Geïnspireerd op het natuurgebied rondom Oisterwijk, ontwierpen Maarten Kolk en Guus Kusters ‘Reizigers van Oisterwijk’. Het werk verbeeld dertien met de handgeschilderde vogels op geglazuurde tegels. In het najaar van 2017 zijn onder andere de raaf, wielewaal en kokmeeuw te zien op een wand in de nieuwe spoortunnel in Oisterwijk.

Kunstopdracht

Een kunstwerk dat reizigers de bijzondere kwaliteiten van Oisterwijk en omgeving laat ervaren. En een verbeeldende verbinding is tussen het oude centrum en het nieuw te ontwikkelen KVL-terrein. Dat was de opdracht die gemeente Oisterwijk uitschreef voor de nieuwe spoortunnel. Het ontwerp van Maarten Kolk en Guus Kusters is door inwoners van Oisterwijk en het college van burgemeester en wethouders goedgekeurd voor uitvoering.

Inspiratie

Tijdens een bezoek aan Oisterwijk werd Studio Maarten Kolk & Guus Kusters geïnspireerd door het natuurgebied en de lepelaar. Ze zijn op zoek gegaan naar vogels die in de omgeving van Oisterwijk leven. Dertien vogels met alleen een verschillend gedrag zijn uitgekozen. Zo is de wielewaal bijvoorbeeld een echte familievogel.

Reizigers van Oisterwijk

De dertien vogels worden met de hand geschilderd op een tegelpaneel. Met verschillende technieken brengen Maarten en Guus de vogels aan op grijs geglazuurde tegels, die na een tweede keer bakken in de oven licht blauw kleuren. Elke vogel krijgt zijn eigen karakter. De wand in de spoortunnel krijgt daarmee een collage van verschillende texturen en stijlen

Rol Kunstloc

Gemeente Oisterwijk heeft gevraagd om advies te geven over de invulling van de kunstopdracht en het voordragen van de kunstenaars, en de begeleiding van het hele traject uit te voeren. Als matchmaker brengt Kunstloc opdrachtgevers en makers met elkaar in contact. In de advisering staan innovatieve en creatieve oplossingen en ideeën die prikkelen centraal.

Meer weten over matchmaking?

Neem contact met mij op.

Dit kan kunst betekenen voor de ruimtelijke kwaliteit