Daar sta je dan met je goed fatsoen, ineens niets meer te doen!

Voorbereidend aan de komende bijeenkomst van Het Nieuwe Werken heb ik al veel reacties ontvangen vol verbazing, berusting, bezinning en reflectie. Het ongeregelde en onvermijdelijk gejaagde zzp-leven kwam door de coronacrisis tot stilstand.

“Survival zat `m voor mij vooral in het op gegeven moment je neerleggen bij het feit dat je geen grip op de zaak hebt en daar rust in vinden.”  Sanne Evertz

“Ik kwam in de acceptatie tot een rust die ik al sinds ik als zelfstandige actief ben niet heb ervaren.”  Vincent de Raad

Andere ondernemers investeerden juist nu veel tijd in het contact met zakenrelaties.

“Je kunt ook geduldig zijn en je aanpassen. In dat geval investeer in marketing, propaganda en netwerken.” Martin Voorbij

Na de lockdown moest er ook weer een inhaalslag gemaakt worden.

“Na al die gecancelde opdrachten is het nu zaak om weer meters te maken. Geen tijd dus om meetings bij te wonen die overdag - onder schooltijd - plaatsvinden.” Willem van der Heijden

Inderdaad Willem, in loondienst vinden inspiratiesessies onder werktijd plaats. Bij één zzp’er is werktijd al erg fluïde, laat staan als je er vele wilt laten samenkomen. Ook intervisie is in loondienst formeel geregeld. Als zzp’er deel je net zo goed een heleboel met elkaar, maar geregeld is er niets. Vandaar ons initiatief voor de bijeenkomsten van Het Nieuwe Werken.

Smeerolie van de cultuursector

Vanuit kennis van en betrokkenheid bij de zelfstandigen in de cultuursector zoek ik bij Kunstloc Brabant naar een manier om dit onmisbare deel van de cultuursector vitaal te houden. Een cruciaal deel, niet alleen voor onze sector maar voor de hele samenleving, zo weten we bij Kunstloc. Met collega Frank de Jong en vertegenwoordigers uit dit veld nemen we het voortouw. Want is de cultuursector een machinerie met vele grote en kleine radertjes, dan zijn de zzp’ers de smeerolie die altijd daar terechtkomt waar het anders niet kan draaien of ergo vastloopt. Maar ja, smeerolie loopt overal tussendoor, en is moeilijk grijpbaar.

De daadkracht die de overheid toonde door in een handomdraai een aantal regelingen uit de mouw te schudden om de continuïteit te borgen was onmisbaar. Ook de cultuursector werd niet vergeten. Maar wanneer het eerste stof neerdaalt blijkt de smeerolie een beetje vergeten.

Ik was blij met de diverse regelingen, maar uiteindelijk kwam ik nergens voor in aanmerking.” Liesbeth Oudshoorn.

En wat waren toen je afspraken waard? Wat was er formeel vastgelegd?

De manier waarop opdrachtgevers, scholen en musea, ineens de deur voor ons sloten en verwezen naar Tozo was zeer confronterend.” Marika Taborsky

Hoe zit dit contractueel? In hoeverre voorzagen de gemaakte afspraken hierin? Lost het zich over je hoofd heen op?

Ik miste als zzp-er de mogelijkheid om mee te denken over oplossingen en werd daar ook nauwelijks in betrokken.” Marika Taborsky

Bij de bijeenkomst op 13 oktober leggen we de focus op het gebied wat zich uitstrekt tussen contract en contact. Delen is verbinden, verbinden is versterken, daar gaan we samen aan werken. We gaan meters maken Willem!

Meld je aan voor Kunstloc Connects | Het Nieuwe Werken

Heb jij als zelfstandige ervaringen die je wilt delen?

Laat het mij weten. We komen op 13 oktober bijeen in een hybride setting, deels fysiek, deels online. Voor de fysieke bijeenkomst zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor zzp'ers die over hun ervaringen willen vertellen.

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022

Brabantse kunstenaars brengen hun kunst in de school

Vier kunstenaars ontwikkelen passende educatie bij hun kunst.

13 januari 2022

Open Call Collision

Kunstenaars met expertise technologie gezocht die jongeren wijzer willen maken.

16 augustus 2021

Blog | Freelancering

Als maker is Herman ten eerste bezig met creëren. Maar als je positie onder druk staat, dan wil je wel dat er voor je wordt opgekomen!

29 juni 2021

De kracht van een waardepropositie

Tiuri, Cultuurcentrum Deurne en STRP maken in het Innovatietraject Waardepropositie de beweging van productverliefdheid naar klantverliefdheid.

23 april 2021

Wederombouw met zakelijk leiders

Zakelijk leiders doen ertoe. Daarom hebben Kunstloc Brabant en Brabant C het initiatief genomen om LinC Brabant te starten.

17 maart 2021

“De wendbaarheid van de zzp’er is groot, de weerbaarheid minder”

Waar kun je als zzp’er in de cultuur op terugvallen? Zelfstandigen delen hun ervaringen met elkaar bij Kunstloc Connects.

17 maart 2021

Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

In 2020 startten 28 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. We lichten 8 mooie voorbeelden uit.

23 december 2020

Brabant krijgt haar eigen LinC

LinC Brabant is er voor professionals die willen groeien in hun zakelijk leiderschap. Aanmelden is nu mogelijk.

16 december 2020

Blog | Het Nieuwe Werken: Meters maken

Ook het gejaagde zzp-leven kwam door de coronacrisis tot stilstand. Herman Kuypers ontving reacties van zelfstandigen.

30 september 2020

Maak werk van een nieuwe waardepropositie

Smart Connections helpt drie Brabantse culturele instellingen concrete stappen te zetten.

28 september 2020

MEST is vernieuwd

Ons online inspiratieplatform MEST heeft een nieuwe frisse look. Maar het gaat ons natuurlijk niet alleen om het uiterlijk!

10 september 2020

Trends & Ontwikkelingen verhuisd en vernieuwd

Het overzicht van het cultuurnieuws uit Nederland en Noord-Brabant is nu nog actueler, relevanter en gebruiksvriendelijker.

19 juni 2020

Impuls voor inclusiviteit

Hoe gebruiken Theater van de Stad, Krakers, en Wij zijn 13 de subsidie impulsgelden om nieuwe doelgroepen duurzaam aan zich te verbinden?

13 mei 2020

Over de grens

Brabant gaat internationaal! De impulsgelden stellen makers als Zwermers, Rosemary & Garlic en Nabuurs&VanDoorn in staat om internationale ambities waar te maken.

20 april 2020

“Ondernemen, het is net een huwelijk”

Verslag van Content & connectie: Het Nieuwe Werken, de eerste bijeenkomst voor en door zelfstandigen in het culturele veld.

19 december 2019

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019

Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Er zijn dit jaar al 28 succesvolle crowdfunding-campagnes ondersteund. We kunnen in 2019 geen nieuwe toezeggingen meer doen.

27 november 2019

Zelfstandig ondernemer zijn vraagt veel van je

Bij Kunstloc Brabant heb ik de afgelopen jaren gezien dat het aantal zelfstandigen in de cultuursector groeiende is. Sommige zelfstandigen hebben daar bewust voor gekozen, anderen zijn tot die constructie gekomen omdat ze bijvoorbeeld niet meer in loondienst konden werken bij het kunstencentrum waar ze werkzaam waren. Om deze groep meer in beeld te krijgen, hebben we een kleine enquête opgezet naar deze groep.

27 juni 2019

Arrangeur geeft innovatieve impuls

De komst van Geert van Boxtel als aanjagende arrangeur heeft de klassieke en symfonische muziek in Noord-Brabant een unieke impuls gegeven. Dat blijkt uit de tussentijdse beschouwing van muziekwetenschapper prof. dr. Sander van Maas.

25 april 2019

Blog | Zeven jaar crowdfunding

Al zeven jaar geeft Luc Begas ondersteuning aan crowdfunding projecten. Iedere keer weer heeft hij ontzettend veel respect voor de projecthouder die lef toont door een crowdfunding campagne aan te gaan. Waarom? In zijn blog legt Luc het uit.

4 april 2018

Blog | Tijd, omgeving, concentratie en verbinding

Wat is de artistieke noodzaak en urgentie van artist-in-residence's voor de kunstenwereld? Atty Bax schrijft een blog over waarom air’s zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van jonge makers.

29 maart 2018

Blog | We Are Public

We Are Public heeft het gehaald. Op 1 juni 2017 gaat het cultuurlidmaatschap officieel van start in Brabant. Jenneke Harings blogt over wat daar aan vooraf ging.

1 mei 2017

Blog | Publiek!

Zonder publiek wordt het draagvlak voor de cultuursector wel erg klein. Jenneke Harings blogt over de zoektocht naar publiek voor kunst en cultuur.

4 november 2016

Blog | Trends en Ontwikkelingen

Ton van der Linden stelt de nieuwsbrief samen die ‘trends en ontwikkelingen’ heet. Hij blogt over het hoe, wat en waarom van zijn 'trendwatchen'.

3 februari 2015

Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is

Toen wij jaren geleden zochten naar een manier om het publiek een stem te geven, kwamen we logischerwijs uit bij crowdfunding. Luc Begas blogt de lange adem van crowdfunding.

1 december 2014