Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Hoe kunnen middelgrote culturele instellingen verduurzamen? Met die vraag gingen zakelijk leiders uit de culturele sector, Ageeth Boermans, Yvonne Maclean, Claartje Rijkers en Jeroen Strijbos, voor Kunstloc Brabant aan de slag tijdens hun LinC-opleiding. Na uitgebreid onderzoek komen ze met duidelijke tips.

Geschreven door: Marel van Andel 

“Tijdens de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC) vormden we groepjes van vier, met verschillende werkachtergronden. Vervolgens konden wij een opdracht kiezen om mee aan de slag te gaan”, vertelt Ageeth. “Zelf ben ik cultureel locatiebeheerder bij CLIB in Breda en ook daar hebben we issues met duurzaamheid. Wat doe je met oude tochtige panden, hoe kun je de horeca duurzamer maken? Dat soort vragen hielden mij al bezig. De opdracht van Kunstloc Brabant, om te kijken hoe de culturele sector meer circulair kan worden sprak me dan ook aan.”

Maar na een tijd onderzoeken kwam het viertal erachter dat er eigenlijk een andere vraag eerst beantwoord moest worden. “We merkten dat het niet om circulariteit ging, maar om duurzaamheid. Daarom zijn we dan ook de opdracht gaan herformuleren’, zegt Ageeth. Toen dat duidelijk was, kon het researchwerk beginnen. “Ieder van ons heeft onderzoek gedaan naar de eigen sector”, vertelt Yvonne. 

Hergebruik, plastic bekers en reizen

Claartje, die werkt in stadspaleis en museum Het Markiezenhof, geeft aan dat bij elke nieuwe expositie eerst de vraag gesteld kan worden of de kleur van de expo hergebruikt kan worden voordat er een nieuwe kleur op de muren gaat. Ageeth voegt daar aan toe dat ook materialen als sokkels en muurtjes vaak niet hergebruikt worden. “Bij elke tentoonstelling willen de mensen iets anders en worden dus nieuwe materialen gebruikt. Dat moet toch anders kunnen.” Yvonne zag in haar sector ook de moeilijkheden. “Ikzelf kom uit de muziek en daar zie je bijvoorbeeld dat veel problemen veroorzaakt worden doordat er veel publiek is. Die laat spullen achter, bijvoorbeeld plastic bekertjes. Daarnaast wordt er veel gereisd om mensen en spullen te verplaatsen. Dat is vervuilend, maar is ook moeilijk te voorkomen.”

Dat merkt ook Jeroen in zijn werk als artistic director bij Strijbos & Van Rijswijk. “Wij spelen internationaal en moeten dan ook veel reizen. Binnen Europa proberen we nu zo veel mogelijk de trein te pakken. Maar dat kan gerust tien keer zo duur zijn als het vliegtuig. Een festival dat onze reiskosten wil vergoeden, gaat dan niet betalen voor de trein. Die kosten komen bij ons terecht.” Maar gelukkig gaan er ook al dingen goed. “Zelf zijn wij actief bezig om duurzaam te zijn”, vertelt Jeroen. “Met onze artistieke inhoud willen we bewustwording creëren. We zijn bijvoorbeeld klankinstallaties van zonnepanelen aan het ontwikkelen.”

Goede voorbeelden

Tijdens hun research kwamen de vier ook instellingen tegen waar het goed gaat. Zo moet Ageeth meteen denken aan museum de Pont in Tilburg die duurzame en vegetarische catering heeft. En Yvonne heeft het over muziekfestival November Music die dit jaar de Nieuw Geneco Fair Practice Award won. Jeroen is erg te spreken over de Design Academy in Eindhoven. “Ze hebben daar een eigen munteenheid waarmee studenten materialen kunnen kopen. Wanneer ze die materialen weer terugbrengen in originele staat, krijg je je munten terug om daar weer nieuwe materialen van te halen. Zo worden er geen materialen onnodig weggegooid, en worden studenten aangemoedigd om na te denken over hun materiaalgebruik.”

Bewustwording

Volgens het groepje van vier begint het allemaal bij bewust zijn dat er meer verduurzaming nodig is in de sector. Jeroen vertelt: “Er bestaat voor onze sector geen regelgeving of er zijn geen handvatten met wat te doen. Daardoor zit iedereen op elkaar te wachten. Er moeten gewoon stappen gezet worden.” Claartje vult aan: “Verduurzamen kan heel concreet gemaakt worden, dan is het niet meer een ver-van-je-bedshow”. 

Daarom werkte het groepje hun resultaten uit in een infographic, vormgegeven door Cox Janssens, die door iedereen in het culturele veld gebruikt kan worden. “Daarop hebben we verschillende categorieën gemaakt van manieren waarop het mogelijk is om te verduurzamen, we gaan bijvoorbeeld in op educatie, maar geven ook praktische tips waar je direct iets mee kunt om zo je ecologische voetafdruk te verkleinen.”, zegt Ageeth. 

infographic door: Conform Cox

Stappenplan en handvatten

De infographic (die zelf ook duurzaam is. Dus in zwart-wit en met grove pixels, dat scheelt weer in energie voor data-opslag en data-streaming, maar ook in eventuele printerinkt) laat een stappenplan zien met steeds specifiekere handvatten over wat je als organisatie kan doen. Zo staat er onder energieverbruik verlagen dat je de thermostaat lager kunt zetten, betere isolatie kan toepassen, zonnepanelen kunt installeren, volledig groene stroom kunt gebruiken, en kunt kiezen voor energiebesparende apparaten. Maar ook op het gebied van vervoer, catering en hergebruik worden er tips gegeven. “Bij alle keuzes die ik in de organisatie maak, kan ik deze infographic erbij houden en daar rekening mee houden”, zegt Claartje.

Zelf gaan ze dan ook met duurzaamheid aan de slag. “Wij zijn bezig met een expositie over awareness en duurzaamheid”, vertelt Claartje. “Wij proberen kunstenaars gratis verwarmingsfolie aan te bieden en daarmee ook bewustwording mee te geven”, vult Ageeth aan. Ook Jeroen focust zich op het bewustzijn: “In mijn kringen leeft het heel erg, maar daar buiten soms helemaal niet. Door het toch aan te blijven kaarten, kan er verandering komen.”

Wil je jouw culturele organisatie verduurzamen?

Met deze infographic als leidraad kun je zien waar je kunt beginnen met jouw organisatie.

Infographic Verminder je ecologische voetafdruk

duurzaamheid

De 5 winnende teams van de Design Challenge

Een vijfkoppige jury heeft uit 44 inzendingen de 5 winnende teams geselecteerd voor de Design Challenge Henriëttewaard.

8 april 2024
De 5 winnende teams van de Design Challenge

Vijf lessen als je wil verduurzamen

Hoe helpen verbeeldingskracht en creativiteit bij het verduurzamen van organisaties en de openbare ruimte?

2 april 2024
Vijf lessen als je wil verduurzamen

Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

In gesprek met Floris Alkemade, de juryvoorzitter van de design challenge.

20 februari 2024
Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Duik in de challenge en verbeeld de toekomst van water en erfgoed!  

10 januari 2024
Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Vier zakelijk leiders komen met tips over duurzaamheid tijdens de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC).

31 oktober 2023
Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Verminder je ecologische voetafdruk

Wil je jouw culturele organisatie verduurzamen? Met deze infographic kun je direct zien waar je kunt beginnen.

10 oktober 2023
Verminder je ecologische voetafdruk

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Elsa van Dam bepleit een nieuw klimaatverhaal met oog voor urgentie en verbondenheid tussen mens en natuur.

27 september 2022
Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Drie exposanten van de expositie STAD = NATUUR in de LocHal delen hun visie op stadsnatuur, vergroening en klimaatadaptatie.

15 september 2022
Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Kunstloc Brabant bekijkt dit najaar de klimaatcrisis door de bril der verbeelding. Hoe kan kunst bijdragen aan het keren van de klimaatcrisis?

8 september 2022
Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Paul Roncken, directeur van de Stichting NatuurCollege, schrijft over de natuur- en energietransitie en neemt drie ontwerpontdekkingen onder de loep.

8 maart 2022
Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Goed voornemen: groener filmen

De filmsector kan en moet duurzamer, groener, bewuster. Een goed voornemen voor dit nieuwe jaar. Maar hoe dan?

27 januari 2022
Goed voornemen: groener filmen

Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Kunst en design kunnen helpen de wereld te verduurzamen. In gesprek met drie projecten in Brabant die laten zien hoe dat kan.

15 december 2021
Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Over de verantwoordelijke rol van een ontwerper in de vormgeving en inbedding van (nieuwe) sociaalmaatschappelijke waarden.

27 november 2020
De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Voorzitter Ad Vlems over het Ecodorp, de rol van de Artist in Residence en kunstenaars bij het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

5 november 2020
Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Vorige week vond het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’ plaats. MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

29 september 2020
Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Blog | Tend and befriend

Het is een drukke tijd. De rode draad bij al deze activiteiten was de zorg voor de samenleving en de wens om gezamenlijk oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven te ontwikkelen, to change the inevitable.

25 oktober 2019
Blog | Tend and befriend

Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door de natuur. Zo ook Hanneke de Leeuw, Angelique van der Valk en Willeke Klaassen.

8 oktober 2019
Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Verleiding en verbeelding in de energietransitie

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant energieneutraal zijn. Hoe zien kunstenaars en ontwerpers het energielandschap van de toekomst?

8 augustus 2018
Verleiding en verbeelding in de energietransitie

Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Sectoren bundelen hun krachten op zoek naar innovatieve oplossingen. Welke rol kan de kunstenaar spelen in deze vraagstukken?

26 oktober 2017
Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Redden kunstenaars de wereld?

“Echte winst betekent niet alleen dat je nadenkt over geld verdienen, maar ook hoe je de planeet wilt achterlaten.” Hoe zet de cultuursector in op duurzaamheid?

13 oktober 2017
Redden kunstenaars de wereld?

Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie

Sociale innovatie is inmiddels een buzz woord in Brabant.

10 februari 2015
Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie