Kennis & advies
KunstKracht
Een magazine met opvallende en inspirerende verhalen over kunst & cultuur in Brabant.


Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren
Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij. Hoe kunnen we kunst en cultuur inzetten voor hun mentale gezondheid?


Curriculumvernieuwing binnen cultuureducatie
Om voor te sorteren op de curriculumvernieuwing willen we tot een gezamenlijke taal komen. Daarom geven we inzicht in de relatie tussen het landelijke curriculum en de twee Brabantse instrumenten: De Cultuur Loper en De Culturele Ladekast.


Dialoogtafel Kansengelijkheid
De dialoogtafel is ontwikkeld om met elkaar het gesprek aan te blijven gaan over kansenongelijkheid.


Handboek kunsteducatie: Mijn beste idee komt nog
Een praktisch hulpmiddel voor iedereen die educatiemateriaal ontwikkelt bij een voorstelling, expositie of andere kunstervaring.


Gesprekstechnieken voor cultuuraanbieders
Het gespreksinstrument is bestemd voor aanbieders van cultuur aan het onderwijs. Het instrument kan worden ingezet bij het voeren van klantgerichte en co-creatieve gesprekken over cultuureducatie met scholen.


Hoe werk je succesvol samen met het primair onderwijs?
Zet met dit kennisdossier de eerste stappen naar een succesvolle samenwerking met het primair onderwijs.


Cultuureducatie en kansengelijkheid
Welke rol kan kunst spelen in het verkleinen van de kansenongelijkheid? En wat kan cultuureducatie daarin betekenen?


9 tips om jongeren te bereiken
Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.


Jongeren aan het woord over kunst en cultuur
Jongeren staan onder druk, en kunst en cultuur kunnen bijdragen aan hun welzijn en ontwikkeling. Daarom laten we vier jongeren aan het woord over wat kunst en cultuur voor hen betekent.


Tips en vaardigheden voor een effectieve lobby
Hoe zorgen we er voor dat cultuur geen bijzaak is voor politici? Ervaren lobbyisten en raadsleden delen hun inzichten.


Zes tips die het aanvragen van subsidie makkelijker maken
Wil je investeren in jouw creatieve idee, project of onderneming? We helpen je graag om je subsidieaanvraag zo makkelijk mogelijk te maken.


Crowdfunding voor de cultuursector
Inspiratie en tips uit de praktijk voor iedereen die crowdfunding in wil zetten voor amateurkunst, onderwijs en andere culturele projecten.


Overwegingen bij het Beleidskader Levendig Brabant 2030
In deze notitie reiken we een aantal aanvullende overwegingen aan op reeds geformuleerde uitgangspunten en zoekrichtingen voor een nieuw meerjarig beleidskader van provincie Noord-Brabant.


Waarde van cultuur 2022
Wat is de staat van de culturele sector in Brabant na 2 coronajaren? Deze monitor biedt bestuurders, beleidsmakers en professionals in het culturele veld waardevolle inzichten, en handvatten voor beleidsontwikkeling en planvorming.


Wanneer is een community art project geslaagd?
En wat heb je daarvoor nodig? Wij doken in het creatieve proces van theatermaker Vincent van den Elshout en ontrafelden zijn aanpak.


Kunst en dementie
Cultuur kan bijdragen aan de positieve gezondheid van mensen met dementie. Wat wordt er al aangeboden voor mensen met dementie?


Kansen voor wijkprojecten bij Buurtcultuurfonds
Heb jij een creatief plan om je buurt mooier of leefbaarder te maken? Gebruik deze flowchart om te zien hoe wij je daarbij kunnen helpen!


Het nieuwe werken
Zelfstandig ondernemer zijn in de culturele sector vraagt veel van je. Wat is je status als zzp'er? Tijdens de Content & Connectie sessie kwamen deelnemende zelfstandigen tot vijf uitgangspunten om fair practice na te streven.


De zzp'er vertegenwoordigd
Wie maakt zich sterk voor de zelfstandigen? Om aan deze roep gehoor te geven is de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) opgericht.


Op weg naar een succesvolle samenwerking
Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.


Muziek in de zorg
Wat kan muziek betekenen voor onze gezondheid en ons welzijn? Bekijk inspirerende praktijkvoorbeelden, platforms, onderzoeken en artikelen.


Ontwerp en aanpak van stadsnatuur
Van wenkend perspectief naar actuele uitdaging voor ontwerpers én opdrachtgevers.


Toekomstcheck voor organisaties
Het draaiend houden van een amateurkunstorganisatie vergt nogal wat van haar vrijwilligers. Wil je hier slimmer mee omgaan? Volg dan dit stappenplan!


Hoe kunst je laat nadenken over landbouw
Mirte van Duppen en Peter Dictus laten zien hoe kunst een rol kan spelen bij het bij elkaar brengen van partijen, en het voeren van een gesprek over de grote en complexe vraagstukken van onze tijd.


Kunst en rouw, spreken over de dood
Welke rol speelt kunst bij ons levenseinde? En in de uitvaartbranche? En wat kunnen kunstenaars bijdragen aan rouwverwerking, uitvaarten, herdenkingen of het gesprek over de dood?


Indientermijn impulsgelden | Wat je écht moet weten
De belangrijkste informatie over de procedure en de vereiste documenten voor je aanvraag impulsgelden helder op een rij.


Cultuur in Brabantse coalitieakkoorden
Vrijwel alle Brabantse gemeenten hebben een coalitie-akkoord gepresenteerd. Wat is daar in terecht gekomen over cultuur? Wij namen de bestuursakkoorden van de 12 grotere gemeentes (B5 + M7) door.


Corona protocollen en maatregelen
Overzicht van de verschillende maatregelen, uitzonderingen, protocollen, aanvullende richtlijnen, handboeken, en tips.


Advies Ambitie Creatieve Topregio
Wat zijn mogelijke provinciale beleidskeuzes om Brabant door te ontwikkelen als creatieve topregio?


Schrijftips voor een krachtig projectplan
Hoe schrijf je een plan dat iedereen kan volgen, waar de artistieke kwaliteit tastbaar in wordt en waar je aansluit bij doelen van jezelf, partners en de financier? Daar willen wij met dit artikel een handje bij helpen.


Formats en tips voor het opstellen van een begroting
Een goede begroting is cruciaal voor het slagen van je plannen. Wij helpen je op weg met een modelbegroting, eenvoudige formats, tips en aandachtspunten.


Tips voor het vormgeven van een leergemeenschap
Hoe geef je leren vorm binnen een netwerk?


De kracht van verbindend ontwerpen
Met verbindend ontwerpen worden oplossingen niet gestapeld, maar in samenhang gebracht. Bekijk voorbeelden van de design challenge Onze Energie, Ons Landschap.


Van crowdfunding naar crowdbinding
Met crowdfunding creëer je een community van fans rondom jouw project. Hoe behoud je hun betrokkenheid?

