Minitopia is een artistiek woonexperiment geïnitieerd door artdirector Tessa Peters en architect Rolf van Boxmeer. Het is in 2016 ontstaan in Den Bosch als ‘living lab’ voor nieuwe woonvormen op transformatiegebieden. Kunstenaars, designers en architecten spelen een kernrol in de realisatie van de tiny houses en de daarbij horende collectieve ruimte.

Foto: John van Hamond

Het project

Minitopia zet de impulsgelden in voor artistieke interventies in de publieke ruimte van locatie Poeldonk in ’s-Hertogenbosch, om meer structuur in de gedeelde ruimte en samenhang tussen de tiny houses te brengen. Daarnaast wordt de subsidie ingezet voor de publicatie Minitiopia, ruimte voor je woonwens en voor de realisatie van een mobiele galerie met informatie over het Minitopia-concept en interviews met bewoners. De grotere zichtbaarheid die hiermee wordt gegenereerd zorgt voor kansen om makers structureel in te zetten bij woningbouwvraagstukken en gebiedsontwikkeling. Daarnaast vergroot de zichtbaarheid mogelijkheden om het concept uit te rollen naar andere locaties. Minitopia levert meer algemeen een relevante bijdrage aan het debat rondom de inzet van kunst & cultuur bij de overspannen woningmarkt, gebiedsontwikkeling, hergebruik en duurzaamheid.

Waarom een bijdrage uit de impulsgelden?

Volgens de Adviescommissie is Minitopia een vernieuwend creatief concept voor duurzame gebiedsontwikkeling en flexibilisering van de woningmarkt in (Brabantse) gemeenten. Het stimuleert opdrachtgeverschap aan de culturele sector, en brengt makers in aanraking met nieuwe markten zoals de bouwsector. 

Rol van Kunstloc Brabant

Anneke Moors, adviseur van Kunstloc Brabant heeft Minitopia geadviseerd over de subsidieaanvraag.

De volledige aanvraag vind je in het publieke overzicht van aanvragen op onze website: nr. IMP/2020/T1/216

Meer weten over de inzet van kunst & cultuur bij gebiedsontwikkeling en woningbouwvraagstukken met behulp van de impulsgelden?

Neem gerust contact met me op

dit kan ook met de subsidie impulsgelden