Eind 2020 zijn drie Brabantse culturele instellingen gestart met het Innovatietraject Waardepropositie. Tijdens dit traject leren organisaties over de waarde die zij klanten of bezoekers kunnen bieden en hoe zij dit succesvol kunnen toepassen. De deelnemers zijn Theaterwerkplaats Tiuri uit Breda, Cultuurcentrum Deurne en STRP festival uit Eindhoven. Waar staan zij en welke lessen leerden zij tot nu toe?

Van productverliefd naar klantverliefd

Kunstloc wil met dit leertraject laten zien dat een goede waardepropositie ontzettend veel kan opleveren, hoe je hiermee aan de slag gaat, en wat je tijdens het traject tegenkomt. Luc Begas, adviseur cultureel ondernemerschap bij Kunstloc: “Als je een gezonde organisatie wilt opbouwen, moet je de buitenwereld duidelijkheid kunnen bieden over je meerwaarde. Je moet aansluiten bij de behoeftes van de doelgroepen die je wilt bedienen. Goed inzicht in je eigen waardepopositie is daarbij een voorwaarde om de juiste keuzes te maken. Daar kan Kunstloc hen bij ondersteunen.”

De deelnemers worden begeleid door ervaren coaches van Smart Connections. Senior adviseur Pim Halkes vertelt: “Veel organisaties hebben last van iets wat ik ‘productverliefdheid’ noem. Maar daarnaast zou je eigenlijk ook een beetje klantverliefd moeten worden. Je moet écht begrijpen waarom iemand wel of niet voor jouw product of dienst kiest. Jouw klanten zijn ook gewoon mensen met angsten, verlangens en gevoelens.” Pim begeleidt de deelnemers tijdens het traject en coacht hen om te denken vanuit de klant. Met behulp van brainstorm- en interviewtechnieken komen de deelnemers tot nieuwe ideeën, waaruit uiteindelijk nieuwe waardeproposities voortvloeien. “Een waardepropositie is alles wat je iemand te bieden hebt om in te spelen op diens behoeften. Je kijkt naar alles wat waarde kan toevoegen voor de klant.”

Uitzoomen en breder kijken

De drie deelnemende instellingen zijn totaal verschillend en dat maakt deze pilot juist zo interessant. Ook de motivatie voor deelname verschilt. Begin vorig jaar is Cultuurcentrum Deurne gestart met het schrijven van een businessplan voor de lange termijn. Dit innovatietraject kwam voor hen dus op het perfecte moment. Algemeen manager Bianca den Toom: “De uitbraak van het coronavirus doet iets met je organisatie en dwingt ons om breder te kijken naar doelgroepen. Het afgelopen jaar was er opeens ook ruimte voor die professionaliseringsslag.”

STRP festival kampt met een te eenzijdige financieringsmix en zoekt naar duurzamere relaties met het bedrijfsleven. Directeur Ton van Gool: “Ik zag dit als een mogelijkheid om een betere balans te vinden tussen de financiering vanuit fondsen en eigen inkomsten. Daarvoor moet je echt even uitzoomen. Het is heel moeilijk om zelf die stap terug te doen en te kijken naar de waarde die je als organisatie levert.” Theaterwerkplaats Tiuri wil vanaf dit jaar starten met touren en daarom achterhalen hoe zij waarde kunnen leveren voor de theaters. “Maakt onbekend gewoon onbemind of bieden wij iets aan wat de theaters eigenlijk helemaal niet willen? Dat was wat wij ons een paar maanden geleden afvroegen,” vertelt Linda Schrik, productieleider bij Tiuri, zich af.

Van idee naar propositie

Tijdens het innovatietraject volgen de deelnemers verschillende workshops om tot een waardepropositie te komen en deze in de markt te zetten. Dat levert ontzettend veel nieuwe inzichten op. Jelmer Lesterhuis, bestuurder van Tiuri: “Ons team heeft veel geleerd over proposities en doelgroepen. Ik zie dit denken en oefenen met doelgroepen nu veel vaker terugkeren in de organisatie.” Dat herkent Bianca ook: “Na de eerste sessie zijn we al anders gaan denken. Is dit iets wat wij willen invullen of is hier echt behoefte aan? Het is echt een andere manier van naar je aanbod kijken.”

In het geval van STRP festival is het bedrijfsleven die klant. Op dit moment wordt hun waardepropositie voorgelegd aan verschillende potentiele afnemers. Ton vertelt: “We wilden geen totaal nieuw product gaan maken, want dan moet je ook een hele grote investering doen. We hebben nagedacht over hoe we het bestaande programma interessant konden maken voor het bedrijfsleven. Wij zitten in de voorhoede van technologie en design en hebben een netwerk van jonge, innovatieve makers. Wij denken dat dat interessant kan zijn voor het bedrijfsleven. In iedere organisatie heb je talenten, maar krijgen zij wel voldoende ruimte om zich te ontplooien? Wij denken dat we daarin als STRP een rol kunnen spelen. We hebben nu een traject ontwikkeld om professionals te inspireren en dat terug te brengen in het bedrijf.”

4219

Cultuurcentrum Deurne heeft tijdens dit traject twee nieuwe proposities ontwikkeld. Een daarvan is gericht op stellen met jonge kinderen. Bianca: “Die doelgroep ervaart doorgaans veel drempels om in alle rust samen naar een voorstelling te komen. Daar zijn we ons in gaan verdiepen. Ze willen bijvoorbeeld dat het thuis goed geregeld is en de tijd kunnen nemen voor elkaar. Binnen onze concepten hebben we daar een oplossing voor gezocht. We focussen ons nu op het maken van nieuwe herinneringen met elkaar.”

4218

Bij Theaterwerkplaats Tiuri is het creatieve proces nog in volle gang. Momenteel worden verschillende conceptideeën uitgewerkt tot een sterke propositie. “De theaters hebben onze focus en daarom zijn wij in gesprek gegaan met programmeurs van zeven verschillende theaters,” vertelt Linda, “Daar kwamen interessante dingen uit. We merkten bijvoorbeeld dat theaters de uitdaging hebben om de zalen vol te krijgen of dat ze niet weten hoe ze een bepaalde doelgroep moeten bereiken. We zijn vervolgens verder gaan brainstormen over hoe we daar als gezelschap een rol in kunnen spelen.”

4217

Vraag het je doelgroep

Tijdens de laatste stap van het traject wordt de waardepropositie voorgelegd aan de doelgroep. Volgens Pim is dat een essentiële stap. “Heel veel organisaties slaan die stap over, heel gek eigenlijk. Ze smijten er een hoop marketingbudget tegenaan en zien maar. Toets altijd even of je op de goede weg zit, ook als je niet de tijd hebt om een uitgebreid innovatietraject te doen. Zo’n doelgroeptoets levert hele fijne gesprekken op, ook al doet het een beetje pijn om kritiek te ontvangen op iets waar je zelf heel enthousiast over bent. Het geeft je de mogelijkheid om aanpassingen te doen voordat je het naar de markt brengt.” Ton kijkt uit naar het resultaat van de doelgroeptoets en is erg blij met deze laatste stap. “We willen de bevestiging dat we op het goede pad zitten. We zijn echt op zoek naar een meer duurzaam model, dus daar mogen we ook meer tijd voor nemen.”

Geschreven door Elmay Claassen

Innovatietraject Waardepropositie

Meer weten over de waarde van een waardepropositie voor jouw organisatie?

Neem contact met mij op.

LinC Brabant zoekt nieuwe interventure opdrachten

Dien een vraagstuk uit de culturele sector in voor LinC Brabant, en ontvang een vernieuwende oplossingsrichting!

17 januari 2023
LinC Brabant zoekt nieuwe interventure opdrachten

Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Felipe van Laar, Bobbi Cleij en Fenna Koot zijn gekozen om een schetsontwerp te creëren voor een permanent kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

29 november 2022
Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Twaalf makers hebben een diploma behaald voor de opleidingen tot Design Consultant en Creative Consultant.

9 november 2022
Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Kunstloc @ Dutch Design Week 2022

Op DDW zijn weer veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is.

5 oktober 2022
Kunstloc @ Dutch Design Week 2022

TalentHub zet Brabant op de kaart als bruisende regio voor artistiek talent 

TalentHub Brabant speelt een belangrijke rol in het Brabantse cultuurlandschap. Het progamma wordt voortgezet in 2023-2024.

4 oktober 2022
TalentHub zet Brabant op de kaart als bruisende regio voor artistiek talent 

Twee nieuwe tentoonstellingen naar Brabantse scholen

Lidwien van Noorden en Noortje Haegens hebben een tentoonstelling gemaakt die langs Brabantse scholen gaat reizen.

19 september 2022
Twee nieuwe tentoonstellingen naar Brabantse scholen

Open Call | Masterclass De Kunstopdracht 2022

Meld je aan voor de masterclass De Kunstopdracht en doorloop tijdens 4 workshopdagen het complete traject van werken in opdracht.

13 juli 2022
Open Call | Masterclass De Kunstopdracht 2022

Winnaars opdracht Kaapstad bekend

15 studenten van Fontys namen deel aan een talentontwikkelingstraject. Twee krijgen nu een opdracht bij festival Kaapstad.

12 juli 2022
Winnaars opdracht Kaapstad bekend

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Eerste lichting LinC Brabant

19 Brabantse zakelijk leiders hebben hun leertraject succesvol afgerond. Aanmelding voor het tweede traject is geopend.

3 mei 2022
Eerste lichting LinC Brabant

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Blog | De wei in

Als koeien bij de eerste weidegang stormt de culturele sector het veld in. 'Mooi' zegt Herman Kuypers, maar hou ook aandacht voor je eigen ontwikkeling.

23 maart 2022
Blog | De wei in

Open Call (Je) Kunst in School 2022

Maak een reizende tentoonstelling over duurzaamheid, of over fotografie in je directe omgeving. Wij ondersteunen bij ontwikkeling en afzet.

11 februari 2022
Open Call (Je) Kunst in School 2022

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022
Ondernemen in culturele sector hard nodig

Brabantse kunstenaars brengen hun kunst in de school

Vier kunstenaars ontwikkelen passende educatie bij hun kunst.

13 januari 2022
Brabantse kunstenaars brengen hun kunst in de school

Open Call Collision

Kunstenaars met expertise technologie gezocht die jongeren wijzer willen maken.

16 augustus 2021
Open Call Collision

Blog | Freelancering

Als maker is Herman ten eerste bezig met creëren. Maar als je positie onder druk staat, dan wil je wel dat er voor je wordt opgekomen!

29 juni 2021
Blog | Freelancering

De kracht van een waardepropositie

Tiuri, Cultuurcentrum Deurne en STRP maken in het Innovatietraject Waardepropositie de beweging van productverliefdheid naar klantverliefdheid.

23 april 2021
De kracht van een waardepropositie

Wederombouw met zakelijk leiders

Zakelijk leiders doen ertoe. Daarom hebben Kunstloc Brabant en Brabant C het initiatief genomen om LinC Brabant te starten.

17 maart 2021
Wederombouw met zakelijk leiders

“De wendbaarheid van de zzp’er is groot, de weerbaarheid minder”

Waar kun je als zzp’er in de cultuur op terugvallen? Zelfstandigen delen hun ervaringen met elkaar bij Kunstloc Connects.

17 maart 2021
“De wendbaarheid van de zzp’er is groot, de weerbaarheid minder”

Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

In 2020 startten 28 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. We lichten 8 mooie voorbeelden uit.

23 december 2020
Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

Brabant krijgt haar eigen LinC

LinC Brabant is er voor professionals die willen groeien in hun zakelijk leiderschap. Aanmelden is nu mogelijk.

16 december 2020
Brabant krijgt haar eigen LinC

Blog | Het Nieuwe Werken: Meters maken

Ook het gejaagde zzp-leven kwam door de coronacrisis tot stilstand. Herman Kuypers ontving reacties van zelfstandigen.

30 september 2020
Blog | Het Nieuwe Werken: Meters maken

Maak werk van een nieuwe waardepropositie

Smart Connections helpt drie Brabantse culturele instellingen concrete stappen te zetten.

28 september 2020
Maak werk van een nieuwe waardepropositie

MEST is vernieuwd

Ons online inspiratieplatform MEST heeft een nieuwe frisse look. Maar het gaat ons natuurlijk niet alleen om het uiterlijk!

10 september 2020
MEST is vernieuwd

Trends & Ontwikkelingen verhuisd en vernieuwd

Het overzicht van het cultuurnieuws uit Nederland en Noord-Brabant is nu nog actueler, relevanter en gebruiksvriendelijker.

19 juni 2020
Trends & Ontwikkelingen verhuisd en vernieuwd

Impuls voor inclusiviteit

Hoe gebruiken Theater van de Stad, Krakers, en Wij zijn 13 de subsidie impulsgelden om nieuwe doelgroepen duurzaam aan zich te verbinden?

13 mei 2020
Impuls voor inclusiviteit

Over de grens

Brabant gaat internationaal! De impulsgelden stellen makers als Zwermers, Rosemary & Garlic en Nabuurs&VanDoorn in staat om internationale ambities waar te maken.

20 april 2020
Over de grens

“Ondernemen, het is net een huwelijk”

Verslag van Content & connectie: Het Nieuwe Werken, de eerste bijeenkomst voor en door zelfstandigen in het culturele veld.

19 december 2019
“Ondernemen, het is net een huwelijk”

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Er zijn dit jaar al 28 succesvolle crowdfunding-campagnes ondersteund. We kunnen in 2019 geen nieuwe toezeggingen meer doen.

27 november 2019
Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Zelfstandig ondernemer zijn vraagt veel van je

Bij Kunstloc Brabant heb ik de afgelopen jaren gezien dat het aantal zelfstandigen in de cultuursector groeiende is. Sommige zelfstandigen hebben daar bewust voor gekozen, anderen zijn tot die constructie gekomen omdat ze bijvoorbeeld niet meer in loondienst konden werken bij het kunstencentrum waar ze werkzaam waren. Om deze groep meer in beeld te krijgen, hebben we een kleine enquête opgezet naar deze groep.

27 juni 2019
Zelfstandig ondernemer zijn vraagt veel van je

Arrangeur geeft innovatieve impuls

De komst van Geert van Boxtel als aanjagende arrangeur heeft de klassieke en symfonische muziek in Noord-Brabant een unieke impuls gegeven. Dat blijkt uit de tussentijdse beschouwing van muziekwetenschapper prof. dr. Sander van Maas.

25 april 2019
Arrangeur geeft innovatieve impuls

Blog | Zeven jaar crowdfunding

Al zeven jaar geeft Luc Begas ondersteuning aan crowdfunding projecten. Iedere keer weer heeft hij ontzettend veel respect voor de projecthouder die lef toont door een crowdfunding campagne aan te gaan. Waarom? In zijn blog legt Luc het uit.

4 april 2018
Blog | Zeven jaar crowdfunding

Blog | Tijd, omgeving, concentratie en verbinding

Wat is de artistieke noodzaak en urgentie van artist-in-residence's voor de kunstenwereld? Atty Bax schrijft een blog over waarom air’s zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van jonge makers.

29 maart 2018
Blog | Tijd, omgeving, concentratie en verbinding

Blog | We Are Public

We Are Public heeft het gehaald. Op 1 juni 2017 gaat het cultuurlidmaatschap officieel van start in Brabant. Jenneke Harings blogt over wat daar aan vooraf ging.

1 mei 2017
Blog | We Are Public

Blog | Publiek!

Zonder publiek wordt het draagvlak voor de cultuursector wel erg klein. Jenneke Harings blogt over de zoektocht naar publiek voor kunst en cultuur.

4 november 2016
Blog | Publiek!

Blog | Trends en Ontwikkelingen

Ton van der Linden stelt de nieuwsbrief samen die ‘trends en ontwikkelingen’ heet. Hij blogt over het hoe, wat en waarom van zijn 'trendwatchen'.

3 februari 2015
Blog | Trends en Ontwikkelingen

Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is

Toen wij jaren geleden zochten naar een manier om het publiek een stem te geven, kwamen we logischerwijs uit bij crowdfunding. Luc Begas blogt de lange adem van crowdfunding.

1 december 2014
Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is