Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Deze nazomer wordt een keramisch beeld van Bobbi Cleij (24) - ‘een drijvend figuur in water’ - onderdeel van de nieuwe beeldenroute in het Boeimeerpark in Breda. Bobbi ontwierp dit beeld naar aanleiding van De Kunstopdracht, een talentontwikkelingstraject van Kunstloc Brabant. “Dit is een unieke kans om in de praktijk te leren,” vertelt Bobbi. 

Geschreven door: Elmay Claassen

Tijdens De Kunstopdracht dompelen beginnende kunstenaars zich onder in kunst in het publieke domein en maken zij kans een praktijkopdracht in de wacht te slepen. Binnen het traject staat de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer centraal. 28 jonge makers meldden zich in het najaar van 2022 aan voor deze editie, die georganiseerd werd door Kunstloc Brabant in samenwerking met KOP en Gemeente Breda. Veertien makers werden geselecteerd en toegelaten. Zij kregen diverse workshops gericht op ondernemerschap, publieksbereik, financiering, projectplan schrijven en beheer&behoud. Vervolgens pitchten zij hun ideeën voor een kunstwerk in het Boeimeerpark aan een kunstcommissie.

De stem van de omwonenden

De stem van de omwonenden

Uiteindelijk wordt het schetsontwerp van Bobbi geselecteerd als één van de drie finalisten, samen met de ontwerpen van Felipe van Laar en Fenna Koot. Zij presenteerden hun ontwerpen nogmaals aan een kunstcommissie. “Ik kan heel zenuwachtig zijn voor een pitch, want wat je maakt is heel kwetsbaar. Je geeft iets van jezelf bloot. Ik heb tijdens de workshops geleerd hoe ik het dicht bij mezelf kan houden en toch overtuigend kan maken. Dat was heel waardevol en heb ik meteen in de praktijk gebracht.”  

Een leerzaam traject

Bobbi studeerde in 2022 af aan de Bredase kunstacademie St. Joost. “Ik werk voornamelijk met keramiek, omdat ik het een geweldig materiaal vind om mee te werken”, vertelt ze, “Het biedt kansen om driedimensionaal werk te maken en kleine grapjes toe te voegen. Ik hoop met mijn werk mensen een lach op hun gezicht te toveren en toeschouwers de waardering voor de kleine, gelukkige momenten te laten voelen.” 

 

"Ik zie voor me dat mensen vertraagd, in bijna oneindig laagland, samen liggen. Zich omringen door water en weer verwonderen over het alledaagse." Bobbi Cleij
Het winnend ontwerp van Bobbi, fotograaf: Joost van der Velden

Tijdens Bobbi’s afstudeerexpositie was iemand van de gemeente Breda aanwezig. Zij wees Bobbi op de open call voor De Kunstopdracht. “Zij vond dat mijn werk zich goed leende voor het publieke domein.” De pas afgestudeerde maker werd geselecteerd en nam deel aan de workshops. “Ik heb ontzettend veel geleerd, de workshops waren heel praktisch van aard. Hoe maak je een overtuigende pitch? Hoe maak je een schetsontwerp? Hoe maak je een begroting en een planning? Dat soort praktische zaken heb ik niet geleerd op de kunstacademie. Daarnaast vond ik het heel leuk om zoveel andere kunstenaars te ontmoeten.” Naar aanleiding van de workshops maakte Bobbi het schetsontwerp van haar ‘drijvende figuur in water’. “Tijdens ons eerste bezoek aan het park hoorde ik dat er kans is dat een deel van het park onder water loopt. Dat sprak direct tot mijn verbeelding. Ik zie voor me dat mensen vertraagd, in bijna oneindig laagland, samen liggen. Zich omringen door water en weer verwonderen over het alledaagse.” 

Twee omwonenden van het Boeimeerpark, Gerard van den Berg en Berry van Gerwen, waren onderdeel van de commissie. Zij zijn tevens de drijvende kracht achter de nieuwe beeldenroute. Gerard: “Het werk van Bobbi is heel eigenzinnig. Met de combinatie van haar ontwerp en de bijbehorende poëtische omschrijving trok ze de hele commissie over de streep. Wij zijn heel enthousiast over deze toevoeging aan de beeldenroute.”  

"Ik word vanuit alle hoeken goed begeleid. Dit is een vliegende start van mijn beroepspraktijk." Bobbi Cleij

Een vliegende start

 Als alles volgens planning verloopt, wordt het beeld van Bobbi in september in het Boeimeerpark geplaatst. Bobbi: “Tot nu toe ben ik veel bezig geweest met het maken van een plan. Ik heb met veel betrokkenen gesproken en heb onderzoek gedaan naar het plaatsen van werk in de openbare ruimte. Je moet met veel meer dingen rekening houden, want je werkt op een grotere schaal.” Keramiekatelier Struktuur 68 en Luigi Zuliani, uitvoerder van beelden in de openbare ruimte, ondersteunen Bobbi tijdens het proces. Berry en Gerard zijn ook erg betrokken. “Ik word vanuit alle hoeken goed begeleid en leer hoe ik met al die partijen kan samenwerken. Dit is een vliegende start van mijn beroepspraktijk.”   

 

16806

Vooralsnog is het werk van Bobbi het enige nieuwe beeld binnen de route. De andere beelden zijn herplaatst omdat ze elders in Breda in de weg stonden. Berry: “We zijn nog volop bezig met de ontwikkeling van de nieuwe beeldenroute en willen ervoor zorgen dat voorbijgangers ook context bij alle beelden krijgen. Het beeld van Bobbi past prachtig binnen de huidige tijdsgeest en vormt daardoor een mooi geheel met de andere beelden. Het draagt absoluut bij aan de omgevingskwaliteit van het park.”  

Bobbi kan ook niet wachten tot haar beeld in het park te bewonderen is. “Dit traject was een sprong in het diepe, maar het is een cadeau dat ik al deze kennis en ervaring nu op zak heb. Als het beeld er straks is, wil ik graag nadenken over hoe we nóg meer inwoners van Breda bij de beeldenroute kunnen betrekken!” 

Stichting KOP zocht Bobbi op bij Keramiekatelier Struktuur 68

De Kunstopdracht

In Brabant zijn we ervan overtuigd dat het de moeite waard is om structureel in talentvolle makers te investeren. Het zorgt voor een betere positie van makers en een sterkere kunst- en cultuursector. Daarom organiseert Kunstloc Brabant jaarlijks De Kunstopdracht.

De Kunstopdracht

Elmay Claassen

Freelance redacteur en tekstschrijver

Opdrachtgeverschap

De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Talentontwikkelingstraject voor jonge makers die willen werken in het publieke domein. Één van hen krijgt de ontwerpopdracht BrabanDish.

11 april 2024
De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Open Call: De Kunstopdracht 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Ben jij de getalenteerde maker die we zoeken en ontwerp jij de toekomstige BrabanDish? Meld je dan aan voor Masterclass De Kunstopdracht.

11 april 2024
Open Call: De Kunstopdracht 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Pilot: Waardevol Werkgeverschap

Ruimte bieden aan directeuren, zakelijk leiders en opdrachtgevers bij het scherp krijgen van hun waarden om beweging te krijgen in fundamentele vragen.

20 september 2023
Pilot: Waardevol Werkgeverschap

Tonnen staal zorgen voor sympathieke uitstraling; kunstwerk Gerard Philips brengt Eindhoven nieuwe inspiratie

Een kunstwerk waarin het verleden, heden én de toekomst samenkomen; dat is het nieuwe, gigantische bustebeeld van Gerard Philips in Eindhoven.

31 juli 2023
Tonnen staal zorgen voor sympathieke uitstraling; kunstwerk Gerard Philips brengt Eindhoven nieuwe inspiratie

Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Bobbi Cleij is de winnaar van De Kunstopdracht 2022/23. Zij gaat een kunstwerk ontwerpen voor het Boeimeerpark in Breda.

21 juni 2023
Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Bobbi Cleij wint ontwerpopdracht voor kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

31 januari 2023
Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Felipe van Laar, Bobbi Cleij en Fenna Koot zijn gekozen om een schetsontwerp te creëren voor een permanent kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

29 november 2022
Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Winnaars opdracht Kaapstad bekend

15 studenten van Fontys namen deel aan een talentontwikkelingstraject. Twee krijgen nu een opdracht bij festival Kaapstad.

12 juli 2022
Winnaars opdracht Kaapstad bekend

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Kunst in school

Adviestraject tentoonstellingen van makers voor basisscholen.

18 mei 2021
Kunst in school

Zeggingskracht: kunst geeft leven aan Bossche herdenkingsplaats

Gemeente Den Bosch selecteert samen met bewoners een kunstwerk van Anne Wenzel als symbool van vrijheid.

1 september 2020
Zeggingskracht: kunst geeft leven aan Bossche herdenkingsplaats

Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Kunstenaar Marieke Vromans: “Dit werk verbeeldt een stuk gereedschap met een ziel.”

16 juni 2020
Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Sectoren bundelen hun krachten op zoek naar innovatieve oplossingen. Welke rol kan de kunstenaar spelen in deze vraagstukken?

26 oktober 2017
Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

De waarde van Kunst tussen water en Bosch

Over het samenbrengen van domeinen, de bijzondere samenwerking tussen verschillende partijen en de vraag: 'Kunnen wij ons eigenlijk nog natuurmens voelen?

20 september 2016
De waarde van Kunst tussen water en Bosch

Boom- en plantenkwekers, kunstenaars en ontwerpers slaan de handen ineen

Langs de N65 tussen Den Bosch en Tilburg zijn veel boom- en plantenkwekerijen gevestigd die op hulp krijgen van de creatieve ontwerp- en denkkracht van kunstenaars en ontwerpers.

8 maart 2016
Boom- en plantenkwekers, kunstenaars en ontwerpers slaan de handen ineen