Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kan kunst maken iets betekenen ter vermindering van eenzaamheid? Jazeker. Om dat te laten zien, plaatsen we de komende vijf weken elke week een portret van iemand die kunst maakt bij een Brabants zorgatelier, maatschappelijke instellingen of culturele initiatief. Fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos laten de deelnemers zo zelf vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

Geschreven door: Simone Vos

Muziek maken verrijkt leven

“Muziek maken en aan improvisatietheater doen; dat heeft mijn leven verrijkt. Ik heb het gevoel dat ik ertoe doe, dat ik meedoe in de maatschappij. Als je alles ooit kwijt bent geraakt, is dat gevoel extra mooi”, vertelt Richard van Poppel (46) uit Breda. Hij speelt gitaar, schrijft zijn eigen Bob Dylan-achtige nummers, tekent en doet aan theater. Daardoor zit hij sinds een paar jaar veel beter in zijn vel. 

Emoties en eigen psyche

“Mijn muziek gaat vaak over emoties en mijn eigen psyche. Veelal over: uit een moeilijke situatie komen en doorgaan. Mijn nummers zijn niet echt autobiografisch, maar hebben wel raakvlakken met mijn leven”, vertelt hij. “Ik kom uit een periode vol stress en onzekerheden, want ik ben een tijd lang dakloos geweest. Mijn relatie ging een aantal jaar geleden uit en ik moest verhuizen. Ik had me nergens ingeschreven en kon geen huurwoning vinden. Uiteindelijk moest ik op campings slapen. Ik sliep ook een langere tijd bij een vriend, maar dat is moeilijk, want dan heb je nooit privacy. Hij is wel mijn beste vriend geworden. Bij mijn moeder douchte en logeerde ik af en toe. Ik heb zo’n 2,5 jaar in die situatie gezeten.” 

Portret van Richard | Door: Marcel de Buck
Portret van Richard | Door: Marcel de Buck

Emoties eruit

Via De Aanloop in Breda waar je koffie kunt drinken, kwam Richard in aanraking met SMO Breda. Hier komen meer mensen met diverse soorten problematiek en vaak ook dak- en thuislozen. Ze bieden er een vorm van dagbesteding, met activiteiten waar deelnemers aan mee kunnen doen. “Ik kon bij SMO Breda muzieklessen volgen en theater maken. Dat vond ik meteen heel leuk. Ik wilde al sinds m’n 18e muziek maken en heb acht jaar geleden een gitaar gekocht. Wanneer ik muziek maak, komt die emotie eruit. Vaak bedenk ik een tekst en die schrijf ik dan in één keer op. Dan is het uit mijn hoofd”, zegt hij.  

“Ik ga ook voor de sociale contacten naar de activiteiten van SMO, het geeft me echt plezier en ik krijg er energie van. Ik heb concentratie- en slaapproblemen, maar doordat ik me nu kan uiten, is dat minder geworden. Ik heb meer rust om teksten te schrijven”, vertelt Richard. “Die creativiteit biedt mij ontzettend veel. Ook bij improvisatietheater, dat is een soort ‘De Lama’s’, dus heel geinig. Iedereen heeft er plezier in en het geeft mij een boost om zo het stille weekend in te gaan.” 

Muziek en bijen

Voor zijn muziek gaat hij één keer in de week naar de plug & play- middag bij de Loads. Daar oefent hij individueel zijn eigen nummers. Ook krijgt hij er begeleiding van professionele muziekcoaches. Daarnaast maakt Richard muziek bij De Moerbei, een andere dagbestedingsplek in Breda. “Bij De Moerbei doe ik van alles. Daar ben ik creatief bezig, houd ik de boerderij bij en zorg voor de gewasbestrijding. Daarnaast werk ik met bijen”, zegt hij. 

“Om te komen waar ik nu ben, heb ik keihard voor gevochten. Ik wilde altijd al muziek maken en had nooit gedacht dat het echt zou gebeuren. Ik heb zoveel contacten opgedaan via SMO, GGZ en De Moerbei; ik kan overal terecht. Ik bouw een band op en we bieden elkaar inspiratie. Ik ga altijd met een goed gevoel naar huis na een activiteit. Dat geeft mij veel positieve energie.” 

16 portretten

Om te laten zien wat kunst kan betekenen ter vermindering van eenzaamheid zocht Kunstloc Brabant contact met Brabantse zorgateliers, maatschappelijke instellingen en culturele initiatieven. Zij zetten de kracht van kunst in om te werken aan verbinding, herstel en levensgeluk.

Zij droegen allen iemand voor en deze mensen werden geportretteerd door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos. In totaal maakten zij samen 16 uiteenlopende portretten (de jongste is 18 en de oudste 90 jaar oud) die samen gebundeld zijn in een magazine. Wil je het magazine thuis ontvangen? Schrijf je in.

Kunstloc Brabant toont het werk van de 16 hoofdrolspelers in de expositie CareFull. Kom kijken en laaf je aan een diversiteit aan beelden, collages, schilderijen, poëzie, muziek en theater. In de expositie is werk te zien van: Abdellatif Elmeslouhi, Liesbeth van Es, Dhyana, Debbie, Wil Hagen, Joop Meeuwisse, Louiza, Ivan Soe, Ria van den Oetelaar, Richard van Poppel, Menes, Mirthe Carprieaux, Coen, Tim Stoop, Mylène en Kris van der Velden. De expositie opende op 11 maart en is sinds 12 maart te bezoeken tot en met 22 mei 2022.

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
+31 6 22 15 14 30