Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

In 2020 startten 33 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. Alle campagnes waren succesvol. Dat betekent een slagingspercentage van 100%! Deze projecten ontvingen een bijdrage uit de impulsgelden van 30% van het streefbedrag. Samen haalden zij maar liefst €395.654,- euro aan donaties uit de crowd op! 

2020 was een jaar van publicaties en films. Maar liefst 9 makers startten een crowdfunding om de druk van een fotoboek, roman of tentoonstellingspublicatie te financieren en 18 makers hebben middels crowdfunding hun film kunnen realiseren. In dit artikel lichten we een 8 mooie voorbeelden uit van makers en culturele organisaties die in 2020 een crowdfunding zijn gestart om hun project te financieren.

1. Quarantaine-uitzicht - Noortje Haegens

Voor een fotograaf is thuis-quarantaine een ingewikkelde opgave. Ook fotografe Noortje Haegens kon door de Corona-crisis niet meer op pad om haar werk uit te voeren. Daarom begon ze haar uitzicht vanuit huis op zonsondergangen te fotograferen. Daarbij maakte ze steeds twee foto’s die ze samenvoegde, één scherpgesteld op de binnenruimte en één scherpgesteld op de zonsondergang, wat een bijna surrealistisch beeld opleverde. De foto’s groeiden uit tot een serie die het waard was om gebundeld te worden. Om de foto’s te verzamelen in een boekuitgave, startte Noortje een crowdfunding. Ze haalde maar liefst 136% van haar doelbedrag op. Wie had gedacht dat je vanuit huis zulk succesvol werk kunt maken!

2. Parelmoer - Jaap Houdijk

Jaap Houdijk was in zijn jonge jaren een belofte in de literatuur. Na jaren heeft hij de pen weer opgepakt en zijn carrière als schrijver een vervolg gegeven. Voor de druk van zijn nieuwe roman ‘Parelmoer’ startte Jaap een crowdfunding. De crowdfunding heeft hem veel opgeleverd: Jaap heeft mooie recensies ontvangen, werd verrast door de ‘crowd’ van geïnteresseerden in zijn werk, is inmiddels alweer bezig met een nieuw boek en heeft al enkele andere schrijvers geadviseerd over het uitbrengen van een boek in eigen beheer. De crowdfunding heeft dan ook zeker bijgedragen aan een van de doelen die Jaap stelde: bijdragen aan een groter draagvlak voor Zuid-Nederlandse auteurs.

3. Vandaag Groei Ik – Isa de Jong en Rafaël Philippen (De Mix)

Stichting De Mix initieert fotografieprojecten, waarbij hedendaagse fotografen worden uitgenodigd om werk te maken dat is geïnspireerd door werk van een historische fotograaf. Dit jaar startte De Mix met een pilot, waarbij studenten hun afstudeerwerk voor De Mix konden maken. Uit alle deelnemers werd Isa de Jong geselecteerd als winnaar, met haar project ‘Vandaag Groei Ik’, gebaseerd op het boek ‘Wij zijn 17’ van Johan van der Keuken. De crowdfunding zorgde ervoor dat Isa de tentoonstellingspublicatie kon drukken. Haar werk was te zien in Museum Tongerlohuys en is nog steeds te bekijken op station Roosendaal. 

Foto: Vandaag Groei Ik - Isa de Jong

3. Vandaag Groei Ik – Isa de Jong en Rafaël Philippen (De Mix)

4. Foto-essay 'Zul je met mij' - Gerdien Wolthaus Paauw 

De fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw verbeeldt in het foto-essay 'Zul je met mij' het ziekteproces en overlijden van haar moeder aan ALS door middel van poëtische en interpretatieve fotobeelden. Zij wil met dit boek een handreiking doen aan iedereen die te maken heeft met een dodelijke ziekte, het afscheid van en de periode na het overlijden van een dierbaar persoon. Voor Gerdien ging de crowdfunding om veel meer dan alleen het financieren van dit boek: “De energie en betrokkenheid van de donateurs was een enorme stimulans. Ik voelde me gedragen en bevestigd, dit boek moest er komen, ook volgens zoveel anderen. Ik heb 5 jaar aan het boek gewerkt: de gedeelde herinnering van een aantal nabestaanden vormde de basis. De schare van donateurs maakte de cirkel rond. Soms neigen we ernaar te lang in ons eentje te zwoegen. Crowdfunding gaat over de kracht van samen, vertrouwen op en investeren in je netwerk.”

5. Blind Walls Gallery 

Wie in Breda rondloopt, wordt verrast door prachtige en grote muurschilderingen. Deze vertellen de historische verhalen van de stad op een moderne manier. Blind Walls organiseert tours langs de verschillende muurschilderingen, maar wil het werk ook voor de toekomst vereeuwigen. Daarom startte Blind Walls Gallery een crowdfunding om een boek te maken met de meest prachtige beelden, 

uniek archiefmateriaal en interviews met kunstenaars. Daar bleek veel interesse in te zijn! 452 donateurs gaven een donatie, waardoor Blind Walls Gallery 175% van het oorspronkelijke doelbedrag ophaalde. Met de extra donaties werd ieder boek voorzien van een luxe stofomslag. 

Beeld: © George & Harrison

5. Blind Walls Gallery 

6. Bredase Volksverhalen – Naomi Jansen

Als docent Nederlands leest Naomi Jansen haar zelfgeschreven verhalen voor aan haar leerlingen. Daar werd enthousiast op gereageerd en daarom besloot Naomi haar eerste boek uit te brengen. ‘Bredase Volksverhalen’ beschrijft historische verhalen uit Breda op een toegankelijke manier, voor jong en oud. Met haar crowdfunding wist Naomi bijna 500 donateurs aan zich te verbinden! Dat betekent direct een groot publiek voor hopelijk nog meer mooie boeken van Naomi’s hand.

7. Nieuwe vleugel voor Kamermuziek 's-Hertogenbosch

Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch heeft voor haar campagne €26.165,- euro opgehaald, wat neerkomt op 130% van het oorspronkelijke streefbedrag. Het doel van de campagne was de aanschaf van een professionele concertvleugel. De stichting organiseert al 35 jaar kamermuziekconcerten, zo’n 70 concerten per jaar. Afgelopen jaren speelden gerenommeerde pianisten tijdens deze concerten op een vleugel die kwalitatief beneden de maat was. Daarom werd het tijd voor een nieuwe! Maar liefst 163 donateurs, bezoekers en andere betrokkenen, steunden dit initiatief en de crowdfunding werd een succes.  

8. EBOUDNJA – Reinout van den Bergh

Jarenlang reisde fotograaf Reinout van den Bergh af naar Eboundja, een klein dorpje in Kameroen. Daar legde hij vast hoe een groot Chinees infrastructureel project het dorp deed veranderen. Het werk verzamelde hij in het boek EBOUNDJA, waar Reinout middels crowdfunding financiering voor ophaalde om de drukkosten te dekken. Het boek is inmiddels door de Volkskrant geselecteerd als een van de tien mooiste fotoboeken van 2020.

Foto: EBOUDNJA - Reinout van den Bergh

8. EBOUDNJA – Reinout van den Bergh

Cultureel ondernemerschap

Begin 2020 verzorgde Kunstloc in samenwerking met voordekunst en Cinecrowd een workshop crowdfunding voor Fotografie- en Filmstudenten aan AKV|St. Joost. Het was een introductieles van een minor, verzorgd door crowdfunding-platforms voordekunst en Cinecrowd. Enkele studenten volgden de workshop om uiteindelijk zelf een crowdfunding te starten om hun afstudeerproject, hun visitekaartje voor de professionele cultuursector, te financieren. Dit heeft prachtige resultaten opgeleverd! Negen studenten hebben door middel van crowdfunding hun afstudeerproject gefinancierd en zichzelf verdiept in positionering, zichtbaarheid, communicatie en marketing, wat bijdraagt aan hun professionele carrière.

Multiplier

De 'crowd' zorgde met haar donaties ervoor dat de subsidiebijdragen uit de impulsgelden ruim verdrievoudigd werden, waardoor er in totaal €314.255,- aan donaties werd opgehaald! Het slagingspercentage van alle crowdfunding-campagnes die begeleiding en advies kregen van Kunstloc was dit jaar maar liefst 100%. Crowdfunding zorgt ook voor een groot bereik van de projecten, omdat je direct in contact met je publiek staat. Dit zorgt voor meer draagvlak en zichtbaarheid voor kunst en cultuur in Brabant. 

Impulsgeldenprogramma

De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert en begeleidt makers en organisaties bij het opzetten van een crowdfunding-campagne en is in opdracht van de provincie onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma.

Ook in 2021 is er weer budget beschikbaar om crowdfunding-campagnes te ondersteunen met een subsidiebijdrage. Hier vind je meer informatie over het subsidieplafond en de criteria:

crowdfunding in 2021

dit kan ook met crowdfunding

Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Ook in de tweede helft van 2023 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma.

30 augustus 2023
Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Successen van 10 jaar impulsgelden

Welke 3 succesfactoren van de impulsgelden geven we de provincie mee bij de ontwikkeling van een nieuwe subsidieregeling?

6 juni 2023
Successen van 10 jaar impulsgelden

Crowdfunding 2023

Deze makers zetten in 2023 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

20 april 2023
Crowdfunding 2023

Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Hoe zet je film en documentaire in het sociale domein in? Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor filmmakers?

18 april 2023
Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Elmay Claassen deelt haar eigen ervaring met het uitgeven van een boek en spreekt met drie andere Brabantse self publishers!

21 december 2022
Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Crowdfunding 2022

Deze makers zetten in 2022 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

12 oktober 2022
Crowdfunding 2022

Het verschil maken met film

Jesse van Venrooij, filmmaker én voormalig sociaal werker, helpt ons met zijn documentaires aan een bredere kijk op de samenleving.

30 mei 2022
Het verschil maken met film

Nieuwe entree LocHal

Deze zomer wordt de draaiende deur van Pien den Hollander in gebruik genomen. Met dit ontwerp won zij De Kunstopdracht van Kunstloc.

24 mei 2022
Nieuwe entree LocHal

Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Muzikant Davy Knobel, fotograaf Tahné Kleijn en filmmaker Lilia Scheerder brachten hun project tot een succes met crowdfunding.

11 april 2022
Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Crowdfunding 2021

Deze 19 makers voltooiden in 2021 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2021
Crowdfunding 2021

Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Voor de subsidie impulsgelden is in 2021 ruim € 1 miljoen extra budget beschikbaar gekomen. Voor 2022 is er €2,4 miljoen beschikbaar

13 oktober 2021
Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

In 2020 startten 28 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. We lichten 8 mooie voorbeelden uit.

23 december 2020
Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

Crowdfunding 2020

Deze 33 makers voltooiden in 2020 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2020
Crowdfunding 2020

Terugblik op de impulsgelden

Wat heeft het succesvolle impulsgeldenprogramma Brabant de afgelopen jaren opgeleverd?

10 november 2020
Terugblik op de impulsgelden

Laat studenten meedenken met jouw crowdfundcampagne

Crowdfund project gezocht! Spar met studenten van de Breda University of Applied Sciences over je campagne.

26 augustus 2020
Laat studenten meedenken met jouw crowdfundcampagne

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

BEAT Plastic Waste is de 250ste geslaagde crowdfunding-campagne die is ondersteund met impulsgelden.

2 april 2020
Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

Veelgestelde vragen over crowdfunding en corona

Antwoord op de meest urgente vragen die op dit moment spelen als je een campagne aan het voeren bent, of als je overweegt om een crowdfunding te starten.

23 maart 2020
Veelgestelde vragen over crowdfunding en corona

Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

In mei 2019 opende Doloris haar deuren. Het surrealistische kunstdoolhof en de rooftopbar ontpopte zich sindsdien tot één van de hotspots van Tilburg.

7 januari 2020
Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

Crowdfunding 2019

Deze makers voltooiden in 2019 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

27 december 2019
Crowdfunding 2019

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Goeikes; voor, door en over Helmonders

Met fotoproject Goeikes geven Helmonders de 'gewone' bewoners van hun stad een podium.

3 december 2019
Goeikes; voor, door en over Helmonders

Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Tips en inspiratie voor iedereen die crowdfunding in wil zetten voor amateurkunst, onderwijs en andere culturele projecten.

30 november 2019
Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Er zijn dit jaar al 28 succesvolle crowdfunding-campagnes ondersteund. We kunnen in 2019 geen nieuwe toezeggingen meer doen.

27 november 2019
Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Van crowdfunding naar crowdbinding

Met crowdfunding creëer je een community van fans rondom jouw project. Hoe behoud je hun betrokkenheid?

11 november 2019
Van crowdfunding naar crowdbinding

Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Wat Justine Kontou fascineert is hoe ruimtes waarin mensen zich begeven, van invloed kunnen zijn op hun gemoedstoestand.

20 maart 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Een passende entree voor de LocHal

Met crowdfunding realiseert Pien den Hollander als kunstopdracht een entree voor de LocHal. Haar ontwerp is geïnspireerd op de kranen die locomotieven deden zweven.

7 januari 2019
Een passende entree voor de LocHal

Crowdfunding 2018

Deze makers voltooiden in 2018 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

28 december 2018
Crowdfunding 2018

Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Een groot surrealistisch doolhof genaamd Doloris. Kunst of puur entertainment? Mestmag.nl voelde de projectinitiator, , aan de tand.

4 oktober 2018
Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Blog | Zeven jaar crowdfunding

Al zeven jaar geeft Luc Begas ondersteuning aan crowdfunding projecten. Iedere keer weer heeft hij ontzettend veel respect voor de projecthouder die lef toont door een crowdfunding campagne aan te gaan. Waarom? In zijn blog legt Luc het uit.

4 april 2018
Blog | Zeven jaar crowdfunding

Honderd projecten succesvol met crowdfunding

Maartje interviewde verschillende crowdfunders over hun projecten en ze kijkt samen met bkkc terug op vier jaar crowdfunding.

2 november 2015
Honderd projecten succesvol met crowdfunding

Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is

Toen wij jaren geleden zochten naar een manier om het publiek een stem te geven, kwamen we logischerwijs uit bij crowdfunding. Luc Begas blogt de lange adem van crowdfunding.

1 december 2014
Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is