Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Samen staan we sterk

Wij stimuleren de verbinding tussen kunst en gezondheid, omdat kunst maken en van kunst genieten veel kan betekenen voor je positieve gezondheid. Kunst zorgt voor afleiding, helpt je bij zingeving, bevordert sociale contacten en kan voorkomen dat je slecht voor jezelf zorgt. Kunst maken is niet alleen voor professionele kunstenaars om te maken en kopers om te bezitten of te exposeren. En je hoeft er ook geen “verstand” van te hebben. Kijk op onze pagina Kunst is Gezond! naar wetenschappelijke bewijzen en inspirerende projecten. 

Omdat het werken op het snijvlak van kunst en gezondheid, kunst en welzijn, kunst en zorg groeiend is maar nog geen logische duurzame verbinding is, hebben we een dynamisch netwerk CareFull opgericht. Dit naar aanleiding van het magazine CareFull

We merken namelijk dat iedereen tegen dezelfde uitdagingen aanloopt, zoals “ het zieltjes moeten winnen” in de eigen organisatie. Naast kunstenaars zitten in het netwerk mensen die werken bij zorgorganisaties, welzijnsorganisaties, kunstvakscholen en gemeentes. Iedereen is er in elk geval van overtuigd dat kunst zo veel (meer) voor mensen kan betekenen. Anderen daarvan overtuigen, kost tijd en geduld.

Kennispagina kunst is gezond

Elkaar ontmoeten

Herken je dit? Kom dan ook eens langs om elkaar te ontmoeten, te steunen en te netwerken. Kunstloc Brabant faciliteert de netwerkontmoeting. Elk half jaar neemt een initiatief het stokje over om in haar keuken te laten kijken ergens in Brabant. De bijeenkomsten hebben geen standaardvorm. Wie organiseert bepaalt.

In Brabant zijn er veel initiatiefnemers die de brug tussen kunst en gezondheid slaan. Zoals de Cultuurkantine die jongeren uit de Jeugdzorg koppelt aan kunstenaars. Het Living Museum Tilburg waar iedereen kunstenaar is en waar iedereen welkom is. Of het atelier Pauzepunt in Roosendaal waar jongeren die uitvallen van school zichzelf leren uiten en praten over wat hen dwars zit. Maar ook kunstenaars die in het ETZ Ziekenhuis werken om te kijken of de afdeling Oncologie een ruimte voor welzijn kan zijn door hun toevoegingen of dansers die werken in een gevangenis zoals Achter Gesloten Deuren. En nog veel meer. Met het CareFull netwerk hopen we deze pioniers een hart onder de riem te steken en te leren van hun ervaringen. En hoe prettig is het om met gelijkgestemden om te gaan als je in jouw organisatie best wel alleen staat in jouw missie.

CareFull netwerk te gast bij Vrouw Muskens in Dongen. Foto: Stijn Rompa.

Kijkje in de keuken

Elk half jaar organiseert dus een van de initiatieven op het gebied van kunst en gezondheid een inspirerende dag, middag of avond.  Je kunt een kijkje in de keuken nemen en mensen ontmoeten die net als jij erg bevlogen zijn om vanuit de invalshoek gezondheid met kunst aan de slag te gaan. En er is ruimte om te netwerken zodat je op informele wijze kennis kunt uitwisselen, elkaar tippen en wie weet in de toekomst wel samenwerken.

Houd onze agenda in de gaten en abonneer je op onze nieuwsbrief. De plaatsen zijn beperkt omdat we genoeg ruimte willen hebben om met elkaar van gedachten te kunnen wisselen. We waren al eens te gast bij Atelier Kempro in Sterksel, Vrouw Muskens in Dongen, Vitalis en CKE in Eindhoven en The Living Museum Tilburg. Op 7 mei 2024 zijn we te gast in Breda bij De Cultuurkantine&GGz Breburg&Avans Hogeschool. In het najaar van 2024 in Roosendaal.

Niels Ballemans van Vrouw Muskens. Foto: Stijn Rompa.

Samenwerking met Fontys Academy of the Arts (FAA)

Het kunstvakonderwijs creëert ook langzamerhand meer ruimte voor kunstprofessionals om te gaan werken op het grensvlak van kunst en zorg. Fontys Academy of the Arts, master Kunsteducatie in Tilburg, verbond zich vanaf het begin aan het CareFull Netwerk. Studieleider Jan Staes en Ellen van der Aart gaven in schooljaar 2023-2024 studenten de mogelijkheid te gaan kijken bij verschillende netwerkpartners zoals bijvoorbeeld GGz Breburg, De Wever, Vrouw Muskens, Contour De Twern, Living Museum Tilburg, De Cultuurkantine en Speels Collectief. 

De studenten liepen mee om te kijken of dit soort initiatieven interessant zijn om in de toekomst mee samen te werken of een project te doen. In februari 2024 organiseerden we samen een middag om ervaringen te delen en te dromen over de toekomst. Over wat er nodig is om kunst in zorg en welzijn te implementeren bijvoorbeeld. We waren te gast bij Femke Spapens van De Wever, locatie behandelcentrum De Hazelaar. Onze samenwerking was een pilot. De bedoeling is dat in het schooljaar 2024-2025 ook studenten van andere kunstvakopleiding van Fontys toegang krijgen tot het CareFull netwerk. 

Lees hier meer over de ervaringen van deze pilot

Wil jij je aansluiten bij dit netwerk?

Wat fijn! Stuur me een mail en ik nodig je uit voor de volgende bijeenkomst. We zijn met name op zoek naar mensen die al werken in de zorg- en welzijnswereld of zowel in de zorg als in de culturele sector werken. 

Kunst is gezond

Pilot bij Fontys: studenten kunsteducatie aan de slag bij zorginstellingen

Kunstvakonderwijs bij Fontys maakt steeds meer ruimte om te gaan werken op grens kunst en zorg.

7 maart 2024
Pilot bij Fontys: studenten kunsteducatie aan de slag bij zorginstellingen

Netwerk CareFull

Een netwerk om de verbinding tussen kunst en gezondheid te stimuleren.

5 maart 2024
Netwerk CareFull

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij. Hoe kunnen we kunst en cultuur inzetten voor hun mentale gezondheid?

17 januari 2023
Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Hoe kunst helpt het leven elke dag te blijven vieren

‘Het leven vieren’ is niet alleen maar een slogan bij Park Zuiderhout. De inzet van kunst en kunstenaars speelt hierbij een belangrijke rol.

9 september 2020
Hoe kunst helpt het leven elke dag te blijven vieren

Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Het belang van muziek in de zorg was misschien wel nog nooit zo groot als nu. We spraken een aantal helden die muziek naar de zorg brengen.

9 juni 2020
Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Samenwerken in de cultuursector als motor tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een groeiend probleem. Culturele instellingen kunnen hier een wezenlijke maatschappelijke bijdrage aan leveren.

15 mei 2019
Samenwerken in de cultuursector als motor tegen eenzaamheid

Wat de zorgsector en cultuursector voor elkaar kunnen betekenen

Gertjan Endedijk en Mark van Beers houden een betoog over samenwerking tussen de kunst- en cultuursector en de gezondheids- en welzijnssector. Twee verschillende werelden, maar wél twee sectoren die ontzettend veel voor elkaar kunnen betekenen.

1 maart 2019
Wat de zorgsector en cultuursector voor elkaar kunnen betekenen

Kunst werkt voor de zorg

Dat het loont en leerzaam is om als ondernemer met culturele initiatieven samen te werken, delen we in dit artikel.

8 februari 2018
Kunst werkt voor de zorg

Zo kan het ook: kunst en cultuur in de ouderenzorg

Anouk vraagt zich voor Mestmag.nl af hoe kunst en cultuur een rol kunnen spelen in de ouderenzorg.

15 juni 2015
Zo kan het ook: kunst en cultuur in de ouderenzorg

Dat heeft ze me nog nooit eerder verteld

Nieuwe ontmoetingen tussen kunstenaars en ouderen. Het project Erfstukken maakt heel wat los bij veel mensen.

14 april 2015
Dat heeft ze me nog nooit eerder verteld

Hebben ze die vuilniszak nou nog niet opgeruimd?

Kunst in het ziekenhuis, is dat decoratief of helend?

4 april 2014
Hebben ze die vuilniszak nou nog niet opgeruimd?