In Noord-Oost Brabant, tussen Oss en Eindhoven, slingert sinds 2005 het nieuwe deel van de snelweg A50 door het landschap. Achter de geluidsschermen en de anonieme bedrijventerreinen ligt een verborgen landschap met grafheuvels, urnenvelden, pelgrimsroutes, beekdalen, wijstgronden en bijzondere woonwijken. De Nieuwe Arcadische Route (NAR) maakt dat landschap zichtbaar en is tevens een kunstproject dat letterlijk en figuurlijk de verbindende schakel vormt tussen drie andere kunstprojecten aan de A50. Dit zijn: ‘Shadows of Son Heath’, ‘Ark van Paalgraven’ en ‘Gezicht van de A50’. Het routeontwerp maakt gebruik van bestaande wandel- en fietsknooppuntennetwerken. De routes zijn beeldend en gedetailleerd vormgegeven met veel informatie, geschikt voor het langzame verkeer. Ze zetten aan tot zwerven en ontdekken.

Netwerk van landschapsprotheses

Struinen door het snelweglandschap staat centraal bij dit kunstproject. Een netwerk van landschapsprotheses, ontworpen door beeldend kunstenaars Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk, stimuleren de bezoekers door het landschap te struinen. Het zijn hulpmiddelen als overstapjes voor omheiningen, vlonders en bruggetjes, die het wandelaars en fietsers mogelijk maken diep door te dringen in het landschap. 

De protheses zijn kunstobjecten in het landschap en fungeren ook als oriëntatiepunt en informatievoorziening. Ze zijn geïnspireerd op schetsen en hebben een tekenachtige opbouw. Ze worden gemaakt van cortenstaal en zijn klimaatbestendig en onderhoudsarm. Het modulair toe te passen systeem is lokaal te produceren en eenvoudig aan de specifieke plek en functie aan te passen. De landschapsprothese De Ark van Paalgraven is in mei 2014 gerealiseerd.

De Aa

Voor de route NAR | de Aa Veghel ontwierpen Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk een uitkijkpost, een trapje, een bankje, een hek en een brug. Deze landschapsprotheses, die in de zomer van 2015 zijn geplaatst, kom je tegen op de wandelroute langs het Duits Lijntje, de Aa, Kasteel Zwanenburg en de Kilsdonkse molen.

Bloemrijk Grasland

Op dit moment werkt ontwerper Birthe Leemeijer aan een schetsontwerp als onderdeel van het project 1000-jarig Woud en Kunst aan de A50. Haar ontwerp moet  een groene verbinding over de Dommel in St. Oedenrode vormen. Door middel van deze prothese openen bij bezoekers als het ware zintuigelijke ‘deuren’ naar de omgeving. Op de locaties Hooibrug en Vreeburg worden landschappelijke ingrepen voorgesteld die specifieke kenmerken van het landschap en de streek blootleggen en opnieuw verbeelden. 

1817

Birthe Leemeijer, Bloemrijk Grasland, St. Oedenrode

Cultuurhistorische routes

Cultuurhistorie speelt bij het project een belangrijke rol. De regio Oost-Brabant is rijk aan cultuurhistorische aanknopingspunten: grafheuvels, urnenvelden, bronsdepots, slotjes, pelgrimsroutes, houtwallen en beekdalen. De NAR laat de bezoekers het gebied intens beleven. De gerealiseerde routes zijn:

  • In Blixembosch, Eindhoven, neemt Joshua, een opgroeiend kind in Blixembosch, je mee en laat je de woonwijk door zijn ogen en ervaringen zien.
  • ‚ÄčOp Ekkersrijt, Son & Breugel, word je door schrijver Rob van Kranenburg en kunstenaar Bas van den Hurk al pratend meegenomen over de meubelboulevard en het kantoorlandschap.
  • De Doden- en Godenlandschap route, Oss, voert je over de Munse Heide, langs de A50, richting de vorstengraven van Paalgraven.
  • De Aa, Veghel, voert je langs het Duits Lijntje, de Aa, Kasteel Zwanenburg en de Kilsdonkse molen.
  • Paden Banen: de structuur van rechte dreven en slingerende driften is van oudsher ontstaan om De Maashorst toegankelijk te maken voor schapen en hun herders en imkers met hun bijenvolken. Daar vind je nu hedendaagse kunstwerken, die tevens dienst doen als wegwijzer, schaapsscheerplek, bijenkast en toegangshek tot het wengebied van de wisent.

Brabant Vertelt

De NAR-routes zijn opgenomen als gps-routes in de app Brabant Vertelt, waarmee verschillende routes te downloaden zijn. Wandelaars en fietsers kunnen de NAR-routes via gps volgen en cultuurhistorische informatie over het gebied krijgen. Download de route-app op www.brabantvertelt.nl.

Rol Kunstloc

Kunstloc Brabant voert voor de Stichting Kunst aan de A50 het artistiek inhoudelijk advies en de projectorganisatie uit. De NAR is onderdeel van het project Kunst aan de A50.

Meer weten over De Nieuwe Arcadische Route?

Neem contact met mij op.

dit kan kunst betekenen voor ons landschap