Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Op dinsdag 15 oktober lanceerden we Cultuurtraject Brabant: hét vertrekpunt van waaruit intermediairs met scholen werken aan een stevige basis voor cultuureducatie. Cultuurtraject Brabant is ontwikkeld door Kunstloc Brabant, Erfgoed Brabant en de organisaties voor cultuureducatie uit zes grote Brabantse steden. 

Naar de nieuwe website Cultuurtraject Brabant

Hoe het begon Foto: Stijn Rompa

Hoe het begon

Voorheen werkten we in Brabant met twee sterke instrumenten voor de borging van cultuureducatie op scholen: De Cultuur Loper en De Culturele Ladekast. Al vele jaren werken Brabantse scholen met intermediairs en cultuurprofessionals hiermee aan culturele activiteiten die uitdagen, boeien en verwonderen. Het hanteren van twee verschillende instrumenten in Brabant zorgde echter voor verwarring bij aanbieders en scholen. Voor culturele aanbieders is het bijvoorbeeld lastig om aan te sluiten op ‘twee verschillende talen'.

Tussen 2020 en 2024 hebben we – samen met Erfgoed Brabant en de zes stedelijke partners - de handen ineengeslagen en beide programma’s verbonden tot één gezamenlijke Brabantse aanpak, visie en taal voor cultuureducatie: Cultuurtraject Brabant. 

“In 2024 werken we in Brabant vanuit één visie en gemeenschappelijke taal aan de implementatie van cultuureducatie, waarbij scholen gebruik kunnen maken van de verbinding tussen de instrumenten De Cultuur Loper en de Culturele Ladekast.” Uit: aanvraag ‘Cultuureducatie met Kwaliteit 3 – BrabantStad’ (2020-2024)

Gezamenlijk fundament

De beste elementen uit beide programma's zijn samengevoegd. De Cultuur Loper had bijvoorbeeld een sterk traject gericht op visievorming, terwijl De Culturele Ladekast beter toepasbaar was voor een concreet activiteitenplan. Met Cultuurtraject Brabant hebben we een gezamenlijk fundament dat als houvast dient voor intermediairs om in hun gemeente te werken aan betekenisvolle cultuureducatie voor leerlingen.

Bijeenkomst met Brabantse intermediairs Foto: Stijn Rompa

Bijeenkomst met Brabantse intermediairs

Hoe dit er in de praktijk uitziet, is voor iedere school en gemeente anders. Scholen hebben verschillende ambities en ook gemeenten kiezen eigen speerpunten. Cultuurtraject Brabant biedt een gezamenlijk houvast, zonder dat dit ten koste gaat van de autonomie en lokale opdracht van een intermediair. 

Op 15 oktober brachten we al deze richtingen samen op een locatie in het ‘hart’ van Brabant: EKWC in Oisterwijk. Hier presenteerden we Cultuurtraject Brabant aan meer dan zestig intermediairs. Het werd een inspirerende middag vol kennisdeling over de landelijke herziening van de kerndoelen en het didactisch model ‘Authentieke kunsteducatie’.  

Hoe nu verder? Foto: Stijn Rompa

Hoe nu verder?

Vernieuwing van het curriculum voor cultuureducatie blijft actueel en continu in ontwikkeling. Zeker nu blijkt dat het kabinet de invoering van de nieuwe kerndoelen uitstelt tot 2027 (zoals blijkt uit een brief van staatssecretaris Mariëlle Paul van 11 oktober jl.).

In 2025 starten we een Professionele Leergemeenschap (PLG) rondom curriculumvernieuwing, waarbij ook intermediairs uit de kleine en middelgrote gemeenten kunnen aansluiten. Met deze leergemeenschap zorgen we ervoor dat Cultuurtraject Brabant blijft aansluiten op actuele ontwikkelingen binnen het onderwijs en cultuureducatie. 

Cultuurtraject Brabant is ontwikkeld door de themagroep CmK3 ‘Curriculumvernieuwing & visievorming’:

Lizet van Beek (De Nieuwe Veste, Breda), Robin Brugman (CiST, Tilburg), Dennis Spanjers (Muzelinck, Oss), Roy Franssen (Huis73, Den Bosch), Esther Leenders (Kunstloc Brabant), Kirsten Smeenk (CultuurContact, Helmond), Jitske Steenaart (Kunstloc Brabant), Beppie Remmits (Cultuurstation, Eindhoven), en Rolf Vonk (Erfgoed Brabant)

Neem voor vragen contact met ons op.

Cultuureducatie

Cultuur op het mbo: schrijven en emoties uiten in de klas

Cultuureducatie is op mbo-scholen nog erg onderbelicht. Yonder in Tilburg is daarom gestart met een pilotproject.

30 juni 2025
Cultuur op het mbo: schrijven en emoties uiten in de klas

10 tips voor een goed gesprek met politici

Hoe zorg je ervoor dat een gesprek met raadsleden, wethouders en ambtenaren écht iets oplevert?

25 juni 2025
10 tips voor een goed gesprek met politici

Wat heeft vier jaar investeren in cultuureducatie gebracht?

In 2020 startte het landelijke programma CmK 3. Wat heeft vier jaar investeren in cultuureducatie Noord-Brabant gebracht?

24 juni 2025
Wat heeft vier jaar investeren in cultuureducatie gebracht?

Hoe vergroot je lokaal je impact met je theatervoorstelling?

Theatergezelschap MINOUX werkt samen met theaters en lokale gemeenschappen.

24 juni 2025
Hoe vergroot je lokaal je impact met je theatervoorstelling?

Cultuur op het mbo: de school uit en breder leren kijken

Cultuureducatie is op mbo-scholen nog erg onderbelicht. Het Summa College in Eindhoven is daarom gestart met een pilotproject.

20 juni 2025
Cultuur op het mbo: de school uit en breder leren kijken

Theater als oplossing voor een moeilijke groepsdynamiek

Theaterdocent Michel Verdaasdonk over het verbinden van theater met sociale vaardigheden en burgerschap.

11 juni 2025
Theater als oplossing voor een moeilijke groepsdynamiek

Brabants muziekonderwijs klinkt steeds zachter

Muziekonderwijs verdwijnt in veel gemeenten langzaam uit beeld als essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen.

5 juni 2025
Brabants muziekonderwijs klinkt steeds zachter

Handvatten om cultuuronderwijs stevig te verbinden met andere vakken

Basisscholen in Land van Cuijk integreren kerndoelen wereldoriëntatie, cultuureducatie en burgerschap in lessen.

4 juni 2025
Handvatten om cultuuronderwijs stevig te verbinden met andere vakken

Cultuur op het mbo: verbinding met jezelf en elkaar

Cultuureducatie is op mbo-scholen nog erg onderbelicht. Het Koning Willem I College in Den Bosch is daarom gestart met een pilotproject.

26 mei 2025
Cultuur op het mbo: verbinding met jezelf en elkaar

Blog | Wollig taalgebruik

Adviseur Masha Meegdes blogt over wollige woorden en het belang van heldere communicatie.

21 mei 2025
Blog | Wollig taalgebruik

Cultuureducatie op speciaal basisonderwijs: “Leerlingen ontdekken hun kracht”

Stel je eens voor: je bent een jong kind en steeds weer merk je dat je niet mee kunt met leeftijdsgenootjes. Hoe is dat?

20 mei 2025
Cultuureducatie op speciaal basisonderwijs: “Leerlingen ontdekken hun kracht”

Hoe zit het mbo in elkaar?

Mbo studenten verschillen in leeftijd, opleidingsniveau, achtergrond en leerroute. Dat vraagt om maatwerk in culturele programma’s.

16 mei 2025
Hoe zit het mbo in elkaar?