Kunstloc Brabant stimuleert samenwerkingen tussen de cultuursector en de zorg- en welzijnssector. Want zij hebben elkaar veel te bieden als het gaat over positieve gezondheid. Wij hebben 3 korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen. Steeds meer musici zijn geïnteresseerd in wat zij voor de gezondheid van anderen kunnen betekenen en hoe zij tot samenwerking met de zorgsector kunnen komen. De zorgsector onderschrijft steeds meer het belang van muziek en is op zoek naar geschikte partners. Deze korte films zijn ontwikkeld ter inspiratie en informatie.

foto: Maartje de Lint van Zing-Cirkel-Online, door: Zingen in de Zorg

Muziek in de Zorg

Dat muziek positief kan werken voor je humeur, je brein, welzijn en gezondheid, blijkt uit vele onderzoeken. Muziek kan angst en pijn verminderen en heeft geen bijwerkingen. Het verhoogt o.a. de kwaliteit van leven van mensen met bijvoorbeeld dementie, parkinson, een autistische stoornis, een oorlogstrauma, een verstandelijke beperking, eenzaamheid of depressie. Gepersonaliseerde muziek kan je kalmeren, je hartslag vertragen en je bloeddruk verlagen. Lees meer over deze onderzoeken en vind ook informatie over platforms, boeken en praktijkvoorbeelden in ons kennisdossier Muziek in de Zorg.

Pioniers

Deze films gaan over 3 pioniers die ieder, op eigen wijze, vormgeven aan de samenwerking met de zorgsector. Musici Maartje de Lint van Zingen in de Zorg en Jacqueline Hamelink van Sounding Bodies zijn inmiddels geportretteerd. Operazangeres Maartje de Lint is deskundig in wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie. Zij heeft een brede praktijk opgezet, Zingen in de Zorg, met o.a. aanbod voor zorginstellingen en trainingen zowel voor zorgprofessionals als voor professionele musici. Celliste en performer Jacqueline Hamelink van Sounding Bodies ontwikkelde, vanuit de overtuiging dat muziek van Bach een grote helende werking bezit, mits deze aansluit op de gevoelstoestand van de luisteraar, Bach Kliniek en Bach Kliniek online. Een 3e film over Stichting MusIC volgt zodra de IC van Jeroen Bosch Ziekenhuis weer toegang biedt voor musici en documentairemaker.

“Het meest waardevolle dat je de mens kan teruggeven is dat ie zichzelf weer ervaart als mens.” Maartje de Lint - Zingen in de Zorg

De documentairemakers

Drie documentairemakers Loes Janssen, Eline van der Kaa uit Talenthub Brabant en Ruut van der Beele, hebben de opdracht ontvangen om een korte film te maken. De matches tussen de documentairemakers en musici bleken perfect. Vanuit een enorme intrinsieke interesse van de makers voor het werk van de musici en een grote inzet van de musici, zijn deze films ontstaan.

Aflevering 1: Zingen in de Zorg | Maartje de Lint

“De trilling van de muziek brengt slapende delen van het lichaam in beweging, al doet iemand alleen iets met 1 vinger daar word ik al blij van!”, zegt operazangeres Maartje de Lint, in de korte film gemaakt door filmer Loes Janssen. Maartje de Lint heeft de missie om zingen in het basispakket van de dementiezorg te brengen. Met haar daadkracht, energie en gevoel voor verbinding werkt zij samen met wetenschappers, om ervoor te zorgen dat zingen op korte en langere termijn de zorg voor mensen met dementie zal verbeteren. De intieme beelden van Loes laten je in de film aanschuiven op de bank in de huiskamer van Annemarie. Zij ondergaat een individuele zangsessie. Je ziet hoe Maartje op geheel eigen wijze op haar afstemt en Annemarie laat stralen Naast Zing-Cirkel (online) en de Individuele Zangsessies verzorgt zij e-learning voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor mensen met dementie en daarbij wil zingen. Voor zangprofessionals is er de opleiding tot Zorg Zanger/es. Maartje de Lint is eigenaar en artistiek leider van Zingen in de Zorg.

Q&A | Korte films Muziek in de Zorg

Kunstloc Brabant organiseert op 31 mei tussen 14:00 en 15:00 uur naar aanleiding van deze korte film een Q&A. Je kan dan met Maartje in gesprek. Ben je musicus/ zangprofessional die overweegt of je met jouw muziek iets kan betekenen voor de zorgsector of ben je geïnteresseerd in wat specifiek het zingen kan betekenen voor mensen met dementie? Ben je zorgprofessional en werk je met mensen met dementie, wil je meer weten over wat het zingen kan betekenen voor cliënten en welke mogelijkheden Maartje de Lint, Zingen in de Zorg biedt zowel voor medewerkers als cliënten? Ben je geen musicus of zorgprofessional maar wel geïnteresseerd, sluit aan en laat je inspireren door de inhoudelijke kennis, inspiratie en het ondernemerschap van Maartje de Lint!

Aanmelden voor de Q&A

Meer weten over Muziek in de Zorg?

Bekijk ons kennisdossier of neem contact met ons op. Wil je meer weten over kunst en gezondheid in het algemeen? Kijk op onze kennispagina.

Blog | Mantelzorg en dementie: Laat je ego maar thuis

Atty Bax ziet dat kunstenaars hun ervaring als mantelzorger verwerken in hun werk en zo bijdragen aan het begrip rondom dementie.

20 september 2021

Blog | Blijvende indrukken na internationale conferentie over kunst en gezondheid

Adviseur Atty Bax blogt over hoogtepunten die haar bijbleven na de internationale conferentie Culture, Health and Wellbeing.

7 juli 2021

Première korte film: Het ontstaan van de Kleinkijkacademie

Kijk mee naar de unieke aanpak van de Bossche kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer en ontdek hoe hun Kleinkijkacademie ontstond.

8 juni 2021

Beleef en beluister de helende kracht van het landschap

Ervaar de kracht van het landschap met de audiotour Helend Landschap van deep designer Anne van Strien.

1 juni 2021

Première mini documentaire Muziek in de Zorg aflevering 2: Sounding Bodies

In deze tweede korte film van een drieluik over Muziek in de Zorg, zie je hoe de inzet van muziek bijdraagt aan positieve gezondheid.

3 mei 2021

Opening Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant.

29 april 2021

Première korte film Muziek in de Zorg aflevering 1: Maartje de Lint

Er zijn drie korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen.

26 april 2021

Blog | Geloof, hoop en liefde

Adviseur Liesbeth Jans blogt over kloosterwaarden: de waarden die we nodig hebben om een goede samenleving te zijn.

18 februari 2021

Opening Jaar van het Brabants Kloosterleven

Op 10 februari is het Jaar van het Brabants Kloosterleven geopend. Dit gebeurde digitaal met een live-uitzending vanuit klooster Sint Agatha.

15 februari 2021

Blog | Kunst kan het functionele iets menselijks geven

Adviseur Atty Bax belicht het werk van Brabantse kunstenaars Jenny Ymker, Gery Bouw en Jori van Boxtel. Zij maakten een werk voor ziekenhuizen.

11 februari 2021

De rol van bemiddelaar

Onze adviseur Liesbeth Jans sprak tijdens een paneldiscussie over haar rol als bemiddelaar. Wat houdt dit precies in?

4 februari 2021

Sluit je aan bij de landelijke beweging Kunst is gezond

LKCA, Cultuur Oost en Kunstloc Brabant slaan de handen ineen om te werken aan meer draagvlak voor kunst in de zorg- en welzijnswereld.

25 januari 2021

Blog | Helend landschap

Kunst kan de natuurervaring versterken, zorgen voor bewustwording of de weg wijzen. Adviseur Liesbeth Jans deelt inspirerende voorbeelden hiervan.

18 januari 2021

Blog | Het leven is niet rechtvaardig

In dit blog schrijft adviseur Atty Bax over de rol van kunst in de geestelijke gezondheidszorg.

11 januari 2021

Blog | Wil de Nederlandse Grayson Perry nu opstaan?

In dit blog schrijft adviseur Atty Bax over hoe kunstenaar Grayson Perry zijn landgenoten met elkaar verbindt via kunst.

21 december 2020

Blog | Kunst bij geheugenproblemen

Adviseur Atty Bax schrijft in haar blog over Atelier Beeldkracht: een schilder- en tekenatelier voor mensen met geheugenproblemen.

17 november 2020

Blog | Het gesprek rondom de dood

Wat kun je zelf doen in deze angstige tijden? Adviseur Atty Bax laat zich inspireren door Dirk de Wachter om het gesprek over de dood aan te gaan.

1 september 2020

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020

Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Ken je de Zusters in Staal? Adviseur Atty Bax vertelt in haar blog meer over de symboliek van het kunstwerk van Judith Kuijpers.

19 juni 2020

Blog | Kleine stappen met grote gevolgen

De sprekers bij de bijeenkomst Muziek in de Zorg laten zien hoe kleine, liefdevolle acties grote gevolgen kunnen hebben. Dat inspireerde onze adviseur Liesbeth Jans tot een nieuwe blog.

9 maart 2020

Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Kunstloc brengt musici en professionals samen tijdens de bijeenkomst ‘Muziek in de zorg- een krachtig medicijn’.

20 februari 2020

Blog | Kunst als hulpmiddel

Je ziet kunstenaars overal werken. Atty Bax blogt over de bijdrage die kunstenaars leveren om de wereld te veranderen, te verfraaien en te innoveren.

4 september 2019

Blog | Kunst is gezond!

Er is een nieuwe beweging aan het groeien die het huidige zorgsysteem drastisch wil veranderen. Een bredere opvatting over gezondheid, holistisch, in plaats van een gespecialiseerd systeem dat alleen kijkt naar het lichaam als machine of de mens als brein.

21 mei 2019

Een theaterabonnement of een pil?

Er is een kentering gaande in de gezondheidszorg. Wetenschapsjournalist Mark Mieras merkt dat in de medische wereld de interesse voor de zachte kant van gezondheid - via onder andere kunst en cultuur - groeit.

16 oktober 2018

Who cares now? We care!

Op donderdag 23 augustus is de tweede editie van het zorgmagazine We Care! gelanceerd. In het magazine staan inspirerende resultaten van bijzondere projecten in de zorg- en welzijnssector. Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant, heeft de eerste exemplaren uitgereikt aan Gon Mevis en Radjesh Manna.

23 augustus 2018

Dokter-Ouder-Kind van Marleen van Bergeijk

Designer Marleen van Bergeijk viel op met haar afstudeerproject DOK tool, een middel dat de communicatie tussen arts en kind moet verbeteren.

2 februari 2018

Architecten ontwerpen poppenhuizen in relatie tot energiestofwisselingsziektes

Kunst kan veel betekenen voor zorg en gezondheid. Architect Peter Masselink vroeg 18 gerenommeerde architecten een poppenhuis te ontwerpen en bouwen voor kinderen, waarin het hebben van een energiestofwisselingsziekte tot uiting moest komen.

25 juni 2017

Blog | Who cares?

Kunst kan bijdragen aan een prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Atty Bax, adviseur kunst, zorg en gezondheid, vertelt hierover in haar blog.

4 januari 2017

Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Het eerste exemplaar van het inspiratiemagazine ‘Who Cares? | kunst & zorg’ werd donderdag 8 december in ontvangst genomen door Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Dit magazine boordevol beelden en artikelen geeft een inspirerend beeld van mogelijkheden om vanuit kunst bij te dragen aan prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Een omgeving die ten goede komt aan de zorg en dus aan onze samenleving.

8 december 2016

Blog | Atelier murals van start

Waarom maken zorginstellingen en bedrijven toch niet méér gebruik van de toepassing van kunst? Atty Bax blogt over het spannender maken van inrichting en beleving van bedrijfspanden.

16 maart 2016