In 2020 startten 33 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. Alle campagnes waren succesvol. Dat betekent een slagingspercentage van 100%! Deze projecten ontvingen een bijdrage uit de impulsgelden van 30% van het streefbedrag. Samen haalden zij maar liefst €395.654,- euro aan donaties uit de crowd op! 

2020 was een jaar van publicaties en films. Maar liefst 9 makers startten een crowdfunding om de druk van een fotoboek, roman of tentoonstellingspublicatie te financieren en 18 makers hebben middels crowdfunding hun film kunnen realiseren. In dit artikel lichten we een 8 mooie voorbeelden uit van makers en culturele organisaties die in 2020 een crowdfunding zijn gestart om hun project te financieren.

1. Quarantaine-uitzicht - Noortje Haegens

Voor een fotograaf is thuis-quarantaine een ingewikkelde opgave. Ook fotografe Noortje Haegens kon door de Corona-crisis niet meer op pad om haar werk uit te voeren. Daarom begon ze haar uitzicht vanuit huis op zonsondergangen te fotograferen. Daarbij maakte ze steeds twee foto’s die ze samenvoegde, één scherpgesteld op de binnenruimte en één scherpgesteld op de zonsondergang, wat een bijna surrealistisch beeld opleverde. De foto’s groeiden uit tot een serie die het waard was om gebundeld te worden. Om de foto’s te verzamelen in een boekuitgave, startte Noortje een crowdfunding. Ze haalde maar liefst 136% van haar doelbedrag op. Wie had gedacht dat je vanuit huis zulk succesvol werk kunt maken!

2. Parelmoer - Jaap Houdijk

Jaap Houdijk was in zijn jonge jaren een belofte in de literatuur. Na jaren heeft hij de pen weer opgepakt en zijn carrière als schrijver een vervolg gegeven. Voor de druk van zijn nieuwe roman ‘Parelmoer’ startte Jaap een crowdfunding. De crowdfunding heeft hem veel opgeleverd: Jaap heeft mooie recensies ontvangen, werd verrast door de ‘crowd’ van geïnteresseerden in zijn werk, is inmiddels alweer bezig met een nieuw boek en heeft al enkele andere schrijvers geadviseerd over het uitbrengen van een boek in eigen beheer. De crowdfunding heeft dan ook zeker bijgedragen aan een van de doelen die Jaap stelde: bijdragen aan een groter draagvlak voor Zuid-Nederlandse auteurs.

3. Vandaag Groei Ik – Isa de Jong en Rafaël Philippen (De Mix)

Stichting De Mix initieert fotografieprojecten, waarbij hedendaagse fotografen worden uitgenodigd om werk te maken dat is geïnspireerd door werk van een historische fotograaf. Dit jaar startte De Mix met een pilot, waarbij studenten hun afstudeerwerk voor De Mix konden maken. Uit alle deelnemers werd Isa de Jong geselecteerd als winnaar, met haar project ‘Vandaag Groei Ik’, gebaseerd op het boek ‘Wij zijn 17’ van Johan van der Keuken. De crowdfunding zorgde ervoor dat Isa de tentoonstellingspublicatie kon drukken. Haar werk was te zien in Museum Tongerlohuys en is nog steeds te bekijken op station Roosendaal. 

Foto: Vandaag Groei Ik - Isa de Jong

3. Vandaag Groei Ik – Isa de Jong en Rafaël Philippen (De Mix)

4. Foto-essay 'Zul je met mij' - Gerdien Wolthaus Paauw 

De fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw verbeeldt in het foto-essay 'Zul je met mij' het ziekteproces en overlijden van haar moeder aan ALS door middel van poëtische en interpretatieve fotobeelden. Zij wil met dit boek een handreiking doen aan iedereen die te maken heeft met een dodelijke ziekte, het afscheid van en de periode na het overlijden van een dierbaar persoon. Voor Gerdien ging de crowdfunding om veel meer dan alleen het financieren van dit boek: “De energie en betrokkenheid van de donateurs was een enorme stimulans. Ik voelde me gedragen en bevestigd, dit boek moest er komen, ook volgens zoveel anderen. Ik heb 5 jaar aan het boek gewerkt: de gedeelde herinnering van een aantal nabestaanden vormde de basis. De schare van donateurs maakte de cirkel rond. Soms neigen we ernaar te lang in ons eentje te zwoegen. Crowdfunding gaat over de kracht van samen, vertrouwen op en investeren in je netwerk.”

5. Blind Walls Gallery 

Wie in Breda rondloopt, wordt verrast door prachtige en grote muurschilderingen. Deze vertellen de historische verhalen van de stad op een moderne manier. Blind Walls organiseert tours langs de verschillende muurschilderingen, maar wil het werk ook voor de toekomst vereeuwigen. Daarom startte Blind Walls Gallery een crowdfunding om een boek te maken met de meest prachtige beelden, 

uniek archiefmateriaal en interviews met kunstenaars. Daar bleek veel interesse in te zijn! 452 donateurs gaven een donatie, waardoor Blind Walls Gallery 175% van het oorspronkelijke doelbedrag ophaalde. Met de extra donaties werd ieder boek voorzien van een luxe stofomslag. 

Beeld: © George & Harrison

5. Blind Walls Gallery 

6. Bredase Volksverhalen – Naomi Jansen

Als docent Nederlands leest Naomi Jansen haar zelfgeschreven verhalen voor aan haar leerlingen. Daar werd enthousiast op gereageerd en daarom besloot Naomi haar eerste boek uit te brengen. ‘Bredase Volksverhalen’ beschrijft historische verhalen uit Breda op een toegankelijke manier, voor jong en oud. Met haar crowdfunding wist Naomi bijna 500 donateurs aan zich te verbinden! Dat betekent direct een groot publiek voor hopelijk nog meer mooie boeken van Naomi’s hand.

7. Nieuwe vleugel voor Kamermuziek 's-Hertogenbosch

Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch heeft voor haar campagne €26.165,- euro opgehaald, wat neerkomt op 130% van het oorspronkelijke streefbedrag. Het doel van de campagne was de aanschaf van een professionele concertvleugel. De stichting organiseert al 35 jaar kamermuziekconcerten, zo’n 70 concerten per jaar. Afgelopen jaren speelden gerenommeerde pianisten tijdens deze concerten op een vleugel die kwalitatief beneden de maat was. Daarom werd het tijd voor een nieuwe! Maar liefst 163 donateurs, bezoekers en andere betrokkenen, steunden dit initiatief en de crowdfunding werd een succes.  

8. EBOUDNJA – Reinout van den Bergh

Jarenlang reisde fotograaf Reinout van den Bergh af naar Eboundja, een klein dorpje in Kameroen. Daar legde hij vast hoe een groot Chinees infrastructureel project het dorp deed veranderen. Het werk verzamelde hij in het boek EBOUNDJA, waar Reinout middels crowdfunding financiering voor ophaalde om de drukkosten te dekken. Het boek is inmiddels door de Volkskrant geselecteerd als een van de tien mooiste fotoboeken van 2020.

Foto: EBOUDNJA - Reinout van den Bergh

8. EBOUDNJA – Reinout van den Bergh

Cultureel ondernemerschap

Begin 2020 verzorgde Kunstloc in samenwerking met voordekunst en Cinecrowd een workshop crowdfunding voor Fotografie- en Filmstudenten aan AKV|St. Joost. Het was een introductieles van een minor, verzorgd door crowdfunding-platforms voordekunst en Cinecrowd. Enkele studenten volgden de workshop om uiteindelijk zelf een crowdfunding te starten om hun afstudeerproject, hun visitekaartje voor de professionele cultuursector, te financieren. Dit heeft prachtige resultaten opgeleverd! Negen studenten hebben door middel van crowdfunding hun afstudeerproject gefinancierd en zichzelf verdiept in positionering, zichtbaarheid, communicatie en marketing, wat bijdraagt aan hun professionele carrière.

Multiplier

De 'crowd' zorgde met haar donaties ervoor dat de subsidiebijdragen uit de impulsgelden ruim verdrievoudigd werden, waardoor er in totaal €314.255,- aan donaties werd opgehaald! Het slagingspercentage van alle crowdfunding-campagnes die begeleiding en advies kregen van Kunstloc was dit jaar maar liefst 100%. Crowdfunding zorgt ook voor een groot bereik van de projecten, omdat je direct in contact met je publiek staat. Dit zorgt voor meer draagvlak en zichtbaarheid voor kunst en cultuur in Brabant. 

Impulsgeldenprogramma

De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert en begeleidt makers en organisaties bij het opzetten van een crowdfunding-campagne en is in opdracht van de provincie onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma.

Ook in 2021 is er weer budget beschikbaar om crowdfunding-campagnes te ondersteunen met een subsidiebijdrage. Hier vind je meer informatie over het subsidieplafond en de criteria:

crowdfunding in 2021

dit kan ook met crowdfunding