Zzp’er in coronatijd

De coronacrisis beïnvloedt ons allemaal, maar zelfstandigen in de culturele sector vangen een aantal harde klappen op. Want wat doe je als instellingen en organisaties zoals muziekscholen, musea en theaters hun deuren moeten sluiten? Waar kun je als zzp’er in deze branche op terugvallen? De harde realiteit is dat het opvangnet er een vol gaten blijkt te zijn. “Ondernemersrisico", zeggen sommigen. Maar laten we eerlijk zijn, dat gaat hier niet helemaal op. Een wereldwijde pandemie waardoor je van de een op de andere dag misschien wel 80% van je inkomen misloopt, daar was niemand op voorbereid.

(H)erkenning

Toch moet je verder als ondernemer. “Hoe dan?!”, is de logische vraag. Er is geen gouden oplossing, maar het antwoord lijkt te liggen in wat we hier aan het doen zijn. Namelijk samenkomen, verbinden en verenigen. Het is mooi om te zien hoe erkenning en herkenning ervoor zorgen dat je als zzp’ers samen een front kunt vormen. Waar veel zelfstandigen de aansluiting missen bij het centrale beleid van instellingen en organisaties om mee te mogen denken over een oplossing, is daar in deze setting alle ruimte voor. “Zie elkaar als collega’s in plaats van concurrenten, dit is iets wat je samen moet doen”, aldus Peter van den Bunder van de Kunstenbond. Ook zzp-expert Marieke Tetterroo beaamt dit: “Zoek elkaar op en heb het over kunstenaarschap en cultureel ondernemerschap. Als zzp’ers kun je van elkaar leren en elkaars sterke punten verenigen.”

In survivalmodus

Maar wie is er nu verantwoordelijk voor de situatie van de zelfstandig ondernemer? “Deze situatie is overmacht voor zowel opdrachtgever als werknemer, de verantwoordelijkheid ligt bij beide partijen. Wees dus niet bang om de dialoog aan te gaan”, adviseert Peter. Toch pakt dit in de praktijk vaak anders uit. “Instellingen schieten in survivalmodus en zijn vooral bezig om zelf te overleven, waardoor je als externe partij wordt vergeten of buiten spel wordt gezet”, is de ervaring van educatiemedewerker en cultuurcoördinator Sanne Evertz. Contractueel gezien valt hier nog een hoop winst te behalen. “Er moeten duidelijke afspraken zijn over hoe je samenwerkt. Dingen moeten vooraf op papier staan zodat je daarnaar kunt teruggrijpen”, zegt architect en gastdocent Wouter van Niel.

Duurzaam ondernemen

Ook Wouter ervaarde dat vrijwel al zijn opdrachten in het onderwijs wegvielen. Wat doe je dan? “Ik ging extreem veel harder werken. Ik voelde een grote verantwoordelijkheid naar mijzelf en mijn team. Je wilt flexibel zijn en je aanpassen aan de situatie.” Ten gevolge onderzocht Wouter de mogelijkheid van online lessen. “Dit heeft geresulteerd in een nieuw verdienmodel. Ik heb lesmateriaal en een training ontwikkeld die ik zo nodig ook online kan aanbieden. Het is een totaalpakket voor docenten waar ik zelf bijna niet meer bij betrokken hoef te zijn.” Een mooi voorbeeld van hoe een in eerste instantie tijdelijke oplossing kan resulteren in een totaal nieuw product. De coronacrisis is wat dat betreft echt een reality check. Sta je als ondernemer sterk genoeg? En hoe duurzaam is je onderneming?

Bezinning

Eén ding is duidelijk: de passie van ondernemers in de culturele sector is enorm. “De wendbaarheid van de zzp’er is groot, de weerbaarheid minder”, stelt Peter. Bij Sanne resulteerde dit in bezinning waardoor ze zich neer kon leggen bij de situatie. “Ik ging op een gegeven moment uit de vecht- en overlevingsmodus en vond daarin een soort geruststelling. Het zou zomaar kunnen dat ik in de toekomst een heel andere weg insla.” Soms ligt daarin misschien de oplossing. In je neer kunnen leggen bij extreme situaties waar je geen invloed op hebt. Wie weet wat er dan allemaal kan ontstaan.

Lisa Habets

Meer weten over ontwikkelingsmogelijkheden voor zelfstandigen in de cultuursector?

Neem contact met mij op.

Open Call Collision

Kunstenaars met expertise technologie gezocht die jongeren wijzer willen maken.

16 augustus 2021

Blog | Freelancering

Als maker is Herman ten eerste bezig met creëren. Maar als je positie onder druk staat, dan wil je wel dat er voor je wordt opgekomen!

29 juni 2021

De kracht van een waardepropositie

Tiuri, Cultuurcentrum Deurne en STRP maken in het Innovatietraject Waardepropositie de beweging van productverliefdheid naar klantverliefdheid.

23 april 2021

Wederombouw met zakelijk leiders

Zakelijk leiders doen ertoe. Daarom hebben Kunstloc Brabant en Brabant C het initiatief genomen om LinC Brabant te starten.

17 maart 2021

“De wendbaarheid van de zzp’er is groot, de weerbaarheid minder”

Waar kun je als zzp’er in de cultuur op terugvallen? Zelfstandigen delen hun ervaringen met elkaar bij Kunstloc Connects.

17 maart 2021

Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

In 2020 startten 28 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. We lichten 8 mooie voorbeelden uit.

23 december 2020

Brabant krijgt haar eigen LinC

LinC Brabant is er voor professionals die willen groeien in hun zakelijk leiderschap. Aanmelden is nu mogelijk.

16 december 2020

Blog | Het Nieuwe Werken: Meters maken

Ook het gejaagde zzp-leven kwam door de coronacrisis tot stilstand. Herman Kuypers ontving reacties van zelfstandigen.

30 september 2020

Maak werk van een nieuwe waardepropositie

Smart Connections helpt drie Brabantse culturele instellingen concrete stappen te zetten.

28 september 2020

MEST is vernieuwd

Ons online inspiratieplatform MEST heeft een nieuwe frisse look. Maar het gaat ons natuurlijk niet alleen om het uiterlijk!

10 september 2020

Trends & Ontwikkelingen verhuisd en vernieuwd

Het overzicht van het cultuurnieuws uit Nederland en Noord-Brabant is nu nog actueler, relevanter en gebruiksvriendelijker.

19 juni 2020

Impuls voor inclusiviteit

Hoe gebruiken Theater van de Stad, Krakers, en Wij zijn 13 de subsidie impulsgelden om nieuwe doelgroepen duurzaam aan zich te verbinden?

13 mei 2020

Over de grens

Brabant gaat internationaal! De impulsgelden stellen makers als Zwermers, Rosemary & Garlic en Nabuurs&VanDoorn in staat om internationale ambities waar te maken.

20 april 2020

“Ondernemen, het is net een huwelijk”

Verslag van Content & connectie: Het Nieuwe Werken, de eerste bijeenkomst voor en door zelfstandigen in het culturele veld.

19 december 2019

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019

Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Er zijn dit jaar al 28 succesvolle crowdfunding-campagnes ondersteund. We kunnen in 2019 geen nieuwe toezeggingen meer doen.

27 november 2019

Zelfstandig ondernemer zijn vraagt veel van je

Bij Kunstloc Brabant heb ik de afgelopen jaren gezien dat het aantal zelfstandigen in de cultuursector groeiende is. Sommige zelfstandigen hebben daar bewust voor gekozen, anderen zijn tot die constructie gekomen omdat ze bijvoorbeeld niet meer in loondienst konden werken bij het kunstencentrum waar ze werkzaam waren. Om deze groep meer in beeld te krijgen, hebben we een kleine enquête opgezet naar deze groep.

27 juni 2019

Arrangeur geeft innovatieve impuls

De komst van Geert van Boxtel als aanjagende arrangeur heeft de klassieke en symfonische muziek in Noord-Brabant een unieke impuls gegeven. Dat blijkt uit de tussentijdse beschouwing van muziekwetenschapper prof. dr. Sander van Maas.

25 april 2019

Blog | Zeven jaar crowdfunding

Al zeven jaar geeft Luc Begas ondersteuning aan crowdfunding projecten. Iedere keer weer heeft hij ontzettend veel respect voor de projecthouder die lef toont door een crowdfunding campagne aan te gaan. Waarom? In zijn blog legt Luc het uit.

4 april 2018

Blog | Tijd, omgeving, concentratie en verbinding

Wat is de artistieke noodzaak en urgentie van artist-in-residence's voor de kunstenwereld? Atty Bax schrijft een blog over waarom air’s zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van jonge makers.

29 maart 2018

Blog | We Are Public

We Are Public heeft het gehaald. Op 1 juni 2017 gaat het cultuurlidmaatschap officieel van start in Brabant. Jenneke Harings blogt over wat daar aan vooraf ging.

1 mei 2017

Blog | Publiek!

Zonder publiek wordt het draagvlak voor de cultuursector wel erg klein. Jenneke Harings blogt over de zoektocht naar publiek voor kunst en cultuur.

4 november 2016

Blog | Trends en Ontwikkelingen

Ton van der Linden stelt de nieuwsbrief samen die ‘trends en ontwikkelingen’ heet. Hij blogt over het hoe, wat en waarom van zijn 'trendwatchen'.

3 februari 2015

Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is

Toen wij jaren geleden zochten naar een manier om het publiek een stem te geven, kwamen we logischerwijs uit bij crowdfunding. Luc Begas blogt de lange adem van crowdfunding.

1 december 2014