Inspiratie en tips uit de praktijk

Wij helpen graag Brabantse projecten om hun financiering rond te krijgen. Daarom adviseren we partijen die crowdfunding willen inzetten. In aanloop naar en tijdens hun crowdfundingsperiode hebben wij al een groot aantal succesvolle projecten bijgestaan. Hieruit kwamen diverse tips naar voren die we graag willen delen. Een aantal van deze projecten vind je in dit inspiratieboekje.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een mooie manier om aan financiering van je project te komen. Het concept is eenvoudig: plaats als vereniging, school, maker of culturele instelling een kunstproject online met onder andere een aansprekend filmpje. Hiervoor gebruik je een platform zoals cinecrowd.com of voordekunst.nl. Voor onderwijsprojecten kun je ook gebruikmaken van geefonderwijs.nl. Vervolgens vraag je aan je achterban het project te steunen met een donatie. Je kunt je richten op een breed publiek en op zowel particulieren als bedrijven. Iedere donateur krijgt een beloning in de vorm van tegenprestaties die jij bedenkt. Je stelt een deadline vast om een bepaald streefbedrag te realiseren; heb je het niet gehaald, dan ontvang je in principe niets.

Waarom crowdfunding?

  • Promotie en naamsbekendheid: Crowdfunding als communicatiemiddel zorgt voor meer aandacht voor je project of organisatie.
  • Betrokkenheid achterban: Iedereen die meedoet wordt ambassadeur van het project.
  • Behoeftepeiling: Hoe belangrijk vindt men het project? Is het publiek bereid er in te investeren?
  • Financiële middelen: Een waardevol deel van de financieringsmix voor je project.

Crowdfunding bijdrage uit het impulsgeldenprogramma

Brabantse projecten komen mogelijk in aanmerking voor een subsidiebijdrage uit het impulsgeldenprogramma. Crowdfunding binnen het impulsgeldenprogramma betekent: 85 procent van je streefbedrag haal je zelf binnen door middel van crowdfunding, de overige 15 procent krijg je uit de impulsgelden. 

Meer informatie over crowdfunding

meer crowdfunding tips

Crowdfunding voor de cultuursector

Inspiratie en tips uit de praktijk voor iedereen die crowdfunding in wil zetten voor amateurkunst, onderwijs en andere culturele projecten.

Veelgestelde vragen over crowdfunding en corona

Antwoord op de meest urgente vragen die op dit moment spelen als je een campagne aan het voeren bent, of als je overweegt om een crowdfunding te starten.

Van crowdfunding naar crowdbinding

Met crowdfunding creëer je een community van fans rondom jouw project. Hoe behoud je hun betrokkenheid?

dit kan ook met crowdfunding