Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Helmond. Een stad met een rijke historie in de metaal- en textielindustrie. Waar mensen in markante vierkante kubussen wonen en de meeste straatnamen op wal eindigen. De stad van de ‘kattenmeppers’, maar bovenal een stad vol met ‘goeikes’. Goeikes? Ja, goeikes.

- Geschreven door Ilse Traa

Goeikes is een project voor Helmonders, door Helmonders en over Helmonders. In de eerste editie gingen 20 fotografen, onder leiding van Tahné Kleijn, op zoek naar het DNA van Helmond. Iedere fotograaf kreeg een wijk uit Helmond tot zijn of haar beschikking en ging daar op een eigen manier mee aan de slag. Met portretten en stadsbeelden vertellen de fotografen in samenwerking met de wijkbewoners uiteenlopende verhalen. Samen tonen zij fotografisch het tijdsbeeld van nu en creëren ze een herinnering voor de toekomst. Een podium voor de ‘gewone’ Helmonder.

Kim Korsten - Brouwhuis

Zo maakte de fotograaf Maick Coolen (31) een serie met portretten. Coolen bracht, in de maanden voordat hij emigreerde naar Nieuw-Zeeland, fotografisch nog even een ode aan de Oranjebuurt; de buurt waar hij geboren en getogen is. Coolen is een reiziger en fotografeerde eerder landschappen in Italië en Canada, maar pas bij terugkomst besefte hij hoe mooi het kanaal in Helmond, de Warande en kasteel Croy eigenlijk zijn.

Maick Coolen - De Oranjebuurt
Ik moest blijkbaar eerst 3 jaar de wereld over reizen om te waarderen hoe mooi Helmond is Maick Coolen

Met een analoge camera fotografeerde hij familie en vrienden, maar ook bekenden uit de buurt zoals de burgemeester. Het liefst werkt Coolen vanuit spontane momenten die niet geposeerd zijn. Hij weet de wachttijd, die het gebruik van een analoge camera met zich mee brengt, om te toveren van een ongemakkelijke stilte tot een spontaan gesprek. Coolen probeert de geportretteerden met zijn camera te overvallen zodat ze echt zichzelf kunnen zijn. Deze diversiteit aan verschillende persoonlijkheden is voor hem dan ook het meest krachtige aan zijn geboortestad.

Gerard van Hal - Mierlo Hout

Kia Vereijken (15) legde het verenigingsleven van Stiphout vast. De foto’s laten het echte clubgevoel zien, hetgeen waar ze zelf zo van houdt. Inmiddels is ze begonnen met de opleiding Social Studies (HBO). Daar waar ze in 2018 zelf nog onderdeel was van een fotografie project, organiseert ze nu voor de Stichting Jong Actief (Den Bosch) met medestudenten een foto expositie. Goeikes bracht haar een ervaring en inspiratiebron voor de toekomst.

Kia Vereijken - Stiphout

Nu zijn de voorbereidingen voor een tweede editie in volle gang. Via internet kon iedereen die affiniteit had met Helmond zich aanmelden om als fotograaf deel te nemen. Uit ruim 30 aanmeldingen zijn 11 solo-fotografen en 1 duo gekozen door een drie-koppige jury. Aan hen de taak, geïnspireerd door Helmonds eerste goeike: de middeleeuwse landschapsschilder Lucas Gassel, het beeld van Helmond te vangen. Thematieken als Gassels immigratie, de liefde voor de verbeelding van het landschap en het bijzondere gebruik van personen worden vanuit een hedendaags daglicht fotografisch onderzocht. De eerste resultaten druppelen nu langzaam binnen.

Britte Tielemans - Dierdonk

Terugblikkend op de eerste editie heeft Kleijn het meeste genoten van de samenkomst tussen de verschillende wijkbewoners. Door Goeikes worden mensen met elkaar verbonden. Fotografie biedt de mogelijkheid om het gesprek met elkaar aan te gaan en eens op iemand af te stappen. Op de opening werden verschillende wijkbewoners met elkaar verbonden en spraken ze onder het genot van een biertje over de foto’s. Daarnaast probeert het project, met het boek en een expositie, kunst en cultuur dichter bij de mens te brengen en het Helmonds imago wat te verbeteren: ‘Zodat de hele wereld kan zien dat Helmond een gave stad is waar we trots op zijn!’ - Tahné Kleijn

Tahné Kleijn - Centrum

Nieuwsgierig geworden naar alle fotografen en goeikes? Kijk dan hier.

Ilse Traa

Tekstschrijver

fotografie

Goeikes: Helmonders delen hun verhalen met fotografie

Een laagdrempelige expositie van amateurfotografen.

6 februari 2024
Goeikes: Helmonders delen hun verhalen met fotografie

Blog: Vrije Vogels in een kerk in transitie

Marieke Wiegel, directeur van de Grote Kerk Breda, reflecteert op de nieuwe plek die de Grote Kerk Breda in het culturele landschap inneemt.

11 september 2023
Blog: Vrije Vogels in een kerk in transitie

Ambacht & nieuwe technieken: fotografie

In deze reeks zetten we kunstenaars die ambachtelijk werken én nieuwe technieken inzetten, naast elkaar. Dit keer: Arold van der Aa en Ruud van Empel.

19 april 2022
Ambacht & nieuwe technieken: fotografie

Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Door te kijken naar hun eigen familieverhaal, onderzoeken Samuel Otte, Jip van Tatenhove en Tahné Kleijn hun individuele levensvragen.

3 september 2020
Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Goeikes; voor, door en over Helmonders

Met fotoproject Goeikes geven Helmonders de 'gewone' bewoners van hun stad een podium.

3 december 2019
Goeikes; voor, door en over Helmonders

BredaPhoto-on-tour: “Voor kinderen ligt de magie van foto’s nog voor het grijpen.”

Met een educatief programma sluit de interactieve tentoonstelling BredaPhoto-on-tour aan bij de pure verbeeldingskracht van kinderen.

10 september 2019
BredaPhoto-on-tour: “Voor kinderen ligt de magie van foto’s nog voor het grijpen.”

Durf jij je nog bloot te geven?

De Brabantse kunstenaar Charissa van Dijk vond een ingenieuze manier om de censuur op naaktheid online te ondermijnen.

27 augustus 2019
Durf jij je nog bloot te geven?

The Essential: Een klankbord voor de maatschappij

In een tijd waarin we met gebogen hoofden over straat lopen, verdwaasd op het scherm van onze mobiele telefoon kijken, vergeten we soms te kijken en te luisteren.

16 mei 2017
The Essential: Een klankbord voor de maatschappij

Geen opdrachten meer zonder voldoende budget

Fotograaf Wieneke Hofland over haar werkweek, inkomsten en motivatie als zzp'er in de culturele sector.

7 april 2015
Geen opdrachten meer zonder voldoende budget