Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

“Als publiek voel je die emotie, wanneer iemand in alle kwetsbaarheid op het podium staat. Een moeilijk thema bespreekbaar maken, als een artiest op het toneel staan en daardoor groeien; dat maakt Theater van de Stad mogelijk. Iedereen mag z’n stem laten horen”, vertelt Lobke van der Sanden, programmeur Theater van de Stad bij theater De Lievekamp. “Juist met mensen die niet snel naar het theater komen, gaan we in gesprek. Wat willen zij? We luisteren naar de Osse samenleving.”  

Geschreven door: Simone Vos

“Het theater heeft ook een maatschappelijke rol in de samenleving. Daarom is Theater van de Stad zes jaar geleden opgezet”, zegt ze. In deze programmalijn produceert ze met inwoners uit Oss, om ze letterlijk een podium te bieden, en programmeert ze concerten of producties die mensen aandragen. 

Podium bieden 

“Het is niet dat mensen mij bellen en ik hun dromen laat uitkomen. Ik denk mee bij welk project de vraag aansluit of zet een nieuwe activiteit op”, vertelt Lobke. “Zo hebben we een productie gehad van jonge mantelzorgers die hun verhaal wilden delen in de vorm van een theaterstuk. Via de jongerenwerkers die zij kennen, werd het contact gelegd. Vanuit het theater is er een professionele theatermaker die met de jongeren het stuk maakt. Op deze manier verwerken de jongeren hun eigen verhaal en krijgen ze mogelijkheid op het podium te staan.” 

“Als je hun verhaal hoort, dan realiseer je je als publiek: dit is heel bijzonder. En voor hen is het een fijne manier om samen bezig te zijn, om steun te vinden. Ze willen zelfs nog een voorstelling maken.” 

Via verschillende welzijnsinstellingen, mensen die een sleutelfunctie hebben in de wijken en andere samenwerkingspartners, komen vragen voor producties binnen. Het theater biedt alle faciliteiten; van geluid, marketing tot kaartverkoop. Van de deelnemers verwacht ze commitment: tijd en energie. Per jaar organiseert ze vijftig activiteiten binnen het programma.

“Als je hun verhaal hoort, dan realiseer je je als publiek: dit is heel bijzonder. En voor hen is het een fijne manier om samen bezig te zijn, om steun te vinden." Lobke van der Sanden

Financiering 

Om Theater van de Stad te starten, zijn verschillende subsidies aangevraagd, is Lobke aangesteld als programmeur en inmiddels is er structurele financiering van de gemeente. Daardoor blijft het programma bestaan. De ticketprijs voor de geprogrammeerde voorstellingen houden ze laag om die toegankelijk te houden. 

Theater van de Stad produceerde ook met het Verdihuis (crisisopvang van dak- en thuislozen). “De cliëntenraad van het Verdihuis benaderde mij. Deze mensen wilden hun verhaal delen om het stigma te doorbreken. Ik was meteen aangehaakt. De urgentie van het onderwerp is hoog en het is een proces voor de deelnemers. Eén man had een gedicht geschreven, maar wilde het niet zelf voorlezen. Maar niemand las het echt goed voor, vond hij. Uiteindelijk deed hij het wél. Hij had zo’n mooie stem, hij spreekt nu zelfs voice-overs in. Zo mooi dat hij z’n talent heeft ontdekt.”

fotograaf: Peter Boesewinkel

Deelnemers zorgen voor publiek

“Wij hebben geen kastje met publiek. Wanneer mensen met een plan komen voor een project, zijn zij verantwoordelijk voor de werving van het publiek. Zij hebben de achterban”, vertelt Lobke. “Zo hebben we een middag met Turkse muziek geprogrammeerd voor Turkse vrouwen. Ik kan wel een poster ophangen in het theater, maar daarmee bereik ik de doelgroep niet. De vrouwen die meewerken, zij hebben het netwerk en zij zorgen voor het publiek.”

Naast de waardevolle onderwerpen voor producties die vanuit de samenleving komen, merkt Lobke dat de producties opzetten en het programmeren van specifieke evenementen ook vaak hand in hand gaan. “Zo hebben we een meezingconcert in het theatercafé. Dat is dan voor een wat oudere doelgroep, die plannen we dan bewust overdag, zodat mensen makkelijker kunnen komen”, vertelt ze. “Ze zitten samen aan tafel, zo komen ze sneller in contact met elkaar. Dan programmeer ik een lokaal koor of een plaatselijke troubadour, die krijgen dan een podium én er komen mensen samen. De boekjes voor de concerten drukken we dan bij een sociale werkplaats en zo draait de hele maatschappij mee. Daar staat Theater van de Stad voor.”

Tips en advies voor andere instellingen:

“Het concept Theater van de Stad is heel goed in theaters in andere steden op te zetten. Je moet luisteren naar je stad, naar de mensen die erin wonen. Hoe is de samenstelling van je publiek in het theater? Bereik je iedereen? Wij zijn inmiddels een plek waar iedereen terecht kan, we zijn bijna onmisbaar geworden. Je moet er veel tijd en energie in steken. En geld. Want ik heb een fulltimebaan, dat is nodig om je netwerk op te bouwen, te horen wat er leeft in je stad. Ik wil anderen graag verder helpen, dus als ik andere theaters kan helpen, doe ik dat zeker. Ga in ieder geval aan de slag met contacten leggen, naar wijkcentra, bijeenkomsten, niet via de gebaande, georganiseerde paden. En werk samen met de andere culturele instellingen in je stad.” 

Tips voor beleidsmakers:

“We werken als theater aan maatschappelijke doelen, maar we zijn geen welzijnsinstelling. Kunst is een goed middel om belangrijke thema’s te behandelen. Maar een welzijnsinstelling heeft de tijd en ruimte niet om subsidies aan te vragen voor kunstprojecten, die zijn druk met zorg. Het zou goed zijn als daar meer ruimte komt. Wij kunnen nu zorgen voor de randvoorwaarden; het theater is er, de middelen en mensen zijn er, maar de deelnemers uit de zorg moeten er ook ruimte voor hebben.” 

Hoofdentree Theater De Lievekamp, fotograaf: Hans van der Grient

Zo kan het ook! Kunst en cultuur voor iedereen

Kunst in je vrije tijd beoefenen, met theater of dans bezig zijn omdat je het leuk vindt; kunst kan iets teweegbrengen. Het spreekt tot de verbeelding, legt nieuwe verbindingen tussen mensen en kan emoties losmaken. In een reeks van interviews, met culturele instellingen of organisaties die kunst toegankelijk maken voor iedereen, wordt dat duidelijk. Lees meer artikelen hier.

 

 

cultuurparticipatie

Kunst en cultuur toegankelijk maken voor alle Brabantse jongeren

Kunstloc Brabant heeft als doel om komend jaar de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor jongeren (12 tot en met 29 jaar) te vergroten .

16 februari 2024
Kunst en cultuur toegankelijk maken voor alle Brabantse jongeren

Straatkunst in Breda: “Het verhaal van de stad vertellen”

Blind Walls Gallery in Breda toont de waarde van street art.

9 januari 2024
Straatkunst in Breda: “Het verhaal van de stad vertellen”

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Blog | Waar wachten we nog op?

Adviseur Atty Bax blogt over de preventieve waarde van kunst voor onze gezondheid.

21 december 2023
Blog | Waar wachten we nog op?

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Toekomstkijk

Een amateurkunstorganisatie draaiend houden vergt nogal wat van haar vrijwilligers. Gebruik deze gesprekstool om hier slim mee om te gaan!

5 december 2023
Toekomstkijk

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Blog | Vieren dat je samen anders bent

Wat is het belang van plekken waar jonge makers zichzelf durven te zijn? Adviseur Anke blogt over Kunstbende.

16 oktober 2023
Blog | Vieren dat je samen anders bent

Digitale Transformatie in de culturele sector

Nieuwe technologische ontwikkelingen geven makers en instellingen steeds meer tools. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

1 oktober 2023
Digitale Transformatie in de culturele sector

KunstKracht magazine

Een magazine met opvallende en inspirerende verhalen over kunst & cultuur in Brabant.

1 september 2023
KunstKracht magazine

Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Evelien blogt over de drempels die ze zelf als 15-jarige voelde toen ze mee wilde doen aan een musical.

9 februari 2023
Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij. Hoe kunnen we kunst en cultuur inzetten voor hun mentale gezondheid?

17 januari 2023
Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren aan het woord over kunst en cultuur

Jongeren staan onder druk, en kunst en cultuur kunnen bijdragen aan hun welzijn en ontwikkeling. Daarom laten we vier jongeren aan het woord over wat kunst en cultuur voor hen betekent.

5 december 2022
Jongeren aan het woord over kunst en cultuur

CareFull

In 16 portretten - gemaakt door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos - vertellen verschillende mensen wat het maken van kunst met ze doet.

15 maart 2022
CareFull

De kracht van kunst in 16 portretten

Kan kunst maken eenzaamheid verminderen? Jazeker. Met een expo en een magazine brengen wij het in beeld.

3 februari 2022
De kracht van kunst in 16 portretten

Regioprofiel | Cultuurparticipatie

Door samen te werken in BrabantStad willen wij initiatiefnemers ondersteunen met kennis, advies en een netwerk. Zo creëren wij een kennisinfrastructuur dat aansluit bij Fonds voor Cultuurparticipatie en het LKCA.

4 november 2021
Regioprofiel | Cultuurparticipatie

Cultuurparticipatie on Tour trapt af in Helmond

Met Cultuurparticipatie on Tour gaan we alle vijf de grote steden langs die samenwerken aan Regioprofiel Cultuur BrabantStad.

4 november 2021
Cultuurparticipatie on Tour trapt af in Helmond

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

... doe je samen met een kunstenaar of social designer.

10 augustus 2021
Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

Op Verkenning

We vragen verkenners om voor ons op pad te gaan. Om vanuit hun eigen ervaring te zoeken naar wat wij niet weten, over het hoofd zien en kunnen verbeteren.

12 juli 2021
Op Verkenning

De kunst van het verduurzamen

Hoe zorg je als cultureel ondernemer voor duurzame financiering? We gaan op zoek naar hoe we cultuurparticipatie kunnen verduurzamen. Zodat zoveel mogelijk mensen deel kunnen nemen aan kunst en cultuur.

18 mei 2021
De kunst van het verduurzamen

Terugblik CAB-Café #11

Een korte terugblik op de online bijeenkomst op 15 april 2021 georganiseerd door Kunstloc en Muzelinck, vanuit theater De Lievekamp in Oss.

22 april 2021
Terugblik CAB-Café #11

Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Een duidelijk doel. Maar hoe bereik je dat doel? Hoe neem je drempels weg? En hoe meet je of het project geslaagd is?

9 april 2021
Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Hordelopen in de cultuur

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Het kennen-willen-kunnen-doen-model helpt je drempels voor activiteiten te herkennen, en barrières te verlagen.

18 maart 2021
Hordelopen in de cultuur

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Muziek in de zorg

Wat kan muziek betekenen voor onze gezondheid en ons welzijn? Bekijk inspirerende praktijkvoorbeelden, platforms, onderzoeken en artikelen.

1 maart 2021
Muziek in de zorg

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

De kracht van cultuurparticipatie

Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren.

26 januari 2021
De kracht van cultuurparticipatie

Terugblik CAB-Café #10

CAB-Café #10 vond plaats op 8 december 2020 met als thema De kracht van de kleine Kernen.

11 december 2020
Terugblik CAB-Café #10

Kunst en rouw, spreken over de dood

Welke rol speelt kunst bij ons levenseinde? En in de uitvaartbranche? En wat kunnen kunstenaars bijdragen aan rouwverwerking, uitvaarten, herdenkingen of het gesprek over de dood?

9 november 2020
Kunst en rouw, spreken over de dood

Blind Walls Gallery: Breda omarmt blinde muren met kunst

Initiatiefnemer Dennis Elbers vertelt meer over Blind Walls Gallery: hét museum op straat met ruim 90 muurschilderingen.

1 oktober 2020
Blind Walls Gallery: Breda omarmt blinde muren met kunst

Verkennende gesprekken cultuurparticipatie

Deze maand start de nieuwe werkgroep cultuurparticipatie van Regioprofiel Cultuur BrabantStad. We voeren verkennende gesprekken met het veld over de kansen die deze landelijke regeling biedt voor Brabant.

6 juli 2020
Verkennende gesprekken cultuurparticipatie

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

BrabantStad-ambities cultuurparticipatie

De werkgroep Cultuurparticipatie van Regioprofiel Cultuur BrabantStad wil meer aansluiten op de denk- en leefwereld van de deelnemer.

5 juni 2020
 BrabantStad-ambities cultuurparticipatie

Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Een overzicht van subsidiemogelijkheden voor sociaal artistieke projecten, en een drietal fondsen met inspirerende voorbeelden.

17 april 2020
Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Werkconferentie Amateurkunst #8

Tijdens de achtste editie van de werkconferentie nodigden we mooie, bijzondere, inspirerende en opvallende sprekers nog een keer uit. Een ‘The best of’ op het gebied van amateurkunst.

3 december 2019
Werkconferentie Amateurkunst #8

Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker

Twaalf nieuwe cultuuraanjagers startten afgelopen voorjaar op verschillende plekken in de provincie met het ontwikkelen van culturele projecten.

14 november 2014
Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker