Kunstproject Afval = Landschap op Landgoed Gulbergen

Kunstproject

Afval = Landschap op Landgoed Gulbergen

Dat afval ook kunst én tegelijk landschap kan zijn bewijzen tien enthousiaste studenten van de Fontys Academy of Art, Communication and Design (ArtCoDe) de komende zes weken op Landgoed Gulbergen. Kunstloc organiseert hier samen met Attero, Blom & Moors en Fontys het project Afval=Landschap.

De tien studenten gaan zes weken lang op het landgoed aan de slag om een kunstwerk te realiseren uit afval, de oorsprong van dit gebied. Deze kunstwerken samen vormen uiteindelijk een kunstroute op het landgoed Gulbergen.

Kenmerkend voor Landgoed Gulbergen bij Mierlo is de heuvel van 60 meter boven NAP, het hoogste punt van Noord-Brabant. De kern van deze heuvel bestaat uit 10 miljoen ton afval, afgedekt met een groene leeflaag van 80 centimeter, waarop voornamelijk gras en hier en daar een struik groeit. De studenten van Fontys gaan hier gedurende zes weken een landschapskunstwerk of interventie ontwerpen om zichtbaar te maken hoe een enorme berg afval een tweede leven kan krijgen als aantrekkelijk landschap.

Kunstroute

De studenten gaan niet alleen ontwerpen, ze krijgen ook workshops van gerenommeerde gastdocenten, er worden lunchsessies gehouden met locals uit Nuenen en Geldrop-Mierlo en er wordt een bezoek gebracht aan Spinder, de centrale stortplaats voor afval uit de provincie Noord-Brabant. Dit alles ter inspiratie voor het kunstwerk dat de studenten gaan realiseren. De kunstwerken vormen tezamen een kunstroute op het landgoed, gratis te zien op het landgoed in de periode van vrijdag 14 juni tot en met zondag 7 juli.

laatste berichten