Cultureel maatschappelijk ondernemen

Jesse van den Elsen is artistiek leider van theatergroep Trots54, een breed gedragen gezelschap in de regio Veghel, Uden, Oss en Cuijk. Met behulp van een kennisvoucher onderzocht Jesse hoe hij vanuit zijn eigen onderneming “Het Motief Producties” Trots54 kon laten voortbestaan nadat de ondersteung door ROC de Leijgraaf stopte.

In 2020 ontving Trots54 een positief advies op haar Impulsgeld-aanvraag. De commissie ondersteunt daarmee de ontwikkeling van muziektheatervoorstellingen door Trots54 met en voor jongeren in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs; een doelgroep waarvoor weinig aanbod is op dit vlak. Ook de intentie van de aanvrager om tegelijkertijd een community te ontwikkelen rondom de producties en de ontvankelijkheid voor kunst en cultuur bij de jongeren te vergroten, wordt gehonoreerd.

Jesse van den Elsen & Trots54

De afgelopen 15 jaar is Jesse van den Elsen parttime actief geweest bij ROC de Leijgraaf. Daarnaast is hij meer dan 10 jaar actief als muzikant/theatermaker bij Het Motief Producties. Als coach bij de Leijgraaf merkte hij hoeveel problematiek er zit bij de jongeren. Scheidingen, verslavingen, jeugdburnouts/depressies, geldzorgen. Ook wat dat doet met het zelfvertrouwen van deze jongeren. Het idee ontstond om met talentvolle studenten voorstellingen te maken rondom deze problematiek. Dit initiatief is omarmd door de directie van ROC de Leijgraaf en zo ontstond theatergroep Trots54.

Kennisvoucher en impulsgelden

De doorontwikkeling van Trots54 vraagt veel van het ondernemerschap van Jesse van den Elsen. Met name het leggen van verbindingen met nieuwe partners en de verduurzaming daarvan is een uitdaging. Met de kennisvoucher schakelde Jesse de externe expertise in van Marieke Simons.

Met de bijdrage vanuit de impulsgelden is Jesse in staat om Trots54 door te ontwikkelen naar een zelfstandig bestaan, zonder structurele financiële ondersteuning vanuit ROC De Leijgraaf.

Rol Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant heeft Jesse begeleid bij zijn kennisvoucher-aanvraag en doet dat nu bij het lopende impulsgeldentraject.

De volledige aanvraag vind je in het overzicht van aanvragen op onze website: nr. KV/2018/016 en nr. IMP/2020/T2/284

Meer weten over de kennisvouchers en Impulsgeld?

dit kan ook met een kennisvoucher of met een bijdrage uit de Impulsgelden