Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De vraag om een kunstwerk als monument

Geestelijk verzorger Henk van de Goor vroeg Kunstloc Brabant in 2021 om GGZ Oost Brabant te begeleiden bij het plaatsen van een kunstwerk op een verzamelgraf. Een bijzondere vraag voor een bijzondere locatie op een prachtig landgoed: Huize Padua in Boekel. Ontstaan in het begin van de 19e eeuw toen de Broeders Penitenten genoodzaakt waren zich te bezinnen op reden van hun bestaan. Als Franciscaanse beweging keerden ze terug naar hun oorsprong: de zorg voor de armen binnen de samenleving. Ze begonnen met de opvang van zogenaamde kostheren, ‘krankzinnigen’ zogezegd. Ze staan hiermee mede aan de basis van de huidige GGZ Oost Brabant. De komende jaren transformeert het landgoed tot een Levendig Landgoed en is er ruimte gemaakt voor kunst om bij te dragen aan de toegankelijkheid van deze bijzondere plek.

Troostrijk kunstwerk

Op 13 juni 2024 werd het eerste kunstwerk onthuld. Het is een ontwerp van kunstenaars Gery Bouw en Jori van Boxtel. Sinds de vraag van Henk van de Goor is er een kunstcommissie gevormd en een masterplan geschreven waarin verschillende kunstopdrachten staan om te komen tot een kunstroute “Helend Pad”. Huize Padua heeft veel geschiedenis die deels nog voelbaar is als je het landgoed bezoekt. Het monument wordt geplaatst bij het verzamelgraf waar de resten van 850 mannen liggen begraven die op het landgoed woonden of werkten. 

Kunstenaars Bouw en Van Boxtel hebben bij hun ontwerp gezocht naar de verbinding van de geschiedenis van deze plek met het heden. Ze willen dat het kunstwerk iets troostrijks uitstraalt en dat het een plek voor een moment van bezinning is. Het monument wordt onderdeel van een wandeling en daarom is het interessant dat het beeld lijkt te veranderen wanneer je eraan voorbijloopt. Vanuit de verte is het beeld al zichtbaar. 

Troostrijk kunstwerkHuize Padua

Silhouetten en wortelstructuur

Aan de oude laan zie je vijf figuren van drie meter hoog uitgevoerd in cortenstaal die in het midden met elkaar verbonden zijn. De imposante naar boven rijzende vormen gaan een relatie aan met de hoge bomen die rondom het monument staan. De silhouetten veranderen in elkaars gedaante. Ook de lichaamshoudingen veranderen subtiel. Aan de kant van de laan reiken de figuren de toeschouwer de hand toe. Richting de achterkant van het monument kijken de figuren naar boven, naar de hoge bomen of misschien wel naar de toekomst. De handreiking nodigt uit om met hen mee te kijken naar de grootsheid van de natuur. De serene houdingen van de figuren stralen iets heilzaams uit. Ze houden in het midden elkaars handen vast. Ze zoeken en bieden troost aan elkaar en laten zien dat we er niet alleen voor staan. De titel van het kunstwerk is: “Samen Geworteld”.

Aan de onderkant gaan de silhouetten over in een wortelstructuur. De wortels of de roots in het beeld verwijzen naar de geschiedenis van het landgoed en zijn inwoners en medewerkers. Vanuit de wortels lijken vijf mensfiguren te groeien. Of groeien de wortels juist vanuit de figuren naar de grond? Je kan het zien als het leven dat wordt teruggegeven aan de natuur en weer verder groeit. Of dat het kunstwerk denkbeeldig voedingsstoffen tot zich neemt en voor groei en nieuw leven staat. Het kan worden geïnterpreteerd als een soort symbiose. De wortels komen samen in het midden in een vorm die doet denken aan een lelie. Dat is een verwijzing naar Antonius van Padua, die de lelie draagt op veel van zijn beeltenissen.

Onderdelen van het definitief ontwerp

Mannen en vrouwen

Vroeger verbleven er uitsluitend mannen op Huize Padua. Landgoed Coudewater in Rosmalen werd door GGZ Oost Brabant verkocht en de opbrengsten worden geïnvesteerd in de transformatie van Huize Padua. 

Het kunstwerk brengt de man en vrouw bijeen, net zoals de hedendaagse situatie op Huize Padua. De manfiguren zijn geïnspireerd op de beschermheilige Antonius van Padua, de Broeders Penitenten (de grondleggers van deze plek) en op de mannen die hier verbleven en werkten. De vrouwfiguren zijn geïnspireerd op de Zusters van Barmhartigheid die op Coudewater woonden en werkten. 

Daarnaast wilden de kunstenaars niet alleen het mannelijke en het vrouwelijke lichaam verbeelden. Ze kozen voor een fluïde figuur als overgangsfiguur aan de achterzijde van het kunstwerk.

Impressie definitief ontwerp Jori van Boxtel en Gery Bouw

Bewoners aan de slag

De huidige bewoners van Huize Padua zijn cliënten van GGZ Oost Brabant. Gery Bouw en Jori van Boxtel gaven workshops bij de dagbesteding. De bewoners kregen mdf-figuren om te beschilderen en te beplakken in aanloop naar de onthulling van het kunstwerk op 13 juni, de naamdag van Antonius van Padua. De kleurrijke figuren worden later bij de centrale entree in het hoofdgebouw aangebracht.

Over de kunstenaars

De kunstenaars Gery Bouw en Jori van Boxtel zijn moeder en dochter, kunstenaar en illustrator. Ze werken zowel individueel als samen. 

Gery werkt als kunstenaar vaak met vlakglas en heeft al vele grote opdrachten in de openbare ruimte gerealiseerd. Ze heeft onder andere kunstwerken in het stiltecentrum van het Amphia ziekenhuis en twee crematoria van Dela uitgevoerd. Kunstwerken die een eerbetoon aan de overledenen zijn en troost, kracht en ondersteuning bieden. 

Jori werkt als illustrator en maakt onder andere grote muurschilderingen waarin de identiteit en historie van een plek leidend zijn. Regelmatig betrekt zij toeschouwers bij het ontstaan van het ontwerp door middel van een workshop. Hun wortels liggen ook al generaties lang in de omgeving van Boekel. 

Over de kunstenaarsGery Bouw (l) & Jori van Boxtel (r)
Gery Bouw en Jori van Boxtel bij hun kunstwerk Samen Geworteld bij Huize Padua

Heb je ook begeleiding nodig bij de totstandkoming van kunst?

Neem contact op!

Opdrachtgeverschap

Een Helend Pad bij GGZ Oost Brabant Huize Padua

Cultuuradvies op maat hielp mee met het maken van een masterplan Kunst voor Huize Padua in Boekel.

21 mei 2025
Een Helend Pad bij GGZ Oost Brabant Huize Padua

13 deelnemers van start met Masterclasses De Kunstopdracht

De startende makers nemen deel aan een intensieve workshopweek. En pitchen voor een nieuw kunstwerk voor landgoed Huize Padua.

28 april 2025
13 deelnemers van start met Masterclasses De Kunstopdracht

Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Milo Visser wil jeans inzamelen om een monumentaal stads-tapijt te maken tijdens festival Kaapstad deze zomer.

24 februari 2025
Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Vanuit hartje Tilburg initieert Kunstpodium T ontmoetingen tussen kunstenaars in alle fases van hun carrière.

17 februari 2025
Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Open Call: Ontwerpopdracht Huize Padua Boekel

Ben jij de getalenteerde maker die we zoeken voor het landgoed van Huize Padua in Boekel?

9 januari 2025
Open Call: Ontwerpopdracht Huize Padua Boekel

Masterclass De Kunstopdracht: Je kunt het niet alleen

Drie kunstenaars krijgen opdracht hun aanpak uit te werken tot een schetsontwerp voor Huize Padua in Boekel.

9 januari 2025
Masterclass De Kunstopdracht: Je kunt het niet alleen

Studio Public Takeover 2025 van start

Dertien ArtCoDe studenten werken aan een kunstopdracht in de openbare ruimte als concept voor Kaapstad.

20 december 2024
Studio Public Takeover 2025 van start

Europese Culture and Health Platform van start

Samen met 15 partners in Europa richt Kunstloc zich op het versterken van kunstenaars op het snijvlak van kunst en gezondheid.

17 december 2024
Europese Culture and Health Platform van start

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Schijnzelfstandigheid opnieuw in de schijnwerpers: nieuwe controles per 2025

De Wet DBA is al enkele jaren een onderdeel van het arbeidsrecht, maar de handhaving ervan heeft lange tijd stilgelegen. Hier komt in 2025 verandering in.

28 november 2024
Schijnzelfstandigheid opnieuw in de schijnwerpers: nieuwe controles per 2025

Kunstopdracht Wilhelminaplein Rijen

Kunstloc Brabant is door de gemeente Gilze en Rijen gevraagd kunstenaars voor te dragen om een ontwerp te maken voor het dorp Rijen.

12 november 2024
Kunstopdracht Wilhelminaplein Rijen