vertelt Ellen Schoumacher (57) uit Eindhoven.

16893

Ellen is één van de oprichtsters van de Urban Sketchers Eindhoven groep en is in het dagelijks leven visueel verhalenverteller.

In Nederland is er een landelijke organisatie voor urban sketching en zijn er verschillende ‘chapters’ in de steden. Urban Sketchers Eindhoven heeft iedere eerste zaterdag van de maand een urban sketch-dag en daar sluiten de tekenaars die willen, bij aan. De groep volgt het manifest van de bedenker van urban sketching: Gabriel Campanario uit Seattle. Dat manifest houdt onder meer in: ‘We delen onze tekeningen online’ en ‘Wij tonen de wereld, tekening voor tekening.’

Sociale betekenis

“Ik merk dat de tekendagen voor veel mensen waardevol zijn, sommigen zijn al met pensioen of zijn wat meer aan huis gebonden, dus zo’n dag is sociaal gezien van betekenis voor mensen”, zegt Ellen. “Daarnaast is urban sketching een hele mooie manier om met voorbijgangers in contact te komen. Je zit ergens op je klapstoeltje te tekenen, het ‘klapstoelmoment’ noemen we dat. Mensen komen dan al snel even kijken. Je schetst in de openbare ruimte, dat valt wel op. Veel bewoners zijn ook trots op hun stad, dus die vinden het alleen maar leuk dat we hun stad schetsen.”

Ook de Udenhoutse Marlon Doomen (36), professioneel illustrator en urban sketcher, merkt dat mensen het bijzonder vinden als ze op straat schetst. “Vaak zit ik in mijn eentje of met mijn vriend samen te tekenen en dan hebben we meteen aanspraak. Het levert hele mooie gesprekken op. Laatst kwam er een oudere man kijken bij mijn tekeningen en ging hij naar huis om zijn eigen tekeningen op te halen en te laten zien”, vertelt ze. Naast haar werk als zakelijk illustrator bij Huis van Verbeelding, geeft ze workshops in urban sketching en doet ze vrije illustratieopdrachten. “Maar zelfs in mijn zakelijke tekeningen komt urban sketching nog terug. Ik heb weleens workshops gegeven aan collega’s in urban sketching, om de creativiteit meer aan te wakkeren. Als je in je vrije tijd creatief bezig bent, dan helpt dat in je werk ook weer. Dan gaat er een luikje open als het ware”, zegt Marlon.

16892

Ontspanning en zonder oordeel

“De belangrijkste reden om urban sketching ook echt als hobby te doen, is dat het ontspannend werkt voor mij. Ik hoef er niet over na te denken wat ik teken en er is weinig druk. Toen ik net was afgestudeerd van de kunstacademie stond tekenen mij echt tegen, omdat er altijd een oordeel bij kwam kijken. Na jaren heb ik het schetsen opgepakt en ben ik gewoon op vakantie gaan tekenen wat ik zag. Dat bleek dus urban sketching te zijn”, lacht ze. “Ik heb mijn tekenspullen eigenlijk altijd mee. Op vakantie, maar ook als ik naar vrienden ga. Stel je voor dat ik een half uurtje over heb, de trein mis bijvoorbeeld. Dan kan ik even tekenen.”

 

"Het is een hele laagdrempelige manier om met mensen in contact te komen. Je stelt je kwetsbaar op en dat waarderen mensen." Peer Wolkers

Peer Wolkers tekent ook zowel in zijn werkende leven als in zijn vrije tijd. Hij is architect én maakt graag urban sketches. “Ik teken sinds mijn studietijd al en vind het heerlijk om alleen op pad te gaan om te schetsen. In mijn tekeningen zit altijd een verhaal. Ik kijk of ik de essentie heb gevat en of de schets vertelt wat die moet vertellen, voor ik ga. Ik vind het bijzonder dat iedere tekening een herinnering is van een plek waar ik ben geweest”, zegt Peer.

“Zo heb ik veel in Afrika geschetst. Onze vier kinderen komen daarvandaan en toen we daarnaartoe gingen, heb ik veel getekend. Het is een hele laagdrempelige manier om met mensen in contact te komen, zeker als westerling in Afrika. Als je daar met je spiegelreflex rondloopt, dan kom je veel bedreigender over dan als je met je tekenblokje en pen ergens gaat zitten. Je stelt je kwetsbaar op en dat waarderen mensen. Mijn meest dierbare schetsen heb ik daar gemaakt.”

Geen competitie

Voor Annelies Smeets (47) uit Best was die drempel om ergens te zitten en tekenen, lang heel hoog. Ze tekende en schilderde thuis al wel, maar is pas sinds dit jaar actief bij de Urban Sketchers Eindhoven. 

16891

“Iedereen helpt elkaar binnen de groep. Het is echt een warm bad. Het maakt niet uit of je beginner bent of professioneel illustrator, ieder heeft z’n eigen stijl en er is geen competitie”, vertelt Annelies.

“Het gaat dan over welke papiersoorten je gebruikt, leent materialen van elkaar en de grote wereldproblemen raken op de achtergrond tijdens zo’n dag. Ik vind het heel fijn dat dat even kan. Het helpt mij ook om in een groep te werken, zodat ik mijn perfectionisme een beetje vergeet. Je hebt zo’n lol met elkaar en, dan maakt het niet uit of dat ene lijntje goed staat of niet. Je hebt iets geschetst en daar gaat het om. Het kost mij veel energie, want ik heb MS, maar ik vind zo’n dag zo waardevol dat ik het er graag voor over heb. Samen tekenen is heel fijn, mijn skills verbeteren, ik krijg er meer zelfvertrouwen door en ik leer nieuwe mensen en plekken kennen.”

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

Beeldende Kunst

TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Expo's, optredens, voordrachten, premières, concerten, kunstbeurzen en festivals. De talenten van TalentHub Brabant zijn niet te missen.

18 juni 2024
TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Bobbi Cleij won De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Haar ontwerp wordt 23 maart in Breda onthuld.

8 maart 2024
Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Club Zien laat alle vmbo-leerlingen in Brabant met educatief aanbod kennis maken met musea.

5 maart 2024
Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

In dit Signalement: het verloop van de carrières van drie Brabantse makers: kunstenaar José Heerkens, schrijver Minke Douwesz en ontwerper Zeynep Dag.

27 juni 2023
Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Ruimte voor cultuur in Breda

Een kunsthal zonder muren, oftewel een publieke ruimte voor kunst en cultuur in Breda: CrossArts. MEST sprak met drie initiatiefnemers.

23 mei 2023
Ruimte voor cultuur in Breda

TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Een netwerk vol samenwerkingspartners in de culturele sector.

9 mei 2023
TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Brabants talent Nino Basilashvili maakt nieuwe mediakunst. Hoe zet je dit werk in de markt? TalentHub Brabant hielp Nino hierbij.

4 april 2023
Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Reizende exposities op basisscholen

Basisschoolleerlingen reageren enthousiast op twee verschillende tentoonstellingen.

31 januari 2023
Reizende exposities op basisscholen

Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Vier urban sketchers aan het woord over hun passie, ambacht én hobby.

3 januari 2023
Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

In de expositie ‘Post-digital heritage’ onderzoeken verschillende kunstenaars de Grote Kerk Breda.

7 november 2022
De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Er zijn drie grote grafische werkplaatsen in Brabant, wat gebeurt er precies binnen de muren van deze werkplaatsen?

25 oktober 2022
Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Illustrator Mackenzie Fincham over haar digitale animatiewerk en illustrator Saman Dezai over zijn voornamelijk analoge werk. 

2 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Wunderkammer eindelijk ontsloten

De expositie in de LocHal, bestaande uit drie kabinetten van Paul Bogaers, Ton de Gouw, en Wijnand van Lieshout, is nu te bezoeken.

1 juni 2021
Wunderkammer eindelijk ontsloten

Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Curieuze verzamelingen, kunstwerken én een mix daarvan; dat krijg je te zien in de expositie Wunderkammer: het magische object, te zien in de LocHal.

1 juni 2021
Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Directeur/curator Angelique Spaninks én kunstenaar Dasha Tsapenko delen hun visie op de expositie Evolutionaries in MU Hybrid Art House.

5 januari 2021
Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

22 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Verliefd op pigment

Slingerpad zwart, Mortelse oker en Boekels grijs. Diep in de bodem bevindt zich meer kleur dan je in eerste instantie verwacht.

3 maart 2020
Verliefd op pigment

“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Transformaties intrigeren Remy mateloos, en dat zie je dan ook terug in zijn werk. Wat zijn zijn eigen toekomstbeelden?

24 december 2019
“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Blog | Textiel en de Kunst

Textiele materialen en technieken worden eindelijk weer serieus genomen in de kunstwereld. In dit blog vraagt Atty Bax zich af hoe het komt dat textiel en kunst zo’n moeizame verhouding hebben.

5 december 2019
Blog | Textiel en de Kunst

'Een museum is geen ruimteschip'

Stedelijk Museum Breda lanceert aandacht voor de kunstenaar om de hoek. Liftoff! We have a liftoff.

3 september 2019
'Een museum is geen ruimteschip'

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Voor Jana Roovers zijn haar beelden al sinds haar jeugd een manier om te communiceren met de buitenwereld.

22 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Veel musea bieden rondleidingen voor de allerjongste bezoekers aan. Wij liepen mee met twee verschillende rondleidingen voor het basisonderwijs, en zagen wat het museumbezoek met de kinderen deed.

2 juli 2019
“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Eeuwige schoonheid van oude meesters

Ook vandaag de dag blijven oude meesters een belangrijke inspiratiebron binnen de kunsten. Waarom blijven de oude meesters zo belangrijk?

15 februari 2019
Eeuwige schoonheid van oude meesters

Glow: Made in Eindhoven

Tegenwoordig kent Europa tientallen steden met een lichtfestival. In dit artikel wordt kort inzicht gegeven in de twee bekendste Nederlandse lichtfestivals, die ook internationaal hoge ogen gooien.

30 oktober 2018
Glow: Made in Eindhoven

Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Er zijn verschillende redenen om naar kunst te kijken. In dit artikel beschrijven we vijf manieren waarop jezelf beter kunt leren kennen met kunst.

28 juni 2018
Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunst zet aan tot overpeinzing, tot reflectie. Reflectie is dan ook een passend en uitdagend onderwerp om in beelden te vangen.

26 juni 2018
Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Waarbij bijvoorbeeld kleuren geproefd kunnen worden en geluiden gezien kunnen worden. Mestmag.nl werd nieuwsgierig en zocht uit welke bekende kunstenaars en makers er zijn met synesthesie en hoe dit hun werk heeft beïnvloed.

8 maart 2018
Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Tegen de stroom in

In de culturele sector zijn genoeg dwarsdenkers en friskijkers te vinden. Van die mensen bij wie je graag eens in hun hoofd zou willen kijken. Hoe komt het dat zij zaken zo anders zien en aanpakken? Wat ligt er ten grondslag aan deze dwarse manier van denken en kijken en wat levert het hen en de culturele sector op?

22 februari 2018
Tegen de stroom in

Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

Hoe gaan beeldende kunstenaars uit drie verschillende generaties om met hetzelfde thema? Mest ging in gesprek met Eva Räder, Henk Visch en Stijn Molenkamp.

14 november 2017
Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Een zes meter hoge sculptuur van de wereldberoemde Anish Kapoor werd onthuld, ter ere van het 25-jarig jubileum van De Pont. Lees hoe dit ontstond.

19 september 2017
“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Tilburgse expertise in het Rijks

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken.

13 juli 2017
Tilburgse expertise in het Rijks

Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken. Het TextielMuseum in Tilburg en het Rijksmuseum in Amsterdam tekenden hiervoor.

14 maart 2017
Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

De traditionele kunstkaders voorbij

In samenwerking met Steven ten Thije en Diana Franssen (curatoren van het Van Abbemuseum in Eindhoven) is de basis gelegd voor een innovatief kunstproject tussen het kunstenaarsinitiatief en kunstmusea: Club Solo.

23 februari 2017
De traditionele kunstkaders voorbij

ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk: een begrip onder kenners wereldwijd, een mythe voor het publiek.

3 november 2016
ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Iris onderzoekt samen met een talent en een organisatie wat er aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: beeldende kunst.

15 september 2016
Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Waarom De Pont zo'n goed museum is

Het gaat goed met museum De Pont. Al jaren. De waardering voor collectie en exposities is hoog, bij professionals en bezoekers, zowel nationaal als internationaal.

2 augustus 2016
Waarom De Pont zo'n goed museum is

Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Voor de Tilburgse kunstenares Helena Klakocar ligt een ingrijpende ervaring ten grondslag aan haar kunstprojecten.

16 februari 2016
Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

Waar moet je als jong gediplomeerd kunstenaar op letten wanneer je gevraagd wordt voor deelname aan een expositie?

15 september 2015
Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

De Pont: meer smoel aan de straat

Museum De Pont gaat verbouwen: het museum krijgt meer smoel aan de straat, en er komt een nieuwe vleugel en een groter café.

23 oktober 2014
De Pont: meer smoel aan de straat

Een hongerige vlucht voorwaarts

In dit artikel lichten we een uniek residentieprogramma uit: het artist in residence project van het Vincent van GoghHuis in Zundert.

8 september 2014
Een hongerige vlucht voorwaarts