
Een korte terugblik op de online bijeenkomst op 15 april 2021 georganiseerd door Kunstloc en Muzelinck, vanuit theater De Lievekamp in Oss:
Na de prachtige voorstelling van Hertog Zout gaat Marjolein Buijs in gesprek met Bart Bakker, Noortje Spierings en Rian van Lavieren over de programmalijn Kunst & Geluk van Muzelinck binnen de Proeftuin Ruwaard.
Dit panelgesprek gaat over structurele samenwerking tussen het culturele en sociale domein, lees hier de belangrijkste lessen tot nu toe. Een voorbeeld van een kunstproject ontwikkelt binnen dit programma is Pruts & Klooi.
Margriet van Diggelen, impactmanager bij VSBfonds, laat zien dat impactmeten vooral leuk is en deelt haar ervaringen en belangrijkste tips. In dit artikel zetten we het een en ander op een rijtje. Nieuwsgierig hoe anderen meten of hun project geslaagd is? In dit artikel gaan we in op twee voorbeelden, Meet & Greet van Factorium Podiumkunsten en Poppodium Phoenix, beide zetten kunst en cultuur in als middel om mensen uit hun isolement halen.
In gesprek met verschillende makers en initiatiefnemers zien we hoe je ondanks de beperkende maatregelen tijdens de coronacrisis wel kan bijdragen aan zingeving, mentaal welbevinden en kwaliteit van leven. Wat kan juist wel en hoe kun je bestaande projecten aanpassen? Bekijk hier de inspirerende voorbeelden:
- Heleen van Doremalen over Bakkie Troost
- Annet Swart en Marieke van de Ven over De Verscholen Stad
- Sander van Bussel over Radio Straatpiraat (Tilburg Cowboys), Kaapstad-Tilburg en Human Rights Tattoo
Tot slot ontstaat er onder leiding van Theaterregisseur Letizia Rompelberg, artistiek leider van Hertog Zout, een levendige discussie over de rol van deelnemers en de kunstenaar in community art projecten, aan de hand van de volgende stellingen:
- Iedereen is een geschikte deelnemer aan een cultuurparticipatieproject.
- Een cultuurparticipatie-project heeft als grootste doel iets te betekenen voor de deelnemers zelf.
- Deelnemers mogen het best (technisch) moeilijk vinden.
- Je mag als kunstenaar wroeten in (veranderen in, aan de haal gaan met) de persoonlijke verhalen van deelnemers.
- Het artistieke product staat in dienst van de deelnemers.
- Een voorstelling, gespeeld door ervaringsdeskundigen, is even geschikt voor een breed publiek als een voorstelling gespeeld door professionele acteurs.
Wij kijken terug op een geslaagde middag en hopen jullie allemaal weer terug te zien bij de volgende editie!
Wil je ook een CAB-Café mee organiseren?
Neem contact met ons op!
Meer weten over community art?

De kracht van verbindend ontwerpen
Met verbindend ontwerpen worden oplossingen niet gestapeld, maar in samenhang gebracht. Bekijk voorbeelden van de design challenge Onze Energie, Ons Landschap.

Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten
Een overzicht van subsidiemogelijkheden voor sociaal artistieke projecten, en een drietal fondsen met inspirerende voorbeelden.

CareFull
In 16 portretten - gemaakt door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos - vertellen verschillende mensen wat het maken van kunst met ze doet.

Hoe krijgt kunst een vaste plek in het sociale domein?
Oplossingsrichtingen en handvatten voor dialoog om een brug te slaan tussen kunst, zorg en welzijn.

De waarde van community art
Steeds meer maatschappelijke partijen zoals woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten in Brabant zetten kunst en cultuur in bij projecten over maatschappelijke vraagstukken. Wat werkt en wat levert het op?

Wanneer is een community art project geslaagd?
En wat heb je daarvoor nodig? Wij doken in het creatieve proces van theatermaker Vincent van den Elshout en ontrafelden zijn aanpak.

De kracht van cultuurparticipatie
Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren.

Tips en vaardigheden om met kunst het verschil te maken
Hoe zet je je als kunstenaar in voor maatschappelijke vraagstukken? En doe je dat dan in opdracht? Of op eigen initiatief?

All Inclusive!
In deze innovatiegids laten we zien wat de kracht van kunst is bij belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, leefbaarheid in de wijken en goede zorg en welzijn. Laat je inspireren door vele Brabantse voorbeelden.

Impact meten? Houd het simpel
Kunst draagt bij aan bijvoorbeeld levensgeluk of sociale binding. Maar hoe laat je zien wat jouw initiatief teweegbrengt? Impactmeting is hot: iedereen moet en wil er iets mee. Hoe houden we het behapbaar en uitvoerbaar?

Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...
... doe je samen met een kunstenaar of social designer.

Kansen voor wijkprojecten bij Buurtcultuurfonds
Heb jij een creatief plan om je buurt mooier of leefbaarder te maken? Gebruik deze flowchart om te zien hoe wij je daarbij kunnen helpen!

Subsidieregelingen voor amateurkunst & cultuurparticipatie
Ben je op zoek naar subsidie voor amateurkunst of community art projecten? Bekijk hier de financieringsmogelijkheden.

Jonge generatie ondernemers opkomend in urban scene Brabant
Creativiteit en sociale beweegredenen zijn voor jongeren van groot belang bij ondernemen in urban culture. Dat blijkt uit onderzoek naar trends in de Brabantse urban scene.

Meer impact met wijkprogramma's
Bouw voort op de resultaten en inzichten met het Canvas Wijkprogramma's, en ga van losse projecten naar een samenhangend programma.