Al jaren organiseert Kunstloc de workshop De Kunstopdracht. Dit is een intensief talentontwikkelingstraject waarmee Brabantse makers die aan het begin van hun loopbaan staan de kans krijgen om samen te werken met een opdrachtgever uit het publieke domein. Vanwege de corona-crisis vervalt De Kunstopdracht dit jaar. Maar de plannen voor 2021 liggen al klaar. En een aantal mooie resultaten van eerdere workshops zijn fietsend en wandelend in de buitenlucht te bezoeken.

afbeelding: Woeste Stilte van Carmela Bogman, Het Bossche Broek bij Vught, Fotograaf: Niels Huneker

Samenwerking met Fontys

De succesvolle samenwerking met de Fontys-opleiding ArtCoDe wordt in 2021 voortgezet. In 2019 leidde de samenwerking met de studenten van ArtCoDe tot het project Afval is Landschap, waarbij Attero als opdrachtgever aansloot. Attero is een landelijk en internationaal opererend milieubedrijf dat zich richt op het hergebruiken van de energie en grondstoffen uit ons afval. Voor de studenten een uitgelezen kans om kennis te maken met een heel andere sector en zich te verdiepen in een urgent maatschappelijk vraagstuk. In 2021 gaan Kunstloc en Fontys samenwerken met de Landschapstriënnale rond het thema Recreatie van de toekomst, een thema dat actueler is dan ooit.

Te zien in de openbare ruimte

Workshop De Kunstopdracht heeft de afgelopen jaren interessante concrete resultaten opgeleverd die ook de komende jaren nog te zien zijn in de openbare ruimte van Brabant. Een mooi voorbeeld is het bronzen kunstwerk Andert de Neanderthaler naast de parkeergarage Sint-Jan aan de Limietlaan in Den Bosch. Tom l’Istelle won deze opdracht van de gemeente Den Bosch dankzij zijn deelname aan De Kunstopdracht. Andert werd mede dankzij een succesvol crowdfundingtraject, waarbij Kunstloc adviseerde, gerealiseerd. Vlakbij Den Bosch, aan de Vughtse kant van het Bossche Broek is ook nog een mooi voorbeeld te zien dat is voortgekomen uit De Kunstopdracht: Woeste Stilte van Carmela Bogman. Dit is een kleine kapel die uitzicht biedt op het natuurgebied met in de verte de monumentale Sint-Jans kathedraal. Dit kunstwerk is gerealiseerd in opdracht van de gemeente Den Bosch en de provincie Noord-Brabant.

2342

Tom l’Istelle, Andert de Neanderthaler, Parkeergarage St. Jan in Den Bosch, Fotograaf: Netty van de Kamp

Werken in opdracht

Als je als maker voor een opdrachtgever wilt werken vraagt dat om vaardigheden waar tijdens je opleiding misschien niet zoveel aandacht voor is geweest. Daarom organiseert Kunstloc deze workshop waarmee je kunt bijscholen als cultureel ondernemer. De workshop is bedoeld voor beginnend beeldend kunstenaars, vormgevers, nieuwe media kunstenaars en (landschap)architecten. Je leert meer over de opdrachtpraktijk, de organisatie van financiën, het beheer en behoud van kunstwerken in de buitenruimte, en presentatietechnieken. Je wordt gevraagd om te reageren op een maatschappelijk vraagstuk, dit uit te diepen en te vertalen in je eigen vormentaal. Aan het eind van de workshop presenteer je je plan aan een commissie van deskundigen. Dat is een spannend maar nuttig moment. Je krijgt de kans een echte opdracht te winnen of om je ontwerp tijdens een expositie te presenteren aan een groot en nieuw publiek.

kunst in de openbare ruimte

Drie ontwerpen voor monument herdenking slavernijverleden

Kunstenaars Tommy van der Loo, Patricia Kaersenhout en het duo Dedden & Keizer presenteerden hun schetsontwerpen.

1 juli 2021

Florentijn Hofman gekozen voor kunstwerk snelfietsroute F50

Bewoners van Meierijstad gezocht om model te staan voor uitvergrote fietsers in de beeldenserie 'Half Nul'.

17 mei 2021

Opening Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant.

29 april 2021

Foodlab TOV als ideeëngenerator

De deelnemers van FoodLab teeltondersteunende voorzieningen (tov) kwamen vorige maand voor de laatste keer samen.

7 april 2021

Blog | Vergeet niet te vergeten

Adviseur Liesbeth Jans vraagt zich in dit blog af wat ze moet vergeten en wat ze zich juist moet blijven herinneren.

23 maart 2021

Totstandkoming slavernijmonument: van visie tot schetsontwerp

Drie geselecteerde kunstenaars gaan aan de slag om een ontwerp te maken voor een monument in Tilburg om het slavernijverleden te herdenken.

22 maart 2021

Blog | Geloof, hoop en liefde

Adviseur Liesbeth Jans blogt over kloosterwaarden: de waarden die we nodig hebben om een goede samenleving te zijn.

18 februari 2021

Opening Jaar van het Brabants Kloosterleven

Op 10 februari is het Jaar van het Brabants Kloosterleven geopend. Dit gebeurde digitaal met een live-uitzending vanuit klooster Sint Agatha.

15 februari 2021

Teams design challenge Onze Energie, Ons Landschap bekend

Uit 27 inzendingen heeft de jury zes teams geselecteerd om deel te nemen aan de design Challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’.

21 januari 2021

Blog | Helend landschap

Kunst kan de natuurervaring versterken, zorgen voor bewustwording of de weg wijzen. Adviseur Liesbeth Jans deelt inspirerende voorbeelden hiervan.

18 januari 2021

Blog | Wat doet dat hier?

Welke ontwikkelingen zijn er binnen kunst in de openbare ruimte? Liesbeth Jans schrijft erover in haar blog en deelt inspirerende voorbeelden.

30 november 2020

Kunstenaars en telers duiken samen in gebruik van plastic

Kunstloc Brabant is samen met REWIN, ZLTO, Fruitport West-Brabant en diverse projectpartners een nieuw FoodLab gestart: FoodLab TOV.

23 november 2020

Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Hoe maken we een geluidswerend ontwerp, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan natuur en de verbeelding wordt aangesproken?

12 november 2020

Jaar van het Brabants Kloosterleven

Vijf ontwerpers en kunstenaars uit Noord-Brabant gaan aan de slag met de ontwerpopdracht ‘Brabantse Kloostericonen’.

7 oktober 2020

Anne Wenzel creëert herdenkingsplek voor Anne Frank in Den Bosch

Iedereen kan sinds juli het Monument voor Vrijheid in volle glorie bewonderen.

2 september 2020

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020

Speciale aandacht voor het Brabantse kloosterleven

2021 wordt het jaar van het Brabantse kloosterleven, met verschillende activiteiten en een ontwerpopdracht.

1 juli 2020

Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Ken je de Zusters in Staal? Adviseur Atty Bax vertelt in haar blog meer over de symboliek van het kunstwerk van Judith Kuijpers.

19 juni 2020

Kunstloc ondersteunt ontwikkeling Slavernij Monument in Tilburg

In Tilburg is het initiatief genomen om een monument op te richten om het slavernijverleden te herdenken.

18 juni 2020

Trek erop uit!

Talentontwikkelingstraject De Kunstopdracht heeft verschillende mooie resultaten opgeleverd in de openbare ruimte.

16 juni 2020

Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Welke rol kunnen kunstenaars spelen bij het inrichten van de openbare ruimte? Adviseur Liesbeth Jans blogt over post-corona vraagstukken.

10 juni 2020

Den Bosch krijgt monument voor Anne Frank

Anne Wenzel ontwierp het kunstwerk voor het Anne Frankplein in Den Bosch. De vogel van keramiek staat symbool voor vrijheid.

3 juni 2020

Blog | Denken over herdenken

Nederland werd 75 jaar geleden bevrijd en we herdenken dit door de coronacrisis op een andere manier. Onze adviseur Liesbeth Jans schreef haar gedachtes over herdenken op in een blog.

30 april 2020

Uitkomsten Design Challenge Out of the Box: De toekomst van ons logistiek landschap

We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

15 april 2020

Blog | WaarnaARToe (nu musea en theaters gesloten zijn)?

Hoe kunnen we in tijden van corona thuis vanaf de bank kunst beleven? Onze adviseur Liesbeth Jans schreef een blog over het enorme belang van kunst en creativiteit in tijden van crisis.

2 april 2020

De 100 sleutelkunstwerken in de openbare ruimte

Kunstloc Brabant was onderdeel van de vakjury die uit enkele honderden inzendingen de sleutelwerken koos. Het Draaiend Huis in Tilburg van kunstenaar John Körmeling was daar één van.

17 maart 2020

Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Een verdwenen station en Indische baten vormen de inspiratie voor Het Koffijhuis. Het laatste werk op de kunstroute door de gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk.

6 maart 2020

Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Kunstloc adviseur Netty van de Kamp over de onmisbare, innovatieve kracht van kunstenaars.

2 maart 2020

Blog | Innoveren met kunstenaars

Kunstenaars kunnen een sterke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie. Zo bepleit nu ook de AWTI.

13 februari 2020

Design teams voor ‘Out of the Box’ challenge bekend

Vier design team gaan meedenken over innovatieve ontwerpoplossingen tegen de 'verdozing' in het logistieke landschap. Bekijk hier welke teams zijn geselecteerd.

23 december 2019

Nieuw FoodLab van start

Fruittelers in West-Brabant werken samen met kunstenaars en ontwerpers aan innovatie. Hoe kunnen telers hun fruit beschermen, zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van een gebied?

12 november 2019

Design Challenge ‘Out of the Box’

Hoe maak je een duurzaam logistiek landschap, met meerwaarde voor stad en land? We zoeken innovatieve ontwerpideeën voor een duurzaam, logistiek landschap.

1 november 2019

Blog | Kunst als een magneet

Samen met bewoners kijken naar hun ideeën en mogelijkheden zoeken om die sterker te maken. Liesbeth Jans blogt over lokale samenwerkingsverbanden die zich richten op het inrichten van de eigen omgeving.

24 september 2019

Blog | De schoonheid van treinstations

Kunstenaars kunnen een kwaliteit aan de omgeving toevoegen waardoor die een eigen identiteit krijgt, kunnen een ziel aanbrengen in de ruimte waardoor die herkenbaar wordt en weer een menselijke maat krijgt.

28 juni 2019

Blog | We are such stuff / as dreams are made on

Liesbeth Jans blikt vooruit én terug. Wat is er van die ruim 100 kunstwerken geworden die voor mij persoonlijk een bijzondere betekenis hebben?

4 mei 2018