Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Pruts & Klooi is een initiatief van Muzelinck, centrum voor de kunsten. Op een basisschool in een 'moeilijke' wijk in Oss kunnen kinderen na school creatief bezig zijn. Het project is een onderdeel van het overkoepelende project Kunst & Geluk. Kunst & Geluk draagt op een structurele manier bij aan de positieve gezondheid van mensen door kunstinterventies en (culturele) programma’s. Daarnaast wil Muzelinck de effecten van kunst op de gezondheid daadwerkelijk gaan meten.

Geschreven door: Bas Nellen

In Oss ligt de Schadewijk. Wie de naam van de wijk googlet krijgt geen rooskleurig beeld: criminaliteit, werkloosheid en veel hangjongeren. Midden in deze wijk ligt basisschool IKC Regenboog. Het is half drie ’s middags. De basisschool is al uit, maar toch is er een enorme drukte in het handenarbeidlokaal op de eerste verdieping. Elke woensdag komen kinderen hier naar Pruts & Klooi, een project waar ze totale vrijheid hebben om zich creatief uit te leven met allerlei materialen. Er wordt gekleid, gesoldeerd, geschilderd en getimmerd. 

Prutsen en klooien

Pruts & Klooi is een project vanuit Muzelinck. Dit centrum voor de kunsten heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van cultuurcentrum - een gebouw waar je kunstlessen of cursussen kunt volgen - tot een krachtige sociaal-maatschappelijk gedreven organisatie dat het gebouw ontstijgt. Pim Frissen, organisator bij Pruts & Klooi (samen met Anton Schrauwen) en projectbegeleider bij Muzelinck, vertelt: “We willen dichterbij de mensen komen, de wijken in, om de drempel tot cultuur te verlagen. Wij geloven namelijk dat kunst en cultuur belangrijk is, het zorgt voor nieuwe contacten, ontwikkeling en een nieuwe kijk op of verbinding met de omgeving.”

'Voor de kinderen is een veilige plek om te experimenteren heel belangrijk om te ontdekken wie ze zelf zijn' Pim, organisator Pruts & Klooi

Voldaan gevoel

Pruts & Klooi is een van de projecten in de wijken waarmee ze het geluk, in dit geval bij kinderen, willen verhogen. Pim: “Je merkt dat de kinderen hier meer zelfvertrouwen krijgen. In het begin zijn ze bang en denken ze dat ze het niet kunnen. Als het dan na een paar keer proberen wel lukt dan gaan ze met zo’n voldaan gevoel naar huis toe, dat is prachtig om te zien.” Als je Oliwier (9 jaar) hoort praten dan begrijp je wat Pim bedoelt: “Op school, als er iets niet lukt, dan kan ik heel boos worden. Maar met knutselen heb ik dat niet, dan kan ik het gewoon opnieuw maken.” 

 

Eigen kracht

Bij Pruts & Klooi hebben de kinderen totale vrijheid over hun eigen werken, er is geen goed of fout. Ze zijn volop aan het experimenteren met soldeerbouten, verf, hout en lijm. Layla heeft haar vingers in een flinke homp klei geplant. Haar moeder Sanne komt stiekem even kijken. “Ik vind het fijn om te zien dat kinderen creatief bezig zijn,” vertelt Sanne, “Layla komt altijd vrolijk thuis nadat ze hier is geweest en is echt trots op wat ze maakt. Verder houdt dit kinderen van de straat af, ze komen zo even niet in contact met oudere jongeren die slechte dingen doen en zijn gewoon bezig met kind zijn.”

De rust is teruggekeerd in het lokaal als de kinderen één voor één de deur uit zijn gegaan. Hoe de toekomst er ook uit ziet voor deze kleine creatievelingen, deze middag hoefden ze daar even niet over na te denken. Er waren hier belangrijkere zaken om je mee bezig te houden, het kleien van poppetjes, het solderen van een huisje en het tekenen van draken.

'Ik knutsel hier ook met andere vriendjes van mij, die heb ik zelf uitgenodigd' Oliwier, deelnemer

Pruts & Klooi verder uitrollen

Pim hoopt dat dit project ook in de toekomst nog haar vruchten afwerpt: “Misschien heeft het geen levensveranderende effecten, maar ik denk wel dat kinderen hier meer zelfvertrouwen krijgen door wat ze doen en leren. Wellicht dat wanneer ze tieners zijn, ze hierdoor andere keuzes maken in het leven en meer van hun eigen kracht uitgaan. Daar hopen we op.”

In 2020 is de aanvraag voor Kunst & Geluk, die bij de provinciale impulsregeling van Kunstloc Brabant werd ingediend, gehonoreerd. “Kunstloc Brabant was heel enthousiast over onze aanvraag en ze hebben gezorgd dat de lijntjes zo kort mogelijk werden gehouden. Dat heeft ons geholpen,” aldus Pim. “Het plan is nu om Pruts & Klooi uit te rollen op drie andere basisscholen in de buurt.”

De kracht van cultuurparticipatie

De afwezigheid van kunst en cultuur is voor sommige mensen áltijd aan de orde. Ook zonder pandemie. Toegang ertoe is namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren. Kunst en cultuur kunnen namelijk een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven, en van grote invloed zijn op het individu en zijn of haar omgeving. 

Om het belang van cultuurparticipatie zichtbaar te maken, ging Kunstloc Brabant op bezoek bij enkele parelprojecten die zich hiermee bezighouden. Deze keer lichten we Pruts & Klooi uit, dit is het laatste project in deze reeks. In de afgelopen weken hebben we Beeldkracht OisterwijkIxeg Waxie en KRACHTVOER Theater aan het woord gelaten. Brabantse projecten met impact, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het hart op de goede plaats.

Lees hier meer over cultuurparticipatie

Bas Nellen

Online Marketeer bij Toffey

Cultuurparticipatie

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Blog | Vieren dat je samen anders bent

Wat is het belang van plekken waar jonge makers zichzelf durven te zijn? Adviseur Anke blogt over Kunstbende.

16 oktober 2023
Blog | Vieren dat je samen anders bent

Digitale Transformatie in de culturele sector

Nieuwe technologische ontwikkelingen geven makers en instellingen steeds meer tools. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

1 oktober 2023
Digitale Transformatie in de culturele sector

Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Evelien blogt over de drempels die ze zelf als 15-jarige voelde toen ze mee wilde doen aan een musical.

9 februari 2023
Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij. Hoe kunnen we kunst en cultuur inzetten voor hun mentale gezondheid?

17 januari 2023
Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren aan het woord over kunst en cultuur

Jongeren staan onder druk, en kunst en cultuur kunnen bijdragen aan hun welzijn en ontwikkeling. Daarom laten we vier jongeren aan het woord over wat kunst en cultuur voor hen betekent.

5 december 2022
Jongeren aan het woord over kunst en cultuur

CareFull

In 16 portretten - gemaakt door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos - vertellen verschillende mensen wat het maken van kunst met ze doet.

15 maart 2022
CareFull

De kracht van kunst in 16 portretten

Kan kunst maken eenzaamheid verminderen? Jazeker. Met een expo en een magazine brengen wij het in beeld.

3 februari 2022
De kracht van kunst in 16 portretten

Regioprofiel | Cultuurparticipatie

Door samen te werken in BrabantStad willen wij initiatiefnemers ondersteunen met kennis, advies en een netwerk. Zo creëren wij een kennisinfrastructuur dat aansluit bij Fonds voor Cultuurparticipatie en het LKCA.

4 november 2021
Regioprofiel | Cultuurparticipatie

Cultuurparticipatie on Tour trapt af in Helmond

Met Cultuurparticipatie on Tour gaan we alle vijf de grote steden langs die samenwerken aan Regioprofiel Cultuur BrabantStad.

4 november 2021
Cultuurparticipatie on Tour trapt af in Helmond

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

... doe je samen met een kunstenaar of social designer.

10 augustus 2021
Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

Op Verkenning

We vragen verkenners om voor ons op pad te gaan. Om vanuit hun eigen ervaring te zoeken naar wat wij niet weten, over het hoofd zien en kunnen verbeteren.

12 juli 2021
Op Verkenning

De kunst van het verduurzamen

Hoe zorg je als cultureel ondernemer voor duurzame financiering? We gaan op zoek naar hoe we cultuurparticipatie kunnen verduurzamen. Zodat zoveel mogelijk mensen deel kunnen nemen aan kunst en cultuur.

18 mei 2021
De kunst van het verduurzamen

Terugblik CAB-Café #11

Een korte terugblik op de online bijeenkomst op 15 april 2021 georganiseerd door Kunstloc en Muzelinck, vanuit theater De Lievekamp in Oss.

22 april 2021
Terugblik CAB-Café #11

Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Een duidelijk doel. Maar hoe bereik je dat doel? Hoe neem je drempels weg? En hoe meet je of het project geslaagd is?

9 april 2021
Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Hordelopen in de cultuur

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Het kennen-willen-kunnen-doen-model helpt je drempels voor activiteiten te herkennen, en barrières te verlagen.

18 maart 2021
Hordelopen in de cultuur

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Muziek in de zorg

Wat kan muziek betekenen voor onze gezondheid en ons welzijn? Bekijk inspirerende praktijkvoorbeelden, platforms, onderzoeken en artikelen.

1 maart 2021
Muziek in de zorg

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

De kracht van cultuurparticipatie

Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren.

26 januari 2021
De kracht van cultuurparticipatie

Terugblik CAB-Café #10

CAB-Café #10 vond plaats op 8 december 2020 met als thema De kracht van de kleine Kernen.

11 december 2020
Terugblik CAB-Café #10

Kunst en rouw, spreken over de dood

Welke rol speelt kunst bij ons levenseinde? En in de uitvaartbranche? En wat kunnen kunstenaars bijdragen aan rouwverwerking, uitvaarten, herdenkingen of het gesprek over de dood?

9 november 2020
Kunst en rouw, spreken over de dood

KunstKracht

Een magazine met opvallende en inspirerende verhalen over kunst & cultuur in Brabant.

1 september 2020
KunstKracht

Verkennende gesprekken cultuurparticipatie

Deze maand start de nieuwe werkgroep cultuurparticipatie van Regioprofiel Cultuur BrabantStad. We voeren verkennende gesprekken met het veld over de kansen die deze landelijke regeling biedt voor Brabant.

6 juli 2020
Verkennende gesprekken cultuurparticipatie

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

BrabantStad-ambities cultuurparticipatie

De werkgroep Cultuurparticipatie van Regioprofiel Cultuur BrabantStad wil meer aansluiten op de denk- en leefwereld van de deelnemer.

5 juni 2020
 BrabantStad-ambities cultuurparticipatie

Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Een overzicht van subsidiemogelijkheden voor sociaal artistieke projecten, en een drietal fondsen met inspirerende voorbeelden.

17 april 2020
Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Werkconferentie Amateurkunst #8

Tijdens de achtste editie van de werkconferentie nodigden we mooie, bijzondere, inspirerende en opvallende sprekers nog een keer uit. Een ‘The best of’ op het gebied van amateurkunst.

3 december 2019
Werkconferentie Amateurkunst #8

Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker

Twaalf nieuwe cultuuraanjagers startten afgelopen voorjaar op verschillende plekken in de provincie met het ontwikkelen van culturele projecten.

14 november 2014
Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker