Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Visie en Doorlopende Leerlijn Filmeducatie

Filmeducatie gaat over film als uitdrukkingsvorm en veel meer. Want film is magisch, technologisch, historisch, vernieuwend, creatief, overtuigend, krachtig. Wat binnen filmeducatie centraal staat, is dat kinderen en jongeren leren om actief, kritisch, bewust en creatief met de kracht en pracht van bewegende beelden en geluid om te gaan.

Het Netwerk Filmeducatie heeft twee nieuwe publicaties uitgebracht: Dit is filmeducatie! en Doorlopende leerlijn film 2020. Adviseurs Marlijn Gelsing en Jillis Verbeek hebben voor Kunstloc Brabant meegewerkt aan de totstandkoming van deze publicaties als leden van de werkgroep Raamwerk en Leerlijn 2019/2020. Met deze brochures vol kleurrijke filmstills die van de pagina’s spatten, worden educatie-experts bekend en enthousiast gemaakt met filmeducatie. Flmeducatie wordt zo geïntroduceerd bij een brede doelgroep: schoolbesturen die erover denken om film in het curriculum op te nemen, lerarenopleiders en leraren die interesse hebben om lessen over film te geven, ontwikkelaars van lesmateriaal en andere professionals die met film en educatie te maken hebben.

Dit is filmeducatie! beschrijft de kracht en pracht van film. Het geeft antwoord op vragen als: Wat is filmeducatie? Wat is de visie van het Netwerk Filmeducatie? en Wat is het belang van filmeducatie binnen het onderwijs?

De tweede publicatie, Doorlopende leerlijn film 2020, beschrijft hoe de leraar met leerlingen aan vaardigheden kan werken, zodat de filmervaring meer betekenis krijgt. Er worden daarbij vijf vaardigheden onderscheiden waarmee het artistiek-creatief vermogen en een open houding van leerlingen wordt aangesproken: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren.

De kerndoelen en eindtermen van de kunstvakken in het primair en voortgezet onderwijs zijn als uitgangspunt genomen voor de ontwikkeling van de leerlijn. De doorlopende leerlijn film past binnen het kunstcurriculum en de exameneisen van de vakken KUA en CKV. 

2545
2546

Voorbeeldles: Munya in mij

Medio voorjaar 2021 zal op de vernieuwde website van het Netwerk Filmeducatie lesmateriaal verschijnen dat nauw bij de leerdoelen aansluit en waarmee de leraar concreet aan de slag kan. Een voorbeeldles met de korte Nederlandse animatiefilm Munya in mij (Mascha Halberstadt, 2013) is al beschikbaar. Deze online les is aan de leerdoelen van de leerlijn gekoppeld. De leerlingen kijken en luisteren naar de film. Vervolgens gaan ze zelfstandig aan de slag met een maakopdracht met behulp van TikTok, geïnspireerd door de boodschap en de gebruikte techniek van Munya in mij

Bekijk de voorbeeldles

Netwerk Filmeducatie

Het Netwerk Filmeducatie bestaat uit meer dan 200 bevlogen onderwijs- en filmprofessionals die de krachten bundelen om filmeducatie in het curriculum te verankeren. Het Netwerk Filmeducatie wordt gecoördineerd door Eye Filmmuseum en gefinancierd door OCW. Marlijn Gelsing en Jillis Verbeek hebben voor Kunstloc Brabant meegewerkt aan de totstandkoming van deze publicaties als leden van de werkgroep Raamwerk en Leerlijn 2019/2020.

Aanspreekpunt in Brabant: Filmhub Zuid

De filmhubs van het Netwerk Filmeducatie zijn hét aanspreekpunt de mogelijkheden om activiteiten op het gebied van filmeducatie, zowel binnen als buiten de school, in te zetten. Filmhubs leggen zich toe op deskundigheidsbevordering van leraren op het gebied van filmeducatie, met een breed aanbod van seminars, activiteiten en workshops in de regio. Natlab is de kartrekker voor Filmhub Zuid, en voor dit project een bijdrage uit de impulsgelden van provincie Noord-Brabant.

Natlab

Meer weten over de doorlopende leerlijn filmeducatie?

Neem contact met mij op.

Cultuur op het mbo: schrijven en emoties uiten in de klas

Cultuureducatie is op mbo-scholen nog erg onderbelicht. Yonder in Tilburg is daarom gestart met een pilotproject.

30 juni 2025
Cultuur op het mbo: schrijven en emoties uiten in de klas

10 tips voor een goed gesprek met politici

Hoe zorg je ervoor dat een gesprek met raadsleden, wethouders en ambtenaren écht iets oplevert?

25 juni 2025
10 tips voor een goed gesprek met politici

Wat heeft vier jaar investeren in cultuureducatie gebracht?

In 2020 startte het landelijke programma CmK 3. Wat heeft vier jaar investeren in cultuureducatie Noord-Brabant gebracht?

24 juni 2025
Wat heeft vier jaar investeren in cultuureducatie gebracht?

Hoe vergroot je lokaal je impact met je theatervoorstelling?

Theatergezelschap MINOUX werkt samen met theaters en lokale gemeenschappen.

24 juni 2025
Hoe vergroot je lokaal je impact met je theatervoorstelling?

Cultuur op het mbo: de school uit en breder leren kijken

Cultuureducatie is op mbo-scholen nog erg onderbelicht. Het Summa College in Eindhoven is daarom gestart met een pilotproject.

20 juni 2025
Cultuur op het mbo: de school uit en breder leren kijken

Theater als oplossing voor een moeilijke groepsdynamiek

Theaterdocent Michel Verdaasdonk over het verbinden van theater met sociale vaardigheden en burgerschap.

11 juni 2025
Theater als oplossing voor een moeilijke groepsdynamiek

Brabants muziekonderwijs klinkt steeds zachter

Muziekonderwijs verdwijnt in veel gemeenten langzaam uit beeld als essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen.

5 juni 2025
Brabants muziekonderwijs klinkt steeds zachter

Handvatten om cultuuronderwijs stevig te verbinden met andere vakken

Basisscholen in Land van Cuijk integreren kerndoelen wereldoriëntatie, cultuureducatie en burgerschap in lessen.

4 juni 2025
Handvatten om cultuuronderwijs stevig te verbinden met andere vakken

Cultuur op het mbo: verbinding met jezelf en elkaar

Cultuureducatie is op mbo-scholen nog erg onderbelicht. Het Koning Willem I College in Den Bosch is daarom gestart met een pilotproject.

26 mei 2025
Cultuur op het mbo: verbinding met jezelf en elkaar

Blog | Wollig taalgebruik

Adviseur Masha Meegdes blogt over wollige woorden en het belang van heldere communicatie.

21 mei 2025
Blog | Wollig taalgebruik

Cultuureducatie op speciaal basisonderwijs: “Leerlingen ontdekken hun kracht”

Stel je eens voor: je bent een jong kind en steeds weer merk je dat je niet mee kunt met leeftijdsgenootjes. Hoe is dat?

20 mei 2025
Cultuureducatie op speciaal basisonderwijs: “Leerlingen ontdekken hun kracht”

Hoe zit het mbo in elkaar?

Mbo studenten verschillen in leeftijd, opleidingsniveau, achtergrond en leerroute. Dat vraagt om maatwerk in culturele programma’s.

16 mei 2025
Hoe zit het mbo in elkaar?