In 2020 startten 33 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. Alle campagnes waren succesvol. Dat betekent een slagingspercentage van 100%! Deze projecten ontvingen een bijdrage uit de impulsgelden van 30% van het streefbedrag. Samen haalden zij maar liefst €395.654,- euro aan donaties uit de crowd op! 

2020 was een jaar van publicaties en films. Maar liefst 9 makers startten een crowdfunding om de druk van een fotoboek, roman of tentoonstellingspublicatie te financieren en 18 makers hebben middels crowdfunding hun film kunnen realiseren. In dit artikel lichten we een 8 mooie voorbeelden uit van makers en culturele organisaties die in 2020 een crowdfunding zijn gestart om hun project te financieren.

1. Quarantaine-uitzicht - Noortje Haegens

Voor een fotograaf is thuis-quarantaine een ingewikkelde opgave. Ook fotografe Noortje Haegens kon door de Corona-crisis niet meer op pad om haar werk uit te voeren. Daarom begon ze haar uitzicht vanuit huis op zonsondergangen te fotograferen. Daarbij maakte ze steeds twee foto’s die ze samenvoegde, één scherpgesteld op de binnenruimte en één scherpgesteld op de zonsondergang, wat een bijna surrealistisch beeld opleverde. De foto’s groeiden uit tot een serie die het waard was om gebundeld te worden. Om de foto’s te verzamelen in een boekuitgave, startte Noortje een crowdfunding. Ze haalde maar liefst 136% van haar doelbedrag op. Wie had gedacht dat je vanuit huis zulk succesvol werk kunt maken!

2. Parelmoer - Jaap Houdijk

Jaap Houdijk was in zijn jonge jaren een belofte in de literatuur. Na jaren heeft hij de pen weer opgepakt en zijn carrière als schrijver een vervolg gegeven. Voor de druk van zijn nieuwe roman ‘Parelmoer’ startte Jaap een crowdfunding. De crowdfunding heeft hem veel opgeleverd: Jaap heeft mooie recensies ontvangen, werd verrast door de ‘crowd’ van geïnteresseerden in zijn werk, is inmiddels alweer bezig met een nieuw boek en heeft al enkele andere schrijvers geadviseerd over het uitbrengen van een boek in eigen beheer. De crowdfunding heeft dan ook zeker bijgedragen aan een van de doelen die Jaap stelde: bijdragen aan een groter draagvlak voor Zuid-Nederlandse auteurs.

3. Vandaag Groei Ik – Isa de Jong en Rafaël Philippen (De Mix)

Stichting De Mix initieert fotografieprojecten, waarbij hedendaagse fotografen worden uitgenodigd om werk te maken dat is geïnspireerd door werk van een historische fotograaf. Dit jaar startte De Mix met een pilot, waarbij studenten hun afstudeerwerk voor De Mix konden maken. Uit alle deelnemers werd Isa de Jong geselecteerd als winnaar, met haar project ‘Vandaag Groei Ik’, gebaseerd op het boek ‘Wij zijn 17’ van Johan van der Keuken. De crowdfunding zorgde ervoor dat Isa de tentoonstellingspublicatie kon drukken. Haar werk was te zien in Museum Tongerlohuys en is nog steeds te bekijken op station Roosendaal. 

Foto: Vandaag Groei Ik - Isa de Jong

3. Vandaag Groei Ik – Isa de Jong en Rafaël Philippen (De Mix)

4. Foto-essay 'Zul je met mij' - Gerdien Wolthaus Paauw 

De fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw verbeeldt in het foto-essay 'Zul je met mij' het ziekteproces en overlijden van haar moeder aan ALS door middel van poëtische en interpretatieve fotobeelden. Zij wil met dit boek een handreiking doen aan iedereen die te maken heeft met een dodelijke ziekte, het afscheid van en de periode na het overlijden van een dierbaar persoon. Voor Gerdien ging de crowdfunding om veel meer dan alleen het financieren van dit boek: “De energie en betrokkenheid van de donateurs was een enorme stimulans. Ik voelde me gedragen en bevestigd, dit boek moest er komen, ook volgens zoveel anderen. Ik heb 5 jaar aan het boek gewerkt: de gedeelde herinnering van een aantal nabestaanden vormde de basis. De schare van donateurs maakte de cirkel rond. Soms neigen we ernaar te lang in ons eentje te zwoegen. Crowdfunding gaat over de kracht van samen, vertrouwen op en investeren in je netwerk.”

5. Blind Walls Gallery 

Wie in Breda rondloopt, wordt verrast door prachtige en grote muurschilderingen. Deze vertellen de historische verhalen van de stad op een moderne manier. Blind Walls organiseert tours langs de verschillende muurschilderingen, maar wil het werk ook voor de toekomst vereeuwigen. Daarom startte Blind Walls Gallery een crowdfunding om een boek te maken met de meest prachtige beelden, 

uniek archiefmateriaal en interviews met kunstenaars. Daar bleek veel interesse in te zijn! 452 donateurs gaven een donatie, waardoor Blind Walls Gallery 175% van het oorspronkelijke doelbedrag ophaalde. Met de extra donaties werd ieder boek voorzien van een luxe stofomslag. 

Beeld: © George & Harrison

5. Blind Walls Gallery 

6. Bredase Volksverhalen – Naomi Jansen

Als docent Nederlands leest Naomi Jansen haar zelfgeschreven verhalen voor aan haar leerlingen. Daar werd enthousiast op gereageerd en daarom besloot Naomi haar eerste boek uit te brengen. ‘Bredase Volksverhalen’ beschrijft historische verhalen uit Breda op een toegankelijke manier, voor jong en oud. Met haar crowdfunding wist Naomi bijna 500 donateurs aan zich te verbinden! Dat betekent direct een groot publiek voor hopelijk nog meer mooie boeken van Naomi’s hand.

7. Nieuwe vleugel voor Kamermuziek 's-Hertogenbosch

Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch heeft voor haar campagne €26.165,- euro opgehaald, wat neerkomt op 130% van het oorspronkelijke streefbedrag. Het doel van de campagne was de aanschaf van een professionele concertvleugel. De stichting organiseert al 35 jaar kamermuziekconcerten, zo’n 70 concerten per jaar. Afgelopen jaren speelden gerenommeerde pianisten tijdens deze concerten op een vleugel die kwalitatief beneden de maat was. Daarom werd het tijd voor een nieuwe! Maar liefst 163 donateurs, bezoekers en andere betrokkenen, steunden dit initiatief en de crowdfunding werd een succes.  

8. EBOUDNJA – Reinout van den Bergh

Jarenlang reisde fotograaf Reinout van den Bergh af naar Eboundja, een klein dorpje in Kameroen. Daar legde hij vast hoe een groot Chinees infrastructureel project het dorp deed veranderen. Het werk verzamelde hij in het boek EBOUNDJA, waar Reinout middels crowdfunding financiering voor ophaalde om de drukkosten te dekken. Het boek is inmiddels door de Volkskrant geselecteerd als een van de tien mooiste fotoboeken van 2020.

Foto: EBOUDNJA - Reinout van den Bergh

8. EBOUDNJA – Reinout van den Bergh

Cultureel ondernemerschap

Begin 2020 verzorgde Kunstloc in samenwerking met voordekunst en Cinecrowd een workshop crowdfunding voor Fotografie- en Filmstudenten aan AKV|St. Joost. Het was een introductieles van een minor, verzorgd door crowdfunding-platforms voordekunst en Cinecrowd. Enkele studenten volgden de workshop om uiteindelijk zelf een crowdfunding te starten om hun afstudeerproject, hun visitekaartje voor de professionele cultuursector, te financieren. Dit heeft prachtige resultaten opgeleverd! Negen studenten hebben door middel van crowdfunding hun afstudeerproject gefinancierd en zichzelf verdiept in positionering, zichtbaarheid, communicatie en marketing, wat bijdraagt aan hun professionele carrière.

Multiplier

De 'crowd' zorgde met haar donaties ervoor dat de subsidiebijdragen uit de impulsgelden ruim verdrievoudigd werden, waardoor er in totaal €314.255,- aan donaties werd opgehaald! Het slagingspercentage van alle crowdfunding-campagnes die begeleiding en advies kregen van Kunstloc was dit jaar maar liefst 100%. Crowdfunding zorgt ook voor een groot bereik van de projecten, omdat je direct in contact met je publiek staat. Dit zorgt voor meer draagvlak en zichtbaarheid voor kunst en cultuur in Brabant. 

Impulsgeldenprogramma

De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert en begeleidt makers en organisaties bij het opzetten van een crowdfunding-campagne en is in opdracht van de provincie onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma.

Ook in 2021 is er weer budget beschikbaar om crowdfunding-campagnes te ondersteunen met een subsidiebijdrage. Hier vind je meer informatie over het subsidieplafond en de criteria:

crowdfunding in 2021

dit kan ook met crowdfunding

Een passende entree voor de LocHal

kraanmechaniek voor zwevende deur
Een passende entree voor de LocHal

ZZZINGGG!

kaarten-box
ZZZINGGG!

Geluksmomentjes

korte documentaire
Geluksmomentjes

Van wie is het water?

fotoboek van Lotte van Boesschoten
Van wie is het water?

Het leven lacht me toe

korte documentaire
Het leven lacht me toe

Mijn ouders wonen op Jupiter

korte fictiefilm
Mijn ouders wonen op Jupiter

Rarely By Chance

danservaring van Vloeistof
Rarely By Chance

Amantes

korte fictiefilm
Amantes

Een jaar lang niks

korte fictiefilm
Een jaar lang niks

Mijn Moeder de Atoombom

korte fictiefilm
Mijn Moeder de Atoombom

De Bloem op de Vulkaan

korte afstudeerdocumentaire
De Bloem op de Vulkaan

Breda Jazz FestiWall

muurschildering van Breda Jazz Festival
Breda Jazz FestiWall

Zwermers

professionalisering van de organisatie
Zwermers

Opera Jalanan

korte dadaïstische muziekfilm
Opera Jalanan

Het nieuwe ritme van Tilburg

fotoboek van De NWESTIJL@Tilburg
Het nieuwe ritme van Tilburg

Rogier de Nijs

positionering en professionalisering
Rogier de Nijs

Jeroen Kant

marktverkenning en positionering
Jeroen Kant

Nienke Helder | Sexual healing

zintuigelijke objecten die helpen bij seksuele dysfunctie
Nienke Helder | Sexual healing

De laatste dans

film van Marieke de Bra
De laatste dans

Wie dit leest is kunst

realisatie van doe-boek
Wie dit leest is kunst

Ritual

album van Paloma Lazaro Arteaga
Ritual

Expeditie Orkest

instrumentenfilm van philharmonie zuidnederland
Expeditie Orkest

Donkerster

korte fictiefilm van Frank van den Bogaart
Donkerster

Uit de Maat

visueel album van Luuk van de Ven
Uit de Maat

UDC Publishing kick-off met drie boeken

uitgeverij voor kunstenaars en ontwerpers
UDC Publishing kick-off met drie boeken

Living Room

korte horror-comedy
Living Room

Stilte heeft het laatste woord

fotoboek over de Corona-crisis in Brabant
Stilte heeft het laatste woord

Perla van Kessel

werken aan de eigen artistieke waarde-propositie
Perla van Kessel

Cocon

afstudeerfilm van Lisette Vlassak
Cocon

Leef Tijd

fictiefilm over eenzaamheid tijdens lockdown
 Leef Tijd

The Camel’s Back

fictiefilm over masculiniteit
The Camel’s Back

Quarantaine uitzicht

fotoboek van Noortje Haegens
Quarantaine uitzicht

Als skiën dansen wordt

korte film van Carel van Goch
Als skiën dansen wordt

To pick up a stone

fotoboek van Claudia den Boer
To pick up a stone

Conform

afstudeerfilm van Maurane Gemmeke
Conform

Light By The Sea

debuutalbum van Light By The Sea
Light By The Sea

Het Nu

korte film van Koen van Driel
Het Nu

Paradox Jazz Orchestra

albumopnames met vertolkingen van The Skymasters
Paradox Jazz Orchestra

NDIO

dubbelalbum en revival Bredase band
NDIO

De Klimaatjes

educatieve voorstelling over plastic soup
De Klimaatjes

Elegy

korte film van Claudette van de Rakt
Elegy

Eboundja

fotoboek van Reinout van den Bergh
Eboundja

De Vliegende Koffer

poppentheater van Charlotte de Lange
De Vliegende Koffer

Trumped by Music

documentaire over de Amerikaanse verkiezingen
Trumped by Music

Bredase Volksverhalen

voort laten leven van eeuwenoude sagen
Bredase Volksverhalen

Vandaag groei ik

fotografieproject van Isa de Jong over twintigjarigen
Vandaag groei ik

Dochters

afstudeerfilm van Marjolein Verhoeven over de pleegzorg
Dochters

Hondje Haring

een voorlees- en kinderboek
Hondje Haring

Biografie Dio Rovers

beeldend monument van Breda
Biografie Dio Rovers

Mantelzorgers Gestript 2

stripboek met verhalen van mantelzorgers
 Mantelzorgers Gestript 2

De Kleinste Werking

afstudeerfilm van Giel Roggeveen
De Kleinste Werking

Zevenentwintig

afstudeerfilm van Ira Hoefsmid
Zevenentwintig

Zul je met mij

foto-essay over liefdevol rouwen
Zul je met mij

Nieuwe vleugel voor Kamermuziek 's-Hertogenbosch

kwalitatief hoogstaande concerten op nieuwe locatie
Nieuwe vleugel voor Kamermuziek 's-Hertogenbosch

Saved the World Today

korte fictiefilm over vrouwenintimidatie
Saved the World Today

Zorg voor Doy

documentaire over zorg voor elkaar
Zorg voor Doy

TweeDoek

connectie tussen consument en ontwerper
TweeDoek

Land van suiker en benzine

beeldpoëzie-uitgave van Arnoud Rigter
Land van suiker en benzine

Oyster 1942

verfilming van het sinterklaasbombardement
Oyster 1942

Goeikes

foto-expositie door Helmonders
Goeikes

The World that Could Be

augmented reality van toekomst zonder mensen
The World that Could Be

Millennials or the next great generation

persoonlijk portret van vijf millenials
Millennials or the next great generation

Wrijving

studio-opnames van muziekvoorstelling
Wrijving

Windup Space EP 2

studio-opnames met strijkers
Windup Space EP 2

OMG It's Me

fotoboek over het fenomeen selfies
OMG It's Me

De reizigers

afstudeerfilm van Eline van der Kaa
De reizigers

Piloot met de vijf strepen

waargebeurde luchtvaartverhalen
Piloot met de vijf strepen

Parelmoer

romanuitgave van Jaap Houdijk
Parelmoer

Moon

afstudeerfilm van Cleo Julia Mulis
Moon

Radio Ben

afstudeerfilm van Soner Arslan
Radio Ben

Haru

afstudeerfilm van Primo Wolf
Haru

Van leeftijd(s) genoten

ruimtelijke installatie van Simone Spee
Van leeftijd(s) genoten

Broer

stigma over psychose verminderen met korte film
Broer

Een klein stukje van bijna alles

afstudeerfilm van Felice Smit
Een klein stukje van bijna alles

Akasha - An Inner Journey

video-installatie over mystieke ervaring
Akasha - An Inner Journey

Service à la Russe

korte film over eenzaamheid
Service à la Russe

Een dun plakje marsepein

korte fictiefilm over het loslaten van controle
Een dun plakje marsepein

Oorwurm

korte fictiefilm over buitenaardse krachten
Oorwurm

Hazenjacht

korte horrorfilm op het Brabantse platteland
Hazenjacht

Ze zien los!

documentaire over eeuwenoude paardenrace
Ze zien los!

Van Houdoe naar How Do...?

documentaire over Brabanders in de VS
Van Houdoe naar How Do...?

An Evening With Knives

debuutplaat en opvolger
An Evening With Knives

Kempenerpop

muziekfestival met aandacht voor lokaal talent
Kempenerpop

Daan Manneke 80

festival rond 80ste verjaardag componist
Daan Manneke 80

Dageraad

verhalend coming-of-age album
Dageraad

Dokter Kees

documentaire over het dilemma van euthanasie
Dokter Kees

Mama

documentaire over liefdesangst
Mama

Op de grens van mijn eiland

proloog van een misdaaddrama
Op de grens van mijn eiland

Family Stranger

fotoboek over de gezinnen van gedetineerden
Family Stranger

Hopsa Heisasa | Vincent van den Ouden

magisch realistische film over vluchtelingenproblematiek
Hopsa Heisasa | Vincent van den Ouden

STER | Catherina Iosifidis

speelse coming-of-age film
STER | Catherina Iosifidis

Hoi meisje | Jamila Smit

fantasierijke over realiteit en verbeelding
Hoi meisje | Jamila Smit

Gebroken | Sjoerd Damen

film over het katholieke geloof en familiebanden
Gebroken | Sjoerd Damen

Echt Hout | Raffi Shahbaz Nazarian

absurde komediesketch over bijgeloof en ontbossing
Echt Hout | Raffi Shahbaz Nazarian

Luka | Roelie Post

kleurrijke film over bindingsangst
Luka | Roelie Post

Controller | Jesse van der Meulen

filosofische film over depressie en controle
Controller | Jesse van der Meulen

Buoyancy

(inter)nationaal speelfilmdebuut van Roel Leijten
Buoyancy

Anamnesis | Caspar Naaijkens

experimentele scify fashion film
Anamnesis | Caspar Naaijkens

Doloris

een surrealistisch universum
Doloris

De Operateur | Jasper Loos

experimentele film over determinisme
De Operateur | Jasper Loos

Het licht & het duister

publicatie over artist-in-residency
Het licht & het duister

Scarlet Stories | Necrologies

debuutalbum opnemen
Scarlet Stories | Necrologies

Vaste locatie The Living Museum

crowdfunden richting vaste locatie voor rondreizend collectief
Vaste locatie The Living Museum

Henny. Ik ben nog niet klaar

het zevende boek van Michel Szulc Kryzanowski over Henny
Henny. Ik ben nog niet klaar

Heruitgave Design Works

open boek over het ontwerpen van arbeid
Heruitgave Design Works

Debuutalbum Mudita

sereniteit en improvisatie
Debuutalbum Mudita

't Is goed zo

documentaire over een waardige dood
't Is goed zo

The Mother of Beauty

documentaire over de Hollywood definitie van schoonheid
The Mother of Beauty

Opera op de Parade

gratis opera van hoge kwaliteit
Opera op de Parade

Concertvleugel voor Paradox

aanschaf Steinway B concertvleugel
Concertvleugel voor Paradox

De Oude Ambachten

investering in rijdend theaterdecor
De Oude Ambachten