
Inspiratie en tips uit de praktijk
Wij helpen graag Brabantse projecten om hun financiering rond te krijgen. Daarom adviseren we partijen die crowdfunding willen inzetten. In aanloop naar en tijdens hun crowdfundingsperiode hebben wij al een groot aantal succesvolle projecten bijgestaan. Hieruit kwamen diverse tips naar voren die we graag willen delen. Een aantal van deze projecten vind je in dit inspiratieboekje.
Wat is crowdfunding?
Crowdfunding is een mooie manier om aan financiering van je project te komen. Het concept is eenvoudig: plaats als vereniging, school, maker of culturele instelling een kunstproject online met onder andere een aansprekend filmpje. Hiervoor gebruik je een platform zoals voordekunst.nl. Voor onderwijsprojecten kun je ook gebruikmaken van geefonderwijs.nl. Vervolgens vraag je aan je achterban het project te steunen met een donatie. Je kunt je richten op een breed publiek en op zowel particulieren als bedrijven. Iedere donateur krijgt een beloning in de vorm van tegenprestaties die jij bedenkt. Je stelt een deadline vast om een bepaald streefbedrag te realiseren; heb je het niet gehaald, dan ontvang je in principe niets.
Waarom crowdfunding?
- Promotie en naamsbekendheid: Crowdfunding als communicatiemiddel zorgt voor meer aandacht voor je project of organisatie.
- Betrokkenheid achterban bij je project: Iedereen die meedoet is ambassadeur van het project.
- Aansluiting publiek: Behoeftepeiling: hoe belangrijk vindt men het project? Is het publiek bereid te investeren?
- (Extra) financiële middelen voor je project
Tips!
Hier alle tips voor je op een rijtje:
Urgentie
- Bedenk vooraf waarom je crowdfunding wilt.
- Maak in je wervende tekst duidelijk waarom je nu en in deze vorm een beroep doet op je publiek.
Draagvlak
- Bekijk of alle betrokkenen achter crowdfunding staan. Als iedereen enthousiast is, heb je een goede basis om je achterban te bereiken.
- Vele handen maken licht werk: schakel de hele vereniging, netwerk of school in om het streefbedrag te halen. Maak bijvoorbeeld een toolkit die iedereen kan gebruiken voor de communicatie. Denk daarbij aan een standaardbericht voor op social media, een aansprekende foto of filmpje en een korte toelichtende tekst die voor iedereen beschikbaar is.
Planning
- Een crowdfundingsactie duurt gemiddeld vier tot acht weken. De actieperiode is heel intensief. Houd hier rekening mee en reserveer voldoende tijd in je agenda.
Streefbedrag
- Wees realistisch wat betreft het streefbedrag. Maak een inventarisatie van potentiële donateurs. Baseer daar mede je streefbedrag op. De meeste (particuliere) donateurs geven tussen de 10 en de 40 euro.
Wervende tekst
- Waarom wil je crowdfunding? Maak de urgentie zichtbaar.
- Maak duidelijk wie je bent, waar je bent gevestigd en wat je doet.
- Houd je tekst kort en krachtig. Zet er een call to action in om te doneren.
- Schrijf vanuit jezelf (je vereniging, organisatie of school), niet over jezelf.
- Waar gaat het geld naartoe? Wees zo concreet mogelijk: is het bestemd voor een hele productie, de kostuums, een cd of ...?
Tegenprestaties
- Bedenk passende tegenprestaties; presenteer ze met korte, logisch opgebouwde tekstjes.
- Kijk voor het bedenken van tegenprestaties binnen je netwerk: welke bijzondere diensten kun je aanbieden?
- Bedenk ‘voor elk wat wils’: een tegenprestatie voor je oma, maar ook een voor een (groot) bedrijf. Je hebt gemiddeld zeven verschillende tegenprestaties nodig.
- Wees zo concreet mogelijk: dus niet ‘2 vrijkaarten’ maar ‘2 vrijkaarten voor de première op 5 november in Bergen op Zoom’.
- Neem de kosten van je tegenprestaties mee in je begroting. De tegenprestaties mogen niet te duur worden voor het bedrag dat je wilt ophalen.
- Betrek je achterban ook bij het bedenken van de tegenprestaties: vraag eens rond wat mensen graag als tegenprestatie zouden willen ontvangen.
Communicatie
- Maak vooraf een publiciteitsplan. Bedenk wat je van week tot week wilt communiceren. Dit biedt houvast als je midden in de crowdfundingsperiode zit.
- Maak alle betrokkenen medeverantwoordelijk voor de crowdfunding. Vier tussentijds behaalde successen om iedereen gemotiveerd te houden.
- Maak gebruik van je social media. Vaak is het niet de moeite om een speciale Facebookpagina op te tuigen, maar gebruik je wat je al hebt.
- Maak het contact met je achterban zo persoonlijk mogelijk. De meeste mensen moeten overgehaald worden om te doneren. Doe dit niet alleen via social media maar vooral ook ‘face to face’ of via de telefoon.
- Heb je concerten of presentaties gepland in de crowdfundingsperiode? Maak daar gebruik van om donateurs te werven!
Crowdfunding bijdrage uit het impulsgeldenprogramma
Brabantse projecten komen mogelijk in aanmerking voor een subsidiebijdrage uit het impulsgeldenprogramma. Crowdfunding binnen het impulsgeldenprogramma betekent: 70 procent van je streefbedrag haal je zelf binnen door middel van crowdfunding, de overige 30 procent krijg je uit de impulsgelden.
Meer weten over crowdfunding?
Of heb je wellicht goede tips voor de volgende editie van ons inspiratieboekje? Neem contact met ons op.