Wie kent het niet, Het Draaiend Huis in Tilburg. Een kunstwerk dat absolute voorstanders kent, maar ook een aantal tegenstanders. Het is nu, samen met zes andere kunstwerken uit Brabant, opgenomen in de landelijke collectie van 100 sleutelwerken. Kunstwerken in de openbare ruimte die van artistiek, historisch, ruimtelijk of maatschappelijk belang zijn. Het tijdschrift BK-informatie, een tijdschrift voor beeldend kunstenaars, koos ze uit enkele honderden inzendingen. Kunstloc Brabant nam zitting in de daarvoor opgerichte vakjury en ondersteunde dit project met advies en subsidie uit Impulsgelden.

Beeld: John Körmeling, Draaiend Huis, Tilburg, foto: Peter Cox

BK-informatie en haar 40-jarig bestaan

BK-informatie riep vanwege haar 40-jarig bestaan in november haar lezers op om hun favoriete kunstwerk op te geven. BK-info, opgericht om kunstenaars te informeren over kunstopdrachten, vond het tijd om de balans op te maken. Kunst in de openbare ruimte heeft een enorm publieksbereik. Toch wordt er niet vaak lang stilgestaan bij een kunstwerk. Het 40-jarig jubileum en deze ‘prijsvraag’ zetten de vele kunstwerken in het zonnetje. Welke stijlen, visies en verschijningsvormen van kunst in de openbare ruimte zijn er de afgelopen decennia geweest? Een jury, waarvan Kunstloc Brabant ook deel uitmaakte, koos de sleutelwerken als vertegenwoordigers van een tijdgeest. Ze zijn typerend voor een bepaalde periode in de kunstgeschiedenis en zijn opgenomen in het collectieve geheugen.

Zeven Brabantse kunstwerken

Naast Het Draaiend Huis van kunstenaar John Körmeling, zijn uit Brabant ook de volgende kunstwerken gekozen: Het Wiel van Gerrit van Bakel (Tilburg), Claes van Oldenburg en Coosje van Bruggen, Flying Pins (Eindhoven), Arie Berkulin, Swing (Eindhoven), Stanislaw Lewkowicz, Het gezicht van de A50 (Veghel), Ad Dekkers, Tegelreliëf (Bergeijk), Paul de Kort, Wassende Maan (Werkendam).

Bij verschillende van deze kunstwerken heeft Kunstloc een adviserende rol gespeeld. Kunstloc Brabant vindt het belangrijk kunst en samenleving te verbinden om zo de fysieke én sociale leefomgeving te verbeteren.

De 100 sleutelwerken zijn nu te zien op sleutelwerken.nl. Mis je nog een kunstwerk? Geef dit dan via deze website door.

100 sleutelwerken

Meer weten over de 100 sleutelkunstwerken?

Neem contact met mij op.

dit kan kunst betekenen voor de openbare ruimte

Een passende entree voor de LocHal
Design challenge Onze Energie, Ons Landschap
Landkunst
Gebiedsiconen N69
Herdenkingsmonument Slavernijverleden in Tilburg
Jaar van het Brabantse Kloosterleven
De Kunstopdracht 2021
Kunst aan snelfietsroutes Brabant
Brabants Kempens Architectuur Netwerk | Buitenkans
FoodLab TOV
Minitopia
Design Challenge 'Out of the Box’
Blind Walls Gallery | Graphic Matters
Holocaust Monument in Vrijheidspark
Kunst aan de Groene Corridor
Kunst aan de A50
De Nieuwe Arcadische Route
De Lichtgevende Dovenetel
Foodlab Food Heroes
FoodLab Peel
Viaducten Menzel en ’t Loo
Dorpskracht in Mill
Reizigers van Oisterwijk
N65 als etalage
Jagersrust op de Brabantse Wal
Canon Nederlandse Kunst in de Openbare Ruimte
NDRWG - Stationsplein Heesch