Kunst en cultuur kunnen mensen met dementie enorm stimuleren. Dit benadrukte Marijke Vos, voorzitter van de Coöperatie Deltaplan Dementie tijdens het congres dat ik begin november online bijwoonde. Deltaplan Dementie is het nationale actieprogramma om het hoofd te bieden aan de gevolgen van een toenemend aantal mensen met dementie. Dementie is inmiddels volksziekte nr. 1 en 1 op de 5 mensen krijgt een diagnose. En zo’n diagnose heeft een enorme impact, zowel op de persoon zelf als op zijn/haar sociale omgeving: onbegrip, isolement, stress en onzekerheid.

afbeelding: Wethouder Stefanie Vatta poseert, fotograaf: Ellen Geerts

Ellen Geerts

Ik dacht meteen, laat ik kunstenaar Ellen Geerts eens bellen hoe het haar vergaat in tijden van corona. Een paar jaar geleden woonde ik een symposium bij in dementievriendelijke gemeente Oisterwijk, Ellen liet haar schilderklas tijdens het programma de toenmalig gedeputeerde van de Provincie, Henri Swinkels model zitten voor haar klas terwijl hij geïnterviewd werd. “Als we het over kunst hebben en mensen met dementie, dan meteen met de mensen erbij!, aldus Ellen. Ze maakte met haar cursisten de middag onvergetelijk.

Atelier Beeldkracht

Ellen Geerts heeft Atelier Beeldkracht opgezet. Een schilder- en tekenatelier voor mensen met geheugenproblemen. Maar over dementie en beperkingen gaat het niet tijdens de lessen. Ellen wil er ook weinig over weten want dat belemmert alleen maar. De cursist staat centraal en het gaat over emotie, beeldtaal, compositie, kleur en materialiteit. De mantelzorgers hebben even vrijaf, respijtzorg dus, maar zijn wel zeer gewenst om de werkbespreking aan het eind van de cursusdag bij te wonen. Waarom? Om met elkaar te kijken en te praten over kunst op een gelijkwaardige manier. Atelier Beeldkracht heeft inmiddels twee vaste groepen. Voor sommigen is schilderen bij Ellen het lichtpunt van de week.

afbeelding: portret van Ellen Geerts, fotograaf: Dolph Cantrijn

Atelier Beeldkracht

Schilderpakketten voor cursisten

En toen kwam corona. Ellen is in maart tijdens de eerste lockdown meteen naar de groothandel gegaan om voor haar cursisten pakketjes in te kopen. Met verf, paneeltjes, paletten en kwasten. Plus persoonlijke opdrachten voor haar cursisten. Ze hield contact via mail en gesprekken met de mantelzorgers. In de zomer konden ze weer naar buiten. Ellen draaide de rollen om: cursisten geven les in de buitenlucht aan de mantelzorgers. Je kunt je voorstellen dat dit zeer motiverend werkt en bijdraagt aan jezelf goed voelen en zinvol bezig zijn. Momenteel zijn ze op veilige afstand van elkaar met mondkapjes en schermen weer aan het werk. Ellen heeft plannen om haar cursisten ook met andere kunstvormen in aanraking te brengen zoals een fadozangeres die komt zingen in het atelier, dansers of musici.

2824

Schilderij 'Water' van Ria, fotograaf: Ellen Geerts

Wil je meer weten over Beeldkracht? Zou je zelf ook zo’n cursus willen opzetten? Ellen deelt haar kennis en ervaring graag. Er is veel te weinig affiniteit met deze doelgroep en daar wil Ellen verandering in brengen. En lichtpuntje van deze week: de eerste cursist kan via zijn PGB de cursus financieren.

Meer informatie over Atelier Beeldkracht

Meer weten over de impact van kunst op gezondheid?

Neem contact met mij op of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Atty blogt

Blog | Mantelzorg en dementie: Laat je ego maar thuis

Atty Bax ziet dat kunstenaars hun ervaring als mantelzorger verwerken in hun werk en zo bijdragen aan het begrip rondom dementie.

20 september 2021

Blog | Blijvende indrukken na internationale conferentie over kunst en gezondheid

Adviseur Atty Bax blogt over hoogtepunten die haar bijbleven na de internationale conferentie Culture, Health and Wellbeing.

7 juli 2021

Première korte film: Het ontstaan van de Kleinkijkacademie

Kijk mee naar de unieke aanpak van de Bossche kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer en ontdek hoe hun Kleinkijkacademie ontstond.

8 juni 2021

Première mini documentaire Muziek in de Zorg aflevering 2: Sounding Bodies

In deze tweede korte film van een drieluik over Muziek in de Zorg, zie je hoe de inzet van muziek bijdraagt aan positieve gezondheid.

3 mei 2021

Première korte film Muziek in de Zorg aflevering 1: Maartje de Lint

Er zijn drie korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen.

26 april 2021

Blog | Kunst kan het functionele iets menselijks geven

Adviseur Atty Bax belicht het werk van Brabantse kunstenaars Jenny Ymker, Gery Bouw en Jori van Boxtel. Zij maakten een werk voor ziekenhuizen.

11 februari 2021

Sluit je aan bij de landelijke beweging Kunst is gezond

LKCA, Cultuur Oost en Kunstloc Brabant slaan de handen ineen om te werken aan meer draagvlak voor kunst in de zorg- en welzijnswereld.

25 januari 2021

Blog | Het leven is niet rechtvaardig

In dit blog schrijft adviseur Atty Bax over de rol van kunst in de geestelijke gezondheidszorg.

11 januari 2021

Blog | Wil de Nederlandse Grayson Perry nu opstaan?

In dit blog schrijft adviseur Atty Bax over hoe kunstenaar Grayson Perry zijn landgenoten met elkaar verbindt via kunst.

21 december 2020

Blog | Kunst bij geheugenproblemen

Adviseur Atty Bax schrijft in haar blog over Atelier Beeldkracht: een schilder- en tekenatelier voor mensen met geheugenproblemen.

17 november 2020

Blog | Het gesprek rondom de dood

Wat kun je zelf doen in deze angstige tijden? Adviseur Atty Bax laat zich inspireren door Dirk de Wachter om het gesprek over de dood aan te gaan.

1 september 2020

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020

Speciale aandacht voor het Brabantse kloosterleven

2021 wordt het jaar van het Brabantse kloosterleven, met verschillende activiteiten en een ontwerpopdracht.

1 juli 2020

Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Ken je de Zusters in Staal? Adviseur Atty Bax vertelt in haar blog meer over de symboliek van het kunstwerk van Judith Kuijpers.

19 juni 2020

Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Kunstloc brengt musici en professionals samen tijdens de bijeenkomst ‘Muziek in de zorg- een krachtig medicijn’.

20 februari 2020

Blog | Textiel en de Kunst

Textiele materialen en technieken worden eindelijk weer serieus genomen in de kunstwereld. In dit blog vraagt Atty Bax zich af hoe het komt dat textiel en kunst zo’n moeizame verhouding hebben.

5 december 2019

Blog | Kunst als hulpmiddel

Je ziet kunstenaars overal werken. Atty Bax blogt over de bijdrage die kunstenaars leveren om de wereld te veranderen, te verfraaien en te innoveren.

4 september 2019

Blog | Kunst is gezond!

Er is een nieuwe beweging aan het groeien die het huidige zorgsysteem drastisch wil veranderen. Een bredere opvatting over gezondheid, holistisch, in plaats van een gespecialiseerd systeem dat alleen kijkt naar het lichaam als machine of de mens als brein.

21 mei 2019

Opening Expositie Unmapped

Atty Bax, de curator van de Kunstloc exposities in de LocHal, opende de expo met deze speech: “Deze expositie gaat over een gebied dat nog niet in kaart is gebracht, over onze waarneming, onze verbeelding en ons perspectief."

11 maart 2019

Een theaterabonnement of een pil?

Er is een kentering gaande in de gezondheidszorg. Wetenschapsjournalist Mark Mieras merkt dat in de medische wereld de interesse voor de zachte kant van gezondheid - via onder andere kunst en cultuur - groeit.

16 oktober 2018

Who cares now? We care!

Op donderdag 23 augustus is de tweede editie van het zorgmagazine We Care! gelanceerd. In het magazine staan inspirerende resultaten van bijzondere projecten in de zorg- en welzijnssector. Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant, heeft de eerste exemplaren uitgereikt aan Gon Mevis en Radjesh Manna.

23 augustus 2018

Blog | Tijd, omgeving, concentratie en verbinding

Wat is de artistieke noodzaak en urgentie van artist-in-residence's voor de kunstenwereld? Atty Bax schrijft een blog over waarom air’s zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van jonge makers.

29 maart 2018

Dokter-Ouder-Kind van Marleen van Bergeijk

Designer Marleen van Bergeijk viel op met haar afstudeerproject DOK tool, een middel dat de communicatie tussen arts en kind moet verbeteren.

2 februari 2018

Architecten ontwerpen poppenhuizen in relatie tot energiestofwisselingsziektes

Kunst kan veel betekenen voor zorg en gezondheid. Architect Peter Masselink vroeg 18 gerenommeerde architecten een poppenhuis te ontwerpen en bouwen voor kinderen, waarin het hebben van een energiestofwisselingsziekte tot uiting moest komen.

25 juni 2017

Blog | Who cares?

Kunst kan bijdragen aan een prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Atty Bax, adviseur kunst, zorg en gezondheid, vertelt hierover in haar blog.

4 januari 2017

Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Het eerste exemplaar van het inspiratiemagazine ‘Who Cares? | kunst & zorg’ werd donderdag 8 december in ontvangst genomen door Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Dit magazine boordevol beelden en artikelen geeft een inspirerend beeld van mogelijkheden om vanuit kunst bij te dragen aan prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Een omgeving die ten goede komt aan de zorg en dus aan onze samenleving.

8 december 2016

Blog | Atelier murals van start

Waarom maken zorginstellingen en bedrijven toch niet méér gebruik van de toepassing van kunst? Atty Bax blogt over het spannender maken van inrichting en beleving van bedrijfspanden.

16 maart 2016