Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Crowdfunding als multiplier

De Amsterdamse Kunstraad wil 1% van de gemeentelijke subsidiepot laten verdelen door het publiek. Toen wij jaren geleden zochten naar een manier om het publiek een stem te geven, kwamen we logischerwijs uit bij crowdfunding. We combineerden de stem van het publiek met 30% projectsubsidie. Dat doen we nog steeds. We geloven nog steeds heilig in crowdfunding, ook als er €150.000 opgehaald moet worden. Dat laatste is het geval bij Of Ik Gek Ben – De Film. Het hoogste te crowdfunden bedrag ooit in de geschiedenis van de Brabantse voordekunst-projecten. Het kan nog. En wat zou het een tof kerstcadeau zijn.

Prominente plek

Crowdfunding en de kunstensector. Hoewel de verbintenis tussen beiden al eeuwenoud is, heeft crowdfunding de laatste jaren een prominente plek gekregen binnen de financiering van de kunsten. Op internet zijn er inmiddels talloze platforms die je kunt inzetten om via donaties je artistieke droom waar te maken. Denk aan voordekunst, Kickstarter, Indiegogo of Cinecrowd. Vaak gaat het bij deze financieringsvorm om tastbare producten op kunstgebied, zoals een fotoboek of een cd, of meer overzichtelijke kunstuitingen zoals die ene film of tentoonstelling.

Crowdfunding als arbeidsintensief lapmiddel, omdat er nauwelijks nog productiemiddelen zijn, is een veelgehoorde opmerking. Omdat subsidieregelingen voor de kunst nog wel zijdelings kijken naar artistieke kwaliteit, maar steeds meer inzetten op zichtbaarheid, promotie, cultureel ondernemerschap. Maar waar moet de (jonge) maker terecht die inhoudelijk gedreven is, maar die geen geld kan vinden om materialen aan te schaffen, een atelierruimte te huren en een werkbudget kan aanspreken om ongestoord zijn kunst te scheppen? Dus moet je via crowdfunding in eigen kring gaan bedelen en je vrienden, familie en leuke oma proberen over te halen om wat geld te geven om toch aan de slag te kunnen. Crowdfunding, spreek me er niet van. Of is crowdfunding achterhaald, zoals Koen van Vliet in zijn boek Crowdfunding, de hype voorbij onderzoekt. In een tijd waarin de verbinding tussen vraag en aanbod steeds nadrukkelijker een onderwerp is en waarbij de kunstenaar geacht wordt ook een publiek te bereiken is crowdfunding een prima instrument om die zoektocht en uitdaging aan te gaan.

Impulsgelden

Ook bij bkkc doen we aan crowdfunding. Ruim 3 jaar al, waarbij we bijna 75 projecten naar een online platform begeleid hebben en succes steunen met een financiële bijdrage. Tegenwoordig is crowdfunding onderdeel van het Impulsgeldenprogramma van bkkc, naast de cultuurlening, de kennisvoucher en de subsidiegelden beschikbaar voor aanvragen. Allemaal bedoeld om makers en instellingen inhoudelijk en financieel te steunen bij het versterken en duurzamer maken van hun kunstpraktijk: crowdfund je via ons - en dat kan op elk platform naar keuze -, dan ontvang je 30% subsidie.

Met crowdfunding is het makkelijker geworden makers en publiek dichter bij elkaar te brengen en elkaar te laten inspireren. De maker met zijn uiting, de publiek met haar geld. Maar crowdfunding is zeker geen tovermiddel, geen kunstje dat succes verzekert. Ieder project is anders en vraagt om een eigen, zo persoonlijk mogelijke benadering.

Je voorbereiding is uitermate belangrijk. Wat wil ik laten funden, hoe presenteer ik mijzelf als maker, hoe breng ik mijn verhaal goed over bij het publiek, met welke urgentie kan ik hen prikkelen? En wie is mijn publiek, waar zitten ze en hoe spreek ik hen het beste aan? Social media kun je natuurlijk heel makkelijk inzetten, maar zorgt die vluchtige zichtbaarheid ook meteen voor donaties? En waar kan ik mezelf dan persoonlijk presenteren, waar zit mijn netwerk? En niet onbelangrijk: Hoeveel geld wil ik ophalen (hoe meer, hoe meer werk je er aan hebt) en hoe richt ik mijn begroting zo slim mogelijk in en welke aanvullende financiering ligt in mijn bereik? Want sommige fondsen omarmen makers eerder als ze ook crowdfunding inzetten, zoals het Mondriaan Fonds of het VSB Fonds.

Bekijk de crowdfunding regeling

Verrijking

Crowdfunding is dus zeker geen quick fix. Maar een prima leercurve voor een maker om zichzelf een aantal essentiële vragen te stellen en meer inzicht te krijgen hoe hij de aansluiting van zijn werk bij zijn publiek kan bereiken. Inzichten en vaardigheden die niet alleen een sleutel tot succes kunnen zijn voor die ene crowdfundingactie, maar die ook een na-ijlende werking hebben bij het verder vormgeven van je beroepspraktijk. Die uitkomst blijkt ook uit de reacties die terugkomen van makers die gecrowdfund hebben. Het heeft me veel tijd en energie gekost, maar het heeft me ook veel opgeleverd. 'Ik ben bekender bij het publiek, maar ik ken ook mijn publiek beter. Ik heb mijzelf verrijkt met crowdfunding.'

 

nb: Het mooie alternatief

Als je niet wilt crowdfunden kun je ook gaan lenen. Maar lenen kent, zo weten we inmiddels, een nog hogere psychologische drempel, want van die mogelijkheid wordt nog weinig gebruikgemaakt in vergelijking met crowdfunding. Vreemd, want als je gaat lenen spreek je daarmee op z’n minst vertrouwen in jezelf uit en in wat je wilt bereiken. En vorm je als maker voor degene die het geld wil verstrekken geen onverwacht risico maar juist een interessante partij. Een beter voorbeeld van cultureel ondernemerschap dan het aangaan van een lening is er eigenlijk niet. En dus zou die lening de sympathie en omarming door het publiek juist kunnen bevorderen.
 

Bekijk de Cultuurlening

Meer weten over crowdfunding?

Neem contact met mij op.

dit kun je doen met crowdfunding

Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Ook in de tweede helft van 2023 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma.

30 augustus 2023
Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Successen van 10 jaar impulsgelden

Welke 3 succesfactoren van de impulsgelden geven we de provincie mee bij de ontwikkeling van een nieuwe subsidieregeling?

6 juni 2023
Successen van 10 jaar impulsgelden

Crowdfunding 2023

Deze makers zetten in 2023 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

20 april 2023
Crowdfunding 2023

Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Hoe zet je film en documentaire in het sociale domein in? Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor filmmakers?

18 april 2023
Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Elmay Claassen deelt haar eigen ervaring met het uitgeven van een boek en spreekt met drie andere Brabantse self publishers!

21 december 2022
Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Crowdfunding 2022

Deze makers zetten in 2022 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

12 oktober 2022
Crowdfunding 2022

Het verschil maken met film

Jesse van Venrooij, filmmaker én voormalig sociaal werker, helpt ons met zijn documentaires aan een bredere kijk op de samenleving.

30 mei 2022
Het verschil maken met film

Nieuwe entree LocHal

Deze zomer wordt de draaiende deur van Pien den Hollander in gebruik genomen. Met dit ontwerp won zij De Kunstopdracht van Kunstloc.

24 mei 2022
Nieuwe entree LocHal

Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Muzikant Davy Knobel, fotograaf Tahné Kleijn en filmmaker Lilia Scheerder brachten hun project tot een succes met crowdfunding.

11 april 2022
Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Crowdfunding 2021

Deze 19 makers voltooiden in 2021 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2021
Crowdfunding 2021

Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Voor de subsidie impulsgelden is in 2021 ruim € 1 miljoen extra budget beschikbaar gekomen. Voor 2022 is er €2,4 miljoen beschikbaar

13 oktober 2021
Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

In 2020 startten 28 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. We lichten 8 mooie voorbeelden uit.

23 december 2020
Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

Crowdfunding 2020

Deze 33 makers voltooiden in 2020 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2020
Crowdfunding 2020

Terugblik op de impulsgelden

Wat heeft het succesvolle impulsgeldenprogramma Brabant de afgelopen jaren opgeleverd?

10 november 2020
Terugblik op de impulsgelden

Laat studenten meedenken met jouw crowdfundcampagne

Crowdfund project gezocht! Spar met studenten van de Breda University of Applied Sciences over je campagne.

26 augustus 2020
Laat studenten meedenken met jouw crowdfundcampagne

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

BEAT Plastic Waste is de 250ste geslaagde crowdfunding-campagne die is ondersteund met impulsgelden.

2 april 2020
Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

Veelgestelde vragen over crowdfunding en corona

Antwoord op de meest urgente vragen die op dit moment spelen als je een campagne aan het voeren bent, of als je overweegt om een crowdfunding te starten.

23 maart 2020
Veelgestelde vragen over crowdfunding en corona

Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

In mei 2019 opende Doloris haar deuren. Het surrealistische kunstdoolhof en de rooftopbar ontpopte zich sindsdien tot één van de hotspots van Tilburg.

7 januari 2020
Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

Crowdfunding 2019

Deze makers voltooiden in 2019 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

27 december 2019
Crowdfunding 2019

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Goeikes; voor, door en over Helmonders

Met fotoproject Goeikes geven Helmonders de 'gewone' bewoners van hun stad een podium.

3 december 2019
Goeikes; voor, door en over Helmonders

Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Tips en inspiratie voor iedereen die crowdfunding in wil zetten voor amateurkunst, onderwijs en andere culturele projecten.

30 november 2019
Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Er zijn dit jaar al 28 succesvolle crowdfunding-campagnes ondersteund. We kunnen in 2019 geen nieuwe toezeggingen meer doen.

27 november 2019
Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Van crowdfunding naar crowdbinding

Met crowdfunding creëer je een community van fans rondom jouw project. Hoe behoud je hun betrokkenheid?

11 november 2019
Van crowdfunding naar crowdbinding

Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Wat Justine Kontou fascineert is hoe ruimtes waarin mensen zich begeven, van invloed kunnen zijn op hun gemoedstoestand.

20 maart 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Een passende entree voor de LocHal

Met crowdfunding realiseert Pien den Hollander als kunstopdracht een entree voor de LocHal. Haar ontwerp is geïnspireerd op de kranen die locomotieven deden zweven.

7 januari 2019
Een passende entree voor de LocHal

Crowdfunding 2018

Deze makers voltooiden in 2018 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

28 december 2018
Crowdfunding 2018

Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Een groot surrealistisch doolhof genaamd Doloris. Kunst of puur entertainment? Mestmag.nl voelde de projectinitiator, , aan de tand.

4 oktober 2018
Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Blog | Zeven jaar crowdfunding

Al zeven jaar geeft Luc Begas ondersteuning aan crowdfunding projecten. Iedere keer weer heeft hij ontzettend veel respect voor de projecthouder die lef toont door een crowdfunding campagne aan te gaan. Waarom? In zijn blog legt Luc het uit.

4 april 2018
Blog | Zeven jaar crowdfunding

Honderd projecten succesvol met crowdfunding

Maartje interviewde verschillende crowdfunders over hun projecten en ze kijkt samen met bkkc terug op vier jaar crowdfunding.

2 november 2015
Honderd projecten succesvol met crowdfunding

Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is

Toen wij jaren geleden zochten naar een manier om het publiek een stem te geven, kwamen we logischerwijs uit bij crowdfunding. Luc Begas blogt de lange adem van crowdfunding.

1 december 2014
Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is