
Met het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit werken in Brabant culturele instellingen, scholen, gemeenten, provincie en nog veel meer partners samen aan goede en structurele cultuureducatie voor kinderen en jongeren. De derde periode - CmK3 - is afgerond. In de hele provincie zijn duurzame projecten en nieuwe samenwerkingen ontstaan. Inspirerende succesverhalen en een uitgebreide monitorsrapportage laten zien hoe belangrijk dit programma is.
Succesverhalen
Al jaren werken we in Brabant met een sterk netwerk van lokale intermediairs, dat uniek is in Nederland. Zij zijn een onmisbare schakel in samenwerkingen tussen het onderwijs en cultuuraanbieders in hun gemeente. In een digitale kaart van Brabant delen intermediairs hun succesverhalen rondom cultuureducatie. Lees meer over een bijzondere samenwerking in Sint-Michielsgestel of over een stevige impuls voor beeldend onderwijs in Heeze-Leende.
Meten is weten
Om de voortgang van het programma CmK3 in Brabant in beeld te brengen, voerden we een onderzoek uit. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat ruim de helft van de scholen veel draagvlak voor cultuureducatie vanuit het team ervaart. Dit aandeel ligt iets hoger dan in de eerdere meting in 2022 (49%). Acht op de tien scholen hebben een visie op cultuureducatie en veel scholen willen hun leerlingen niet alleen kennis laten maken met kunst en cultuur, maar vooral de eigen talenten en interesses stimuleren.
Publicatie 'De reis van vier jaar CmK3'
Om de opbrengsten van Cultuureducatie met Kwaliteit 3 onder de aandacht te brengen, maakten we een fysieke kaart. Deze wordt komende weken verstuurd naar alle partners en stakeholders van CmK3 in Brabant.
Publicatie 'De reis van vier jaar CmK3'
Brabantse samenwerking
Voor CmK3 hebben Kunstloc Brabant, Erfgoed Brabant, Nieuwe Veste (Breda), Muzelinck (Oss), CiST (Tilburg), Cultuurcontact (Helmond) en Huis73 (Den Bosch) samen één aanvraag ingediend. Enkele wezenlijke uitdagingen werden gezamenlijk aangepakt. Een themagroep richtte zich op het samensmelten van De Cultuur Loper en de Culturele Ladekast. Deze twee Brabantse instrumenten werden in eerdere CmK-periodes los van elkaar ontwikkeld en zijn nu geïntegreerd in www.cultuurtrajectbrabant.nl. Hiermee is er een gezamenlijke taal, visie en aanpak voor Brabantse scholen, cultuurprofessionals en intermediairs.
Heb je vragen over Cultuureducatie met Kwaliteit?
Neem contact met ons op.