Eindhoven staat van 16 t/m 24 oktober weer in het teken van de Dutch Design Week. Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is (geweest). Projecten die voortkomen uit onze ontwerpopdrachten, die een bijdrage hebben ontvangen uit het impulsgeldenprogramma, van kunstenaars die we geadviseerd hebben, of makers die deel uitmaken van TalentHub Brabant. Stuk voor stuk zijn ze een bezoek waard, daarom zetten we ze graag voor je op een rij!

Design Challenge Onze Energie, Ons Landschap

“Hoe kunnen we een geluidswerend ontwerp maken, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan de omringende natuur en ook de verbeelding wordt aangesproken?” Deze vraag was uitgangspunt in de design challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’, geïnitieerd en georganiseerd door Kunstloc Brabant en Staatsbosbeheer i.s.m. Het Groene Woud. De ontwerpen van de 6 designteams zijn de hele week te te zien in Sectie C / hal 10

Een van de ontwerpen is The Butterfly Effect, een ultralicht en innovatief web over de snelweg. Dit ontwerp van VenhoevenCS, DS en Studio Solarix is de hele week te zien in de Kazerne.

Op woensdag nemen we je tijdens een netwerkevent graag mee in de ontwikkeling, uitvoering en spannende toekomst van deze design challenge, met presentaties, een panelgesprek met betrokken partijen, en ruimte voor discussie.

woensdag 20 oktober, 13:45-16:00 uur, Sectie C / hal 10

Meld je aan voor het Netwerkevent: Design Challenge Onze Energie, Ons Landschap

Design voor het Landschap van de Toekomst

Op 22 oktober vindt er een inspiratie- en netwerkevent van Van Gogh Nationaal Park i.o. plaats tijdens Dutch Design Week 2021. Speciaal voor Van Gogh NP i.o. ontwikkelden vijf graduates van Design Academy Eindhoven verfrissende ideeën voor het landschap van de toekomst. Zet ook je verbeeldingskracht aan het werk bij hun presentatie in de World Design Embassy. Kunnen deze ideeën iets betekenen voor de opgaven waar je aan werkt? Ga het gesprek aan met deze jonge vernieuwers. Verder op het programma een gesprek tussen Jaap Korteweg (grondlegger van de Vegetarische Slager) en Jalila Eassaïdi (directeur BioArt Laboratories) over hoe we door anders te kijken nieuwe oplossingen vinden voor het landschap van de toekomst. Kunstloc Brabant is een partner van Van Gogh NP.

vrijdag 22 oktober, 9:45-12:00 uur, Klokgebouw, Strijp S

Aanmelden Design voor het Landschap van de Toekomst

Het begint met een kamer voor jezelf

Het begint met een kamer voor jezelf is een video-installatie van Mirte van Duppen Lotte Lentes. De film is een interpretatie van een werkperiode als Artist in Residence. Kunstenaar Mirte van Duppen filmde bij elf residencies in Brabant de werk- en woonruimtes. Hoewel de ruimtes leeg zijn van personen zijn er tal van sporen te vinden die de aanwezigheid van de kunstenaar doen vermoeden. Met oog voor detail en subtiel gebruik van beeldrijm schetst Mirte een visuele ervaring van deze locaties. Vervolgens reageerde schrijfster Lotte Lentes op deze beelden in tekst. Door op een poëtische en associatieve wijze op de beelden te reflecteren, wordt de kijker uitgenodigd zich in te leven in de rol van resident. De film is gemaakt in opdracht van AIR platform Brabant met ondersteuning van Kunstloc Brabant.

Hele week te zien in Make Eindhoven - presentatie op zondag 17 oktober, 14:00 uur.

Het begint met een kamer voor jezelf

Dutch Invertuals

Stel je een stad voor waar de natuur deel uitmaakt van het weefsel van de stedelijke structuur, waar levende materialen onze muren vormen, en onderdak bieden voor zowel mensen als niet-mensen. Dutch Invertuals bundelt de krachten met The Future Laboratory om een ​​evenwichtige en zorgzame samenleving te verbeelden, die zich bewust is van de erfenis die we achterlaten.

Met ondersteuning van de impulsgelden bouwt Dutch Invertuals aan een digitale omgeving waarmee jaarrond aanbod ontsloten wordt, ervaring wordt gevaloriseerd, en kennis wordt gedeeld.

Hele week in Dutch Invertuals Station

Dutch Invertuals

Sectie-C

Sectie-C is een van de grootste creatieve broedplaatsen in Brabant, waar ruim 250 kunstenaars, vormgevers en ambachtslieden hun werkplaatsen huisvesten. Met de vele ontwerpstudio's die hier zijn te bezoeken is het een van de meest dynamische omgevingen van de Dutch Design Week. Met een impulsgeldenbijdrage werkt Sectie-C aan een jaarrond interdisciplinair cultureel programma. 

Hele week op Sectie-C

#YouToo?

Anne Ligtenberg en Mats Horbach zijn beide met hun ontwerpstudio gevestigd in Sectie-C, en zij richten zich op design in het sociale domein. Hun project #YouToo? is een platform om de kunde onder hulpverleners om seksueel misbruik bespreekbaar te maken te vergroten. Anne en Mats ontvangen een impulsbijdrage om de methodiek van #YouToo? te verfijnen, uit te bouwen en inzichtelijk te maken voor anderen. 

Studio Anne Ligtenberg & Atelier Mats - Hele week in Sectie-C Hal 6

Bio Mirror

Soft space is een overzichtstentoonstelling van het laatste werk van studio Alissa+Nienke (A+N). Zij presenteren o.a. de resultaten van het onderzoeksproject over stressreducerende wanden, in samenwerking met gedragswetenschapper Renske Bongers (TU Delft / TU/e). Dit onderzoeksproject is mogelijk gemaakt met een bijdrage uit de impulsgelden.

Hele week in NUL ZES | Canal

Bio Mirror

NOof Lab

New Order of Fashion (NOoF) brengt een selectie van zorgvuldig geselecteerde internationale modetalenten bij elkaar die elkaar inspireren en alle middelen inzetten om een ​​oogverblindende, duurzame modetoekomst te creëren. In het gloednieuwe NOoF Lab, onder begeleiding van NOoF-alumni, zal de nieuwe generatie talenten een live onderzoeksresidentie volbrengen. New Order of Fashion ontvangt een bijdrage uit de impulsgelden voor het ontwikkelen van het NOoF LAb en een curriculum op het snijvalk van ambacht en techische innovatie.

Hele week in NOoF Lab | Strijp-S

Tante Netty

Al tien jaar verbindt Tante Netty jonge kunstenaars en ontwerpers met maatschappelijke uitdagingen om nieuwe inzichten en verbindingen te vinden. Na een succesvolle eerste editie in 2020 hebben ze dit jaar weer een aantal kunstenaars en ontwerpers uit meerdere disciplines uitgenodigd om data te verzamelen in Woensel-West, onze wijk in Eindhoven. Deze data is verzameld in samenwerking met buurtbewoners, ondernemers en organisaties en vertaald naar verschillende kunstwerken, van 3D-installaties en belevingen tot interactieve animaties en zines. Voor activiteiten rond haar jubileum ontvangt Tante Netty een bijdrage uit de impulsgelden.

Hele week in Tante Netty | Strjip T+R

Tante Netty

Sunseeker

VANTOT introduceert een ontwerp voor een duurzame en interactieve (straat)lichtinstallatie op zonne-energie genaamd SUNSEEKER. Ontworpen voor het gloednieuwe Victoriapark in het centrum van Eindhoven. Voor dit project ontving VANTOT een bijdrage uit de impulsgelden.

Hele week in CLUB-C | Sectie-C

Sunseeker

Shahnar Livne

Shahar Livne is een conceptueel designer, die met haar projecten aanzet tot kritische reflectie op materiaalgebruik. Als een van vijf ontwerpers in het Yksi Expo Young Talent team ontvangt ze een opdracht in het kader van Rethinking Plastics. Shahar ontvangt een kennisvoucher uit de impulsgelden om haar ondernemerschap gericht en duurzaam maken.

Maandag 18 oktober in Yksi Expo | Strijp-S

Design to Market

Binnen TalentHub Brabant is Design to Market de talentontwikkelingshub voor afgestudeerde ontwerpers die hun ontwerpconcept op de markt willen brengen. Op 21 oktober organiseert Design to Market een netwerkevent in de Kazerne, met presentaties en speeddates.

House of Thol

Jana Flohr is productontwerper, en werkt vanuit het idee dat elke kleine stap richting een duurzamere levensstijl meetelt. Samen met Thomas Linssen runt zij ontwerpmerk House of Thol, gericht op het creëren van betaalbare probleemoplossende producten die iedereen kan gebruiken. Jana maakt deel uit van de talenthub Design to Market.

Hele week in Piet Hein Eek | Strijp T+R

House of Thol

The Social Design Lobby

Bernhard Lenger is een social designer die onderzoek doet en strategieën ontwerpt om organisaties en bedrijven te ondersteunen bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Met The Social Design Lobby wekt Bernhard samen met andere designers aan het promoten en verbinden van het social design veld. Alle social designers in Nederland kunnen zich aansluiten bij de Lobby om elkaar te ondersteunen en te laten zien wat design kan toevoegen aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Benhard maakt deel uit van de talenthub Design to Market.

Hele week in Kade Clubhuis | Canal

APTUM

Tineke Beunders is industrieel poëtisch ontwerper met een passie voor verlichting. Met Ontwerpduo Tineke & Nathan presenteert zij APTUM: verlichting gecombineerd met sieraden, technologie en animatie. Tineke maakte in 2019-2020 deel uit van de talenthub Design to Market.

Hele week in Ontwerpduo Studio | Canal

Daarnaast zijn er nog veel meer ontwerpers, kunstenaars en organisaties op DDW te vinden die eerder een bijdrage uit de impulsgelden hebben ontvangen zoals Blind Walls GalleryEncounter, Justine Kontou, ManifestationsBioArt LaboratoriesEnvisions, Kranen/Gille, Cor Unum, De Fabriek, Emoves, Onomatopee, en Vij5.

Zie ik je op de Dutch Design Week?

Mooi, ik kijk er naar uit.

Eerste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

De eerste indientermijn van 2023 resulteerde in 27 aanvragen. Er is in totaal voor bijna €1,2 miljoen aan subsidie aangevraagd.

13 maart 2023
Eerste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

Kennisvoucher aanvragen in 2023 nog laagdrempeliger!

In 2023 kun je een kennisvoucher aanvragen en is een eigen bijdrage niet meer nodig.

2 maart 2023
Kennisvoucher aanvragen in 2023 nog laagdrempeliger!

16 toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2022

In de tweede indientermijn zijn 16 subsidieaanvragen gehonoreerd aan toekomstbestendige culturele projecten.

19 december 2022
16 toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2022

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2023

Voor 2023 is ca. 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

5 december 2022
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2023

Kunstloc @ Dutch Design Week 2022

Op DDW zijn weer veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is.

5 oktober 2022
Kunstloc @ Dutch Design Week 2022

Tweede indientermijn impulsgelden 2022 gesloten

De tweede indientermijn van 2022 resulteerde in 48 aanvragen. Er is in totaal voor ruim €1.8 miljoen aan subsidie aangevraagd.

26 september 2022
Tweede indientermijn impulsgelden 2022 gesloten

18 toekenningen eerste indientermijn impulsgelden 2022

Tijdens de eerste indientermijn van 2022 zijn 18 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende projecten gehonoreerd.

27 juli 2022
18 toekenningen eerste indientermijn impulsgelden 2022

Eerste indientermijn impulsgelden 2022 gesloten

De eerste indientermijn van 2022 resulteerde in 43 aanvragen. Er is in totaal voor ruim €1.8 miljoen aan subsidie aangevraagd.

2 mei 2022
Eerste indientermijn impulsgelden 2022 gesloten

Negen toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2021

We stellen de gehonoreerde aanvragen voor de subsidie impulsgelden kort aan je voor.

8 maart 2022
Negen toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2021

Tweede indientermijn impulsgelden 2021 gesloten

De tweede indientermijn van 2021 heeft geresulteerd in 31 aanvragen voor een totaalbedrag van ruim €1.2 miljoen.

15 november 2021
Tweede indientermijn impulsgelden 2021 gesloten

Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Voor de subsidie impulsgelden is in 2021 ruim € 1 miljoen extra budget beschikbaar gekomen. Voor 2022 is er €2,4 miljoen beschikbaar

13 oktober 2021
Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Toekenningen indientermijn impulsgelden 2021

Tijdens afgelopen beoordelingsronde zijn er 24 subsidieaanvragen binnen het impulsgeldenprogramma gehonoreerd. In totaal is er €968.184,- toegekend.

8 juli 2021
Toekenningen indientermijn impulsgelden 2021

Lancering nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Woensdag 28 april wordt het grensoverschrijdende architectuurnetwerk Buitenkans gelanceerd. Kunstloc speelde een aanjagende rol bij de totstandkoming.

26 april 2021
Lancering nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Indientermijn impulsgelden 2021 gesloten

De indientermijn van 2021 voor aanvragen voor subsidie impulsgelden heeft geresulteerd in 53 aanvragen voor een totaalbedrag van ruim €1.9 miljoen.

12 april 2021
Indientermijn impulsgelden 2021 gesloten

Evaluatie impulsgeldenprogramma door adviesbureau Berenschot

Uit de onafhankelijke evaluatie in opdracht van Provincie Noord-Brabant blijkt dat de impulsgelden een effectieve investering in de cultuursector zijn.

18 januari 2021
Evaluatie impulsgeldenprogramma door adviesbureau Berenschot

Impulsgelden/2

De halvering van het budget voor impulsgelden roept bij Chris van Koppen vragen op over de ambities van de provincie.

10 december 2020
Impulsgelden/2

Impulsgeldenprogramma in 2021

Ook in 2021 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is 1,1 miljoen euro beschikbaar.

10 december 2020
Impulsgeldenprogramma in 2021

Toekenningen derde ronde impulsgelden 2020

Er zijn in de derde ronde van 2020 7 subsidieaanvragen binnen het impulsgeldenprogramma gehonoreerd. In totaal is er ruim € 250.000,- toegekend aan innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten.

8 december 2020
Toekenningen derde ronde impulsgelden 2020

Terugblik op de impulsgelden

Wat heeft het succesvolle impulsgeldenprogramma Brabant de afgelopen jaren opgeleverd?

10 november 2020
Terugblik op de impulsgelden

De Kennisvoucher: maatwerk voor het versterken van je culturele praktijk

Deze vijf ontwikkeldoelen behaalden makers en culturele instellingen met een kennisvoucher. Wat is jouw leervraag?

8 oktober 2020
De Kennisvoucher: maatwerk voor het versterken van je culturele praktijk

Impulsgelden-regeling opnieuw overvraagd

In de derde en laatste indientermijn van 2020 zijn er 34 subsidieaanvragen ingediend voor meer dan €1.2 miljoen.

27 september 2020
Impulsgelden-regeling opnieuw overvraagd

Trek erop uit! #2

Musea, presentatie-instellingen, galeries en podia hebben hun publiek hard nodig. Onze adviseur Liesbeth Jans tipt hoopgevende kunstinitiatieven.

24 augustus 2020
Trek erop uit! #2

Toekenningen tweede ronde impulsgelden 2020

Er is ruim € 800.000,- toegekend aan 18 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten.

8 juli 2020
Toekenningen tweede ronde impulsgelden 2020

Brabant verdubbelt in de Basisinfrastructuur

Het aantal Brabantse organisaties in de BIS stijgt van 6 naar 12, en mogelijk 13. Een mooi resultaat voor Regioprofiel BrabantStad.

5 juni 2020
Brabant verdubbelt in de Basisinfrastructuur

Impuls voor inclusiviteit

Hoe gebruiken Theater van de Stad, Krakers, en Wij zijn 13 de subsidie impulsgelden om nieuwe doelgroepen duurzaam aan zich te verbinden?

13 mei 2020
Impuls voor inclusiviteit

Over de grens

Brabant gaat internationaal! De impulsgelden stellen makers als Zwermers, Rosemary & Garlic en Nabuurs&VanDoorn in staat om internationale ambities waar te maken.

20 april 2020
Over de grens

Toekenningen eerste ronde impulsgelden 2020

Er is ruim € 700.000 toegekend aan 14 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten in de eerste ronde van het impulsgeldenprogramma in 2020.

3 april 2020
Toekenningen eerste ronde impulsgelden 2020

Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Wat zijn de gevolgen van de Coronacrisis op de impulsgelden? Kunstloc Brabant brengt je op de hoogte!

19 maart 2020
Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Meer aanvragen Impulsgelden dan ooit

De derde en laatste mogelijkheid in 2019 om aanvragen voor subsidie Impulsgelden in te dienen heeft geresulteerd in maar liefst 40 subsidieaanvragen voor een totaalbedrag van €1.970.000. Het beschikbare budget voor deze laatste ronde is €674.000.

30 september 2019
Meer aanvragen Impulsgelden dan ooit

Impuls-helden

De impulsgelden als vliegwiel voor toekomstige financiering.

28 augustus 2019
Impuls-helden

Subsidieplafond kennisvouchers bereikt

Met kennisvouchers worden makers en culturele organisaties ondersteund bij het versterken van hun cultureel ondernemerschap. In totaal zijn er dit jaar 18 kennisvoucher-trajecten ondersteund.

8 juli 2019
Subsidieplafond kennisvouchers bereikt

Blog | We Are Public

We Are Public heeft het gehaald. Op 1 juni 2017 gaat het cultuurlidmaatschap officieel van start in Brabant. Jenneke Harings blogt over wat daar aan vooraf ging.

1 mei 2017
Blog | We Are Public