
Binnen Noord-Brabant zijn - in de afgelopen CmK periodes - twee sterke programma's ontwikkeld voor curriculumvernieuwing: De Cultuur Loper, met een focus op visieontwikkeling en eigenaarschap bij scholen en De Culturele Ladekast die in de grote steden wordt ingezet voor het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn met bijbehorende activiteiten. Een themagroep werkt momenteel aan een voorstel om beide programma's te verbinden.
Een gezamenlijk CMK-traject voor heel Brabant!
Met beide programma's werken intermediairs aan de verankering van cultuureducatie op scholen. Uit een analyse blijkt dat De Cultuur Loper en De Culturele Ladekast complementair aan elkaar zijn. Door ze meer te verbinden en ze nadrukkelijker een eigen rol te geven in het proces van de school, kunnen ze flexibel ingezet worden al naar gelang de behoefte. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat hiermee binnen Brabant een gezamenlijke taal ontstaat voor het ontwikkelen en borgen van cultuureducatie.
Wat is hierin al gedaan?
Themagroep
Zoals in de aanvraag CmK 3 is vastgesteld, werkt Kunstloc met Erfgoed Brabant en zes partnerinstellingen uit de grote steden aan het samenvoegen van De Cultuur Loper en De Culturele Ladekast. Om dit uit te werken is een themagroep met medewerkers uit alle betrokken organisaties aan de slag gegaan met een concreet voorstel. In dit voorstel gaan ze uit van de kracht van beide programma’s. Op hoofdlijnen is er niks compleet ‘nieuws’ gecreëerd - dat was ook een duidelijke wens! - maar gaan er mogelijk wel zaken aangepast of anders gecommuniceerd worden. Denk hierbij aan:
- we spreken van een traject en niet van een instrument of programma;
- we spreken van intermediair i.p.v. consulent of adviseur (als gebruiker van het traject);
- het hele traject wordt opgehangen aan vier fases; 1) Verkennen, 2) Experimenteren,
3) Verdiepen en 4) Onderhouden; - bestaande instrumenten (lokaal of provinciaal) kunnen worden opgehangen aan deze fases;
- om de gezamenlijkheid te benadrukken is het voorstel om een nieuwe naam te hanteren (nog te bepalen);
- we spreken van vermogens die voortkomen uit de bouwstenen van curriculum.nu
(moet nog verder uitgewerkt worden).
Resonansgroep
Parallel aan het uitwerken van dit voorstel zijn diverse informatiebijeenkomsten georganiseerd voor intermediairs (Brabantbreed) om hen te informeren. Op een van deze bijeenkomsten - het online NICE-cafe in oktober '22 - is gevraagd om input te geven op het voorstel. Van daaruit is ook een resonansgroep samengesteld, bestaande uit tien intermediairs verspreid over alle regio's. In deze resonansgroep zitten zowel ervaren als startende intermediairs, werkzaam met De Cultuur Loper of met De Culturele Ladekast.
Wat staat er op de planning?
Onder begeleiding van onafhankelijk onderzoeker Ilonka de Ridder komt de resonansgroep in maart ‘23 bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst wordt het voorstel op details besproken. Met de feedback en input van de resonansgroep gaat de themagroep in april en mei ’23 aan de slag met het definitieve voorstel. Na akkoord, zal er gestart worden met de uitvoering. De themagroep heeft de ambitie om het nieuwe traject begin schooljaar 2023-2024 gebruiksklaar te hebben.
De partners die gezamenlijk de aanvraag CmK3 in Brabant uitvoeren zijn:
- Nieuwe Veste, Breda
- CiST, Tilburg
- CultuurContact, Helmond
- Huis 73, Den Bosch
- Muzelinck, Oss
- Erfgoed Brabant
- Kunstloc Brabant
Met CultuurStation (Eindhoven) is een inhoudelijke samenwerking aangegaan op bovenlokale thema's zoals curriculumvernieuwing en professionalisering.
Meer weten?
Neem contact met ons op!